• asyr

    Varför bär man slöja??

    Hej .

    Jag har en liten fråga bara som jag så gärna vill ha svar på!!!!!!!!!!!!!!!

    Varför bär man slöja?????

    Tro nu inte att jag är imot dett på något vis

    Är bara så himmla nyfiken bara.

  • Svar på tråden Varför bär man slöja??
  • elmah

    fipa å alla andra med mer eller MINDRE fördomar... som jag skrev här uppe. jag skrev inlägget när jag var fortf på sida 2-3 där jag läste ditt tråd först, men hursomhelst..

    kritisera eller inte men vissa vill frivilligt bära slöja eller följa reglerna. man är inte FANTAIKER då.. det finns en liten skillnad mellan fanatiker och troende

  • fipa

    jag har då verkligen inte anklagat slöjbärare för att vara fanatiker!!! lär dig läsa människa! mycket tål jag, men INTE att bli oskyldigt anklagad

  • fipa

    DU valde att adressera inlägget till mig, jag var den enda som blev nämnd vid mitt namn och jag har bara fört saklig diskussion

  • ming

    Nu orkar jag inte läsa hela tråden, men nånstans på första sidan stod det att det är en uppmaning från Allah beskriven i Koranen, att när man bär den är det ett bevis på att man följer Allahs uppmaningar.
    Men hela tiden trodde jag att muslimer (inte minst här på FL) säger att det inte står nånstans i koranen att kvinnor ska bära slöja, utan att det är av tradition och inte religion som man har slöjan. Stämmer inte det, och är det alltså av religiösa skäl man bär den?

  • RadixLecti

    Elmah... Mitt uttalande tidigare baserade sig på vad en annan muslim på FL sagt.. Att hon när hon hade slöja på sig var hon en pärla, inte en prostituerad. Jag störde mig på det, och frågade Yaran om det var så.

    Det finns inga dumma frågor, elmah, det är ett tydligt tecken på överlägsenhet om man säger såna saker.

    Det att muslimer stänger dörren när frågorna blir för närgångna kommer direkt från islamguiden, där det diskuterades en artikel i DN som fastslog att det inte fanns några påbud i koranen angående slöja. Muslimer vet bäst, stod det, och ickemuslimer borde inte diskutera sånt som inte rör dem.

    Och Elmah... du kan häva ur dig vad du vill, men att kalla folk som vill veta fördomsfulla för att försvara något är kanske inte det bästa sättet.

  • Nillane

    Voj, voj, att ni ids sitta och diskutera detta, liknar en korvsoppa. Läs lite böcker istället. Tex Den raka vägen av John L Esposito (studentlitteratur)

  • ommseif

    Det står visst i Koranen att kvinnan ska dölja sitt hår:

    ********************************************
    Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mer av sina behag än vad som anständigtvis kan var synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen ? [Koranen an-Nûr 24:30-31]

    Det som är mest intressant - i det här sammanhanget - är substantivet khimâr som här översatts som slöja. Muhammed Knut Bernström diskuterar detta i en fotnot till versen i sin tolkning av Koranen: "Substantivet khimâr (plur. khumur) betecknar slöjan (el. huvudduken) som de arabiska kvinnorna före och efter islams inträde i historien hade för vana att fästa över håret. Enligt flertalet klassiska kommentatorer bars denna slöja mer eller mindre som prydnad, löst hängande ned på ryggen och eftersom kvinnodräkten enligt det då rådande modet omfattade ett framtill djupt urringat liv, lämnades bysten delvis bar. Kvinnorna uppmanas här därför att dölja den med hjälp av en khimâr." [Bernström 1998:511]

    ******************************

    Det finns de som är muslimer som "tolkar" denna vers annorlunda men jag tycker (om många med mej) att denna är vers är självklar och inte kan tolkas på annat sätt än att det *faktiskt* är ett påbud för kvinnan att bära sjal/slöja när man går ut.
    Och för mej är det logiskt och självklart att jag inte visar mer av min skönhet, dvs håret...

    Sen det jag tror Yaran menade också, så är det inte upp till ickemuslimer att börja tolka dessa verser och få det till att det skulle vara tradition. Det är religion och inget annat.

  • fipa

    det är tydligen HELT ok att kritisera majoriteten, men man kan inte ens föra diskussion om minoriteten (muslimer är ju i minoritet i norden) utan att bli felaktigt anklagad för en massa skit.

  • ommseif

    Någon skrev här inne att ha sjal är förtryck osv...

    --Men om jag inte känner mej förtryckt, hur kan det då vara förtryck?--

    --Om jag själv valt att ha sjal, hur kan det vara förtryck?--

    om ni inte vill förstå varför vi muslimska kvinnor vill ha sjal, då behöver ni inte "ojja" er eller nervärdera oss, precis som att vi inte har någon egen vilja eller är svaga som människor.

    Det finns ju de som tycker att det är finare att -klä på sig-, än att klä av sig! (då menar jag även svenskar)

    *tycker det är SÅ vackert med en kvinna i sjal och täckande kläder*

Svar på tråden Varför bär man slöja??