• bakeacake

    LCHF en sekt?

    Jag börjar bli mörkrädd över allt jag läser om LCHF! hur man kan bli så hjärntvättad av en diet som det inte finns någon medicinsk forskning på!

    Å sen att alla länkar till samma site när de gäller information om den gör mig bara ännu mer kritisk..

    är det nån mer än jag som känner så?

    Jag är inget fan av dieter överhuvudtaget utan tycker man ska äta mindre och röra sig mer..

    www.ellybrittasofia.blogg.se
    Att förändra sitt liv!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-30 21:31
    Vad är en sekt?
    1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)
    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt "dieten" så är man inte med i sekten.)
    3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om "dieten" och att den botar sjukdomar)
    4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter "dieten" vilket skapar konflikter)
    5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)
    6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)
    7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)

    jag tycker de här bevisar rätt mycke om att det är sektliknande.. :P

  • Svar på tråden LCHF en sekt?
  • k girl

    emelyaus: Jag förstår vad du skriver och kan väl till viss del hålla med om att det för många blir så bra att de vill "öppna ögonen" på andra. Men, jag är rätt insatt. Jag åt ju själv LCHF under flera månader. Och så mycket kan jag säga att jag även då reagerade på mycket av vad som sades på till exempel kolhydrater.ifokus. Jag tycker att det är så otroligt FEL när ingen kritik tillåts komma fram, eller funderingar på om det verkligen är så bra på grund av något (exempelvis håravfall) bara viftas undan för att LCHF "bara" har positiv verkan.

    Vad jag däremot tycker är förbannat tråkigt är att få höra att man äter så "fel" och kommer att bli "fet" för att man äter som jag gör: exempelvis en tallrik fil och en knäckebrödsmacka med bregott och makrill till frukost, lagad lunch (rester) och till exempel ugnsstekt lax med spenat och potatis till middag. Mellanmål har jag för övrigt inte behövt äta förrän jag åt LCHF... Jag svälter inte mig själv, jag äter ordentligt och behöver inte gå hungrig för att sedan vräka i mig en massa till/efter middagen och har varken fikat eller ätit en massa godis någon gång under mitt liv. Väljer för övrigt inte lågfettsprodukter utan går efter devisen "allt med måtta". Det ÄR möjligt att äta nyttigt (som i en kost man inte går upp i vikt av och som man mår bra av) utan att äta LCHF, ändå låter det som att man sitter och skedar socker ur Dansukker-paketet rakt in i munnen bara för att man äter två-tre potatisar till middag.

  • Micke54
    Signelanta skrev 2009-09-15 22:43:47 följande:
    Det är väl klart att jag kan dra slutsatsen att botemedlet på fetma är kaloribalans genom att titta på hur människor i u-länder (som inte har fetmaproblem) äter. Om man äter mindre kalorier än man gör av med blir man smalare. Precis som underskottet du nämner.
    Då kan ju lika gärna LCHF vara botemedlet efter som man går ner i vikt av det?
    Det finns många sätt att fälla ett träd så länge trädet hamnar på marken så har metoden att få det dit varit lyckad.
  • Jennie med ie
    k girl skrev 2009-09-16 05:18:57 följande:
     Det ÄR möjligt att äta nyttigt (som i en kost man inte går upp i vikt av och som man mår bra av) utan att äta LCHF, ändå låter det som att man sitter och skedar socker ur Dansukker-paketet rakt in i munnen bara för att man äter två-tre potatisar till middag.
    Mitt i prick! När varenda intag av kolhydratkälla renderar i "farligt farligt, du kan lika gärna käka en chokladkaka och du kommer aldrig gå ner i vikt" så har det slagit över.
  • emelyaus

    Konichiwa girl - Håller fullständigt med dig om att många på t.ex. kolhydrater.ifokus gått överstyr och att det kan kännas sekt-aktigt att läsa inläggen på den sidan.
    Jag tror inte det är bra att äta ensidigt i någon form - överkonsumtion av grädde (vissa på kolhydrater.ifokus till och med tycker att man ska dricka grädde i mängder) det har blivit en hets kring fett.
    Jag tror heller inte det är någon fara att inta lite kolhydrater, det handlar bara om att man ska hålla en näringsriktig balans i kroppen.
    Jag äter också en och annan potatis och ibland lite ris/quinoa. Men äter också vanligt fett och rör på mig och tränar. Förstår inte heller de som säger att man inte behöver träna alls om man äter enligt LCHF. Min viktnedgång hände i samband med kost och träning.

  • Lady Dahmer
    emelyaus skrev 2009-09-16 09:55:05 följande:
    Konichiwa girl - Håller fullständigt med dig om att många på t.ex. kolhydrater.ifokus gått överstyr och att det kan kännas sekt-aktigt att läsa inläggen på den sidan. Jag tror inte det är bra att äta ensidigt i någon form - överkonsumtion av grädde (vissa på kolhydrater.ifokus till och med tycker att man ska dricka grädde i mängder) det har blivit en hets kring fett. Jag tror heller inte det är någon fara att inta lite kolhydrater, det handlar bara om att man ska hålla en näringsriktig balans i kroppen. Jag äter också en och annan potatis och ibland lite ris/quinoa. Men äter också vanligt fett och rör på mig och tränar. Förstår inte heller de som säger att man inte behöver träna alls om man äter enligt LCHF. Min viktnedgång hände i samband med kost och träning.
    jag har gått ner tio kilo med lchf UTAN motion.
    The male is an incomplete female, a walking abortion
  • bakeacake

    Lady Dahmer skrev 2009-09-16 09:58:26 följande:


    jag har gått ner tio kilo med lchf UTAN motion.
    och du anser att det är hälsosamt att inte röra på sig?
  • Lady Dahmer
    bakeacake skrev 2009-09-15 12:18:16 följande:
    Ursäkta? det enklaste sättet att gå ner i vikt är att äta mindre kcal än vad du gör av med. alternatvist träna mer.. men det är därför ja tappat 10 kilo sen 3 månader tillbaka.. för att ja tränar.. men visst, om du säger det så...
    märkligt... innan lchf så levde jag på drygt 1500 kcal om dagen samt tog långa raska promenader. .gick inte ner ett gram.

    nu äter jag runt 3000 kcal och går ner.
    The male is an incomplete female, a walking abortion
  • Lady Dahmer
    CloudBerry the 1st skrev 2009-09-15 18:56:56 följande:
    Om man lovordar något djupt så bör man väl kunna gå till sig själv och berätta hur mycket man gått ner i vikt och hur otroligt frisk man blivit....eller?
    Jag har gått ner tio kilo.

    fördelar för hälsan? Redan efter ett par dagar på LCHF så blev min mage lugn. Helt lugn. Det var nästan magiskt och gjorde mig helt lyrisk. Jag har lidit av magkatarr, illamående, gaser, värk, uppkördhet, ibs - you name it - sen jag var 12 bast. Jag har haft ont varje dag. ALLT detta är spårlöst försvunnet.

    jag har typ fjärtat fyra gånger sammanlagt sen starten. Jämfört med typ.... minst fyra gånger i timmen.

    Vad Mer?

    Jag har i många år lidit av kronisk trötthet samt sömnproblem. Utmattning. En konstig känsla av att ha en mössa tryckt ner över ögonen. Lite mossig och luddig i huvudet. Jag har kollat mitt blod och mina värden men inget har hittats. Inga allergier eller brister.

    Sen jag började har jag blivit oförskämt pigg och vaken. Jag känner mig lättare i huvudet, det är lättare att tänka. Och tröttheten är ett minne blott. Jag sover fem sex timmar varje natt och studsar bokstavligen ur sängen.  Det roliga är att många av de fördomar som florerar om LCHF är att man blir trög. Min personliga erfarenhet är att det är precis tvärtom.

    I övrigt har jag nog inte tänkt så mycket på hur min hälsa har förbättrats, bara att jag aldrig mått så bra som jag gör nu. Det är först nu som jag förstår hur dåligt jag faktiskt mådde innan.
    The male is an incomplete female, a walking abortion
  • Lady Dahmer
    bakeacake skrev 2009-09-16 09:59:46 följande:
    Lady Dahmer skrev 2009-09-16 09:58:26 följande: och du anser att det är hälsosamt att inte röra på sig?
    nej.

    jag sa att jag gått ner i vikt utan att röra mig.
    The male is an incomplete female, a walking abortion
  • 4finafilidutter

    Konstigt att kost kan vara så laddat! Jag äter enligt lchf sedan 13 veckor och mår toppen, har gått från BMI 29 till 25. Det funkar super för mig som lider av sockerberoende och tidigare åt två paket ballerinakex om dagen... Just att det tar bort sötsuget gör att jag klarar att hålla mig från hetsätningsattacker. Men inte vill jag mästra någon annan och säga att de äter fel, människor är olika och mår bra av olika saker!

Svar på tråden LCHF en sekt?