• bakeacake

    LCHF en sekt?

    Jag börjar bli mörkrädd över allt jag läser om LCHF! hur man kan bli så hjärntvättad av en diet som det inte finns någon medicinsk forskning på!

    Å sen att alla länkar till samma site när de gäller information om den gör mig bara ännu mer kritisk..

    är det nån mer än jag som känner så?

    Jag är inget fan av dieter överhuvudtaget utan tycker man ska äta mindre och röra sig mer..

    www.ellybrittasofia.blogg.se
    Att förändra sitt liv!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-30 21:31
    Vad är en sekt?
    1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)
    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt "dieten" så är man inte med i sekten.)
    3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om "dieten" och att den botar sjukdomar)
    4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter "dieten" vilket skapar konflikter)
    5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)
    6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)
    7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)

    jag tycker de här bevisar rätt mycke om att det är sektliknande.. :P

  • Svar på tråden LCHF en sekt?
  • Micke54
    Signelanta skrev 2009-09-15 21:09:48 följande:
    Varförär det en konstig teori? Det påstås ju att det är pga kolhydraterna som vi är överviktiga i västvärlden, INTE pga att vi äter för mycket kalorier. Och alla i u-länderna lever inte på gränsen till svält, men de äter inte kött för jämnan.
    Det faller på ganska många punkter, hur skall du kunna bli fet oavsett om det du stoppar i dig är nyttigt eller ej när du inte lever i överflöd? Det finns massa urinvånare som äter väldigt liknande LCHF med kokosfetter och kött som i stort sett uteslutande basföda, i om man får kalla dom U-länder, dom är väldigt välmående. Du måste ju söka svaret i samma miljö och bland människor under samma förutsättningar för att få ett svar som duger något till.
    Övervikt är ju en klassfråga i U-länderna är det för att dom har råd med en socker-rikare kost kanske?
    Klart du håller vikten med kcalbalans men hur förklarar man viktnedgången med LCHF och kcalöverskott då anser du?
  • helene306
    nollåtta skrev 2009-09-15 21:15:33 följande:
    Det låter fint. Men tittar man tex. i trådar som finns här om tips för LCHF-recept är det inte sån mat som lagas utan typ äggmjölk och annat med mängder av fett, ägg och ost i.
    Man behöver ju inte vräka i fett bara för att man ska äta rätt mycket fett. Men när jag åt mer fett höll jag mig mer mätt, annars hade skåpråttefasonerna tendens till att hitta tillbaka. Dessutom rasslade vågen ner bättre Äggmjölken är inte så tokig i te eller kaffe eller smaksatt med vaniljpulver eller kardemumma, men rakt upp och ner? Nja, där tvekar även jag
  • Rebster

    Jag testar också LCHF och min mage mår mycket bättre av det, plus att jag inte får blodsockerfall på eftermiddagen. Sen får alla göra sina val. Dock pekar forskning på att vi inte vet allt om våra kroppar och kosthållning. Livsmedelsverket har ju faktiskt godkänt LCHF som en diet men det är ingen underkur för det. Det är så att bara för att ni som äter mycket kolhydrater har rätt i att det kan få folk att gå ned i vikt betyder inte det att vi har fel som äter mindre kolhydrater. Båda kan ha rätt!
    Svenska folket har aldrig haft bättre hälsa än vad vi hade under andra världskriget då socker och mjöl var ransonerat (även spriten då förstås, hehe).

  • LadyWillow

    En sak är säker, det är en RIKTIGT dålig diet ur miljösynpunkt.

  • Vildhonung

    Inte heller det är sant. Att äta gräsuppfött kött (i samma mängder som de som äter "normalt" förstör inte miljön. Räkna på klimateffekterna för att hugga ned regnskog och odla genmodifierad soja i Brasilien och frakta det hit istället för att äta lokalt producerad mat, grönsaker efter säsong etc. Kor som äter gräs i stället för spannmål producerar inte stora mängder metan. Samma sak verkar fö hända människor som äter mindre spannmål. Mindre gaser alltså.

  • Rebster
    Vildhonung skrev 2009-09-15 21:25:31 följande:
    Inte heller det är sant. Att äta gräsuppfött kött (i samma mängder som de som äter "normalt" förstör inte miljön. Räkna på klimateffekterna för att hugga ned regnskog och odla genmodifierad soja i Brasilien och frakta det hit istället för att äta lokalt producerad mat, grönsaker efter säsong etc. Kor som äter gräs i stället för spannmål producerar inte stora mängder metan. Samma sak verkar fö hända människor som äter mindre spannmål. Mindre gaser alltså.
    Dessutom ska man strunta i att äta ris för det spiller ut lika mycket metangas som kor.
  • Micke54
    LadyWillow skrev 2009-09-15 21:22:57 följande:
    En sak är säker, det är en RIKTIGT dålig diet ur miljösynpunkt.
    Handlar du miljömedvetet så är den garanterat bättre än LIDL och andra kedjor som fraktar sin mat över hela Europa bara för att kunna sälja den till snåljåpar som vill tjäna 1:- mjölklitern.
    Allt handlar om om du är villig att tänka på miljön eller plånboken men det är ju likadant vad du än köper.
    Köper du en spikmatta inflygen från Indien eller tar du en promenad för att stärka kroppen?
  • shadowstorm
    Rebster skrev 2009-09-15 21:26:42 följande:
    Dessutom ska man strunta i att äta ris för det spiller ut lika mycket metangas som kor.
    Sen äta ris som är påkört utav bilar och avgaser och allt skit när de slänger ut riset på vägarna så det ska torka och sedan sopar ihop det och rensar bort de stora "smutsen" t.ex. insekter...nää det tror jag inte heller är så bra. Och tror ni mig inte testa spola av riset så ska ni se att vattnet inte blir rent!
  • Signelanta
    Micke54 skrev 2009-09-15 21:21:16 följande:
    Det faller på ganska många punkter, hur skall du kunna bli fet oavsett om det du stoppar i dig är nyttigt eller ej när du inte lever i överflöd? Det finns massa urinvånare som äter väldigt liknande LCHF med kokosfetter och kött som i stort sett uteslutande basföda, i om man får kalla dom U-länder, dom är väldigt välmående. Du måste ju söka svaret i samma miljö och bland människor under samma förutsättningar för att få ett svar som duger något till. Övervikt är ju en klassfråga i U-länderna är det för att dom har råd med en socker-rikare kost kanske?Klart du håller vikten med kcalbalans men hur förklarar man viktnedgången med LCHF och kcalöverskott då anser du?
    Men om du menar att man måste leva i överflöd för att gå upp i vikt så är det ju bara att inte göra det. Dra ner på överflödet helt enkelt. Hur lätt som helst!

    För du tror inte det har NÅGOT att göra med att vi rör oss mindre och äter mer som är förklaringen till fetman?
  • JustMyself

    SJÄLVKLART tror jag en sund balanserad kost är det mest idealiska.

    LHCF-kost är däremot ett bra sätt att gå ner i vikt för oss med dålig karaktär!
    Att den dessutom stabilisera blodsocker och blodfetter ÄR bevisat.

    Vi är alla olika individer...med olika ämnesomsättningar. Olika förutsättningar även fysiskt och psykiskt!

    LHCF är ett enkelt sätt att gå ner och sedan hålla vikten, men samtidigt känna att man får njuta av livet!

    Därför är det mitt val!

Svar på tråden LCHF en sekt?