• bakeac­ake
    Äldre 15 Sep 10:58
    48699 visningar
    623 svar
    623
    48699

    LCHF en sekt?

    Jag börjar bli mörkrädd över allt jag läser om LCHF! hur man kan bli så hjärntvättad av en diet som det inte finns någon medicinsk forskning på!

    Å sen att alla länkar till samma site när de gäller information om den gör mig bara ännu mer kritisk..

    är det nån mer än jag som känner så?

    Jag är inget fan av dieter överhuvudtaget utan tycker man ska äta mindre och röra sig mer..

    www.ellybrittasofia.blogg.se
    Att förändra sitt liv!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-30 21:31
    Vad är en sekt?
    1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)
    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt "dieten" så är man inte med i sekten.)
    3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om "dieten" och att den botar sjukdomar)
    4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter "dieten" vilket skapar konflikter)
    5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)
    6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)
    7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)

    jag tycker de här bevisar rätt mycke om att det är sektliknande.. :P

  • Svar på tråden LCHF en sekt?
  • Vildho­nung
    Äldre 15 Sep 19:30
    #61

    Rent socialt är det kanske svårt, eftersom så mycket i vår kultur bygger på bröd. Men rent matmässigt är det nog den enklaste dieten att hålla eftersom suget och hungern minskar radikalt! Nu har jag aldrig varit överviktig men blodsockersväningningar kan vara väldigt jobbiga och de styr ens liv på ett jobbigt sätt. Nu tänker jag sällan på mat förutom vid måltiderna. Förut höll jag hela tiden på och planerade för fruktmellanmål, som bara gjorde mig ändå mer hungrig en stund senare. Nu utan frukt, spannmål och ris kan det gå 7 timmar mellan måltiderna.

    Jag var tvungen att sluta med bröd långt tidigare pga glutenintolerans, en åkomma som tydligen är mycket vanligare än man tidigare trott och som inte alltid behöver leda till magproblem. Den kan ge olika bristtillstånd, b-, calcium, zink, järn etc, leda till infektionskänslighet, svårare att bli gravid och depressioner mm. Så att vi alla tål spannmål så bra det tror jag är den första myten som kanske ryker iom debatten om fett kontra kolhydrater.

  • Mosaik­31
    Äldre 15 Sep 19:30
    #62

    tack T.S som vågar o ta upp det här

    jag instämmer helt o jag har aldrig vart med om nån diet som är så sektliknande som LCHF

    jag är så jäkla less oxå på att höra hela tiden att det ska minsann bota allt o man mår så jäkla bra
    och säger man något annat så är man helt rubbad

    nee jag tror mer på råden äta allt o lagom mängder och röra på sig

  • Vildho­nung
    Äldre 15 Sep 19:33
    #63
    Mosaik31 skrev 2009-09-15 19:30:27 följande:
    tack T.S som vågar o ta upp det här jag instämmer helt o jag har aldrig vart med om nån diet som är så sektliknande som LCHF jag är så jäkla less oxå på att höra hela tiden att det ska minsann bota allt o man mår så jäkla bra och säger man något annat så är man helt rubbad nee jag tror mer på råden äta allt o lagom mängder och röra på sig
    Det är bara ett problem med de orden: Så få lyckas hålla sig till dem. Titta dig omkring, en majoritet är överviktiga över 30, och ganska många tonåringar också. Så var det inte för 20 år sedan. Frågan är varför? Och finns det ett sätt att äta som gör att folk gör precis som du skriver: Äter lagom mycket i relation till vad de gör av med. De flesta gör inte det. Övervikten kommer smygande efter 30 hur smal man än var innan.
  • Vildho­nung
    Äldre 15 Sep 19:33
    #64
    Mosaik31 skrev 2009-09-15 19:30:27 följande:
    tack T.S som vågar o ta upp det här jag instämmer helt o jag har aldrig vart med om nån diet som är så sektliknande som LCHF jag är så jäkla less oxå på att höra hela tiden att det ska minsann bota allt o man mår så jäkla bra och säger man något annat så är man helt rubbad nee jag tror mer på råden äta allt o lagom mängder och röra på sig
    Det är bara ett problem med de orden: Så få lyckas hålla sig till dem. Titta dig omkring, en majoritet är överviktiga över 30, och ganska många tonåringar också. Så var det inte för 20 år sedan. Frågan är varför? Och finns det ett sätt att äta som gör att folk gör precis som du skriver: Äter lagom mycket i relation till vad de gör av med. De flesta gör inte det. Övervikten kommer smygande efter 30 hur smal man än var innan.
  • Äldre 15 Sep 19:42
    #65
    Vildhonung skrev 2009-09-15 19:00:13 följande:
    Att övervikten beror på genetiska förändringar pga utebliven evolution (dvs att de med "dåliga" gener överlever, har jag inte läst tidigare och jag tror inte att det finns någon forskning som bekräftar det heller. Det låter mer som en form av övermänniskoideal sådant som byggde väldigt otrevliga politiska rörelser i Europa på 1930-talet.Man kan fråga sig varför anden människor med metabolt syndrom har ökat markant sedan 1980-talet när den nuvarande kostråden + nyckehålsmärkningen kom. Kurvan är tydlig. Ett fakta. Att alla helt plötsligt skulle börja äta mer godis än före detta förefaller inte särskilt logiskt.Läsk och juicekonsumtionen kan dock vara en viktig förklaring eftersom andelen fruktos i kosten har ökat. Det kan också vara ett av skälen till att så många får leverproblem i dag då fruktos måste brytas ned i levern.Vi saknar ännu vetenskapliga förklaringar till varför det har blivit så här.Under tiden pågår en strid mellan de som förespråkar de officiella råden (som faktiskt ändras lite då och då, inga 6-8 brödskivor längre) och de som ser andra tänkbara sätt att äta. Själv har jag ingen direkt åsikt, jag har prövat båda och tycker att jag känner mig friskare och stabilare med LCHF, fast det är ju inget bevis för att den är bra för alla.Däremot blir man mindre hungrig när man äter så och då går man ju ned i vikt. Att det är en eller en av de bästa sätten att gå ned i vikt är faktiskt vetenskapligt belagt idag. Även att det hjälper diabetiker att hålla ett jämt blodsocker. Resten får vi väl se.Just nu äter jag något lite mitt emellan. Inget bröd, pasta, ris eller potatis men mycket grönsaker och lite mitt emellan med fett. Aldrig flingor eller juice!
    Jag vet inte om du syftar på vad jag skrev tidigare? Det har isåfall INGET med nationalsocialism att göra, utan det är så naturen har fungerat även innan människan fanns, de starkaste individerna överlever. Naturen är amoralisk. Bara ngr hundra år bakåt i tiden var 50 år ett långt liv, många kvinnor dog unga i samband med förlossning, spädbarnsdödligheten var hög och människor dog av blindtarmsinflammation och andra "banaliteter".
    Det är viktigt att tänka på hur det verkligen var.Alla levde inte långa och superfriska liv förr heller.
    Det metabola syndromet är mest en livsstilsåkomma, som kan förändras gm bättre vanor.
  • IsaCMo­Js
    Äldre 15 Sep 19:47
    #66
    CloudBerry the 1st skrev 2009-09-15 19:29:32 följande:
    Ett inlägg var till dig de andra var tillägnade dig och alla andra som propagerar för lchf. Att falla tillbaka är naturligt eftersom lchf är en extremkost. 11 kg på hur lång tid då?
    11 kg sedan 27/2 2009 Men eftersom att jag vägde 135kg på op.bordet (kejsarsnittet) så gör det inget att det tagit lite mindre fort eftersom att jag gärna inte vill ha pösigare hud än jag redan har!
    Men jag har som sagt fuskat ibland och då inte pga av att jag tycker att det är en extremdiet men pga att man ibland vill äta något man tidigare gillade mycket, men nu eftersom att jag vet hur dåligt jag mår av det så tar jag hellre en näve nätter eller grädde/hallon eller så...
    Äntligen är hon här, vår älskade Moa
  • Vildho­nung
    Äldre 15 Sep 19:48
    #67

    Gaspari!
    Jag fattar inte vart du vill komma med dina inlägg.

    Är folk fetare och lider mer av diabetes idag för att de inte dött tidigare av infektioner eller barnsäng?

    Hur skulle det kategoriska och inte belagda påstående förklara de senaste 20 årens stora uppgång i fetma och det metabola syndromet (bukfett, höjt blodtryck och blodsocker, kolesterol). Livslängden har inte förändrats mer än marginellt under dessa år. Däremot människors vikt och värden. Det kan inte förklaras med genetik utan med felaktig kosthållning.

    Jag köper inte din förklaring. Den är verkligen inte bättre än "sektens".

    EP beror för övrigt ofta på förvärvade hjärnskador och har således sällan med arv att göra.

  • Äldre 15 Sep 19:50
    #68

    Vad är ni kolhydratätare då? Ni propagerar ju lika hårt(om inte mer) för att alla ska äta kolhydrater!
    Vad är skillnaden?

  • JLL
    Äldre 15 Sep 19:52
    #69

    Intressant debatt! Jag har personligen testat LCHF och ÄLSKADE det! Har PCO och läkare (inte bara Annika D) rekommenderar lågt kolhydratintag för att stabilisera hormonbalansen. Jag vet inte om det är en slump, men min mens (som alltid varit oregelbunden sedan jag gick i 4:an) blev regelbunden när jag åt LCHF-kost, jag blev gravid för fösta gången i mitt liv när jag åt enligt LCHF (är i 7:e veckan nu), jag vaknade inte kl 02 varje natt utan anledning utan som som en stock hela natten och jag kunde sluta smörja in mig med lotion efter duschen eftersom min hud blev helt underbar och mjuk. Det kan vara en massa inbillningar och slumpartade sammanträffande, men enligt mig älskade kroppen kosten. Jag kunde äta GOTT och vara mätt länge, slapp gå hungrig eller drabbas av sockerfall som tog mig till Pressbyrån för att se vilka tre chokladbitar jag kunde få till bra pris...

    Jag vill verkligen inte pracka på någon annan LCHF-tänket, men jag vill gärna dela med mig av mina positiva erfarenheter. Det är ingen sekt. Jag kan också tycka att doktor Annika Dalhqvist är lite väl rabiat i sina olika uttalande (som dessutom ofta blir förvrängda i pressen om man läser vad hon själv skriver). Jag anser att hela LCHF-grejen handlar om lyckliga människor som äntligen känner att man har hittat "rätt" gällande maten.

  • IsaCMo­Js
    Äldre 15 Sep 19:54
    #70
    Fjällräven skrev 2009-09-15 19:50:48 följande:
    Vad är ni kolhydratätare då? Ni propagerar ju lika hårt(om inte mer) för att alla ska äta kolhydrater! Vad är skillnaden?
    Precis, alla som är på "andra sidan bollplanket" hävdar ju att det är bättre med mindre mat och motion hela tiden. Den metoden + många fler har jag provat på vilket bara har blivit MER och mer kilon på vågen och mitt psyke har mått väldigt dåligt så ni får tro vad ni vill men jag äter hellre LCHF än att må skit!
    Äntligen är hon här, vår älskade Moa
Svar på tråden LCHF en sekt?