• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden


    VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Astma-tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49032597.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m46383093.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46383244.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m48587193.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49207819.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m47724257.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)
  • Svar på tråden Allergitråden
  • Kavat
    JPL skrev 2010-01-29 18:21:18 följande:
    hur reagerar era barn på fiskallergi? är det skillnad på fisksorterna? någon som reagerar på vitlök?
    Vi har ju ingen konstaterad fiskallergi, men sonen tål lax utan problem. Äter han annan fisk så blir han superkass i magen och allmänna allergisymtpom, klåda, rastlös, sover dåligt mm, så vi ger bara lax än så länge.
  • dendär

    Du menar med livsmedleshänvisning helt enkelt hjälp med att hitta alternativ till den mat som han reagerar på?

    Pratade med min bvc-sköterska och hon tyckte absolut att vi skulle ge honom enago-välling, så det har vi inhandlat och introducerat. Alltså inte avhållit oss från gluten mer. Vilket jag vid närmre eftertanke tycker är helt galet, om det nu är gluten så kan han ju få fruktansvärda obehag av detta! En bvc-sköterska kanske inte har rätt kunskap på området? Kanske inte skulle lytt hennes råd utan att dubbelkolla med läkare? Nu blev jag väldigt orolig igen.....

    Än har det inte gett något resultat som tur är!

    Vilken kamp du har fört! Vad gör man inte för sina barn liksom...Stackar din lille son, måste ha varit en fruktansvärt tung period! Du ska ha en eloge för att du gör ditt för att hjälpa andra i liknande sits, som mig till exempel!

    När jag ringde och bokade läkartid sades inget om provokation inför testerna. Det sades inget särskilt, kanske har jag missuppfattat det hela och att testerna ska göras vid ett senare tillfälle. Känner mig verkligen inte tagen på allvar.

    Inställningen hos våra vårdgivare, både bvc-sköterskan och läkarna, verkar vara som du skrev, att det är "sååå normalt" {#lang_emotions_yell}

    Inte FAN är det normalt att vakna och vrida sig i kramp på natten, aldrig ha "normal" avföring, STÄNDIG snuva osv.....fan vad jag känner mig nonchalerad! Ursäkta min uppbrusning. Men du vet förmodligen hur frustrerande detta kan kännas.

    Hoppas verkligen nu att glutenet inte skapar kaos. Ska lägga Althéra på minnet och kanske akutköpa det imorn om det skiter sig (bokstavligen;). har kollat runt och hittat några intressanta recept på "välling" man kan blanda till.

    Stackars barn. Jag tycker att sjukvården borde samordna sina riktlinjer för hur man hanterar dessa fall!

  • Snutten
    JPL skrev 2010-01-29 18:21:18 följande:
    hur reagerar era barn på fiskallergi? är det skillnad på fisksorterna?någon som reagerar på vitlök?
    Siri reagerar på lax=fet fisk , som är minst allergen, med våldsamma kräkningar och slöhet i flera timmar. Nu i förra veckan fick hon en svårt astma anfall av fisklukt så nu har vi varit och tagit nya RAST prover för att se om hon kanske har utvecklat en IgE medierad allergi mot torsk som är den fisk som är mest allergiframkallande. Så nu får de inte fisk på dagis när Siri är där under tiden vi utreder detta. Om testerna inte visar något ska vi provocera med fisk på sjukhuset/barnmedicin.

    I princip säger man att de feta fiskarna är mindre allergiframkallande och de magra torsk ffa är mer allergiframkallande.
  • Kavat
    dendär skrev 2010-01-29 19:45:42 följande:
    Du menar med livsmedleshänvisning helt enkelt hjälp med att hitta alternativ till den mat som han reagerar på? Pratade med min bvc-sköterska och hon tyckte absolut att vi skulle ge honom enago-välling, så det har vi inhandlat och introducerat. Alltså inte avhållit oss från gluten mer. Vilket jag vid närmre eftertanke tycker är helt galet, om det nu är gluten så kan han ju få fruktansvärda obehag av detta! En bvc-sköterska kanske inte har rätt kunskap på området? Kanske inte skulle lytt hennes råd utan att dubbelkolla med läkare? Nu blev jag väldigt orolig igen..... Än har det inte gett något resultat som tur är! Vilken kamp du har fört! Vad gör man inte för sina barn liksom...Stackar din lille son, måste ha varit en fruktansvärt tung period! Du ska ha en eloge för att du gör ditt för att hjälpa andra i liknande sits, som mig till exempel! När jag ringde och bokade läkartid sades inget om provokation inför testerna. Det sades inget särskilt, kanske har jag missuppfattat det hela och att testerna ska göras vid ett senare tillfälle. Känner mig verkligen inte tagen på allvar. Inställningen hos våra vårdgivare, både bvc-sköterskan och läkarna, verkar vara som du skrev, att det är "sååå normalt" Inte FAN är det normalt att vakna och vrida sig i kramp på natten, aldrig ha "normal" avföring, STÄNDIG snuva osv.....fan vad jag känner mig nonchalerad! Ursäkta min uppbrusning. Men du vet förmodligen hur frustrerande detta kan kännas. Hoppas verkligen nu att glutenet inte skapar kaos. Ska lägga Althéra på minnet och kanske akutköpa det imorn om det skiter sig (bokstavligen;). har kollat runt och hittat några intressanta recept på "välling" man kan blanda till. Stackars barn. Jag tycker att sjukvården borde samordna sina riktlinjer för hur man hanterar dessa fall!
    Pust och stön. Bvc-tanter brukar tyvärr inte vara så kunniga inom allergier. Inte ens säkert att de är det på en barnmottagning tyvärr. Har varit med om och hört en hel del inkompetenta människor inom vården som gett rakt felaktiga råd tyvärr om saker som de uppenbarligen inte kan något om.

    Men ja, nu har du ju redan börjat så då kan du ju lika gärna fortsätta och se. Det finns ju faktiskt en chans att det "bara" är mjölkproteinallergi han har och i så fall så borde Enago funka bra.
    Svullen mage kan man få även av mjölkproteinallergi så jag tycker att det första rådet du fick att ge glutenfritt var lite konstigt. Det är inte det första man brukar ta bort och misstänka, utan det är mjölkproteinallergi, som är så mycket vanligare.

    Tänk bara på att Enago innehåller både havre och vete, som inte är så snällt för känsliga magar... Så ta det försiktigt.
    Och extra viktigt är det att ge olja i all mat. ca 1 tsk per dl bör man ge och i all mat, välling, gröt mm.

    Förstår att du blir upprörd, det blir jag med. Det är väl därför jag hänger här för att hjälpa andra.
    Men tyvärr är okunskapen stor på många håll, även om det naturligtvis finns jätte bra läkare och vårdpersonal .

    Ja, som i vår sons fall så finns det inte ens livsmedel att gå tag i en affär.
    En livsmedelshänvisning innebär t.ex att du får köpa modersmjölksersättning från Apoteket som ska räcka i 1-2 månader för 120:-. Annars så kostar det ca 200:- och uppåt per burk, beroende på sort. Och då drar det snabbt iväg i kostnad. Så det är alltså till för att du ska kunna ge ditt barn mjölkfritt utan att bli ruinerad på kuppen.

    Mitt råd är att läs på så mycket du kan här i trådarna. (är ju länkat till bl.a mjölktråden i trådstarten) och i bloggar och annat som är länkat. Ju mer du kan desto bättre. Skriv upp frågor och ring och fråga dem hur de har tänkt att det ska gå till och vad som ska göras. Ju mer kunskap du har desto fortare kommer det gå att få honom bra.

    Tänk på att inte byta ut mjölk mot soja. (Kolla gärna min sojablogg också.)

    Hoppas det blir bättre nu och ni kommit på vad det är  så han får må bra! Kram!
  • Kavat
    Lillasnigel07 skrev 2010-01-29 19:49:57 följande:
    K KAVAT!!! Vet du var i Kungsbacka man kan få tag i den där risgrädden på sprayflaska o e den god?
    Nej, mina tål den ju inte. Blå Myran har testat vet jag, men gillade den inte om jag minns rätt.
    Men jag har för mig jag sett den på Ica Kungsmässan långt upp på höger sida i en av "mjölkersättningsdiskarna". Soytoo tror jag den heter. Men inte helt säker.. Ring och kolla!
  • Kavat
    Kavat skrev 2010-01-29 20:10:15 följande:
    Nej, mina tål den ju inte. Blå Myran har testat vet jag, men gillade den inte om jag minns rätt. Men jag har för mig jag sett den på Ica Kungsmässan långt upp på höger sida i en av "mjölkersättningsdiskarna". Soytoo tror jag den heter. Men inte helt säker.. Ring och kolla!
    Soyatoo
  • Kavat
    Kavat skrev 2010-01-29 20:11:24 följande:
    Soyatoo
    Hm, nu hittar jag bara sojagrädde Soyatoo.. Hm, ska kolla lite och återkommer.
  • Kavat
    Kavat skrev 2010-01-29 20:14:14 följande:
    Hm, nu hittar jag bara sojagrädde Soyatoo.. Hm, ska kolla lite och återkommer.
    www.familjeliv.se/Forum-3-39/m44906811.html

    Läs Blå Myrans inlägg, bör vara soyatoo. Men eftersom de har sojagrädde också så är jag tveksam till Ica nu.. Focus lär väl ha den, men det är ju en bit. Ring och fråga.
Svar på tråden Allergitråden