• bakeacake

    LCHF en sekt?

    Jag börjar bli mörkrädd över allt jag läser om LCHF! hur man kan bli så hjärntvättad av en diet som det inte finns någon medicinsk forskning på!

    Å sen att alla länkar till samma site när de gäller information om den gör mig bara ännu mer kritisk..

    är det nån mer än jag som känner så?

    Jag är inget fan av dieter överhuvudtaget utan tycker man ska äta mindre och röra sig mer..

    www.ellybrittasofia.blogg.se
    Att förändra sitt liv!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-30 21:31
    Vad är en sekt?
    1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)
    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt "dieten" så är man inte med i sekten.)
    3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om "dieten" och att den botar sjukdomar)
    4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter "dieten" vilket skapar konflikter)
    5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)
    6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)
    7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)

    jag tycker de här bevisar rätt mycke om att det är sektliknande.. :P

  • Svar på tråden LCHF en sekt?
  • riskakan

    Kommer ni ihåg stenålderskosten som var så "inne" för 3-4 sen? Den var väl också lite så där. "Man ska inte äta bröd/potatis/ris" osv. Det många glömmer är att bröd och potatis var en del av basfödan redan för 100 år sedan. Då var vi INTE speciellt feta...

    Idag är det däremot socker i nästan allt. OCH mycket onaturliga fetter. Naturliga fetter behöver dock inte vara skadliga, inte heller måttligt med kolhydrater.

    Som sagt, var och en blir salig på sin tro, men är man osäker, bör man nog hålla sig borta från allt som föreslår mer eller mindre "extrema" lösningar/kostförändringar. (Ja, gäller även de som bara förespråkar lightprodukter t ex).

  • Micke54
    AstraTrillian skrev 2009-09-16 13:00:39 följande:
    Micke54 Du skrev: "Så eftersom man blir underviktigt när man äter kolhydrater på svältgränsen så har du härmed bevisat LCHF som en bluff? " Jag svarade :"Det finns otroligt många människor som lever på en kolhydratbaserad kost utan att svälta. Malaysia, Thailand, Indonesien, Japan, Kina etc etc. De har absolut inte problem med övervikt. Det är väl självklart att det inte är kolhydrater som är boven utan VILKA kolhydrater. Socker och grönsaker är ju inte riktigt samma sak. Man får se till energiinehåll." Och det stämmer fortfarande. Inte i storstäderna men på landsbygden. Och nu läste jag igenom dina tidigare inlägg. Vi verkar ju vara rörande överens om kolhydrater. Eller? Jag har aldrig velat bevisa att LCHF är en bluff, det kan jag för lite för att göra. Men det är absolut inte enda sättet att gå ner i vikt eller leva sunt. "Ouch där fick jag så att jag teg." Varför taggarna utåt?
    Alldeles säkert att vi är överens, det var bara ett svar på ditt "harkel knappast grönsaker och ris" Som lätt kan uppfattas lite spydigt :)
  • AstraTrillian
    Micke54 skrev 2009-09-16 13:13:55 följande:
    Alldeles säkert att vi är överens, det var bara ett svar på ditt "harkel knappast grönsaker och ris" Som lätt kan uppfattas lite spydigt :)
    Ja, det kunde det. Sorry.
  • k girl
    Vildhonung skrev 2009-09-16 12:17:04 följande:
    Brödberoende är nog väldigt vanligt. Tar man en macka så vill man gärna ha en till. Det är en av anledningarna till att många människor blir överviktiga. När jag berättar att jag inte äter bröd blir många allvarligt upprörda då bröd är deras stapelföda och några mackor lugnar dem på kvällen. Så var jag själv. Det är inte nedlåtande att skriva så, särskilt inte om man vill jämföra dem som tror på LCHF med sekterister. Skillnadne är att brödet och flingorna ses som det NORMALA och då får man inte tycka att det är mindre nyttigt utan att vara "störd okritisk sekterist".Att äta så mycket processat bröd som vi gör idag har bara varit "normalt" i några decennier. Det är intressant att vara glutenintolerant för då får man syn på hur oerhört stort brödet är i vår matkultur. Ska man äta ute lite snabbt så finns det i stort sett bara sushi att ta till. Fast utan soja med vetemjöl då.
    Jag tycker att det är nedlåtande att skriva att en avvikande åsikt beror på att man är beroende av kolhydrater, ja. Jag tycker därtill att din analys är väldigt ofullständig. Det finns många som blir förbannat provocerade av att andra inte dricker alkohol utan sådan orsak som graviditet, utan att de för den sakens skull är alkoholister. På samma sätt kan det vara provokativt för många heteron att samkönade går omkring och pussas på stan. Det som är avvikande tenderar att vara provocerande för normen eftersom det är ett hot mot normen.

    Jag har för övrigt aldrig velat jämföra dem som tror på LCHF med sekteristiskt, däremot har jag pekat på ett par punkter som jag upplever som "sekteristiska". Till exempel att intern kritik viftas undan som struntprat och att kosten framhålls som det enda rätta och den enda sanningen. Det är för övrigt drag som brukar beskrivas som sekteristiska. Därmed INTE sagt att LCHF-anhängare är sektmedlemmar, eller att LCHF är en sekt.

    Och som sagt, inte heller jag tycker att LCHF är fel på något sätt. Däremot finns det mycket jag har invändningar mot, till exempel att det skulle vara frälsningen för precis alla och att kolhydrater är ett gift för kroppen i allra största allmänhet. Förresten, nästa gång du besvarar något jag har skrivit kan du väl markera det på något sätt?
  • Vildhonung
    bakeacake skrev 2009-09-15 10:58:28 följande:
    Jag börjar bli mörkrädd över allt jag läser om LCHF! hur man kan bli så hjärntvättad av en diet som det inte finns någon medicinsk forskning på! Å sen att alla länkar till samma site när de gäller information om den gör mig bara ännu mer kritisk.. är det nån mer än jag som känner så? Jag är inget fan av dieter överhuvudtaget utan tycker man ska äta mindre och röra sig mer.. www.ellybrittasofia.blogg.se Att förändra sitt liv!
    Som varande skolad inom poststruktualismen så känner du ju till hur normalitetsbegreppet styr våra värderingar. I vår tid är det normalt att säga att man bara blir tjock för att man äter för mycket och rör sig för lite trots att förklaringen inte är så enkel och väldigt få vet hur mycket de egentligen förbrukar och därför bör äta. Det är nämligen inte så enkelt att räkna ut. Att promenera varje dag och sådana käcka råd har visat sig ha väldigt lite med vikten att göra. Många förbränner mycket mindre än vi förleds att tro.

    När man är ung kan kroppen kompensera och tillfälligt öka förbränningen när man har överätit. Ju äldre man blir desto sämre fungerar ämnesomsättningen och man går långsamt upp i vikt och fattar inte varför när man äter enligt kostråden med enstaka helgöverätningar. Så ser många människors vardag ut. På detta sätt lägger man skulden för fetman på individerna som stämplas som lata och glupska, det är deras eget fel att de går upp i vikt. (Det är ju "enkelt" heter det här också, ät mindre och rör dig mer). Att man kan bli beroende av socker är känt och att vitt mjöl omvandlas till socker likaså. Kolhydrater triggar kroppens belöningssystem och vissa är känsligare för detta än andra precis som med alkohohol. Varför ska vi hymla om det? Vem blir starkare av det?

    Från ett poststrukturellt och emancipatoriskt perspektiv blir det viktigt att gå bakom normaliteten och hjälpa människor att se att det finns andra förklaringar och andra sätt att förhålla sig till mat än att äta 4-5 mackor om dagen såsom varit normen. Många vet tex inte hur mycket de behöver äta och att insulinutsöndringen man får vid stor kolhydratintag både triggar hungern och ökar fettinlagringen. När normen är stark så stämplas andra åsikter som onormala eller att man på något sätt försöker skriva andra på näsan, men vad har då de officiella kostråden lett till? Antingen är de fel eller också är människor inte kapabla att följa dem, och då är det väl ändå något fel? Eller har alla plötsligt blivit lata och glupska de senaste 20 åren? Alla människor arbetade inte fysisk hårt tidigare heller. Att man blir fet av kolhydrater har varit känt i hundratals år även om en del inte är känsliga för det.

    Att som jag våga säga att bröd inte är nödvändigt eller ens nyttigt blir då betraktat som ett påhopp på dem som försöker leva enligt normalitetsnormen= det som uppfattas som sunt. I 30 år har fett stämplats som ett gift. Det har varit det normala att försöka undvika fett. Trots detta blir folk bara fetare. En anledning kan vara att de ersätter fettet med kolhydrater. Kanske blir nästa gift mjölprodukter? Normalt är ett farligt ord.
  • k girl

    Du måste blanda ihop mig med trådstartaren, eftersom du tycks vända dig till mig men citerar TS. Det är INTE jag som har startat denna tråd och det är en hel del som trådstartaren har skrivit som jag inte håller med om. Jag är fullt medveten om det mesta du skriver. Det JAG vänder mig mot är att LCHF-kost framhålls som det enda rätta, som botemedel mot allsköns åkommor, mot att den kritik eller de funderingar i de egna leden kring negativa konsekvenser viftas bort som struntprat, och att det är det rätta sättet att äta. Det JAG säger är att det finns många sätt att äta som kan vara rätt, man måste hitta det som passar en själv. För mig passade inte LCHF, min kropp fungerar inte alls med så lågt kolhydratintag.

  • Vildhonung
    k girl skrev 2009-09-16 14:02:34 följande:
    Du måste blanda ihop mig med trådstartaren, eftersom du tycks vända dig till mig men citerar TS. Det är INTE jag som har startat denna tråd och det är en hel del som trådstartaren har skrivit som jag inte håller med om. Jag är fullt medveten om det mesta du skriver. Det JAG vänder mig mot är att LCHF-kost framhålls som det enda rätta, som botemedel mot allsköns åkommor, mot att den kritik eller de funderingar i de egna leden kring negativa konsekvenser viftas bort som struntprat, och att det är det rätta sättet att äta. Det JAG säger är att det finns många sätt att äta som kan vara rätt, man måste hitta det som passar en själv. För mig passade inte LCHF, min kropp fungerar inte alls med så lågt kolhydratintag.
    Men ur ditt teoretiska perspektiv så borde du ju kunna ha viss förståelse för att de som går utanför normen måste kämpa för att bli accepterade av samhället. Varför ens lägga krut på att kritisera dessa människor för att vara okritiska? Är det inte ett värre problem att våra myndigheter faktiskt inte visat sig har vetenskapliga dokumentation för de råd vi alla försökt leva efter i 20-30 år? Varför lägga energi på att reta upp sig på överentusiatiska amatörer som har hittat något som hjälper just dem?

    De har ju tidigare fått höra att det är något fel på dem om de inte går ned i vikt av fettfritt. Varför har bara de "normala" rätt att kritisera utifrån en lika dogmatisk ståndpunkt = att fett är farligt?
  • Dejsi
    musli skrev 2009-09-16 12:33:31 följande:
    Många tycks ha missat att LCHF INTE betyder noll kolhydrater utan LITE kolhydrater.På många som motsätter sig LCHF låter det som att vi (de flesta av oss iaf) som äter enligt LCHF inte äter kolhydrater alls men så är det ju inte!Sen finns det de som går till ytterligheter i alla läger, så har det ju alltid varit, men det betyder inte att det är det som är LCHF, snarare NCHF (no carbs high fat)...Den gode Dahlström har nog tagit i lite väl hårt i sina senaste yttranden när hon talar om cancer-risker och den nya influensan och jag är väl inte riktigt förtjust i henne.Däremot så har jag läst Skaldemans bok för feta män och runda kvinnor och han är nog helt rätt ute i sitt tänk. Han säger inte någonstans att man måste ta bort alla kolhydrater, däremot så bör man börja i den änden om man är sjukligt överviktig. Han påpekar flera gånger att det är bra att röra på sig MEN om man är sjukligt överviktig så är det inte så lätt att ta sig ut och gå en långpromenad direkt då man oftast har problem med knän, höfter och rygg pga övervikten. Då är det bra med LCHF som faktiskt gör att man går ner i vikt utan att behöva röra sig en massa och sen när man gått ner en bra bit i vikt så börjar man föra in promenader på sitt schema, lite i taget.Så småningom när kroppen nått sin ideal-vikt så kan man börja föra in kolhydrater igen om man vill MEN det är inte alla som tål det utan vissa (som Skaldeman själv) går upp i vikt igen då.Är man redan normal-viktig eller i närheten av normal-vikten så blir viktnedgången långsammare och man behöver inte utesluta alla kolhydrater utan det räcker att begränsa intaget och då använda sig av långsamma kolhydrater.Och om man läser igenom alla inlägg i tråden så ser man flera stycken som är lika fanatiska vad det gäller tallriks-modeller och motion och kalorier som det finns fanatiska LCHF:are så jag föreslår att man sopar framför egen trapp innan man klagar på grannens...Var och en blir salig på sin tro och för min del får folk gärna leva på enbart kolhydrater om de vill, men jag mår bäst av LCHF...
    Absolut, instämmer
  • k girl

    Jag tycker inte att någon borde kritisera ur en dogmatisk ståndpunkt, eftersom jag anser att dogmatism enbart är av ondo. Och jag tycker att det är lika vanskligt att vara okritisk (än värre, att inte klara av att bemöta kritik).

  • Vildhonung
    k girl skrev 2009-09-16 14:13:48 följande:
    Jag tycker inte att någon borde kritisera ur en dogmatisk ståndpunkt, eftersom jag anser att dogmatism enbart är av ondo. Och jag tycker att det är lika vanskligt att vara okritisk (än värre, att inte klara av att bemöta kritik).
    Men nu är du ju väldigt kategorisk! Vem pratar du om, vad är dogamtiskt i detta sammanhang? Att några enskilda individer diskuterar en ny diet lite för vidlyftigt för din smak? Varför är det provocerande överhuvudtaget? Du behöver ju inte bry dig ett dugg om det. Att blir provocerad av det är ju ditt problem, inte någon annans.

    Är det inte mer problematiskt att livsmedelsverket påstått sig veta vad som är bra kost för oss trots att det visat sig att de faktiskt aldrig haft några säkra data på de råd de ger? Läs debatten i dagens medicin.

    Vem kan inte ta kritik och menar du att detta är specifikt för de som menar är LCHF-människor?

    . Förstår inte vad en intellektuell människa vill komma med här.
Svar på tråden LCHF en sekt?