• asyr

    Varför bär man slöja??

    Hej .

    Jag har en liten fråga bara som jag så gärna vill ha svar på!!!!!!!!!!!!!!!

    Varför bär man slöja?????

    Tro nu inte att jag är imot dett på något vis

    Är bara så himmla nyfiken bara.

  • Svar på tråden Varför bär man slöja??
  • fipa

    kan mycket väl stå i bibeln eller i judarnas eller hinduernas heliga skrift inte vet jag. jag fattar bara inte varför man skall leva efter regler som är skrivna för hundratals år sedan och som inte är anpasade till nutiden. sex är väl lite kladdigt när man har mens men det funkar i duschen!

    det finns säkert grundregler i alla dessa skrifter som kan vara bra att följa, men det är också såant som vem som helst med lite förnuft skulle fatta. till exempel att man inte får stjäla eller dräpa och sådant. och hur man behandlar andra väl och beter sig som en bra människa. men, ursäkta mig, mycket av vad som står i böckerna är bara trams.

    jag tror inte en sekund på att jesus lade sin hand på en blind mans ansikte och han återfick sin syn. eller att han gick på vattnet.

    koranen har jag int läst och kommer knappast göra det heller, det jag vet om bibeln är vad man var tvungen att lära sig i skolan.

  • fipa

    nu kom jag helt av ämnet som trådstartaren pratade om...

    ja yaran, visst är det förjävligt? och det är så fånigt att folk ofta tänker att kristna är minsann helt normala medan muslimer är tokiga, för en massa kristna är verkligen riktigt sjuka i huvudet, men eftersom usa är ett land där de flesta är mycket religiösa kristna så ser världen ut som den gör idag. undrar hur det skulle vara om de hade haft en majoritet på muslimer eller judar. då skulle man nog ta upp den mörka sidan av kristendomen som så många försöker dölja.

  • Vaniljblomma

    Läser tråden av intresse. Jag är ateist och har absolute inge fördommar.
    Det är så mycket man inte vet och det är mänskligt att vara nyfiken och försöka förstå.

  • Yaran

    sonja34

    Det var väl fördomar att säga "JAg själv upplever slöja lite obehagligt, den symboliserar förtryck av kvinnan för mig."

    Vi har valt att bära slöja, så jag förstår faktiskt inte varför du upplever det som förtryck? Det finns väl ingen som VÄLJER att vara förtryckt!

  • elims

    det står ingenstans i bibeln att kvinnan inte får ungås med andra eller vidröra saker då hon har mens. det är också en missuppfattning att kvinnan skulle vara oren pga av mensen.
    Judisk lag säger att mannen och hustrun inte får ha någon form av kroppskontakt under tiden då hon har mens samt de 7 dagarna efter sista mensdagen. Då denna period är avslutad genomgår hustrun ett rituellt bad och paret kan återförenas på nytt. det är som en ny bröllopsnatt varje månad kan man säga...

    intressant att islam förbjuder sex under mensen men inte annan form av kroppskontakt. Det ena kan ju ofta leda till det andra om ni förstår vad jag menar... bättre separera på sig helt då för att inte ledas till synd...?!

  • Yaran

    elmis, så du menar att det inte står i bibeln att det kvinnan rör vid blir oren när hon har mens?

  • Yaran

    [När en kvinna har menstruation och det kommer blod från hennes kropp, varar orenheten i sju dagar. Den som rör vid henne är oren till kvällen.

    Allt hon ligger på medan hon har sin menstruation blir orent, och allt hon sitter på blir orent.

    Den som rör vid hennes bädd skall tvätta sina kläder och bada och är oren till kvällen.

    Den som rör vid något hon har suttit på skall tvätta sina kläder och bada och är oren till kvällen.

    Om det ligger något på bädden eller där hon har suttit och någon rör vid detta, är denne oren till kvällen.

    Om en man har samlag med henne, blir han oren av hennes menstruation i sju dagar. Allt han ligger på blir också orent.

    Om en kvinna har en blödning som varar flera dagar utan att det är hennes menstruation, eller om menstruationen varar onormalt länge, är hon oren så länge blödningen pågår, liksom hon är det vid sin menstruation.

    Allt hon ligger på under sin blödning blir som det hon ligger på under menstruationen, och allt hon sitter på blir orent, liksom vid menstruationen.

    Den som rör vid något av detta blir oren och skall tvätta sina kläder och bada och är oren till kvällen.

    När kvinnan renas efter blödningen, skall hon låta det gå sju dagar. Sedan är hon ren.] 3 Moseboken 15:19-28

  • elims

    det stod i nåt inlägg tidigare att kvinnan inte får röra vid saker då hon har mens. det var det påståendet jag kommenterade.

    hela grejen med det här med "oren" är så komplicerad och ofta missuppfattad, lite svårt att gå in på det såhär mitt i natten utan att svamla...
    ville bara påpeka detta. "oren" har ju en sådan negativ klang och det är heller inte den korrekta översättningen av det begrepp som står i bibeln på orginalspråket, hebreiska, nämligen "tamei".
    det handlar om en form av spirituell orenhet när det behandlas i bibeln och det finns många andra exempel på denna form, ex i prästernas utövande. ex vidrörandet av en död människa osv

    äsch, jag märker att jag svamlar ändå, kanske lika bra att gå och lägga sig

  • Yaran

    "intressant att islam förbjuder sex under mensen men inte annan form av kroppskontakt."

    "bättre separera på sig helt då för att inte ledas till synd...?! "

    Jag tycker att det är hemskt att utfrysa kvinnan när hon har mens Även djur kan man leva med, så varför utfrysa kvinna? Menstrationen är ju naturligt , så varför separera på mannen och kvinnan då?

  • elims

    vem har sagt något om att utfrysa???

    den tolkningen får stå för dig.

Svar på tråden Varför bär man slöja??