• bakeacake

    LCHF en sekt?

    Jag börjar bli mörkrädd över allt jag läser om LCHF! hur man kan bli så hjärntvättad av en diet som det inte finns någon medicinsk forskning på!

    Å sen att alla länkar till samma site när de gäller information om den gör mig bara ännu mer kritisk..

    är det nån mer än jag som känner så?

    Jag är inget fan av dieter överhuvudtaget utan tycker man ska äta mindre och röra sig mer..

    www.ellybrittasofia.blogg.se
    Att förändra sitt liv!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-30 21:31
    Vad är en sekt?
    1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)
    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt "dieten" så är man inte med i sekten.)
    3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om "dieten" och att den botar sjukdomar)
    4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter "dieten" vilket skapar konflikter)
    5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)
    6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)
    7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)

    jag tycker de här bevisar rätt mycke om att det är sektliknande.. :P

  • Svar på tråden LCHF en sekt?
  • minafyra
    lunkans skrev 2009-09-16 10:29:29 följande:
    Visst känner många till att Annika dahlqvist förespråkar LCHF, men faktum är att LCHF är baserat på fakta från en hel dröse med internationella medicinska studier. Jag tror personligen att många missuppfattar LCHFs egentliga användningsområde, och det är inte att se till att en redan smal person, eller en person som bara önskar gå ned något kilo kring rumpan att gå ner i vikt. LCHF är utvecklat för kraftigt överviktiga personer, speciellt de med bukfettma.Många har på något sätt kommit att hata denna metod som faktiskt fungerar för många överviktiga. Plötsligt har det uppkommit myter om att man dels kan bli dum i huvudet av att äta för lite kolhydrater, och visst är det så. Men tillskottet av de kolhydrater som den mänskliga hjärnan behöver är omöjligt att inte få i sig. Om man tänker efter rent logiskt så innehåller i princip all mat kolhydrater. Det har i den moderna världen blivit det perfekta utfyllningsmaterialet i princip alla råvaror, våra köttbullar, våra fiskpanetter och gud vet vad. Det finns bara en förklaring på detta, och det är för att kolhydrater är otroligt billigt att framställa. Sen får man inte bortse från de faktum att oavsett den diet man följer är det alltid kalorier in, kontra kalorier ut som bestämmer ditt över eller -underskott. Visst kan du enligt LCHF käka en biff som du äter med en skål grädde, men energimässigt är det bara katastrofalt, trots att du följer Low Carb high fat- principen. Många tror att LCHF är någon Crash-diet, det stämmer inte. Man kan inte välja tre veckor som man kör LCHF på, sen bara avbryta efter tre veckors dåligt ressultat. Kroppen kräver tid att förändra sig innan ressultat framkommer. Jag själv har inte följt LCHF, men däremot har jag ätit mindre kolhydrater under ungefär 1.5 år i syfte att gå ner i vikt. Idag har jag sedan starten gått ner ungefär 20 kilo. Självklart har jag också kombinerat min diet med olika träningsformer som också ligger till grund för min viktnedgång, detta är, oavsett diettyp ett måste för alla som vill gå ned i vikt.Lycka till! Ställ gärna frågor om ni har några :)
    Det är mer så jag oxå tänker, att det inte är en livsstil som alla "borde" följa utan en diet för de som har en ohällsosam vikt och att det för oss andra inte är nödvändigt att utesluta kolhydraterna helt...men dock tror jag att de flästa behöver dra ner på dem som du gjort. OCH framför allt så tror jag att rörelse och träning ÄR viktigt oavsett diet medan jag i flera svar i dyl trådar fått höra att "jag har gått ner si och så utan ett uns av träning" och då låter det trots allt inte hällsosamt i mina öron då jag tror att kroppen oavsett vikt oxh kost behöver rörelse och träning.

    Underbart att du lyckats gå ner så mycket
  • riskakan

    Jag kan till viss del förstå intresset för just LCHF, eftersom det vänder på vanliga begrepp lite. Å andra sidan tillstår de flesta seriösa dietister att måttligt med fett INTE är skadligt och att det finns en övertro på lightprodukter.

    Sedan stämmer det inte att det bara är kolhydraterna som är "boven".
    Människor åt kolhydrater förr med - om än inte lika mycket som idag - och de blev inte feta. Kroppsbyggare, elitidrottare och andra som tränar hårt, kan smälla i sig mängder med kolhydrater (ibland just för att få snabb energi inför en tävling) och ändå behålla sina slanka, muskulösa kroppar.

    Men för "vanliga dödliga" kan nog en LCHF- inspirerad kost vara bra, för att det är lättare att bli mätt än på lightprodukter, dessutom kan det vara extra bra för t ex sockerberoende personer, som kanske inte klarar av att äta bara LITE socker. Dock tror jag personligen inte på en kost där man HELT skippar kolhydrater. Inte heller någon där man äter hur mycket fett som helst...

  • Matruskan77
    bakeacake skrev 2009-09-15 12:18:16 följande:
    Ursäkta? det enklaste sättet att gå ner i vikt är att äta mindre kcal än vad du gör av med. alternatvist träna mer.. men det är därför ja tappat 10 kilo sen 3 månader tillbaka.. för att ja tränar.. men visst, om du säger det så...
    Håller med, för något år sen gick jag ca 5-6 kilometer om dagen, drog ner lite på godis och gick ner 10-12 kilo i ett nafs men det kan ju vara så att man får muskler och då har man ju kanske inte gått ner några kilon men fettet är ju borta.
  • k girl
    Vildhonung skrev 2009-09-16 10:53:01 följande:
    De starka reaktionerna på LCHF kan kanske också bero på att många människor har någon form av socker-/brödberoende och blir provecerande av tanken på att bröd inte är så nyttigt som man velat tro.
    Men det där tycker jag är förbannat nedlåtande att skriva - att en avvikande åsikt än den egna skulle bero på ett "beroende"? Jag tycker inte att det är särskilt konstigt att folk i gemen reagerar när deras egen livsstil blir attackerad på det sätt som många LCHF-are attackarerar den - det är tämligen mänskligt att försvara sig själv när man, som jag konstaterar här ovan, upplever sig utpekad som om man skedar socker ur sockerpaketet för att man äter en macka eller potatis. Eller för den delen får höra att man tycker som man gör för att man är "beroende".

    Att utesluta någonting ur sin kost är jobbigt, det vet jag själv som allergiker - uppvuxen som mjölkproteinallergiker och glutenallergiker samt senare även laktosintolerant (laktosfria produkter har inte alltid funnits) och fler malabsorptionssyndrom. Men faktum är att det gäller det mesta; gluten är inte unikt i det avseendet.
  • Micke54
    AstraTrillian skrev 2009-09-16 10:28:21 följande:
    Det finns otroligt många människor som lever på en kolhydratbaserad kost utan att svälta. Malaysia, Thailand, Indonesien, Japan, Kina etc etc. De har absolut inte problem med övervikt. Det är väl självklart att det inte är kolhydrater som är boven utan VILKA kolhydrater. Socker och grönsaker är ju inte riktigt samma sak. Man får se till energiinehåll. Emelyaus: "Men de hade inte heller någon Claude Marcus som både sitter i styrelsen på livsmedelsverket OCH på McDonalds." Och det skulle vara ett problem? Jag känner folk i hans forskningsgrupp och han vill förändra saker. Nu är det tyvärr så att många barn får väldigt dålig kost tex från McDonalds och det Marcus gjort är att försöka förändra vilken mat som finns att tillgå, tex att man kan välja juice ist för läsk, morötter ist för pomfa. Göra det lättare att välja bra saker.
    I dom länderna mår man alltså bra menar du? Asien är det område i världen som drabbas hårdast av diabetes typ 2.
    I Asien är man metabolt överviktigt istället för jämfet som i väst. Lika farligt och lika illa. Det bara ser olika ut. Asiaterna insjuknar i åldrarna 20-59 år medans den siffran i väst är 60-79 år så jag skulle passa mig för att hålla deras kost som exemplariskt och bra. Vill du kan jag länka rapporterna om du tror att jag hittar på.
    Jag har dessutom inga problem att skilja på kolhydrater om du tror det.
  • Matruskan77
    Mrs Moneybags skrev 2009-09-15 13:00:16 följande:
    Jag tycker mer det liknar en fårskock, inte direkt en sekt. Men folk älskar ju att h0ppa på de senaste rönen, särskilt när det gäller viktminskning eftersom det är ett så känsligt ämne. Många längtar efter att väga mindre eftersom fetma och övervikt ses som så negativt. Jag kan inte klandra de som följer trenderna som en vindflöjel, eftersom jag kanske hade gjort detsamma om jag hade varit överviktig. För mig är det dock solklart att det är så enkelt som att röra på sig mer och äta lite mindre. Man behöver liksom inte rasa 15 kilo på 2 månader eller så. Även om man går ner så sakta som ett halvt kilo i veckan är det ju 26 kilo på ett år.
    Ja, för några år sen var det ju sjukhusdieten, kålsoppa som var på modet, då skulle ju var och varannan köra med det, nästa år är det säkert något nytt som gäller men jag tror att det bästa är att var och en kör det som passar dem bäst och som man trivs med, kör man en diet man bara tycker är jobbig så funkar det inte i längden, man ger ju upp. Det där med ett halv kilo i veckan är väl rätt lagom takt, det är ju inte bra att gå ner för snabbt.
  • riskakan

    Sedan är det väl inte LCHF-rekommendationerna i sig som är en sekt, utan att det tycks finnas en övertro på dem hos vissa och att de ibland försöker "frälsa" andra oavsett vad man frågar efter...

    Eller påståenden som att fet grädde är nyttigt men däremot ska man sluta äta bröd och potatis...

    Det är sådana inlägg jag stör mig på. Inte de som säger sig äta allsidigt men kolhydratfattigt och mår bra av det. Det är ju jättebra att man hittar något som funkar.

  • Matruskan77
    riskakan skrev 2009-09-16 12:00:56 följande:
    Sedan är det väl inte LCHF-rekommendationerna i sig som är en sekt, utan att det tycks finnas en övertro på dem hos vissa och att de ibland försöker "frälsa" andra oavsett vad man frågar efter... Eller påståenden som att fet grädde är nyttigt men däremot ska man sluta äta bröd och potatis... Det är sådana inlägg jag stör mig på. Inte de som säger sig äta allsidigt men kolhydratfattigt och mår bra av det. Det är ju jättebra att man hittar något som funkar.
    Ja, det där kan jag hålla med om.
  • riskakan

    Generellt är jag väl - som sagt - skeptisk mot alla dieter vars förespråkare säger att VI har rätt och andra har FEL, du är LURAD men VI har kommit på SANNINGEN.

    Det är väl däri sekt-anklagelserna ligger.

  • AstraTrillian
    Micke54 skrev 2009-09-16 11:52:06 följande:
    Vill du kan jag länka rapporterna om du tror att jag hittar på.
    Så argt. Ja länka gärna eftersom jag inte kände till det, inte för att jag tror du ljuger.
Svar på tråden LCHF en sekt?