• bakeacake

    LCHF en sekt?

    Jag börjar bli mörkrädd över allt jag läser om LCHF! hur man kan bli så hjärntvättad av en diet som det inte finns någon medicinsk forskning på!

    Å sen att alla länkar till samma site när de gäller information om den gör mig bara ännu mer kritisk..

    är det nån mer än jag som känner så?

    Jag är inget fan av dieter överhuvudtaget utan tycker man ska äta mindre och röra sig mer..

    www.ellybrittasofia.blogg.se
    Att förändra sitt liv!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-09-30 21:31
    Vad är en sekt?
    1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)
    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt "dieten" så är man inte med i sekten.)
    3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om "dieten" och att den botar sjukdomar)
    4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter "dieten" vilket skapar konflikter)
    5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)
    6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)
    7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)

    jag tycker de här bevisar rätt mycke om att det är sektliknande.. :P

  • Svar på tråden LCHF en sekt?
  • k girl

    Vad jag tycker är sekteristiskt med LCHF:
    - Den förs fram som mirakelkurer mot i princip alla åkommor. Du blir frisk, bara du äter LCHF!
    - Det finns INGET annat som fungerar än LCHF.
    - Märklig historieskrivning, till exempel att man hänvisar till hur folk åt under den yngre stenåldern trots att det näppeligen går att jämföra högfettkost från uppfödda köttdjur, mycket mjölkprodukter, ägg etc med att äta mycket kött och fett från viltfångad fisk, magert kött från vilt osv.
    - Riktar man någon sorts kritik eller pekar på hur man själv reagerat på LCHF-kost har man "gjort fel". Eller också ljuger man. Till exempel jag, som konstant hade så lågt blodsocker att jag till sist mådde rejält dåligt, och fick en b-vitaminbrist som hette duga.

  • CloudBerry the 1st
    IsaCMoJs skrev 2009-09-15 18:13:16 följande:
    Har man varit fettskrämd tidigare och motionerat mycket och ätit mindre eller på annat sätt svält sin kropp så går det inte att på en vecka utvärdera LCHF! LCHF kan man behöva äta i upp till 3 månader innan kroppen vågar släppa på fettet och är alltså ingen quicj fix. LCHF är ett sätt att leva på som normaliserar kroppens vikt men det kan ta tid, men mår man som en prinsessa under tiden så tycker jag att det är värt det!
    Du har väl ätit LCHF ganska länge nu va? Hur mycket har du gått ner? Kärnrisk och smal antar jag?
  • CloudBerry the 1st

    Om man lovordar något djupt så bör man väl kunna gå till sig själv och berätta hur mycket man gått ner i vikt och hur otroligt frisk man blivit....eller?


  • Vildhonung

    Att övervikten beror på genetiska förändringar pga utebliven evolution (dvs att de med "dåliga" gener överlever, har jag inte läst tidigare och jag tror inte att det finns någon forskning som bekräftar det heller. Det låter mer som en form av övermänniskoideal sådant som byggde väldigt otrevliga politiska rörelser i Europa på 1930-talet.

    Man kan fråga sig varför anden människor med metabolt syndrom har ökat markant sedan 1980-talet när den nuvarande kostråden + nyckehålsmärkningen kom. Kurvan är tydlig. Ett fakta. Att alla helt plötsligt skulle börja äta mer godis än före detta förefaller inte särskilt logiskt.Läsk och juicekonsumtionen kan dock vara en viktig förklaring eftersom andelen fruktos i kosten har ökat. Det kan också vara ett av skälen till att så många får leverproblem i dag då fruktos måste brytas ned i levern.

    Vi saknar ännu vetenskapliga förklaringar till varför det har blivit så här.
    Under tiden pågår en strid mellan de som förespråkar de officiella råden (som faktiskt ändras lite då och då, inga 6-8 brödskivor längre) och de som ser andra tänkbara sätt att äta. Själv har jag ingen direkt åsikt, jag har prövat båda och tycker att jag känner mig friskare och stabilare med LCHF, fast det är ju inget bevis för att den är bra för alla.
    Däremot blir man mindre hungrig när man äter så och då går man ju ned i vikt. Att det är en eller en av de bästa sätten att gå ned i vikt är faktiskt vetenskapligt belagt idag. Även att det hjälper diabetiker att hålla ett jämt blodsocker. Resten får vi väl se.

    Just nu äter jag något lite mitt emellan. Inget bröd, pasta, ris eller potatis men mycket grönsaker och lite mitt emellan med fett. Aldrig flingor eller juice!

  • BymBym
    Vildhonung skrev 2009-09-15 19:00:13 följande:
    Att övervikten beror på genetiska förändringar pga utebliven evolution (dvs att de med "dåliga" gener överlever, har jag inte läst tidigare och jag tror inte att det finns någon forskning som bekräftar det heller. Det låter mer som en form av övermänniskoideal sådant som byggde väldigt otrevliga politiska rörelser i Europa på 1930-talet.Man kan fråga sig varför anden människor med metabolt syndrom har ökat markant sedan 1980-talet när den nuvarande kostråden + nyckehålsmärkningen kom. Kurvan är tydlig. Ett fakta. Att alla helt plötsligt skulle börja äta mer godis än före detta förefaller inte särskilt logiskt.Läsk och juicekonsumtionen kan dock vara en viktig förklaring eftersom andelen fruktos i kosten har ökat. Det kan också vara ett av skälen till att så många får leverproblem i dag då fruktos måste brytas ned i levern.Vi saknar ännu vetenskapliga förklaringar till varför det har blivit så här.Under tiden pågår en strid mellan de som förespråkar de officiella råden (som faktiskt ändras lite då och då, inga 6-8 brödskivor längre) och de som ser andra tänkbara sätt att äta. Själv har jag ingen direkt åsikt, jag har prövat båda och tycker att jag känner mig friskare och stabilare med LCHF, fast det är ju inget bevis för att den är bra för alla.Däremot blir man mindre hungrig när man äter så och då går man ju ned i vikt. Att det är en eller en av de bästa sätten att gå ned i vikt är faktiskt vetenskapligt belagt idag. Även att det hjälper diabetiker att hålla ett jämt blodsocker. Resten får vi väl se.Just nu äter jag något lite mitt emellan. Inget bröd, pasta, ris eller potatis men mycket grönsaker och lite mitt emellan med fett. Aldrig flingor eller juice!
    Men det senaste jag läst är ju att det är den diet som är svårast att leva efter och att många faller tillbaka. Det stod också att det bästa sättet att gå ner i vikt var att helt enkelt göra av med mer energi än vad man får i sig, logiskt . Vad ska man tro på??
  • IsaCMoJs
    CloudBerry the 1st skrev 2009-09-15 19:00:09 följande:
    ....Nehepp inget svar! Och folk påstår att det inte är en sekt. Pfft..
    CloudBerry the 1st skrev 2009-09-15 18:56:56 följande:
    Om man lovordar något djupt så bör man väl kunna gå till sig själv och berätta hur mycket man gått ner i vikt och hur otroligt frisk man blivit....eller?
    CloudBerry the 1st skrev 2009-09-15 18:45:02 följande:
    Du har väl ätit LCHF ganska länge nu va? Hur mycket har du gått ner? Kärnrisk och smal antar jag?
     Alla kanske inte sitter vid datorn HELA tiden, gör du?

    Jag har sedan jag börjat äta LCHF gått ner 11 kg och mår VÄLDIGT bra! Har tyvärr fallit tillbaka i gamla fotspår ibland men på en gång börjat på mycket sämre med humörsvängningar och matångest så LCHF är min livsstil för att må bra både fysiskt och psykiskt!{#lang_emotions_smile}
    Äntligen är hon här, vår älskade Moa
  • CloudBerry the 1st
    IsaCMoJs skrev 2009-09-15 19:25:17 följande:
     Alla kanske inte sitter vid datorn HELA tiden, gör du?Jag har sedan jag börjat äta LCHF gått ner 11 kg och mår VÄLDIGT bra! Har tyvärr fallit tillbaka i gamla fotspår ibland men på en gång börjat på mycket sämre med humörsvängningar och matångest så LCHF är min livsstil för att må bra både fysiskt och psykiskt!
    Ett inlägg var till dig de andra var tillägnade dig och alla andra som propagerar för lchf.

    Att falla tillbaka är naturligt eftersom lchf är en extremkost. 11 kg på hur lång tid då?
Svar på tråden LCHF en sekt?