• bondi

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Jag vet att det diskuterats förut och jag vet att många inte har ngt val. Men hur kan upplägget vara så att dessa 1-åringar ska skolas in på dagis!? Jag KAN inte förstå det!!! Tar verkligen illa vid mig å deras vägnar.
    Pratet om att "de trivs" elr "det går så bra" osv är ju bara nonsens. Barnet FÖRSTÅR ju ingenting i den åldern. Studerar man hur en 1-årings hjärna fungerar så känns såna kommentarer väldigt överflödiga. 

    "Bebisar som precis lärt sig gå" är ju vad dessa små charmtroll är. Hur bra kan det vara för dessa små knoddar att lämna sin trygga borg, mamma elr pappa, o vistas i stökiga miljöer med ingen som helst trygghet kvar!? Jag lider när jag går förbi o ser dessa små barn som tillbringar, i många fall stor del av sin tid där de absolut inte borde vara. Tycker det är så skevt det bara kan bli.

    Jag har själv 3 barn varav 2 av dom är 2.5 är. Jag tycker att DOM är för små för dagis. Ser jag på min lilltjej som är 15 mån ser jag en bebis på stapplande ben. Tanken på att sätta henne på dagis ger mig rysningar.

    Jag vet att jag kommer få en massa påhopp om att, som jag inledesvis nämnde, många inte har ngt val. Jag VET att många inte har ngt val. Jag lider med de som inte har det, verkligen. Jag spottar inte på dessa människor.

    MEN

    Det finns många som har ett val. Hur tänker dessa människor? Är så intresserad av att veta hur man öht KAN släppa sina känslor o skola ett så litet barn o lämna ansvaret åt ngn annan, det bästa ansvaret man har?

    Ha en fin kväll

  • Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?
  • sleeping angel
    bondi skrev 2009-05-30 20:55:19 följande:
    JAG tycker synd om en 1åring som är på dagis. Det kan inte bli mer solklart än så. Kanske är det i MIG felet ligger. Det är kanske det bästa för en 1åring att befinna sig på dagis? Är det inte enklast att skola in dom då? Ju mindre de är? Vad sägs om dagis för 8-månaders? Det kanske går ännu enklare då? För då förstår dom ju ännu mindre Suck
    vadå...så jag lurar min dotter om ett halvår...upplever inte jag det som, alls!
    jag upplever att jag ger henne en chans att få utvecklas med jämnåringa (finns ju andra hemska föräldrar som också lämnar sina 1åringar) jag har väldigt svårt att se mig själv sitta och sjunga, måla och allt sånt ( men sen är jag ju en förskräcklig förälder) Dessutom så har jag inte läst EN ENDA bok om barns utveckling, tror nämligen att hon klarar sig att utvecklas ändå så sånt kan man slänga.
    Litar på min instinkt och det har hittills gett mig en fantastisk dotter som är glad, nöjd och trygg.
  • SmileyMalin

    Jag hade gärna varit hemma med dottern ända fram till skolåldern, men absolut inte för hennes skull utan bara för min egen!
    Nu fick hon istället vara hos mormor från 10 månaders ålder och skolades sedan in på dagis vid 15 månaders ålder.
    Och jag tror inte att hon hade varit så pass tuff, framåt, social, motoriskt tidig och självständig som hon idag är om hon fortfarande gått hemma med mig!

    Jag tycker generellt sett mer synd om en 4-åring som ännu inte börjat på förskolan än en 1-åring som börjat.
    Sen finns det ju alltid undantag med 4-åringar som faktiskt har tillräckligt engagerade föräldrar eller 1-åringar som absolut inte passar på dagis....

  • Straby

    När barnet är 1 år behöver dom mycket stimulans, och dagisset är bra på detta. Som sagt innan av andra, tycker jag mer synd om ett barn som är hemma med mamma eller pappa sina första 3-4 eller kanske även 5 år. Så mycket dom missar i kontakt med andra barn och andra vuxen. Och att åker till barnaktiviteter någon timma om dagen ersätter detta inte. Barnet lär sig att tänka på andra, vänta på sin tur, vara socialt och mycket mer på dagisset, egenskaper som är en mycket bra base för restan av livet.
    I sverige är det så bra fixat, tänk om du hadde född i ett land som bara har 3 månader eller endå kortare mammaledigt??? När jag flyttade hit var jag skreckslagen av tanke att vara hemma så länge. Min man och jag har delat på ledigheten, jag var hemma 8 och han 6 månader med både barn, och det var perfekt. Vi hadde råd med längre, men man märktte att det var dags för våra söner att borjar på dagis. Och dom har älskat det från dag ett!!

  • bondi
    pönz skrev 2009-05-30 21:10:16 följande:
    Du tycker hit och dit och det får du gärna göra men jag hoppas att du förstår att livet inte ser likadant ut för alla. En del har helt enkelt ingen som barnen kan vara hos.
    Givetvis är det så.
  • Madge

    Vi skolade in vår dotter när hon var 13 månader, inte gick hon och inte talade hon. Visst skar det i mammahjärtat, men inget jag ångrar. Dottern älskar sitt dagis.
    Jag jobbar deltid oregelbundet så dottern är i snitt på dagis 3 dagar i veckan.
    Visst hade vi kunnat vara hemma längre, men jag spar hellre på dagarna än vara hemma tills de tar slut och sen blir det panik. Nu kan vi istället låta dottern få ett långt sommarlov och sen när det är syskondags kommer vi båda kunna vara hemma ett par veckor.

    Både vi och på dagis har varit förundrade hur lätt det gått, dottern har varit ledsen tre gånger när jag lämnat henne och då har hon gått mer än ett halvår på dagis. När hon kommer till dagis vill hon att jag ska försvinna så snart som möjligt, hon vinkar hej då innan jag knappt fått av henne kläderna.

  • korfu08

    Vår dotter skolades in när hon var 13 mån och det var så att hon utvecklades jättesnabbt efter det och började gå då också. Så man kan visst skola in ettåringar och skulle göra det igen om jag fick barn, för sen när vi fick ett nytt dagis närmre oss så behövdes inte nån inskolning alls och hon har alltid varit social och trivts på dagis, jag är inte nån hemmamamma,man har rätt att göra som man vill och som passar en bäst. Om inte alla tycker om det, var hemma längre då, men jag är inte nån som tycker det är jätteskoj att vara mammaledig. Vi har ialla fall en jättego och mysig dotter idag som älskar dagis och har mycket kompisar. Så hon har inte tagit nån skada.

  • CloudBerry the 1st

    Fats vänta nu....förskolan står ju inte så mycket för lärande anser jag. Basic är det absolut men inte lärande med motstånd

    De lär ju sig inte att läsa eller skriva exempelvis.


    Min blogg som är mesigare än vad jag är: cloudberry1st.devote.se/
  • bondi
    bebe längtan skrev 2009-05-30 21:10:26 följande:
    hahaha instämmer med digja TS...kör med hemundervisning oxå
    Skev värld... Mycket skev. Jag är besatt av mina barn för att jag tar mig tiden att stanna med dom så mkt det går tills de är 3-4 år iaf.

    Dessa påståenden säger allt. Tragiskt verkligen. För barnen.

    Min mamma o samtliga andra mammor som var hemma tills vi var 6 år, gud förbanne! Måste ju varit heeelt sinnessjuka o oerhört fastnaglade vid oss på ett sinnessjukt sätt? Inte sant?

    Vad är detta? Ett sätt att döva sitt dåliga samvete på? Biter inte på mig isåf, jag är ledsen.. Tycker bara synd om er som skrev dessa korkade kommentarer.
  • CloudBerry the 1st
    Straby skrev 2009-05-30 21:12:22 följande:
    När barnet är 1 år behöver dom mycket stimulans, och dagisset är bra på detta. Som sagt innan av andra, tycker jag mer synd om ett barn som är hemma med mamma eller pappa sina första 3-4 eller kanske även 5 år. Så mycket dom missar i kontakt med andra barn och andra vuxen. Och att åker till barnaktiviteter någon timma om dagen ersätter detta inte. Barnet lär sig att tänka på andra, vänta på sin tur, vara socialt och mycket mer på dagisset, egenskaper som är en mycket bra base för restan av livet.I sverige är det så bra fixat, tänk om du hadde född i ett land som bara har 3 månader eller endå kortare mammaledigt??? När jag flyttade hit var jag skreckslagen av tanke att vara hemma så länge. Min man och jag har delat på ledigheten, jag var hemma 8 och han 6 månader med både barn, och det var perfekt. Vi hadde råd med längre, men man märktte att det var dags för våra söner att borjar på dagis. Och dom har älskat det från dag ett!!
    Min behöver inte mycket stimulans. Det räcke ratt umgås med mig eller storasyster och sova mycket.

    Att vänta på sin tur och dyl. går knappast lära en 1-åring, en 3-åring däremot är annat.
    Min blogg som är mesigare än vad jag är: cloudberry1st.devote.se/
Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?