• bakeac­ake
    Äldre 15 Sep 10:58
    48782 visningar
    623 svar
    623
    48782

    LCHF en sekt?

    Jag börjar bli mörkrädd över allt jag läser om LCHF! hur man kan bli så hjärntvättad av en diet som det inte finns någon medicinsk forskning på!

    Å sen att alla länkar till samma site när de gäller information om den gör mig bara ännu mer kritisk..

    är det nån mer än jag som känner så?

    Jag är inget fan av dieter överhuvudtaget utan tycker man ska äta mindre och röra sig mer..

    www.ellybrittasofia.blogg.se
    Att förändra sitt liv!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-30 21:31
    Vad är en sekt?
    1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)
    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt "dieten" så är man inte med i sekten.)
    3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om "dieten" och att den botar sjukdomar)
    4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter "dieten" vilket skapar konflikter)
    5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)
    6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)
    7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)

    jag tycker de här bevisar rätt mycke om att det är sektliknande.. :P

  • Svar på tråden LCHF en sekt?
  • Äldre 15 Sep 19:56
    #71
    Fjällräven skrev 2009-09-15 19:50:48 följande:
    Vad är ni kolhydratätare då? Ni propagerar ju lika hårt(om inte mer) för att alla ska äta kolhydrater!Vad är skillnaden?
    Tycker jag verkligen inte. Jag (liksom de flesta) pratar inte alls om maten man äter i syfte att påverka någon annan.
  • Äldre 15 Sep 19:57
    #72
    Vildhonung skrev 2009-09-15 19:48:41 följande:
    Gaspari!Jag fattar inte vart du vill komma med dina inlägg.Är folk fetare och lider mer av diabetes idag för att de inte dött tidigare av infektioner eller barnsäng? Hur skulle det kategoriska och inte belagda påstående förklara de senaste 20 årens stora uppgång i fetma och det metabola syndromet (bukfett, höjt blodtryck och blodsocker, kolesterol). Livslängden har inte förändrats mer än marginellt under dessa år. Däremot människors vikt och värden. Det kan inte förklaras med genetik utan med felaktig kosthållning. Jag köper inte din förklaring. Den är verkligen inte bättre än "sektens".EP beror för övrigt ofta på förvärvade hjärnskador och har således sällan med arv att göra.
    EP har jag inte skrivit om öht??
    Jag har just skrivit att det metabola syndromet knappast har med genetik att göra, utan med den nya tidens livsstil . Vilken förklaring är det som du inte köper?
  • helene­306
    Äldre 15 Sep 20:09
    #73

    Jag tycker inte lchf är mer sekt än vad Viktväktarna och andra viktklubbar är, de som tränar fanatiskt, de som förespråkar Livsmedelsverket och tallriksmodellen osv.

    Vi alla tror på olika saker och visst kan lchf mötas med skepsis. Jag var likadan innan jag testade, fett är ju fel och livsfarligt!? I alla fall vad jag har fått lära mig genom alla år. Men ja, när jag väl märkte av alla positiva effekter med lchf tänkte jag om. Som någon skrev ovan: hyn blev bättre-smörjkrämer behövdes inte, finnarna misnakde och mina skrovliga överarmar försvann, jag var mätt, blev piggare och orkade mer, min kropp tonades sakta men säkert fram, det enorma sötsuget försvann, vikten gick neråt på ett bättre sätt än alla tidigare provade sätt och bäst av allt: jag blev gravid.

  • JLL
    Äldre 15 Sep 20:11
    #74
    helene306 skrev 2009-09-15 20:09:13 följande:
    Jag tycker inte lchf är mer sekt än vad Viktväktarna och andra viktklubbar är, de som tränar fanatiskt, de som förespråkar Livsmedelsverket och tallriksmodellen osv. Vi alla tror på olika saker och visst kan lchf mötas med skepsis. Jag var likadan innan jag testade, fett är ju fel och livsfarligt!? I alla fall vad jag har fått lära mig genom alla år. Men ja, när jag väl märkte av alla positiva effekter med lchf tänkte jag om. Som någon skrev ovan: hyn blev bättre-smörjkrämer behövdes inte, finnarna misnakde och mina skrovliga överarmar försvann, jag var mätt, blev piggare och orkade mer, min kropp tonades sakta men säkert fram, det enorma sötsuget försvann, vikten gick neråt på ett bättre sätt än alla tidigare provade sätt och bäst av allt: jag blev gravid.
    Min spegel! Glad för din skull!
  • k girl
    Äldre 15 Sep 20:11
    #75
    Fjällräven skrev 2009-09-15 19:50:48 följande:
    Vad är ni kolhydratätare då? Ni propagerar ju lika hårt(om inte mer) för att alla ska äta kolhydrater! Vad är skillnaden?
    Jag är en "kolhydratare" som säger att var och en blir salig på sin tro. Men jag vet också att vad som passar en inte passar en annan. Min man som är typ 1-diabetiker skulle aldrig kunna äta LCHF-kost, trots att den framhålls som i princip det som skulle kunna "bota" hans diabetes (ja, jag har läst de orden).

    Du Vildhonung skriver till exempel att det är den "enklaste dieten att hålla eftersom suget och hungern minskar radikalt!". För min del, som har naturligt lågt blodsocker och inte besväras av svängande blodsocker var det tvärtom. Även om jag följde dieten till punkt och pricka var jag tvungen att äta (och tänka på) mat konstant. Annars gick jag för långt och fick vad som i det närmaste kan beskrivas som insulinkänningar - ont i magen, matthet, illamående osv - något som inte har hänt sedan jag var yngre och växte för fullt. Kontrollerat med min makes blodsockermätare, och jag låg naturligtvis alldeles för lågt - precis hela tiden. Jag är en sådan person som faktiskt BEHÖVER kolhydrater för att min kropp ska fungera. Inte gick jag ner i vikt heller (men jag rasade i vikt när jag väl började äta normal kost igen).

    Problemen jag har med så många LCHF-anhängare att det är Lösningen På Alla Problem, och eventuella problem man kan ha av dieten (håravfall, b-vitaminbrist vilket jag vet att fler än jag har drabbats av vid LCHF-kost, för lågt blodsocker, menstruationsstörningar osv) avfärdas på mer eller mindre fantasifulla sätt. Varför inte bara konstatera att en diet inte passar alla, även om den gör underverk för en själv?
  • Äldre 15 Sep 20:14
    #76
    Mannehkunda skrev 2009-09-15 14:34:27 följande:
    Tja, de påstår att man blir sjuk av att inte äta kolhydrater. Bara återberättar om en undersökning om högt blodtryck, diabetes och fetma INNAN västvärldens mat kom kontra efter. Hur mycket raffinerat socker äter de, hur mycket kroppsarbete?
    Det är ju inte bara raffinerat socker som är kolhydrater Frukt, grönsaker, majsgröt och ris och bönor innehåller också kolhydrater och väldigt nyttigt.

    De äter precis det jag skrev, varken mer eller mindre.
    Tränar på det sättet jag skrev tidigare också, dvs promenader, jordbruk osv.
  • Äldre 15 Sep 20:22
    #77
    k girl skrev 2009-09-15 18:14:32 följande:
    Vad jag tycker är sekteristiskt med LCHF: - Den förs fram som mirakelkurer mot i princip alla åkommor. Du blir frisk, bara du äter LCHF! - Det finns INGET annat som fungerar än LCHF. - Märklig historieskrivning, till exempel att man hänvisar till hur folk åt under den yngre stenåldern trots att det näppeligen går att jämföra högfettkost från uppfödda köttdjur, mycket mjölkprodukter, ägg etc med att äta mycket kött och fett från viltfångad fisk, magert kött från vilt osv. - Riktar man någon sorts kritik eller pekar på hur man själv reagerat på LCHF-kost har man "gjort fel". Eller också ljuger man. Till exempel jag, som konstant hade så lågt blodsocker att jag till sist mådde rejält dåligt, och fick en b-vitaminbrist som hette duga.
    Det är dessa saker jag reagerar på också.
    Som om det bara fanns LCHF och inget annat funkar

    Man behöver faktiskt inte gå tillbaka till stenåldern för att se att folk var smala och friska för bara 2-3 generationer sedan.
  • Äldre 15 Sep 20:36
    #78
    JLL skrev 2009-09-15 19:52:34 följande:
    Intressant debatt! Jag har personligen testat LCHF och ÄLSKADE det! Har PCO och läkare (inte bara Annika D) rekommenderar lågt kolhydratintag för att stabilisera hormonbalansen. Jag vet inte om det är en slump, men min mens (som alltid varit oregelbunden sedan jag gick i 4:an) blev regelbunden när jag åt LCHF-kost, jag blev gravid för fösta gången i mitt liv när jag åt enligt LCHF (är i 7:e veckan nu), jag vaknade inte kl 02 varje natt utan anledning utan som som en stock hela natten och jag kunde sluta smörja in mig med lotion efter duschen eftersom min hud blev helt underbar och mjuk. Det kan vara en massa inbillningar och slumpartade sammanträffande, men enligt mig älskade kroppen kosten. Jag kunde äta GOTT och vara mätt länge, slapp gå hungrig eller drabbas av sockerfall som tog mig till Pressbyrån för att se vilka tre chokladbitar jag kunde få till bra pris...Jag vill verkligen inte pracka på någon annan LCHF-tänket, men jag vill gärna dela med mig av mina positiva erfarenheter. Det är ingen sekt. Jag kan också tycka att doktor Annika Dalhqvist är lite väl rabiat i sina olika uttalande (som dessutom ofta blir förvrängda i pressen om man läser vad hon själv skriver). Jag anser att hela LCHF-grejen handlar om lyckliga människor som äntligen känner att man har hittat "rätt" gällande maten.
    Jättebra! Men det betyder ju inte att det är det ENDA rätta för ALLA.

    Härligt att du hittat det som passar för dig !
  • IsaCMo­Js
    Äldre 15 Sep 20:40
    #79
    JLL skrev 2009-09-15 19:52:34 följande:
    Intressant debatt! Jag har personligen testat LCHF och ÄLSKADE det! Har PCO och läkare (inte bara Annika D) rekommenderar lågt kolhydratintag för att stabilisera hormonbalansen. Jag vet inte om det är en slump, men min mens (som alltid varit oregelbunden sedan jag gick i 4:an) blev regelbunden när jag åt LCHF-kost, jag blev gravid för fösta gången i mitt liv när jag åt enligt LCHF (är i 7:e veckan nu), jag vaknade inte kl 02 varje natt utan anledning utan som som en stock hela natten och jag kunde sluta smörja in mig med lotion efter duschen eftersom min hud blev helt underbar och mjuk. Det kan vara en massa inbillningar och slumpartade sammanträffande, men enligt mig älskade kroppen kosten. Jag kunde äta GOTT och vara mätt länge, slapp gå hungrig eller drabbas av sockerfall som tog mig till Pressbyrån för att se vilka tre chokladbitar jag kunde få till bra pris... Jag vill verkligen inte pracka på någon annan LCHF-tänket, men jag vill gärna dela med mig av mina positiva erfarenheter. Det är ingen sekt. Jag kan också tycka att doktor Annika Dalhqvist är lite väl rabiat i sina olika uttalande (som dessutom ofta blir förvrängda i pressen om man läser vad hon själv skriver). Jag anser att hela LCHF-grejen handlar om lyckliga människor som äntligen känner att man har hittat "rätt" gällande maten.
    Grattis till graviditeten, fortsätt LCHF-tänket nu också och fall inte tillbaka i sockerträsket!
    Äntligen är hon här, vår älskade Moa
  • JLL
    Äldre 15 Sep 20:42
    #80
    BymBym skrev 2009-09-15 20:36:45 följande:
    Jättebra! Men det betyder ju inte att det är det ENDA rätta för ALLA.Härligt att du hittat det som passar för dig !
    Tack, tack! Eh, näsknäppare for a living, is it? Jag fattar det också. Anar du något i min text som antyder att jag tycker att LCHF is the shit för alla?
Svar på tråden LCHF en sekt?