• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden


    VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Astma-tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49032597.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m46383093.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46383244.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m48587193.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49207819.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m47724257.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)
  • Svar på tråden Allergitråden
  • Kavat
    EL I skrev 2010-01-29 11:29:37 följande:
    det där med din sons kinder låter ju precis som sonen...ibland bättre o ibland sämre.
    Sen skrev du det där att de trodde det var kylan. Bullshit säger jag!
    Jag märker att min son blir rödare när han kommer ut i kylan, för det förvärrar eksemen. MEN det är inte orsaken. Är han bra i kinderna kan det var -15 utan att han blir röd alls. Men är han kass i kinderna från början så räcker det med plusgrader och lite lite blåst så blir han illröd.
    Så visst förstärker kylan/blåst. Men det låter inte heller som att det är det som är orsaken i din sons fall.

    Min dotter blir också röd i kinderna när hon är ute och leker en stund, frisk röd i kinderna och det blir ju de flesta barn. Men det lägger ju sig när hon varit inne ett tag och blir inte knottrigt och bulligt i huden.. En stooor skillnad.

    Nu ser vi ju också en jätte stor skillnad på sonens kinder eftersom han ibland får kontakt punktvis, dvs en stor fläck på ena halvan av kinden och inget i övrigt. Lite svårt att förklara bort med kyla, när han inte är jämnt röd.
  • dendär

    Hej!

    Jag hakar på här för att sälla mig till de som kanske har lite bättre koll än mig.

    Jag känner mig helt lost. Sonen har sedan introduktionen av modersmjölksersättning och välling haft väldigt mycket problem med magen, sömnen och humöret. Tydliga tecken på allergi eller överkänslighet, tolkade vi det som. I och med hans uppsvullna mage tog vi bort all gluten ur kosten vilket gav positiv reaktion, svullnaden gick ner och sömnen förbättrades. Bingo trodde vi...

    ...tills problemen började komma tillbaka, de nattliga uppvaken blev fler och fler, diarréperioder avlöste perioder av förstoppning. Ungefär där befinner vi oss nu...och jag misstänker att det kan vara så att han inte tål mjölk heller. Därför ska vi nu, fram till läkarbesöket om två veckor, försöka oss på en både gluten- och mjölkfri kost.

    (Eller ska vi det? Kan det ha negativ effekt på proverna?)

    Jag är så förvirrad av trötthet, vad sjutton ska man ge honom för mat?

    Finns det välling som är både gluten- och laktosfri? Eller har någon något bra recept på mättande sådan?

    Gröt?

    Vore så oerhört tacksam om någon ville hjälpa mig på rätt spår!

  • EL I

    k kavat: nä det har INTE med kylan att göra det VET jag...bara svårt att få dem i sjukvården att förstå
    Han kan också vara ute i - 25 grader o bara bli sådär "vanligt" röd men ibland är det -2 gradet och han är ILLRÖD! Som sagt, orsaken är INTE kylan.
    Han är ju ALDRIG fri från det röda. storebror blir ju röd när han varit ute men det går ju över sen eller sitter i liten stund men inte direkt i 3-4 månader

    Och hans missnöjdhet...
    som nu när jag har mina föräldrar på besök så är han i min famn HELA tiden... o det handlar inte om att han är blyg det märks utan det är något som inte stämmer och då känner han väl tryggare hos mig eller sin pappa...
    han är nöjd kortare stunder helt enkelt o väldigt lättstött och känslig rent allmänt.
    JÄTTEFRUSTRERANDE

  • Amulett
    dendär skrev 2010-01-29 12:51:32 följande:
    Hej!Jag hakar på här för att sälla mig till de som kanske har lite bättre koll än mig.Jag känner mig helt lost. Sonen har sedan introduktionen av modersmjölksersättning och välling haft väldigt mycket problem med magen, sömnen och humöret. Tydliga tecken på allergi eller överkänslighet, tolkade vi det som. I och med hans uppsvullna mage tog vi bort all gluten ur kosten vilket gav positiv reaktion, svullnaden gick ner och sömnen förbättrades. Bingo trodde vi......tills problemen började komma tillbaka, de nattliga uppvaken blev fler och fler, diarréperioder avlöste perioder av förstoppning. Ungefär där befinner vi oss nu...och jag misstänker att det kan vara så att han inte tål mjölk heller. Därför ska vi nu, fram till läkarbesöket om två veckor, försöka oss på en både gluten- och mjölkfri kost.(Eller ska vi det? Kan det ha negativ effekt på proverna?)Jag är så förvirrad av trötthet, vad sjutton ska man ge honom för mat?Finns det välling som är både gluten- och laktosfri? Eller har någon något bra recept på mättande sådan?Gröt?Vore så oerhört tacksam om någon ville hjälpa mig på rätt spår!
    Hej!

    Det vanligaste när de är små är mjölk och ägg. Glutenintolerans är inte alls lika vanligt. Dessutom riskerar ni att få felaktiga provsvar om ni tar bort gluten (tarmen läker när den slipper gluten och det ser ut som att han tål det även om han inte gör det,om jag fattat rätt).
    Mjölk kan ni däremot ta bort helt utan att det påverkar proverna.

    Sedan är det en stor skillnad mellan laktosfritt (mjölksockret (laktosen) borta, men mjölkproteinet kvar) och mjölkproteinfritt. Det är troligast att han inte tål mjölkprotein om han är under året.

    Vad händer om du struntar i gluten/veteallergi-funderingarna fram till läkarbesöket eftersom du ändå måste ge honom gluten inför ett eventuellt prov och istället kör strikt mjölkfritt?
    Det finns mjölkfri välling (EnaGo i livsmedelsaffär) och mjölkfri gröt (Sempers risgröt på apoteket och EnaGos). Sedan får du lusläsa alla innehållsförteckningar och att även du är mjölkfri om du ammar. Du hittar tips och listor på namn på mjölk i blandat min, Blå Myrans och K Kavats bloggar (finns i trådstarten i mjölkallergitrådarna).
  • Kavat
    dendär skrev 2010-01-29 12:51:32 följande:
    Hej! Jag hakar på här för att sälla mig till de som kanske har lite bättre koll än mig. Jag känner mig helt lost. Sonen har sedan introduktionen av modersmjölksersättning och välling haft väldigt mycket problem med magen, sömnen och humöret. Tydliga tecken på allergi eller överkänslighet, tolkade vi det som. I och med hans uppsvullna mage tog vi bort all gluten ur kosten vilket gav positiv reaktion, svullnaden gick ner och sömnen förbättrades. Bingo trodde vi... ...tills problemen började komma tillbaka, de nattliga uppvaken blev fler och fler, diarréperioder avlöste perioder av förstoppning. Ungefär där befinner vi oss nu...och jag misstänker att det kan vara så att han inte tål mjölk heller. Därför ska vi nu, fram till läkarbesöket om två veckor, försöka oss på en både gluten- och mjölkfri kost. (Eller ska vi det? Kan det ha negativ effekt på proverna?) Jag är så förvirrad av trötthet, vad sjutton ska man ge honom för mat? Finns det välling som är både gluten- och laktosfri? Eller har någon något bra recept på mättande sådan? Gröt? Vore så oerhört tacksam om någon ville hjälpa mig på rätt spår!
    Hej och välkommen hit!
    En jätte viktig fråga:
    Tog ni bort gluten på eget bevåg eller har ni en läkare bakom beslutet?

    Nu är det väldigt ovanligt att små bebisar visar på glutenintolerans på tester, för de måste få i sig gluten på egen hand för att det ska visa på glutentest. Dvs. har de bara levt på bröstmjölk och man testar för glutenintolerans så visar det inget. Magen läker så för att det ska visa på en ev. glutenintolerans (celiaki) så MÅSTE man äta gluten innan blodprov och gastro (går ner i magen med kamera oftast och knipsar en bit av tarmen som de gör undersökningar på). Annars läker kroppen sakta och det visar inte på vare sig blodprov eller gastroskopi.

    MEN som jag skrev så är det ovanligt att bebisar visar på glutenintolerans direkt när man börjar med gluten-mat. Men sädesslagsallergi, eller veteallergi, havreallergi är nog troligare om det sker en direkt reaktion.

    Sen är mjölkproteinallergi den vanligaste allergin bland bebisar följt av ägg, soja, vete (havre), fisk och nötter.

    Kombination av allergier är vanligt. Min son tål vare sig mjölk, ägg, soja eller vete, havre.
    Men även en glutenintolerans (som inte är en allergi utan en livslång intolerans) är ofta i kombination men mjölkproteinallergi eller laktosintolerans. (Jag är själv gluten och laktosintolerant.)

    Angående frågan om ni även ska ta bort mjölk. Mitt svar hade blivit ja, för en ev. mjölkallergi kommer visa på tester om två veckor oavsett om ni tar bort eller inte, OM det ens visar något (visar bara på en del av de som testar sig på pricktest och RAST).
    Men däremot är mina funderingar om det kommer att visa på glutenintolerans, om det skulle vara så, eftersom ni tagit bort det ur kosten. Däremot så kan det visa på veteallergi. Men samma där inte alltid att det visar på tester. Visar inte på prick/RAST på vare sig vete, mjölk eller soja på min son och han är superallergisk mot vete.

    Fler frågor: Hur gammal är han?
    Hur länge har han ätit glutenfritt?

    Angående välling mm beror på ovanstående svar.
  • dendär

    Tack Amulett för ditt svar!

    Det som gör att jag anar glutenallergi är den uppsvullna magen som försvann på ett kick när vi slutade med gluten....Men det låter ändå klokt att köra strikt mjölkfritt i två veckor. Hoppas det räcker för att ge tillförlitligt utslag på glutenprovet!?

  • Kavat
    dendär skrev 2010-01-29 13:28:50 följande:
    Tack Amulett för ditt svar! Det som gör att jag anar glutenallergi är den uppsvullna magen som försvann på ett kick när vi slutade med gluten....Men det låter ändå klokt att köra strikt mjölkfritt i två veckor. Hoppas det räcker för att ge tillförlitligt utslag på glutenprovet!?
    Läs mitt svar ovan.
    Om det visar på ett glutenprov beror på hur länge han har varit utan gluten och om det ens är glutenintolerans? Kan även vara veteallergi. Risken är att det inte visar på något test och då brukar man gå på uteslutning/provocering eller ev. göra ett lapptest/patchtest.

    Att han äter mjölkPROTEINfritt i två veckor  nu påverkar inga prover. Mer än att ni ser om han mår bättre.

    OBS! Jätte viktigt att veta skillnaden mellan mjölkprotein och laktos. Alla laktosfria produkter gjorda av mjölk innehåller mjölkprotein.
    Kolla i trådstarten så är det länkat till mjölkproteintråden, där finns mer info om just mjölkproteinallergi.

    Svara gärna på mina frågor i mitt förra inlägg, så ska du få lite mer svar på välling och gröt frågorna.
  • dendär

    Oj, såg inte ditt inlägg, K Kavat.

    Gluten togs bort i samråd med bvc-sköterska och barnläkare.

    Är en riktig rookie på området märker jag när jag läser det du skriver. Ja, då låter sädesslagsallergi troligare då det var en rätt så snabb reakion ~ 1 - 2 v. (Är rätt arg på mig själv för att jag inte dokumenterat allt, såhär i efterhand är det lite halvluddig ang vad som dök upp när och i samband med vad)

    Ok, du menar alltså att det kan röra sig om mjölkprotein-allergi även fast testet inte utvisar något? Finns det annars någon "högre instans" i form av tester göra?

    Hur kom ni fram till att din son är allergisk fast testerna inte visar på det?

    Vi ska härmed börja med strikt mjölkfri kost, men tillåta gluten, dels för att se om det blir någon förändring och dels för att bädda för ett korrekt provresultat. Låter det som en bra idé?

    Sonen är 9 månader och har ätit glutenfritt i ganska precis 3 veckor.

    Tack för att du tar dig tid!

  • JPL

    hur reagerar era barn på fiskallergi? är det skillnad på fisksorterna?

    någon som reagerar på vitlök?

  • Kavat
    dendär skrev 2010-01-29 14:45:59 följande:
    Oj, såg inte ditt inlägg, K Kavat. Gluten togs bort i samråd med bvc-sköterska och barnläkare. Är en riktig rookie på området märker jag när jag läser det du skriver. Ja, då låter sädesslagsallergi troligare då det var en rätt så snabb reakion ~ 1 - 2 v. (Är rätt arg på mig själv för att jag inte dokumenterat allt, såhär i efterhand är det lite halvluddig ang vad som dök upp när och i samband med vad) Ok, du menar alltså att det kan röra sig om mjölkprotein-allergi även fast testet inte utvisar något? Finns det annars någon "högre instans" i form av tester göra? Hur kom ni fram till att din son är allergisk fast testerna inte visar på det? Vi ska härmed börja med strikt mjölkfri kost, men tillåta gluten, dels för att se om det blir någon förändring och dels för att bädda för ett korrekt provresultat. Låter det som en bra idé? Sonen är 9 månader och har ätit glutenfritt i ganska precis 3 veckor. Tack för att du tar dig tid!
    Men om det är läkare som sagt ok, så betyder det att du inte bör få några större problem sen med livsmedelshänvisning osv, hoppas jag.

    Min son mådde jätte kasst, skrek massor, spydde, hade magsmärtor, sov aldrig, ja, han mådde piss. Men ingen trodde på oss på bvc, utan tyckte allt var sååå normalt. Efter 6 månader fick jag nog och vände mig direkt till barnmottagningen och fick rådet att ta bort mjölk, ägg och soja+ släktingar. På RAST visade det sig att han var allergisk mot ägg.  Sen blev han något bättre, men sen sämre igen. Då kom vi tillsist på själva att det var vete och havre. Läkaren trodde oss inte, så jag tog faktiskt bort det på eget bevåg. Hade då redan gjort glutentest samt kollat veteallergi på RAST, som inte visade något. Han började sova bättre redan första dygnet och sen fixade jag en ny läkare som gjorde lapptest/patchtest (står i min sädesslagsblogg) och där såg vi att han var allergisk mot havre och vete.

    Rast och pricktest visar oftast vid snabba reaktioner. Lapptest/patchtest visar oftare på bebisar och på långsamma reaktioner som eksem, magont mm är. Det görs tyvärr bara på fåtal ställen i landet och kräver då oftast remiss från läkaren.

    Egentligen så tycker jag att ni ska prata med läkaren först, om ni ska provocera med vete nu. Jag misstänker att 2 veckor med vete inte gör något för ett ev. glutentest. Vad jag hört är att man ska äta minst 2-3 månader vid uppehåll för att det ska visa.  Så risken är att ni bara ger honom "i onödan". Men det är just det som jag tycker ni bör prata med läkaren om. Samt att jag tror att det är bättre att ni tar bort mjölkprotein först för att se om han blir bra och därefter ev. provocerar.

    Men att ta bort mjölkprotein nu tycker jag låter som en smart idé. Det påverkar inte ett provresultat om ni testar för mjölkallergi.

    Sen är även frågan om läkaren tycker att ni ska provocera innan ni kommer dit. Om det nu inte skulle visa på testerna och han mår bra/bättre så bör ni få Nutramigen, Profylac, Althera eller någon av de andra ersättningarna utskrivna för att kunna göra egen välling och gröt. Ännu viktigare om han nu inte tål sädesslag, för då är utbudet minimalt. . Eftersom han är såpass gammal så tror jag det blir svårt att få i honom Nutra, Profylac sägs vara lite godare (men fortfarande inte gott!) så jag tror det hade varit lättast att få honom att acceptera smaken på Althéra.

    Om jag hade varit er, så hade jag nog bara tagit bort mjölkprotein till en början och sett hur han mår på gluten och mjölkfritt. Sen om ni ska provocera så provocerar ni med en sak i taget  och väntar flera dagar emellan och var jääääätte försiktig. Egentligen så ska man vara utan det man inte tål MINST 2 veckor innan man provocerar. Ibland märker man att de blir bättre över dagen, men ibland tar det tid.
    Här tog det 2 månader innan sonen slutade spy av allt. Han spydde alltså sådant han tålde också för att magen var så skadad. Även om han sov mycket bättre direkt.
Svar på tråden Allergitråden