• bakeacake

    LCHF en sekt?

    Jag börjar bli mörkrädd över allt jag läser om LCHF! hur man kan bli så hjärntvättad av en diet som det inte finns någon medicinsk forskning på!

    Å sen att alla länkar till samma site när de gäller information om den gör mig bara ännu mer kritisk..

    är det nån mer än jag som känner så?

    Jag är inget fan av dieter överhuvudtaget utan tycker man ska äta mindre och röra sig mer..

    www.ellybrittasofia.blogg.se
    Att förändra sitt liv!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-30 21:31
    Vad är en sekt?
    1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)
    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt "dieten" så är man inte med i sekten.)
    3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om "dieten" och att den botar sjukdomar)
    4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter "dieten" vilket skapar konflikter)
    5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)
    6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)
    7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)

    jag tycker de här bevisar rätt mycke om att det är sektliknande.. :P

  • Svar på tråden LCHF en sekt?
  • Signelanta

    Jag bara undrar i mitt stille sinne varför det inte finns någon fetma-epidemi i u-länderna? De äter typ BARA kolhydrater....

  • Micke54
    Signelanta skrev 2009-09-15 20:43:40 följande:
    Jag bara undrar i mitt stille sinne varför det inte finns någon fetma-epidemi i u-länderna? De äter typ BARA kolhydrater....
    Får du nöja dig med några riskorn om dagen så är risken för fetma-epidemi ganska liten tror du inte? Gränsen för svält går väl någonstans under 800kcal om dagen. Dom lider snarare av bristsjukdomar än fetma-relaterade sjukdomar.
  • shadowstorm

    hehe, en sekt? Njjaa det skulle jag nog inte kalla det. Visst nämner jag för mina vänner att LCHF är bra för att JAG MÅR BRA ut av metoden. Inte mått såhär bra på år, och orkar vara nybliven mamma med alla järn i elden på samma gång. Toppen! Och jag har haft ätstörningar nästan hela mitt tonårsliv och vuxna liv, att behöva lära mig äta fett är nog det bästa som hänt mig, eftersom jag har börja få en annan relation till mat än vad jag hade innan. Och vad fettdoktorn säger bryr jag mig inte ett skit om...Och tror inte jag blir friskare eller sjukare av denna mat än någon annan mat. Sen var detta inge svårt val för mig heller, jag får alltid ont i magen av vit mjöl så nu har jag aldrig ont i magen längre...så det är bara vinn vinn för min del iaf :)

  • Signelanta
    Micke54 skrev 2009-09-15 20:50:49 följande:
    Får du nöja dig med några riskorn om dagen så är risken för fetma-epidemi ganska liten tror du inte? Gränsen för svält går väl någonstans under 800kcal om dagen. Dom lider snarare av bristsjukdomar än fetma-relaterade sjukdomar.
    Alltså är det inte kolhydraterna utan antalet kalorier. Precis som man vetat i alla år. Fler kalorier in än ut = övervikt.
  • helene306
    IsaCMoJs skrev 2009-09-15 20:40:19 följande:
    Grattis till graviditeten, fortsätt LCHF-tänket nu också och fall inte tillbaka i sockerträsket!
    Jag har tyvärr fallit tillbaka Kilona är tillbaka, magen är svullen, bullrig och kass, sötsuget tillbaka och finnarna likaså. Kolhydrater höll mitt illamående tillbaka men nu mår jag sämre av alla kolhydrater jag får i mig så jag försöker febrilt komma tillbaka till lchf igen. Nu märks det väldigt hur kolhydratkänslig jag är!

    Lchf passar många men inte alla, var och en måste hitta sitt sätt att må bra. Själv kan jag tycka att det är synd att många är så negativt inställda till lchf och slår ifrån sig allting när man berättar. "Nej, nej, nej, det där är livsfarligt, Det passar inte mig, det skulle aldrig funka, kolesterolet går upp, kärlen täpps igen, man blir FET!" osv Jag menar, ingen ifrågasatte när jag gick till VV och ransonerade mitt matintag (gick på vad jag anser är svälkost eftersom jag var konstant hungrig) Med lchf mådde jag för första gången i mitt liv bra men det brydde sig ingen om.
  • Micke54
    Signelanta skrev 2009-09-15 20:56:23 följande:
    Alltså är det inte kolhydraterna utan antalet kalorier. Precis som man vetat i alla år. Fler kalorier in än ut = övervikt.
    Så eftersom man blir underviktigt när man äter kolhydrater på svältgränsen så har du härmed bevisat LCHF som en bluff? Jag är ingen LCHF:are utan reagerade bara på en väldigt konstig teori. Dra en parallell mellan länderna som lever i underskott och brist på feta personer och jämföra det med ett västerländskt land som lever efter helt andra premisser och lever i överflöd och ett överskott på feta?
  • Themis

    "Allt men med måtta" säger släktens dietist och jag håller nog med.

    Man kan må bra på en rad olika dieter men ser ut som f-n inuti av vissa, eftersom vissa metaboliska reaktionsvägar belastar kroppens reningsverk lever och njurar i högre grad än andra. Beroende på arv och övrig miljö kan en diet vara bättre eller sämre för just dig.

    Med regelbunden läkarkoll borde man få koll på vad som händer i kroppen men hur många får gjort en sådan vartannat eller varje år? Och då snackar jag inte bara blodtryck och järnvärde utan lite mer finlir.

    Så jag fortsätter nog som vanligt jag.

  • nollåtta

    Ja lite sektliknande är det allt. Har ofta blivit ifrågasatt varför jag inte äter LCHF som tydligen ska vara effektivt mot den typ av ätstörningar jag har haft. När man sedan efterfråga källor länkas det till nåt webbforum där vem som helst kan skriva. Seriöst, verkligen. Jag tänker inte utesluta något ur min kost och inte heller tänka jag lära min dotter att vissa livsmedel är farliga och förbjudna. Snacka om att skapa ångest över mat. Hell no.

  • nollåtta

    Dessutom tycker jag LCHF mat är rent osmaklig med massa fett, smör och ägg. Jag föredrar fräsch mat med mycket färg och smak istället för nån ost och ägg sörja.

Svar på tråden LCHF en sekt?