• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden


    VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Astma-tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49032597.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m46383093.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46383244.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m48587193.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49207819.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m47724257.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)
  • Svar på tråden Allergitråden
  • Cs mamma

    Saffe: Orsaken till varför dom bråkar så om Neocate är pengar...
    1 burk på 400g Neocate LCP 530kr sen efter 1år så kommer Neocate Advance som kostar 1295kr för 10påsar med 100g vardera.

    1burk på 400g Nutramigen 199kr och dom blir inte direkt dyrare efter barnet fyller 1år. Nutramigen AA som jag hört ska vara samma som Neocate LCP kostar 529kr.

    Tyvärr är det skattepengar dom försöker spara genom att smått tvinga oss föräldrar till att ge billigare ersättningar tills dom kan komma undan. Dottern fick leva sina första 12v på Nutramigen fast hon hade diaréer så hon blev inlagd redan som 10dagars. Dom ville då egentligen vid 12v ge Profylac men just då hade Profylac leveransproblem pga fabriksbyte så vi fick testa Neocate som sedan blivit kvar.

    Varje sändning hem kostar 120kr men man får hicka när man ser summan som subventioneras... det handlar om MASSOR med tusenlappar! DOCK är det ändå billigare än inläggning på inläggning på inläggning pga olika allergireaktioner.
    Stå på dig!

  • Catten28

    hej
    jag har en son med allergi:
    mjölk
    ägg
    vete
    råg
    korn
    jordnöt
    hasselnöt
    pollen
    häst
    hund
    katt

    korsallergi
    bönor
    linser
    stenfrukter inkl coccos.
    han var tidigare även allergisk mot soja och havre men detta har vuxit bort.

    jag skall nu baka en tårta till honom till hans 4årsdag, och har hittat en som ser ut som en buss, tänkte göra på sugar paste. är det någon som vet var man kan köpa svart färg? är det någon som har ett bra recept på tårta som passar in i vårt smala val av ingredienser


    John & Olivia- Min vackraste kärlek
  • Cs mamma

    Catten: Baka bottnar på Leilas gula och köp färg på tex Coop om du inte råkar bo i Gbg för där finns bra och roliga färger på English Store vid Haga bion

  • saffe
    Angel Gbg skrev 2010-01-28 21:33:30 följande:
    Saffe: Orsaken till varför dom bråkar så om Neocate är pengar...1 burk på 400g Neocate LCP 530kr sen efter 1år så kommer Neocate Advance som kostar 1295kr för 10påsar med 100g vardera.1burk på 400g Nutramigen 199kr och dom blir inte direkt dyrare efter barnet fyller 1år. Nutramigen AA som jag hört ska vara samma som Neocate LCP kostar 529kr.Tyvärr är det skattepengar dom försöker spara genom att smått tvinga oss föräldrar till att ge billigare ersättningar tills dom kan komma undan. Dottern fick leva sina första 12v på Nutramigen fast hon hade diaréer så hon blev inlagd redan som 10dagars. Dom ville då egentligen vid 12v ge Profylac men just då hade Profylac leveransproblem pga fabriksbyte så vi fick testa Neocate som sedan blivit kvar.Varje sändning hem kostar 120kr men man får hicka när man ser summan som subventioneras... det handlar om MASSOR med tusenlappar! DOCK är det ändå billigare än inläggning på inläggning på inläggning pga olika allergireaktioner.Stå på dig!
    Jo, jag vet att Neocate är svindyr, köpte ju en burk själv för att testa... Så visst skulle jag helst ge henne någon av dom billigare, just för att inte behöva känna att man belastar samhället eller vad man ska säga...Det jag blev mest arg på var att jag har testat att ge både Nutramigen och Profylac vid flera olika tillfällen och det har inte funkat, vilket jag sa till läkaren. Jag skriver matdagbok för att kunna se samband med det jag äter och hennes reaktioner, men jag fick inte ihop det till att det kunde vara annat än ersättningen. Jag var inne på saffran ett tag eftersom jag lyckades äta lussebulle dan innan jag gav Nutramigen (vid flera olika tillfällen), men jag har ätit lussebulle flera ggr sen dess utan samma reaktioner... Ja,ja ,jag har i alla fall börjat testa Nutramigen igen, igår gick bra, får se hur det går idag.. Förra gången tror jag det var först andra gången som hon mådde dåligt, när det blev lite "större mängder" typ 20 ml.
  • Cs mamma

    Saffe: Jag förstår preciiiis vad du menar... jag var inlagd med dottern ett antal ggr och dom sa magsjuka! Det var först när jag blev riktigt arg och bad om hjälp via FL som jag fick veta om Neocate och "magsjukan" som min då inte längre nyfödda dotter sk haft försvann på bara någon dag. Jag hade det rätt lätt att förstå vad som inte funkade som jag inte ammade.

  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-28 20:09:12 följande:
    alltså vi vet egentligen inte om han tål sojasläktningar eller inte. Vi testade ren soja i lugn takt efter dietistens inrådan först när han blev 1 år. Det tog 3 dagar med soja så reagerade han på samma sätt som med mjölk, ont i magen o skrik i timmar och diarré. Vi slutade med soja direkt då. Jag är inte så bra på det där med sojasläktingar så det får han säkert i sig. Ärtor äter han helt klart, fick det i kväll t o m så då kanske vi kan se i morgon hur det blir... jag vet att jag funderade på soja redan när han var 7-8 månader och åt burk med "exotisk gryta" där det var bönor i. Han kräktes alltid mkt men efter de där burkarna så var det kaskader (kaskadkräkningarna hade tidigare försvunnit i och med att vi slutade med mjölken vid 2 månder...kaskadkräkningarna försvann vid 4 mån ungefär). Så bönor har jag funderat på om han inte tål. Frågan är varför "utslagen" först kom vid 9-10 månader när han antagligen fått sojasläktningar tidigare än så isåfall?
    Från min sojablogg:
    Sojaallergi
    Det är ovanligt att man reagerar på sojalectin även om man har sojaallergi. Men det finns i så mycket som kakor, margarin osv, så man får testa sig fram om det funkar.

    Man kan tåla hela baljväxter bättre än "stabiliseringsämnena" som är:
    - Fruktkärnmjöl eller johannesbrödmjöl, E 410
    - Guarkärnmjöl, E 412
    - Dragant, E 413
    - Gummi arabicum, E 414
    - Tarakärnmjöl, 417

    De är finfördelade och går därför lätt in i tarmen och gör skada. Förekommer i allt, jag har hittat i kokosnötmjölk och det finns i de flesta isglassar och även i de flesta naturligt glutenfria bröd och kakor. Det är lätt att man tror att de inte är så farliga i och med att de inte går under "sojavarningen" som ibland står på paketen eftersom de är baljväxter.
    Jordnöt bör man akta sig för extra noga om man är sojaallergiker!

    Varning för guarkärnmjöl E412 som finns i GoGreens havrebaserade matlagningsgrädde samt vaniljsås. Men vispen är ok (innehåller dock sojalectin.) Soyatoos risgrädde på sprutflaska innehåller gummi arabicum E414. Chokladhavredrycken från Rice

    Men som med allt, man får testa sig fram om vissa saker kan fungera och man kanske inte behöver ta bort allt.
    Det jobbiga med soja är att det ibland enbart står E xxx och inte namnet på vad det är, så läs innehållsföreteckningar noga!
    Symptomen kan likna de man får vid mjölkallergi och kombinationen mjölk, men kan så klart vara annorlunda också. Mjölkallergi och sojaallergi är vanlig. Även äggallergi är en vanlig kombination.
    Baljväxterna

     


    Från www.konsumnord.se/default.asp?id=1245
    Till baljväxterna hör:

    Ø Sojaböna
    Ø Jordnöt
    Ø Bönor
    Ø Ärtor och lupiner
    Ø Linser
    Ø Kikärta
    Ø Lakrits
    Ø Bockhornsklöver (vanligt ingrediens i curry)
    Ø En del tillsatser framställs ur baljväxter:
    - Lecitin, E 322 (sojalectin)
    - Fruktkärnmjöl eller johannesbrödmjöl, E 410
    - Guarkärnmjöl, E 412
    - Dragant, E 413
    - Gummi arabicum, E 414
    - Tarakärnmjöl, E 417

    Tillkommer:
    Sojabönshemicellulosa E 426
    Tamarind E 411

    Jag hoppas jag fått med alla, men saknar ni något så hojta!

    *************************

    Med tanke på ovanstående och det du skrev så är det så att han reagerar han på bönor och ärtor, så är det tyvärr troligt att han reagerar på stabiliseringsämnena också.
    Så hade jag varit er så hade jag tagit bort allt i listorna ovan i MINST 2 veckor och sedan provocerat och sett om det blev skillnad. Det kan ju vara ytterligare saker som ställer till det. Båda mina barn är ju allergiska mot mjölk, ägg och soja. En rättså vanlig kombination av allergier tyvärr.

    Min son hade i stort sett inga eksem som liten, de kom mer och mer mellan 6-9 mån om jag minns rätt. Det var då han fick sina hemsk blossande röda kinder av havre och vete. Så en allergi förändras med åldern.
  • Kavat
    Catten28 skrev 2010-01-28 22:51:13 följande:
    hej jag har en son med allergi: mjölk ägg vete råg korn jordnöt hasselnöt pollen häst hund katt korsallergi bönor linser stenfrukter inkl coccos. han var tidigare även allergisk mot soja och havre men detta har vuxit bort. jag skall nu baka en tårta till honom till hans 4årsdag, och har hittat en som ser ut som en buss, tänkte göra på sugar paste. är det någon som vet var man kan köpa svart färg? är det någon som har ett bra recept på tårta som passar in i vårt smala val av ingredienser
    Hej och välkommen hit!
    Kolla runt i Blå Myrans och mina bloggar, vi har utan det mesta där.

    Jag har gjort tårta med marschmallowsfoundant (finns recept i sädes-bloggen) och kavlat ut och använt och det blev toppen!

    Ett alternativ till svart färg är Plamills mjölkfria choklad, det blir ju dock brunt, men gott!
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-29 11:01:29 följande:
    k kavat: hade han bara utslag på kinderna till att börja med?
    Ja, han hade så kallade äggfläckar på vissa ställen på kroppen (några cm-stora "runda" fläckar som blev torra och vita och fjällade när de inte var aktiva och blev röda när han fått i sig ägg)
     men de försvann ju när vi fick bort ägg. Och vi fattade inte att det var pga ägg innan vi fått bort ägg. Bvc sa att det där är väl inget. Inte heller kombinationen med skrik mestadels, spyor i mängder och sömnlöshet gjorde att det tyckte det var konstigt.

     Men när han får i sig eller kommer i kontakt med havre, vete och ägg så blir han illröd om kinderna, som blir skrovliga, ja "eksemiga". Nu mera har han en del utslag till och från runt knäveck, armveck, mest i ansiktet, på händerna och på benen.
    I och med att han reagerar på kontakt och är superkänslig så är det svårt att hålla honom fin jämt, men det är sååå stor skillnad om han får i sig eller på sig. Får han i sig blir hela kroppen eksemig mer eller mindre och klåda. Får han på sig så blir det mindre utslag som lägger sig men blossar upp lätt inom några veckor om han utsätts för det igen. Jag smörjer honom minst 2-3 gånger varje dag i förebyggande syfte, utan det så blir han ännu sämre.
    Har han kortärmat får han eksem på armarna också om vi är ute bland "folk och smulor", så just kontakten är det som han får mest eksem av idag. Men det är ju för att vi tagit bort allt han inte tål ur kosten.
  • EL I
    Kavat skrev 2010-01-29 11:11:59 följande:
    Ja, han hade så kallade äggfläckar på vissa ställen på kroppen (några cm-stora "runda" fläckar som blev torra och vita och fjällade när de inte var aktiva och blev röda när han fått i sig ägg)  men de försvann ju när vi fick bort ägg. Och vi fattade inte att det var pga ägg innan vi fått bort ägg. Bvc sa att det där är väl inget. Inte heller kombinationen med skrik mestadels, spyor i mängder och sömnlöshet gjorde att det tyckte det var konstigt.  Men när han får i sig eller kommer i kontakt med havre, vete och ägg så blir han illröd om kinderna, som blir skrovliga, ja "eksemiga". Nu mera har han en del utslag till och från runt knäveck, armveck, mest i ansiktet, på händerna och på benen. I och med att han reagerar på kontakt och är superkänslig så är det svårt att hålla honom fin jämt, men det är sååå stor skillnad om han får i sig eller på sig. Får han i sig blir hela kroppen eksemig mer eller mindre och klåda. Får han på sig så blir det mindre utslag som lägger sig men blossar upp lätt inom några veckor om han utsätts för det igen. Jag smörjer honom minst 2-3 gånger varje dag i förebyggande syfte, utan det så blir han ännu sämre. Har han kortärmat får han eksem på armarna också om vi är ute bland "folk och smulor", så just kontakten är det som han får mest eksem av idag. Men det är ju för att vi tagit bort allt han inte tål ur kosten.
    det där med din sons kinder låter ju precis som sonen...ibland bättre o ibland sämre.
Svar på tråden Allergitråden