• bakeac­ake
    Äldre 15 Sep 10:58
    48690 visningar
    623 svar
    623
    48690

    LCHF en sekt?

    Jag börjar bli mörkrädd över allt jag läser om LCHF! hur man kan bli så hjärntvättad av en diet som det inte finns någon medicinsk forskning på!

    Å sen att alla länkar till samma site när de gäller information om den gör mig bara ännu mer kritisk..

    är det nån mer än jag som känner så?

    Jag är inget fan av dieter överhuvudtaget utan tycker man ska äta mindre och röra sig mer..

    www.ellybrittasofia.blogg.se
    Att förändra sitt liv!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-30 21:31
    Vad är en sekt?
    1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)
    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt "dieten" så är man inte med i sekten.)
    3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om "dieten" och att den botar sjukdomar)
    4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter "dieten" vilket skapar konflikter)
    5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)
    6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)
    7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)

    jag tycker de här bevisar rätt mycke om att det är sektliknande.. :P

  • Svar på tråden LCHF en sekt?
  • bakeac­ake
    Äldre 16 Sep 10:10

    Lady Dahmer skrev 2009-09-16 10:07:09 följande:


    Jag har gått ner tio kilo. fördelar för hälsan? Redan efter ett par dagar på LCHF så blev min mage lugn. Helt lugn. Det var nästan magiskt och gjorde mig helt lyrisk. Jag har lidit av magkatarr, illamående, gaser, värk, uppkördhet, ibs - you name it - sen jag var 12 bast. Jag har haft ont varje dag. ALLT detta är spårlöst försvunnet. jag har typ fjärtat fyra gånger sammanlagt sen starten. Jämfört med typ.... minst fyra gånger i timmen. Vad Mer? Jag har i många år lidit av kronisk trötthet samt sömnproblem. Utmattning. En konstig känsla av att ha en mössa tryckt ner över ögonen. Lite mossig och luddig i huvudet. Jag har kollat mitt blod och mina värden men inget har hittats. Inga allergier eller brister. Sen jag började har jag blivit oförskämt pigg och vaken. Jag känner mig lättare i huvudet, det är lättare att tänka. Och tröttheten är ett minne blott. Jag sover fem sex timmar varje natt och studsar bokstavligen ur sängen.  Det roliga är att många av de fördomar som florerar om LCHF är att man blir trög. Min personliga erfarenhet är att det är precis tvärtom. I övrigt har jag nog inte tänkt så mycket på hur min hälsa har förbättrats, bara att jag aldrig mått så bra som jag gör nu. Det är först nu som jag förstår hur dåligt jag faktiskt mådde innan.
    Jaså? fjärtat 4 gånger.. ojoj.. den som läst medicin vet att kroppen bör släppa gas ca 15-20 gånger per dag.. så de visar ju att nått inte är helt rätt...
  • Äldre 16 Sep 10:11

    Grattis till viktnedgången och till att du mår så bra Lady Dahmer! Jag känner igen frånvaron av fjärtar!

  • Äldre 16 Sep 10:11
    bakeacake skrev 2009-09-16 10:10:08 följande:
    Lady Dahmer skrev 2009-09-16 10:07:09 följande: Jaså? fjärtat 4 gånger.. ojoj.. den som läst medicin vet att kroppen bör släppa gas ca 15-20 gånger per dag.. så de visar ju att nått inte är helt rätt...
    min kropp släpper nog gas som den ska, men inte så att jag märker det.
    The male is an incomplete female, a walking abortion
  • helene­306
    Äldre 16 Sep 10:15

    Lady Dahmer skrev 2009-09-16 10:11:24 följande:


    min kropp släpper nog gas som den ska, men inte så att jag märker det.
    Precis. Med lchf fjärtade jag typ morgon och kväll. Nu när jag kommit ifrån lchf fjärtar jag mest hela tiden och går omkring med en gasig mage. Urtrist! Svullen är magen med. Nä, nu måste jag komma tillbaka, magen mår inte bra av alla kolhydrater. Tänk att man käkat så här innan? Inte undra på att jag mådde som jag gjorde?
  • Vildho­nung
    Äldre 16 Sep 10:17

    Med de stora förändringarna som blir är det väl inte så konstigt att folk blir överdrivet lyriska. De har kämpat i åratal med att hålla vikten och hittar plötsligt ett sätt som funkar utan att man behöver gå hungrig. Att de sedan vill "frälsa" andra är kanske en naturlig mänsklig konsekvens av den upplevelsen precis som de som börjar träna och får lyckokickar av det gärna vill dela med sig av detta till andra (se tex Moa Herngrens blogg i DN).

    En sekt är något annat. Klart att man får ha avvikande åsikter. Det intressant just nu är att det finns flera olika åsikter om vad som är nyttig. Tidigare var det bara ett sätt som var det rätta (lite fett etc). Nu finns det alternativ. Bara för var och en att känna efter vad som funkar för dem. Hur kan man vara irriterad på något sådant TS? Skit i LCHF och ät som du vill. Ingen tvingar dig in på dessa sidor. Om du går in på Livsmedelsverkets sidor hittar du däremot inte mycket till frihet eftersom de fortfarande håller fast vid att fett leder till fetma trots att det finns allt fler studier som visar att det inte är så. Välj vad du vill. Is is a free country, men de som har pengarna (industrin) har fortfarande störst möjlighet att påverka oss att äta de där nödvändiga flingorna och gröten och fullkornsbrödet som så många av oss faktiskt inte tål.

  • bakeac­ake
    Äldre 16 Sep 10:19
    Vildhonung skrev 2009-09-16 10:17:30 följande:
    Med de stora förändringarna som blir är det väl inte så konstigt att folk blir överdrivet lyriska. De har kämpat i åratal med att hålla vikten och hittar plötsligt ett sätt som funkar utan att man behöver gå hungrig. Att de sedan vill "frälsa" andra är kanske en naturlig mänsklig konsekvens av den upplevelsen precis som de som börjar träna och får lyckokickar av det gärna vill dela med sig av detta till andra (se tex Moa Herngrens blogg i DN).En sekt är något annat. Klart att man får ha avvikande åsikter. Det intressant just nu är att det finns flera olika åsikter om vad som är nyttig. Tidigare var det bara ett sätt som var det rätta (lite fett etc). Nu finns det alternativ. Bara för var och en att känna efter vad som funkar för dem. Hur kan man vara irriterad på något sådant TS? Skit i LCHF och ät som du vill. Ingen tvingar dig in på dessa sidor. Om du går in på Livsmedelsverkets sidor hittar du däremot inte mycket till frihet eftersom de fortfarande håller fast vid att fett leder till fetma trots att det finns allt fler studier som visar att det inte är så. Välj vad du vill. Is is a free country, men de som har pengarna (industrin) har fortfarande störst möjlighet att påverka oss att äta de där nödvändiga flingorna och gröten och fullkornsbrödet som så många av oss faktiskt inte tål.
    men visa mig studierna då? och ge mig trovärdiga källor.. å inga bloggar som inte har några vetenskapliga belegg bakom sina påståenden..
  • Äldre 16 Sep 10:28
    Micke54 skrev 2009-09-15 21:04:07 följande:
    Så eftersom man blir underviktigt när man äter kolhydrater på svältgränsen så har du härmed bevisat LCHF som en bluff? Jag är ingen LCHF:are utan reagerade bara på en väldigt konstig teori. Dra en parallell mellan länderna som lever i underskott och brist på feta personer och jämföra det med ett västerländskt land som lever efter helt andra premisser och lever i överflöd och ett överskott på feta?
    Det finns otroligt många människor som lever på en kolhydratbaserad kost utan att svälta. Malaysia, Thailand, Indonesien, Japan, Kina etc etc. De har absolut inte problem med övervikt. Det är väl självklart att det inte är kolhydrater som är boven utan VILKA kolhydrater. Socker och grönsaker är ju inte riktigt samma sak. Man får se till energiinehåll.

    Emelyaus: "Men de hade inte heller någon Claude Marcus som både sitter i styrelsen på livsmedelsverket OCH på McDonalds."

    Och det skulle vara ett problem? Jag känner folk i hans forskningsgrupp och han vill förändra saker. Nu är det tyvärr så att många barn får väldigt dålig kost tex från McDonalds och det Marcus gjort är att försöka förändra vilken mat som finns att tillgå, tex att man kan välja juice ist för läsk, morötter ist för pomfa. Göra det lättare att välja bra saker.
  • lunkan­s
    Äldre 16 Sep 10:29

    Visst känner många till att Annika dahlqvist förespråkar LCHF, men faktum är att LCHF är baserat på fakta från en hel dröse med internationella medicinska studier. Jag tror personligen att många missuppfattar LCHFs egentliga användningsområde, och det är inte att se till att en redan smal person, eller en person som bara önskar gå ned något kilo kring rumpan att gå ner i vikt. LCHF är utvecklat för kraftigt överviktiga personer, speciellt de med bukfettma.

    Många har på något sätt kommit att hata denna metod som faktiskt fungerar för många överviktiga. Plötsligt har det uppkommit myter om att man dels kan bli dum i huvudet av att äta för lite kolhydrater, och visst är det så. Men tillskottet av de kolhydrater som den mänskliga hjärnan behöver är omöjligt att inte få i sig. Om man tänker efter rent logiskt så innehåller i princip all mat kolhydrater. Det har i den moderna världen blivit det perfekta utfyllningsmaterialet i princip alla råvaror, våra köttbullar, våra fiskpanetter och gud vet vad. Det finns bara en förklaring på detta, och det är för att kolhydrater är otroligt billigt att framställa.

    Sen får man inte bortse från de faktum att oavsett den diet man följer är det alltid kalorier in, kontra kalorier ut som bestämmer ditt över eller -underskott. Visst kan du enligt LCHF käka en biff som du äter med en skål grädde, men energimässigt är det bara katastrofalt, trots att du följer Low Carb high fat- principen.

    Många tror att LCHF är någon Crash-diet, det stämmer inte. Man kan inte välja tre veckor som man kör LCHF på, sen bara avbryta efter tre veckors dåligt ressultat. Kroppen kräver tid att förändra sig innan ressultat framkommer. Jag själv har inte följt LCHF, men däremot har jag ätit mindre kolhydrater under ungefär 1.5 år i syfte att gå ner i vikt. Idag har jag sedan starten gått ner ungefär 20 kilo. Självklart har jag också kombinerat min diet med olika träningsformer som också ligger till grund för min viktnedgång, detta är, oavsett diettyp ett måste för alla som vill gå ned i vikt.

    Lycka till! Ställ gärna frågor om ni har några :)

  • Vildho­nung
    Äldre 16 Sep 10:52
    bakeacake skrev 2009-09-16 10:19:19 följande:
    men visa mig studierna då? och ge mig trovärdiga källor.. å inga bloggar som inte har några vetenskapliga belegg bakom sina påståenden..
    Ja studierna i original finns ju på www.kostdoktorn. se. Bara att gå in och läsa. Att de länkats på en blogg förtar ju inte artiklarnas vetenskapliga kvalitet. Du kan också läsa om debatten mellan forskare i dagens medicin www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/09/09/den-enda-mojliga-slutsatse/index.xml

    Det finns en bra forskare som sammanfattat mycket om det dåliga forskning som dagens kostråd bygger på www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

    Kanske kommer vi så småningom fram till vilka människor som har en känslighet för kolhydrater i form av spannmål, för jag tror att det är främst dessa som orsakar många hälsoproblem, tex att fler än man trott är glutenintoleranta.

    De starka reaktionerna på LCHF kan kanske också bero på att många människor har någon form av socker-/brödberoende och blir provecerande av tanken på att bröd inte är så nyttigt som man velat tro.
    Själv fick jag ju sluta med bröd pga gluten och det kan vara svårt i en kultur som vår som bygger mycket på mjölprodukter.
  • Vildho­nung
    Äldre 16 Sep 10:53
    bakeacake skrev 2009-09-16 10:19:19 följande:
    men visa mig studierna då? och ge mig trovärdiga källor.. å inga bloggar som inte har några vetenskapliga belegg bakom sina påståenden..
    Ja studierna i original finns ju på www.kostdoktorn. se. Bara att gå in och läsa. Att de länkats på en blogg förtar ju inte artiklarnas vetenskapliga kvalitet. Du kan också läsa om debatten mellan forskare i dagens medicin www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/09/09/den-enda-mojliga-slutsatse/index.xml

    Det finns en bra forskare som sammanfattat mycket om det dåliga forskning som dagens kostråd bygger på www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

    Kanske kommer vi så småningom fram till vilka människor som har en känslighet för kolhydrater i form av spannmål, för jag tror att det är främst dessa som orsakar många hälsoproblem, tex att fler än man trott är glutenintoleranta.

    De starka reaktionerna på LCHF kan kanske också bero på att många människor har någon form av socker-/brödberoende och blir provecerande av tanken på att bröd inte är så nyttigt som man velat tro.
    Själv fick jag ju sluta med bröd pga gluten och det kan vara svårt i en kultur som vår som bygger mycket på mjölprodukter.
Svar på tråden LCHF en sekt?