• bakeacake

    LCHF en sekt?

    Jag börjar bli mörkrädd över allt jag läser om LCHF! hur man kan bli så hjärntvättad av en diet som det inte finns någon medicinsk forskning på!

    Å sen att alla länkar till samma site när de gäller information om den gör mig bara ännu mer kritisk..

    är det nån mer än jag som känner så?

    Jag är inget fan av dieter överhuvudtaget utan tycker man ska äta mindre och röra sig mer..

    www.ellybrittasofia.blogg.se
    Att förändra sitt liv!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-30 21:31
    Vad är en sekt?
    1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)
    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt "dieten" så är man inte med i sekten.)
    3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om "dieten" och att den botar sjukdomar)
    4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter "dieten" vilket skapar konflikter)
    5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)
    6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)
    7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)

    jag tycker de här bevisar rätt mycke om att det är sektliknande.. :P

  • Svar på tråden LCHF en sekt?
  • AstraTrillian

    Sökte själv. "i Asien, som för femtio år sedan verkade skonat, ökar nu förekomsten katastrofalt. Varför?

    - Det är i stor utsträckning en fråga om att Asien tagit efter det västerländska sättet att leva. Fet mat, övervikt och för litet motion är bovarna bakom den explosionsartade utvecklingen av diabetes, menar professor Suad Efendic vid enheten för endokrinologi och diabetologi på Karolinska Sjukhuset."

    Harkel, knappast ris och grönsaker.

  • Kenzie

    Jag förstår att det kan verka lite sektliknande och att folk vill "frälsa" andra är säkert irriterande. Men för många människor som äter LCHF så har hälsan förbättras drastiskt och då är det väl inte konstigt att man vill ropa högt om vad som har fått en att må bra?

    Alla människor behöver verkligen inte äta en strikt LCHF-kost men att dra ner på kolhydraterna och äta mer naturliga fetter (som är själva grunden inom LCHF) skulle de flesta människor må bra av tror jag.

  • Vildhonung

    Brödberoende är nog väldigt vanligt. Tar man en macka så vill man gärna ha en till. Det är en av anledningarna till att många människor blir överviktiga. När jag berättar att jag inte äter bröd blir många allvarligt upprörda då bröd är deras stapelföda och några mackor lugnar dem på kvällen. Så var jag själv. Det är inte nedlåtande att skriva så, särskilt inte om man vill jämföra dem som tror på LCHF med sekterister. Skillnadne är att brödet och flingorna ses som det NORMALA och då får man inte tycka att det är mindre nyttigt utan att vara "störd okritisk sekterist".

    Att äta så mycket processat bröd som vi gör idag har bara varit "normalt" i några decennier.

    Det är intressant att vara glutenintolerant för då får man syn på hur oerhört stort brödet är i vår matkultur.

    Ska man äta ute lite snabbt så finns det i stort sett bara sushi att ta till. Fast utan soja med vetemjöl då.

  • Spartacus

    jag tror att alla dieter som inte förespråkar ett sunt leverne, mycket grönt och motion, är dåliga dieter och lite utav sekter i några fall!

    jag tror dock på att äta så naturligt som möjligt i fetter, men välja nyttiga sådana som tex raps och olivolja. smör och grädde kan man visst det äta men i rimliga mängder.

    varför måste måttandet vara så svart eller vitt? att leva sunt är att äta mat som är bra för en men även att unna sig något extra emellanåt...

  • Kenzie
    Spartacus skrev 2009-09-16 12:25:08 följande:
    jag tror att alla dieter som inte förespråkar ett sunt leverne, mycket grönt och motion, är dåliga dieter och lite utav sekter i några fall!jag tror dock på att äta så naturligt som möjligt i fetter, men välja nyttiga sådana som tex raps och olivolja. smör och grädde kan man visst det äta men i rimliga mängder.varför måste måttandet vara så svart eller vitt? att leva sunt är att äta mat som är bra för en men även att unna sig något extra emellanåt...
    Och det är just det som är problemet. Folk är itutade att naturliga animaliska fetter är onyttiga och det stämmer inte. Det finns inga som helst bevis för att det är farligt, snarare precis tvärtom.
  • musli

    Många tycks ha missat att LCHF INTE betyder noll kolhydrater utan LITE kolhydrater.
    På många som motsätter sig LCHF låter det som att vi (de flesta av oss iaf) som äter enligt LCHF inte äter kolhydrater alls men så är det ju inte!
    Sen finns det de som går till ytterligheter i alla läger, så har det ju alltid varit, men det betyder inte att det är det som är LCHF, snarare NCHF (no carbs high fat)...

    Den gode Dahlström har nog tagit i lite väl hårt i sina senaste yttranden när hon talar om cancer-risker och den nya influensan och jag är väl inte riktigt förtjust i henne.

    Däremot så har jag läst Skaldemans bok för feta män och runda kvinnor och han är nog helt rätt ute i sitt tänk. Han säger inte någonstans att man måste ta bort alla kolhydrater, däremot så bör man börja i den änden om man är sjukligt överviktig. Han påpekar flera gånger att det är bra att röra på sig MEN om man är sjukligt överviktig så är det inte så lätt att ta sig ut och gå en långpromenad direkt då man oftast har problem med knän, höfter och rygg pga övervikten. Då är det bra med LCHF som faktiskt gör att man går ner i vikt utan att behöva röra sig en massa och sen när man gått ner en bra bit i vikt så börjar man föra in promenader på sitt schema, lite i taget.
    Så småningom när kroppen nått sin ideal-vikt så kan man börja föra in kolhydrater igen om man vill MEN det är inte alla som tål det utan vissa (som Skaldeman själv) går upp i vikt igen då.

    Är man redan normal-viktig eller i närheten av normal-vikten så blir viktnedgången långsammare och man behöver inte utesluta alla kolhydrater utan det räcker att begränsa intaget och då använda sig av långsamma kolhydrater.

    Och om man läser igenom alla inlägg i tråden så ser man flera stycken som är lika fanatiska vad det gäller tallriks-modeller och motion och kalorier som det finns fanatiska LCHF:are så jag föreslår att man sopar framför egen trapp innan man klagar på grannens...

    Var och en blir salig på sin tro och för min del får folk gärna leva på enbart kolhydrater om de vill, men jag mår bäst av LCHF...


    Hanna 050511 & Elias 090910
  • Micke54
    AstraTrillian skrev 2009-09-16 12:05:07 följande:
    Sökte själv. "i Asien, som för femtio år sedan verkade skonat, ökar nu förekomsten katastrofalt. Varför? - Det är i stor utsträckning en fråga om att Asien tagit efter det västerländska sättet att leva. Fet mat, övervikt och för litet motion är bovarna bakom den explosionsartade utvecklingen av diabetes, menar professor Suad Efendic vid enheten för endokrinologi och diabetologi på Karolinska Sjukhuset." Harkel, knappast ris och grönsaker.
    Ouch där fick jag så att jag teg. Ja enligt det flesta läkarna så är ju fettet boven i allt ont eller?
    Det där är ju samma som sagts kontinuerligt dom senaste 10, 20 åren och inget har blivit bättre för det.
    Det var ju inte heller det jag diskuterade med det första inlägget du citerade.
    Fast Rössner satsar ju på piller och nutrillette så snart blir det andra bullar!
    Jag är ju fortfarande bara inne i denna diskussion för att försöka belysa bägge sidor av ett mynt. Är alltså ingen LCHF:are men tycker det är roligt med folk som vet exakt hur det är.
  • AstraTrillian

    Micke54

    Du skrev: "Så eftersom man blir underviktigt när man äter kolhydrater på svältgränsen så har du härmed bevisat LCHF som en bluff? "

    Jag svarade :"Det finns otroligt många människor som lever på en kolhydratbaserad kost utan att svälta. Malaysia, Thailand, Indonesien, Japan, Kina etc etc. De har absolut inte problem med övervikt. Det är väl självklart att det inte är kolhydrater som är boven utan VILKA kolhydrater. Socker och grönsaker är ju inte riktigt samma sak. Man får se till energiinehåll."

    Och det stämmer fortfarande. Inte i storstäderna men på landsbygden.

    Och nu läste jag igenom dina tidigare inlägg. Vi verkar ju vara rörande överens om kolhydrater. Eller? Jag har aldrig velat bevisa att LCHF är en bluff, det kan jag för lite för att göra. Men det är absolut inte enda sättet att gå ner i vikt eller leva sunt.

    "Ouch där fick jag så att jag teg." Varför taggarna utåt?

  • riskakan
    Vildhonung skrev 2009-09-16 12:17:04 följande:
    Brödberoende är nog väldigt vanligt. Tar man en macka så vill man gärna ha en till. Det är en av anledningarna till att många människor blir överviktiga. När jag berättar att jag inte äter bröd blir många allvarligt upprörda då bröd är deras stapelföda och några mackor lugnar dem på kvällen. Så var jag själv. Det är inte nedlåtande att skriva så, särskilt inte om man vill jämföra dem som tror på LCHF med sekterister. Skillnadne är att brödet och flingorna ses som det NORMALA och då får man inte tycka att det är mindre nyttigt utan att vara "störd okritisk sekterist". Att äta så mycket processat bröd som vi gör idag har bara varit "normalt" i några decennier. Det är intressant att vara glutenintolerant för då får man syn på hur oerhört stort brödet är i vår matkultur. Ska man äta ute lite snabbt så finns det i stort sett bara sushi att ta till. Fast utan soja med vetemjöl då.
    Fast jag känner ingen människa som har blivit fet av att äta bröd och potatis. Det är väl däri kritiken ligger.

    Smäller man i sig 5-10 ostmackor varje kväll, är det däremot inte så konstigt om man blir fet. Det är det totala energiintaget som avgör (i förhållande till hur mycket man gör av med).

    Jag håller dock inte med dem som hävdar att LCHF är fel. (Om nu någon gör det). Bara att det inte är det enda rätta, eller att det funkar för alla.
Svar på tråden LCHF en sekt?