• mojmojmoj

    Sommarbebisarna GBG. Tredje året nu!!

    Här hänger vi oss kvar vid varandra.

    Vi har följt varandra nu sen vi var gravida med våra små -06 or.
    Nu är bebisarna stora och duktiga. Vi fortsätter att bubbla om dem, om deras syskon, om oss mammor och annat mer eller mindre viktigt som kommer i vår väg.

  • Svar på tråden Sommarbebisarna GBG. Tredje året nu!!
  • Fru Lantz

    Gbg
    Här har vi oxå olyckor hela tiden.... blev oxå torr i sommras.
    Ibörjan på dagis var de inga problem men sen, värsta back slaget.
    Nu har vi blötta kläder nästan varje dag. Men dagisfröken säger att det går över inte ska vi börja med blöja för de. Hemma går det bra men just på dagis så är det så kul att leka, hinner liksom inte eller nåt.

  • Blå Flygare

    Ett halvår efter de blivit torra är klassiskt för bakslag. Toan är inte längre lika spännande och leken lockar mer. Men om barnet är rädd för en viss toa är det inte lätt. S är rädd för en toa på dagis, som tur har de fler. Vad det beror på vet vi inte riktigt, men att hon en gång inte klarade att stänga av vattnet på kranen spelar stor roll. De små liven. Jag tycker iallafall inte att det är så sent att bli torr nu, särskillt för pojkar som ju behöver lite mer tid på sig på detta pga deras anatomi. Alla kan inte vara tidiga

  • Mamsie

    gbg30,
    Eftersom det för er del funkar hemma men inte på dagis så är det ju nåt på dagis som brister.
    Kanske nån personal, kanske Elliot, kanske en kombination.

    Men oavsett vad så är det de vuxna som ska lösa det.
    Att sätta på blöja visar bara att de vuxna inte kan hantera situationen.
    Det är inte förrän i 5-årsåldern som man kan börja kalla det för att barnet har problem eller inkontinens.

    Max har perioder fram o tillbaka. Allt från några droppar till rejäl blöta. Vi misstänker att han inte tömmer blåsan ordentligt, och att han inte har tid att kissa. Det kan också vara att han vill testa sin kroppskontroll, vilket vi märker på många områden.

    Jag har ett minne av att stora killen bajsade i byxorna en period när han var 3-4 och lillsyrran 1½-2½?
    Vad jag gjorde? Ja, typ allt... Inklusive alla fel *skäms*.
    Men det löste sig i alla fall och ungarna blev normala i alla hänseenden

    Min egen erfarenhet är att ilska och negativa vibbor inte leder framåt. Att ta det lugnt och locka och leka ger bättre effekt.
    Som Tea skriver så har vi också "kissrace", vilket gjort Max torrare men späder tyvärr på min egen urininkontinens ; Min stackars blåsa blir överaktiv av rännandet och jag har fått börja träna igen...

    Har Elliot någon potta han trivs med? (Max använder fortfarande sin Babybjörn Pottstol hemma) Tänkte att ni kanske kunde ta den till dagis?
    Jag tycker otroligt synd om honom och dagis måste komma fram med bra förslag på lösning INNAN Elliot verkligen får problem!
    Annars får ärendet gå vidare till SDN?

    Hör av dig - jag vill gärna veta hur det går !

  • gbg30plus

    Hej på er. Jag skulle skriva en massa positiva saker om helgen men så börjar jag bara gråta när jag tänker på makens återgivning av hur Elliot reagerade imorse när han kom till dagis. Han bröt ihop helt, har inte varit så ledsen sen nån misslyckad dag under inskolningen för 2.5 år sen. Maken tyckte att han var extra undflyende när den fröken kom som vi misstänker har kommit med omsidiga kommentarer.

    Vad har vi gjort i helgen då? Jo vi har infört ett klistermärkessystem som har gjort susen; inte en enda olycka vare sig liten eller stor på tre dagar. Vi har förberett minutiöst med instruktioner till fröknarna och kissträning igår på dagisets toalett och hoppas nu bara att de inte sabbar allt positivt idag och knäcker hans självförtroende igen. Vi ska ju ha mötet med personalen först i eftermiddag så jag hoppas de kan ta till sig de skrivna instruktionerna så länge. Vi fokuserade stenhårt på positiv feedback och lugn och ro vid kissningen, samt att de inte ska fråga honom om han behöver kissa utan helt enkelt ta med honom på toaletten med jämna mellanrum och sen distrahera honom en stund så att han sitter kvar. Är väldigt spänd på att höra hur det gått. Jag ringde till dagis en kvart efter lämningen imorse för att höra om han lugnat ner sig, och den fröken som svarade då sa att han var glad igen och att de skulle göra allt för att vara lugna och positiva med honom idag. Stackars liten, att det skulle behöva bli ett sånt trauma för honom det här ...

  • Mamsie

    gbg30,

    jag hoppas verkligen att ni funnit lösningen på problemet och att personalen hakar på. ALL berörd personal.
    Har ni tänkt ta upp vilken av personalen som det inte funkar med?
    (dvs vem som har problem som går ut över barnen...)

    Just nu är jag så lycklig över att Max har ett så bra dagis och att ev problem går att diskutera med dem.
    Jag har ju hört av tex Angeliqan hur idiotiskt vissa fröknar kan bemöta barn.

    Imorgon har vi utvecklingssamtal för Max. Fröken bad oss att tills dess fundera på vad vi skulle vilja/önska att de hjälper till med vad gäller Max - var vi vill ha extra stöd eller betona.
    Jag bara gapade och sa att jag kan inte komma på något som de kunde göra mer/bättre. Det enda vi vill är att de fortsätter vara petiga kring hans allergier och i övrigt fortsätta vara lika bra på allt!
    Nåja, vi får se vad vi kommer fram till imorgon

  • gbg30plus

    Jag får väl rapportera lite från mötet med personalen; svårt att få med allt men huvudsakliga intrycket är att fröknarna VERKLIGEN bryr sig och att de är genuint oroade över varför Elliot verkar så rädd för att kissa på dagis. Problemet har tydligen kommit för ca tre veckor sen; från att ha funkat rätt ok med något enstaka läckage blev det plötsligen katastrof som utvecklades till nåt som liknar fobi. Han mår jättedåligt av att inte våga kissa på dagis. Han drar sig undan de andra barnen och koncentrerar sig mer på att inte kissa ner sig än att leka. När han väl är på toaletten (han följer med utan problem när de säger att han ska försöka kissa) så kommer det verkligen inget, han får inte fram något fast han är tokkissnödig. Han kan sitta och kämpa med fröknarna som distraherar och sen när han reser sig upp för att tvätta händerna och slår på kranen så kommer allt. Han blir besviken, igen, över att ha misslyckats. Igen. Hans självförtroende är i botten och det har blivit en total spärr.

    Varken vi eller personalen vet hur vi kan bryta den här onda cirkeln. Det funkar ju hemma, och det funkar på dagis (om än med visst motstånd) när jag tex är där nere vid hämtning eller om vi är i dagisets lokaler själva på helgen. Han har fått en spärr mot att kissa under dagisdagen och vi alla, mest han själv, känner oss maktlösa hur vi ska lösa detta. Fröknarna är införstådda med vårt nya belöningssystem (även om de inte gillar belöningssystem av princip eftersom de anser att ett sånt system alltid har en baksida i form av misslyckande och utebliven belöning = bestraffning på sätt och vis, något jag i sak håller med om, men vi griper efter halmstrån nu) och kommer göra allt dessa sista dagar innan juluppehållet för att bryta den tråkiga trenden vi hamnat i. Sen fortsätter vi under julen med positiv träning och kommer att vara nere på dagiset och leka där så mycket vi kan under mellandagarna så att han får öva på dagisets toaletter. Vad mer kan man göra?

    Känner mig så trött och uppgiven och mitt hjärta blöder för min älskling som mår så dåligt av detta Vi hoppas på att allt ska se ljusare ut efter jul och att spärren släppt eller i alla fall mattats av när det blir dags för dagis igen efter trettondagshelgen.

  • Blå Flygare

    Gbg30: Vad skönt att ni har personalen på er sida, även om ni inte har någon lösning. Har du pratat med bvc? Om bvc är bra på detta kan de kanske hjälpa?

    Nu tindrar granen här inne. Sofie har hjälpt till, och nu ville hon sova med granen Jag har varnat lite att granen kanske måste flytta ut på verandan om Albin är på den. Så nu vaktar S granen med sitt liv. Oj! Hon har ringt mormor helt exalterad: Vi har en gran! 5 min senare vill hon ringa igen: det är röda kulor! Albin verkar mest besvärad över att granen sticks på huvudet när han kryper under den

  • Mamsie

    gbg30,
    OJ, det låter verkligen jobbigt för honom.

    Skönt att personalen är med. Har ni kommit fram till vad det är mellan E och den fröken som du skrev om? Kanske det är något som påverkar honom mer än vad vuxna kan förstå?

    Min spontana reaktion när jag läste det du skrev var:
    - Han kissar på sig när kranen sätts på...
    Om man sätter på kranen när han sitter på toan, kanske en bok eller ett litet spel.. det kan utlösa tömning.
    - Vad händer när han gjort i byxorna? Vad säger personalen och hur reagerar han? Kan man på något sätt vända det till att "Ojdå, jaja, nu behöver du inte vara kissenödig längre - va bra!" (hmmh, låter fel men hoppas du förstår vad jag menar)

    Det känns i alla fall som att det brinner i knutarna för att stoppa det här innan det blir för stort.
    Tänk om man hade en bra barnpsykolog att prata med! Har ni någon vettig person på BVC som Myran skrev, eller via Barn- o Ungdomsmedicin?

    I Angered har vi tex Barn- och ungdomsspecialistcentrum på Angereds Närsjukhus. bit.ly/ANS_barn
    (jag är själv engegerad i Smärtcentrum på ANS)

  • Lovis 1

    gbg: Hoppas det blir bättre!! vad skönt att samtalet gick bra igår! Jag är rädd för vad Elliots "fröken" sagt till honom Sambo berättade att hon sagt nedvärderande kommentarer till Leia när hon fick byta trosor för att det var 2 droppar kiss i dem förra veckan (Leia hade berättat vad hon sagt) Litar inte på henne i det avseendet. Tråkigt! Jag tycker mamsies resonemang var bra, att de vänder hans kisseri till något bra i vilket fall, vart det än kommer. Det viktigaste är trots allt att han kissar, värre när han håller sig, för blåsan alltså!


  • Blå Flygare

    Nu vänder jag mig hit med dagisproblem.

    Sofie har hamnat längst ner i "lek-hiarkin", hon vågar inte säga vad hon vill leka utan leker de lekar och tar de roller hon blir tilldelad. Fröknarna försöker styrka henne genom att ge fråga henne, men då vågar hon inte svara. Och genom att få henne att verka större; inte låta henne sitta i deras knän, inte åka vagn osv. De andra barnen tror ju hon är liten eftersom hon är en halv dm kortare än de andra och bara har bäbis-hår nästan. Men S är inte trygg på dagis. Hon verkar rädd för de stora barnen, och hon blir ju alltid blyg när det är många barn samtidigt. De är 22 barn på avd... Hur ska jag göra? Jag frågade fröken idag om hon känner något av de större barnen bättre så hon kan leka med det barnet på "fritiden", tänkt att då blir hon nog tryggare om hon träffar dem en och en. Men det tyckte inte fröken var någon bra idé. Då skulle hon bara bli "omhändertagen" av dem och då var det bättre att vänta. Hon hade bara ett barn som hon tyckte Sofie lekte bra med, så hon skulle leka mer med honom. Så det kan jag ju försöka, men hon måste ju ändå leka med fler barn. Tips!!!!!!

Svar på tråden Sommarbebisarna GBG. Tredje året nu!!