• bakeacake

    LCHF en sekt?

    Jag börjar bli mörkrädd över allt jag läser om LCHF! hur man kan bli så hjärntvättad av en diet som det inte finns någon medicinsk forskning på!

    Å sen att alla länkar till samma site när de gäller information om den gör mig bara ännu mer kritisk..

    är det nån mer än jag som känner så?

    Jag är inget fan av dieter överhuvudtaget utan tycker man ska äta mindre och röra sig mer..

    www.ellybrittasofia.blogg.se
    Att förändra sitt liv!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-30 21:31
    Vad är en sekt?
    1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)
    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt "dieten" så är man inte med i sekten.)
    3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om "dieten" och att den botar sjukdomar)
    4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter "dieten" vilket skapar konflikter)
    5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)
    6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)
    7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)

    jag tycker de här bevisar rätt mycke om att det är sektliknande.. :P

  • Svar på tråden LCHF en sekt?
  • Vildhonung
    tinkerbell skrev 2009-09-16 15:58:20 följande:
    dessutom så vill jag inte utesluta sådant som människa har ätit i tusentals år bara för att jag är lat för att göra av med det extra jag får i mig.ris,potatis pasta mm älskar jag,och jag´kan faktiskt äta det oavsett.
    Ris och pasta har funnits i vår kost i ca 40 år, potatis i 200 år.
  • Wintermute
    Vildhonung skrev 2009-09-16 15:40:27 följande:
    Jag håller inte med. Hälften av Sveriges befolkning är överviktiga. Även de smala kan ha fettinlagring vid bukens organ. Det är vanligare än man tror. Det finns massor som blir sjuka och lider av sk metabolt syndrom dvs fettinlagring på buken, insulinresistens, högt blodtryck, och förhöjt kolesterol och ofta även onormala levervärden vilket sammantaget leder till ökad risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Ingen vet ännu exakt varför detta syndrom blivit så oerhört mycket vanligare de senaste decennierna när vi försökt leva sunt och motionerat som aldrig förr. Kanske är kolhydrater istället för fett en av förklaringarna.
    De senaste fem åren är andelen överviktiga i befolkningen oförändrad och beror på ökad medvetenhet i frågan. Men historiskt sätt så har vi många överviktiga. Det är fortfarande mindre vanligt med övervikt bland kvinnor. Förutom matvanor spelar fysisk aktivitet en viktig roll och män är dessutom mer stillasittande på fritiden jämfört med kvinnor.
  • A Andersson

    LCHF är nåt som människan ätit sedan medeltiden och längre bakåt i tiden. det är ingen ny diet som uppfunnits nu. du ts borde läsa på lite mera om LCHF INNAN du yttrycker dig.

  • tinkerbell
    Vildhonung skrev 2009-09-16 15:59:34 följande:
    Ris och pasta har funnits i vår kost i ca 40 år, potatis i 200 år.
    ja i sverige kanske,men den har funnits mycket längre i andra länder.
  • minafyra
    Vildhonung skrev 2009-09-16 15:40:27 följande:
    Jag håller inte med. Hälften av Sveriges befolkning är överviktiga. Även de smala kan ha fettinlagring vid bukens organ. Det är vanligare än man tror. Det finns massor som blir sjuka och lider av sk metabolt syndrom dvs fettinlagring på buken, insulinresistens, högt blodtryck, och förhöjt kolesterol och ofta även onormala levervärden vilket sammantaget leder till ökad risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Ingen vet ännu exakt varför detta syndrom blivit så oerhört mycket vanligare de senaste decennierna när vi försökt leva sunt och motionerat som aldrig förr. Kanske är kolhydrater istället för fett en av förklaringarna.
    Ja självklart är det förklaringen!! Inte bara utan även fett förståss.. och de som de facto är FETA äter inte sunt och motionerar som de ska dock Men som sagt är det självklart vår överkonsumtion av FEL fetter och kolhydrater som är orsaken. Men det skrev jag ju i inlägget du citerade även om du nu missade det helt. Däremot blir man INTE fet för att man låter potatis/ris/bröd/pasta mm vara en del i kosten...fet blir man dels om man börjar överkonsumera detta men framför allt när man dessutom trycker i sig socker, fel fetter osv. Som tex i chips, glass, godis, kakor..eller när man äter ute på tex McDonalds, pizza och dyl. Man har ketschup på allt, äter pulversåser istället för att göra egna och köper massor av vitt bröd. Det är inte så att vi är hällsosammare än ngnsin..marknaden för ohällsosam mat (som tex det jag nämt ovan) är enormt lukrativ och företagen känar stora mängder pengar på alla de som trycker i sig deras skit.

    Problemet är verkligen inte att man äter potatis till middagen eller en macka till fukosten. Problemet är att många under en vecka hinner med McDonalds med barnen för att man skulle hitta på ngt kul, en glass på vägen hem från affären en av dagarna, fika med kaka/bulle en av dagarna när mormor tittade förbi, färdigrätter till lunch nästan varje dag på jobb, fredags mys med tacos till middag och ngt gott efteråt, lördagsgodis och lördagsmys med chips mm på lördagen, pulversåser till maten FLERA av dagarna, pulvermos och korv/färdiga köttbullar till middag ngr av dagarna, bullar till frukosten på söndagen för att ha en godare söndagsfrukost och mycket mycket mer....sedan kan de ju stå där och undra varför de är överviktiga. Dessutom blir det sedan väldigt svårt att gå ner i vikt igen och då skyller man det på kolhydraterna och inte att man levt sjukt onyttigt innan.
    Man kan göra egna köttbullar, eget mos, egen sås osv och då slipper man mycket av det skit som finns i all färdigmat och som i så fall är en större bov än ngr potatisar till maten eller en smörgås på morgonen.
  • minafyra
    Vildhonung skrev 2009-09-16 15:59:34 följande:
    Ris och pasta har funnits i vår kost i ca 40 år, potatis i 200 år.
    Ris, pasta och spannmåls produkter som bröd/gröt/välling har funnits i människans kost lääääääääääääänge.
  • riskakan

    Det finns inte EN förklaring till att feta blir feta. Det finns ofta många.

    Nästan alla överviktiga jag känner eller har känt, äter fel. Väldigt få med mycket extrahull, äter sunt och "bara" onyttigt på helgen. Däremot behöver de ju inte vräka i sig. Men den största anledningen till att fler blir feta, är nog helt enkelt att de inte orkar följa de kostråd som ges, eller sätter för stor tilltro till t ex lightprodukter. Inte att kostråden i sig behöver vara fel...

    Därmed inte sagt att det alltid är individens fel, eller att det "bara är att skärpa sig". Det beror ju på VARFÖR man äter som man gör.

    Vissa är matmissbrukare, eller t ex sockerberoende.

    Andra äter hyfsat nyttigt, men tar alltid om, eller tar för stora portioner etc.

    Åter andra har problem med metabolismen osv.

    Sedan rör vi oss allt mindre. Här finns en tydlig korrelation med ökningen av fetma de senaste decennierna. För 20-30 år sedan motionerade barn t ex i genomsnitt 2 timmar om dagen. Idag en halvtimme... (Har ingen länk, men har hört detta). Fler och fler sitter framför datorn, skolidrotten har minskat...

    Självklart har allt detta effekt, om bara i olika grad.

  • Vildhonung
    tinkerbell skrev 2009-09-16 16:03:41 följande:
    ja i sverige kanske,men den har funnits mycket längre i andra länder.
    Men det är just mängderna av denna typ av mat i den svenska kosten som är problemet, inte kolhydraterna i sig. Tänk Italien. Pastan kommer där som en liten förrätt. De har inte potatis till huvudrätten utan grönsaker. Riset äts oftast i mindre mängder efter köttet/fisken i Asien. Smörgåskulturen är typiskt nordeuropeiskt fenomen.
  • minafyra
    Vildhonung skrev 2009-09-16 16:10:52 följande:
    Men det är just mängderna av denna typ av mat i den svenska kosten som är problemet, inte kolhydraterna i sig.
    Du inser att det är precis detta vi andra säger...och som du om och om igen besvarar med att jo det är kolhydraterna som är problemet
  • k girl

    Vildhonung, jag tycker att du går ner på en väldigt låg nivå nu som inte hör hemma i en debatt. Jag känner mig inte kränkt över någonting, lika lite som jag känner mig frustrerad över "att inte bli hjälpt av den här kosten". Jag testade, jag mådde inte bra på det, alltså säger jag tack och hej. Jag har ingen komplicerad relation till mat utan var helt enkelt nyfiken.

    Du tycks ha missförstått mig fundamentalt. Jag är inte kränkt över någonting alls. Det är dock min personliga och teoretiska övertygelse att man bör ha mer på fötterna innan man påstår att man kan "bota" diabetes - här avser jag alltså inte kostbehandlad, förvärvad diabetes utan den typ 1-diabetes min man har - eller för den delen att man säger att man förebygger tumörsjukdomar mm genom att äta LCHF, eller att man förvärvat sin sjukdom genom att äta spannmålsprodukter. Jag tycker att det är direkt olämpligt att hävda att man sitter inne med Sanningen och Det Enda Rätta Svaret, oavsett om det är Livsmedelsverket eller Annika Dahlström som öppnar käften. Och återigen: det handlar inte om att jag känner mig kränkt eller frustrerad, lika lite som jag känner mig kränkt av exempelvis nationalister, veganister eller kristna samfund jag kan rikta samma sorts kritik mot.

    "Hur kan du tro att de då skulle se ner på dig för att du äter kolhydrater:"
    Varifrån har du fått det? Jag tror inte att någon ser ner på mig för att jag äter kolhydrater. Jag talar om en inställning till andras kosthållning att de tveklöst äter fel, kommer att äta sig feta och sjuka, och att de äter på det enda sättet man är menad att äta.

    Återigen, jag är fullt medveten om att det är många som har blivit hjälpta av LCHF, och jag har inga invändningar mot kosthållningen i sig. Du tycks inte förstå det.

Svar på tråden LCHF en sekt?