• bakeacake

    LCHF en sekt?

    Jag börjar bli mörkrädd över allt jag läser om LCHF! hur man kan bli så hjärntvättad av en diet som det inte finns någon medicinsk forskning på!

    Å sen att alla länkar till samma site när de gäller information om den gör mig bara ännu mer kritisk..

    är det nån mer än jag som känner så?

    Jag är inget fan av dieter överhuvudtaget utan tycker man ska äta mindre och röra sig mer..

    www.ellybrittasofia.blogg.se
    Att förändra sitt liv!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-30 21:31
    Vad är en sekt?
    1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)
    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt "dieten" så är man inte med i sekten.)
    3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om "dieten" och att den botar sjukdomar)
    4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter "dieten" vilket skapar konflikter)
    5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)
    6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)
    7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)

    jag tycker de här bevisar rätt mycke om att det är sektliknande.. :P

  • Svar på tråden LCHF en sekt?
  • Mrs Moneybags

    Jag tycker mer det liknar en fårskock, inte direkt en sekt.

    Men folk älskar ju att h0ppa på de senaste rönen, särskilt när det gäller viktminskning eftersom det är ett så känsligt ämne. Många längtar efter att väga mindre eftersom fetma och övervikt ses som så negativt.

    Jag kan inte klandra de som följer trenderna som en vindflöjel, eftersom jag kanske hade gjort detsamma om jag hade varit överviktig.

    För mig är det dock solklart att det är så enkelt som att röra på sig mer och äta lite mindre. Man behöver liksom inte rasa 15 kilo på 2 månader eller så. Även om man går ner så sakta som ett halvt kilo i veckan är det ju 26 kilo på ett år.

  • Mrs Moneybags
    Mannehkunda skrev 2009-09-15 12:14:47 följande:
    På 30-talet(när britterna kom dit) gjordes undersökningar i Kenya om folkets hälsa. Man mätte blodtryck på över 1000 personer, inte en enda hade högt bt. Hälsan var mycket god, och de var slanka. Tillgången på mat var bra, de svalt inte. 10 år senare började diabetes och högt blodtryck dyka upp.Det första fallet av diabetes i Afrika var en kraftigt överviktig kvinna som arbetade för en brittisk familj i Kenya, sammanträffande?Nu 75 år senare är fetman i speciellt Kenyas städer utbredd och runt 15% har diabetes... Hmmm
    Vad har detta med LCHF att göra?

    I Kenya (som min pappa kommer ifrån) äter man verkligen mycket kolhydrater. Jag skulle tippa på att mina släktingar äter ca 75% kolhydrater. De lider inte av varken övervikt eller välfärdssjukdomar, för de äter som de alltid har ätit.

    Mina släktingar är slanka med platt mage och synlig muskeltonus, raska och pigga högt upp i åldrarna. Såg min 67-årige farbror svinga sig upp på ett lastbilsflak med en arm på flaket när jag var där sist. Skulle vilja se en svensk man i samma ålder göra det! Hahah! De rör sig konstant, promenerar överallt (långa sträckor varje dag) och lever superhälsosamt.

    De bor i och för sig på landet, men de lever inte på någon låg-kolhydrats-kost. Snarare tvärtom! De äter kanske lika mycket protein på en familj som vi äter per person till middag här. Jag skulle vilja kalla deras kost High Carb/Low Protein/Lots of Vegetables & Fruit.

    En normal middag för dem är majsgröt i massor, lite bönor, en gnutta kött (typ lika mycket som handflatan utan fingrarna), en stor gryta kokta grönsaker och vatten som måltidsdryck. Till efterrätt tar man en frukt, t ex banan eller liknande från egen trädgård. Precis så åt min pappa när han levde också, och han var alltid smal och pigg.
  • Trill
    minafyra skrev 2009-09-15 12:47:08 följande:
    Vi levde inte på fett/kött diet från början...fett/kött var en mindre del av vår kost. Vår kost bestod från början huvudsakligen av vegetabilier som rötter, nötter, knoppar, frukt och grönt. Fattar inte att alla lchf anhängare verkligen tror att vi åt massor av fett/kött från början. Det var inte förrän vi börjat utveckla olika vapen som vi ökade på mängden kött i kosten..men fortfarande var det inte huvuddelen av vår kost och fett var det INTE. Vi levde inte på en diet bestående av spannmål heller dock. Men sedan vi började odla har spannmål varit en del i vår kost...i tusentals år har vi klarat av att äta spannmål utan att bli feta och sjuka.Alla läkare vet att en anledning till att sjukdommar som diabetes, epelepsi, allergier och dyl inte bara är kost utan även att vi låter dem överleva. Man vet att dessa sjukdommar till stor del är ärftliga och idag överlever vi och för vidare generna. Hade man tex EP blev man dessutom ofta "utstött" även om man överlevde...man reproducerade sig alltså inte om man hade många av de sjukdommar som idag ökar. Även de som var mentalt eller fysiskt handikappade blev ofta utstötta eller utsatta i skogen redan vid födseln så att de inte hade möjlighet att föra vidare sina gener. Så fungerar det i naturen..alla djur gör så och även vi gjorde så. Det är självklart inte ngt jag förespråkar idag, men man måste ändå inse att det faktum att vi idag i större utsträckning för vidare dåliga gener innebär att ärftliga sjukdommar ökar.Att fetman ökar runt om i världen beror SJÄLVKLART inte på att vi äter kolhydrater utan på att vi missbrukar både dem OCH annan "dålig" mat. Tex pommes är inte ngn vidare bra mat då det är potatis + massa fett...dessutom oftast DÅLIGT fett. Mycket av det vi äter innehåller härdat fett, ämnen som inte finns naturligt i våra födoämnen, stora mängder socker, aspartan och annat som manipulerats fram. Vi rör oss inte så mycket som vi behöver, vi sitter i vår bil/buss och åååååker, vi ställer oss i rulltrappan och ÅKER upp istället för att gå (varför gör man det??) , vi tar hissen även om vi bara ska upp en ända våning osv. Det är egentligen inte träning på gym som vi behöver utan vi behöver sluta vara så lata i vardagen!! Och sedan småäter vi hela tiden, man har inte regelbundna mat tider utan äter kanske ett eller två större mål på en dag och småäter en massa emellan..och då sällan bra saker. Och vi börjar redan när barnen är små med att trycka i dem välling istället för att lära dem äta riktig mat förr ammade man och i övrigt fick de äta vad de andra i familjen åt. Kunde man inte amma kunde ngn annan ställa upp och hjälpa en eller så fick de tex getmjölk som små barns magar tålde bra. De fick inte utspädd gröt istället för att ammas.Så ja vist behöver vi tänka om när det gäller kost men vi behöver egentligen inte utesluta kolhydraterna helt. Att man behöver det nu beror på att man först lagt sig till med dåliga matvanor som lett till fettma och som lätt till problem pga att man ätit för MYCKET av socker och andra kolhydratrika matvaror. Hade man ätit bra från början hade behovet för lchf metoder inte funnits för då hade man kunnat äta av allt och ändå må bra. Lchf "behövs" inte för att kolhydrater är "farligt" utan för att vi missbrukat dem...kan vi lära våra barn att äta kolhydrater utan att mmissbruka dem kommer de inte behöva lchf dieter och dyl. Vi kanske skullle börja där istället...
    Bästa posten på detta forum någonsin.
  • Mannehkunda
    Immer skrev 2009-09-15 12:19:33 följande:
    ...50% strösocker?? eller hur tolkar du det?
    bröd, ris, pasta, potatis, rotfrukter, frukt och grönt. Alltså socker med andra ord...
  • Mannehkunda
    Mrs Moneybags skrev 2009-09-15 13:10:12 följande:
    Vad har detta med LCHF att göra? I Kenya (som min pappa kommer ifrån) äter man verkligen mycket kolhydrater. Jag skulle tippa på att mina släktingar äter ca 75% kolhydrater. De lider inte av varken övervikt eller välfärdssjukdomar, för de äter som de alltid har ätit. Mina släktingar är slanka med platt mage och synlig muskeltonus, raska och pigga högt upp i åldrarna. Såg min 67-årige farbror svinga sig upp på ett lastbilsflak med en arm på flaket när jag var där sist. Skulle vilja se en svensk man i samma ålder göra det! Hahah! De rör sig konstant, promenerar överallt (långa sträckor varje dag) och lever superhälsosamt. De bor i och för sig på landet, men de lever inte på någon låg-kolhydrats-kost. Snarare tvärtom! De äter kanske lika mycket protein på en familj som vi äter per person till middag här. Jag skulle vilja kalla deras kost High Carb/Low Protein/Lots of Vegetables & Fruit. En normal middag för dem är majsgröt i massor, lite bönor, en gnutta kött (typ lika mycket som handflatan utan fingrarna), en stor gryta kokta grönsaker och vatten som måltidsdryck. Till efterrätt tar man en frukt, t ex banan eller liknande från egen trädgård. Precis så åt min pappa när han levde också, och han var alltid smal och pigg.
    Tja, de påstår att man blir sjuk av att inte äta kolhydrater. Bara återberättar om en undersökning om högt blodtryck, diabetes och fetma INNAN västvärldens mat kom kontra efter. Hur mycket raffinerat socker äter de, hur mycket kroppsarbete?
  • IsaCMoJs

    Jag äter hellre LCHF, går ner i vikt och mår super än att behöva mäta/väga allt jag äter och alltid behöva vara hungrig och sötsugen! Jag har provat typ ALLA viktminskningsmetoder som finns men aldrig mått bra på dem, förutom nu med LCHF.

    Att kalla det en sekt kan jag inte hålla med om, men om man mår bra med sitt sätt att må så vill man ju självklart tipsa andra?

    LCHF for the win{#lang_emotions_smile}


    Äntligen är hon här, vår älskade Moa
  • Immer
    Mannehkunda skrev 2009-09-15 14:30:02 följande:
    bröd, ris, pasta, potatis, rotfrukter, frukt och grönt. Alltså socker med andra ord...
    Eller glukos, som alla celler behöver för sin metabolism. Men strösocker och vitkål har totalt sett väldigt olika näringsinnehåll och hälsoeffekter.
  • caropia

    Det som stör mig mest med LCHF är att många som äter av den ger sig f*n på att alla ska äta den, inget annat fungerar, det är det enda rätta.
    Är  gastric bypass opererad och i vår tråd här på fl har det flera gånger kommit in folk och skrivit hur dåligt det är med operationen och att det är så synd om oss som inte provade LCHF innan (vilket många har gjort men det passade inte dom) jag skulle inte fixa att äta LCHF-kost (varken före eller efter op)men känns som det inte respekteras.
    Sen så finns det mycket vettigt inom LCHF, ex om bra och dåliga fetter att maten ska vara så "ren" som möjligt.

  • mamman2008

    Jag vet varken ut eller in.. min sambo tror att lchf e BS och jag vet inte va ja tror... ja vill gå ner i vikt och rör på mig mycket annars men det hjälper inte så ja har beslutat att prova lchf och på en vecka så har det tyvärr dock inte hänt så mycket... konstigt nog vilket ja trodde de skulle göra!!

    Jag vet inte annars hur man ska gå tillväga att gå ner i vikt när det inte går att äta mindre och motionera mer inte för mig iaf!

    jag får prova mig fram..
    men samtidigt kan ja hålla med dig TS att de e lite konstigt att de inte finns en massa medicinska forskningar mm på lchf men de kanske e för att det är så nytt vad vet jag?

  • IsaCMoJs
    mamman2008 skrev 2009-09-15 17:44:16 följande:
    Jag vet varken ut eller in.. min sambo tror att lchf e BS och jag vet inte va ja tror... ja vill gå ner i vikt och rör på mig mycket annars men det hjälper inte så ja har beslutat att prova lchf och på en vecka så har det tyvärr dock inte hänt så mycket... konstigt nog vilket ja trodde de skulle göra!! Jag vet inte annars hur man ska gå tillväga att gå ner i vikt när det inte går att äta mindre och motionera mer inte för mig iaf! jag får prova mig fram.. men samtidigt kan ja hålla med dig TS att de e lite konstigt att de inte finns en massa medicinska forskningar mm på lchf men de kanske e för att det är så nytt vad vet jag?
    Har man varit fettskrämd tidigare och motionerat mycket och ätit mindre eller på annat sätt svält sin kropp så går det inte att på en vecka utvärdera LCHF!
    LCHF kan man behöva äta i upp till 3 månader innan kroppen vågar släppa på fettet och är alltså ingen quicj fix. LCHF är ett sätt att leva på som normaliserar kroppens vikt men det kan ta tid, men mår man som en prinsessa under tiden så tycker jag att det är värt det!
    Äntligen är hon här, vår älskade Moa
Svar på tråden LCHF en sekt?