Inlägg från: Miralicia |Visa alla inlägg
  • Miralicia

    Allergitråden!

    Snutten skrev 2009-06-08 22:40:06 följande:
    Miralicia: "tur" att det inte var du för i så fall vet jag inte om jag hade vågat att lägga upp mitt alster för beskådning här
    Hade jag tagit ett foto på mitt senaste alster skulle du nog bli ännu mer lättad
    Jag var glad att det bara skulle vara till familjen (och det var inget födelsedagsbarn som skulle kunna bli ledsen över ful tårta eftersom det var jag själv som fyllde år ).
    Just när jag skulle sätta igång att fixa till locket och lägga på tårtan stack sambon iväg för att fika med en kompis så jag var ensam med en 3-åring som "jag vill också baka" till "hjälp". Jag gav upp relativt snart med att försöka få till något vettigt, det fastnade när jag skulle kavla eftersom jag fick kavlingshjälp, gick sönder så jag fick lappa och laga osv och jag hade majsstärkelse över typ halva väggen i köket och halva golvet så jag gav upp och bara slängde på mmf-skrället över tårtan så fick det se ut som "hej kom och hjälp mig".

    Men smaken var det inget fel på.
  • Miralicia

    Prince or Princess skrev 2009-06-08 23:10:44 följande:


     haha vad kul! så kommer det nog bli här när jag försöker mig på tårtan... fast jag får ingen "hjälp", men det blir nog så ändå
    Den bjuder jag på även om jag just i den situationen var "aningens" frustrerad.

    Och då var det inte ens några avancerade saker jag försökte ge mig på att göra då - det var vid steg 1 - att bara få till ett lock som jag gav upp pga "hjälpen" och sen skulle hon hjälpa till att städa och slet åt sig bakunderlaget (= en bit vaxduk) för att ge det till mig. Synd bara att det låg högar med rätt mycket majsstärkelse på det och hon tog tag med det i en hand och viftade/skakade till med upp i luften och sen sprang genom köket för att ge till mig som var och la ifrån mig ett par andra saker på diskbänken. Ni kan gissa er till mjölmolnet kanske *lol*

  • Miralicia
    SmillaMilla skrev 2009-06-09 17:40:55 följande:
    Ja creim freich vill jag också ha tips på. Men dipp så har ju Outly en dip som man sedan kan blanda i lite goa kryddor i. Den använder jag t ex i potatisgratäng för att få den lite krämigare.
    Yosa är det som nyligen kommit ut med en havrebaserad ersättningsprodukt för tex creme fraiche som de kalla för "Mat & Dip". Har inte testat den själv så jag kan inte uttala mig om hur den är.
  • Miralicia
    Jasusu skrev 2009-06-09 11:23:18 följande:
    Får man mjölken medräknad så hade jag lätt kommit över 7000kr. Jag ska överklaga och lusläsa länken. För jag tycker inte detta var rätt. När jag orkar...man har ju två månader på sig. Luften gick liksom ur mig.
    Fast man får ju inte räkna hela kostnaden för mjölken utan enbart merkostnaden jämfört med vanlig mjölk (tex rismjölk 22:-/l så får du inte räkna 22:-/l för mjölken utan man får räkna bort kostnaden för vanlig mjölk tex 8:-/l, så det är bara merkostnaden på i det här exemplet 14:-/l som får räknas med som merkostnad.
  • Miralicia
    mady skrev 2009-06-09 18:17:24 följande:
    göra mmf? vad menar du? Jag ska göra tårta till examen och gör kolageggan till ett lager, men vad mer??? Tips och idéer tack
    mmf= marshmallowfondant - man smälter marshmallows med pyttelite vatten (ngn msk bara) blanda med florsocker så blir det en deg som man kan använda ungefär som sugarpaste till lock till tårtor eller dekorationer. Stelnar inte riktigt på samma sätt som sp så den passar bättre till lock än om man vill göra figurdekorationer och är mjukare att hantera från början.
  • Miralicia
    Snutten skrev 2009-06-09 18:05:33 följande:
    Nu är jag i full gång med bakningen. Jag har gjort kolan med kokosmjölk och nu står den på svalning och så håller jag på att göra mmf i olika färger. Barnen får "nöja" sig med gul, grön, rosa och vit. Jag bakade en tårtbotten också men den blev lite väl knäckig. Jag tänkte att smör och socker är gott så jag tog extra i smeten och knäckigt blev det men lite platt. Får väl baka en till imorgon. BArnen 3 och 5 år vill gärna "hjälpa" till och vi var nära en liknande incident som Miralicia men med florsocker...
    Kom inte och säg att jag inte varnade dig för hur det kan gå om man kombinerar tårtbakande med små hjälpredor

    Ett tips är att dra ner på mängden socker i bottnarna istället - det blir rätt mycket ändå med kolachokladen och sen om man ska ha mmf/sp över. Såväl mmf & sp tjänar på att man har något lite syrligare som mellanlager att kombinera med för att det inte ska bli sliskigt.

    Gör gärna också så att man lägger ihop tårtan med fyllningar ena dagen. Ev kan man även skeda över på toppen ngn msk med saft/juice som passar smakmässigt med övrigt så att de blir/behåller sig saftiga. Svep in tårtbottnar + fyllningar i plastfolie och sen får den stå i kylen till nästa dag då man klär på med kladd och sen lägger på locket och dekorerar.

    Skulle man använda vanlig vispgrädde (vilket kanske inte är så sannolikt just i den här trådens tårtbakande) behöver man även "fodra" sugarpaste etc på undersidan så att det inte "säckar ihop & smälter". Enklast är att pensla med tex lite smält mjölkfritt margarin eller att använda sig av gelésocker multi som man penslar den sidan som ska ligga ner mot ev vispgrädde. Använder man smörkräm, mousse eller liknade så ska man inte behöva fodra.

    Och ett sista tips. När man lagt på locket med sp/mmf och gjort klart och dekorerat tårtan så får man inte förvara den under en tårtkupa när den står i kylskåpet - inget plastlock över tårtan i kylskåpet eftersom det bildas kondens vilket gör att sp "smälter". Ska man transportera den nån stans är det inga problem att täcka över, men inte i kylen.
  • Miralicia
    mady skrev 2009-06-09 18:33:24 följande:
    panik!!!! mit superrecept på tårbotten utan mjölk och ägg är borta Någon som har ett äggfritt recept på tårtbotten. FORT SNÄLLA!
    Funkar det med vanligt vetemjöl så brukar jag använda mig av vanlig sockerkaksbotten. Mitt grundrecept på sockerkaka utan ägg & mjölk (men med vanligt mjöl)

    4 dl vetemjöl
    2 dl socker
    2 tsk vaniljsocker
    3 tsk bakpulver
    ½ dl olja/mf margarin
    2 dl vatten/havre-/rismjölk eller något annat - vätska helt enkelt

    175 grader kan det vara runt en halvtimme kanske - tills provstickan är torr. Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar ca 5 min innan den tas ut så sjunker den inte ihop så mycket.

    Hoppas att jag kommer ihåg rätt proportioner ur minnet.
  • Miralicia
    mady skrev 2009-06-09 18:59:38 följande:
    så om jag fattat detta rätt så tar man mmf som lock istället för marsipan. Gör man den ena dagen så den får stelna, kavlar och täcker över? Finns något mer exakt recept? Fniss, jag som hatar recept och brukar höfta till. Min tårta tänkte jag köra med kolamojjan i ett lager, rårörda hallon i lager två och mmf som täcke. Fungerar det att lägga bär på? Nä, då smälter det väl, får bli tjusigt strössel. Tur att jag ska plugga i morgon, handlar nu, sätter en dotter på att göra botten, så får jag fixa det andra sen och lägga in tårtan i morgon fm. Kan jag ha på locket direkt då? Den torkar inte utan lock eller plast.
    Japp, både sp & mmf kan man använda som lock istället för marsipan. Perfekt allergivänligt (bara att välja rätt mm om man är känslig för vete i glukossirap).

    Sugarpaste som jag beskrev innan idag (eller det var nog i mjölkallergitråden jag skrev ner det receptet?) behöver man göra dagen innan man kavlar ut och täcker med den.
    MMF stelnar inte riktigt på samma sätt.

    Jag gjorde en härom helgen med chokladkolakräm på ett lager och hallon som jag mosat med lite socker på det andra, och sen hade jag smörkräm smaksatt med hallon som kladd runt om och ovanpå under locket i mmf.

    MMF:
    Ta två skålar (en måste tåla mikro) och smörj insidan tunt med kokosfett. Häll i 2 msk vatten i en av skålarna + 200g marshmallows (eller andra skumgodisar). Mikra på full effekt 30 sekunder, ta ut rör om, mikra 30 sek, rör om osv tills alla marshmallows har smält så att det är en slät smet.

    Sikta 400g florsocker i den andra skålen och gör en grop i mitten. Häll i den smälta mm-smeten i florsockret och arbeta ihop till en deg. Tillsätt ytterligare florsocker om det behövs, men hellre aningens klibbig än för torr. Låt vila minst 1 timme innan användning. Håller sig minst 3 veckor om man förvarar i lufttät burk i rumstemperatur.
  • Miralicia
    mady skrev 2009-06-09 18:35:15 följande:
    så räknar det hur många liter de anser det gå åt. Tok mycket för lite om man säger så....
    Då är det bara att kontra med vad den mängd deras norm från KoV uträkning ger i verkligheten - dvs 2 dl mjölk & 1 dl motsvarighet till fil/yoghurt och sen hävda att det inte räcker eftersom enbart för att täcka kalciumbehovet så går det åt 5 dl mjölkersättning/dag. Och sen tillägger man att det räkneexempel som Konsumentverket har gjort i sin mjölkfria-kostuträkning faktiskt nämns som ett EXEMPEL och att de även skriver att det är merkostnadssumman xxxx:- (vad nu den är som jag inte har i huvudet) för mjölkfri kost PLUS DEN FAKTISKA KOSTNADEN FÖR MJÖLKERSÄTTNINGSPRODUKTER!

    Det var vad jag argumenterade med, med hänvisning till vad KoV faktiskt har skrivit själva och som jag förmodar är det som FK grundar sina merkostnadsnormer på, och jag fick igenom den faktiska extrakostnaden för såväl rismjölk som tillsatsfri kokosmjölk
  • Miralicia
    Blå Flygare skrev 2009-06-09 19:40:34 följande:
    Maralicia: Så det funkade med hallon i smörkrämen? Hur lång tid hade du på mmf innan tårtan åts? Någon har ju lurat i mig att det ska "fräta".
    Det funkar perfekt, kommer inte ihåg exakta protoprtioner, men har för mig att jag slängde i 1 dl hallon ihop med 200g mf margarin och 5-6 dl florsocker

    Har du smörkräm under är det inga problem, det var ingen skillnad på mmf-konsistensen dagen därpå heller.
    Däremot om man har vanlig vispgrädde så "fräter det", så då måste man "fodra" genom att pensla med tex lite smält margarin eller om man gör gelé med "gelésocker multi" - funkar även perfekt att klistra fast dekorationer med ovanpå.
Svar på tråden Allergitråden!