• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden


    VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Astma-tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49032597.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m46383093.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46383244.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m48587193.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49207819.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m47724257.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)
  • Svar på tråden Allergitråden
  • EL I
    Kavat skrev 2010-02-05 17:26:00 följande:
    Om jag får gissa, så blir han så illröd direkt till 3 timmar efter han fått det i sig eller på sig. Men det är en ren gissning med tanke på hur min son reagerar. Man kan reagera senare också naturligtvis, och har han redan eksem, så visst blir han rödare om han kommer ut i kyla, blåst, men just eksem av mat/kontakt tror jag kommer rättså omedelbart till några timmar efter intag/kontakt. Vad åt han på dagis idag innan du hämtade honom?
    klockan 14:30 (en halvtimme innan jag hämtade honom) hade han ätit mellis och jag tror att han hade ätit hårdbröd (vasas frukostknäcke), carlshams mjölkfria margarin, oatlys havremjölk och sen äpple
  • Kavat
    EL I skrev 2010-02-05 17:52:37 följande:
    klockan 14:30 (en halvtimme innan jag hämtade honom) hade han ätit mellis och jag tror att han hade ätit hårdbröd (vasas frukostknäcke), carlshams mjölkfria margarin, oatlys havremjölk och sen äpple
    Av ovanstående som kan ge eksem: havre, vete, äpple och e202 (förutsatt att det är den ljusblåa asken carlshamn)
    Måste ju inte vara något av det, men kanske värt att skriva upp.
  • EL I
    Kavat skrev 2010-02-05 18:31:33 följande:
    Av ovanstående som kan ge eksem: havre, vete, äpple och e202 (förutsatt att det är den ljusblåa asken carlshamn) Måste ju inte vara något av det, men kanske värt att skriva upp.
    äpple är jag rätt säker på att det  INTE är för det äter han varje dag och han är ju inte röd varje dag. men det jag nog funderar mest på är vete...fast han äter ju mackor på morgonen med vete i hmm fattar ingenting.
    vad är E202?
  • Kavat
    EL I skrev 2010-02-05 19:15:23 följande:
    äpple är jag rätt säker på att det  INTE är för det äter han varje dag och han är ju inte röd varje dag. men det jag nog funderar mest på är vete...fast han äter ju mackor på morgonen med vete i hmm fattar ingenting. vad är E202?
    www.shenet.se/ravaror/kaliumsorbat.html
    Kaliumsorbat, konserveringsmedel som finns i allt möjligt, står lite i länken ovan.

    Min dotter tål det inte, Miralicias dotter tål det inte och har för mig att det är någon/några till här som har barn som inte tål det.
  • EL I
    Kavat skrev 2010-02-05 19:18:22 följande:
    www.shenet.se/ravaror/kaliumsorbat.html Kaliumsorbat, konserveringsmedel som finns i allt möjligt, står lite i länken ovan. Min dotter tål det inte, Miralicias dotter tål det inte och har för mig att det är någon/några till här som har barn som inte tål det.
    aha ok
    i dag blev han mkt rödare och ett mkt större område med rött än tidigare dagar... märkligt, men det kanske blir värre ju längre det håller på??
    Ska jag fortsätta smörja med mildison? har gjort det i 4-5 v nu! Är det någon idé? kan det skada om jag gör det?

    han börjar bli mer torr rent generellt nu och börjar få lite sådär rödaktig på händerna men ännu ser han nte ut någonstans som han gör på kinderna men det var ju så det började på kinderna...
  • Snutten

    ELI: det är inte farligt att smörja med mildison, den är så svag kortisonsalva. Har du någon mjukgörande? Miniderm eller locobase är bra. Om det är väldigt torrt kan man använda locobase repair som är superfet och väldigt effektiv.

    Jag fick reda på att de RAST prover som vi tog för en vecka sedan på Siri inte visar någon fisk allergi trots att hon fick andnöd då de serverade fisk på dagis sist. Nu väntar jag på telefontid med läkaren i nästa vecka så får vi diskutera hur vi ska gå vidare. Förmodligen blir det provokation på Östra/ barnmedicin. Är det någon av er som vet något om någon som får andnöd av livsmedel luftburet men som inte visar på allergitester? Och vet ni om det finns något test som kan påvisa en sådan allergi, känns lite läskigt att provocera då hon fick andnöd sist.

  • EL I
    Snutten skrev 2010-02-05 19:41:29 följande:
    ELI: det är inte farligt att smörja med mildison, den är så svag kortisonsalva. Har du någon mjukgörande? Miniderm eller locobase är bra. Om det är väldigt torrt kan man använda locobase repair som är superfet och väldigt effektiv. Jag fick reda på att de RAST prover som vi tog för en vecka sedan på Siri inte visar någon fisk allergi trots att hon fick andnöd då de serverade fisk på dagis sist. Nu väntar jag på telefontid med läkaren i nästa vecka så får vi diskutera hur vi ska gå vidare. Förmodligen blir det provokation på Östra/ barnmedicin. Är det någon av er som vet något om någon som får andnöd av livsmedel luftburet men som inte visar på allergitester? Och vet ni om det finns något test som kan påvisa en sådan allergi, känns lite läskigt att provocera då hon fick andnöd sist.
    jag har smörjt med locobase repair hela tiden jag smörjt med mildison. Mildison 2 ggr/dag och locobase 2 ggr hemma och sen smörjer de minst en gång på dagis.
  • Amulett
    Kavat skrev 2010-02-05 17:36:20 följande:
    Lite kort i väntan. Pricktest så sätter de en prick/hål i huden och ämnet som man testar. Vi reaktion så får man en sk. kvaddel - röd svullen bula som ska vara över tror det är 5 mm inom 15 minuter. Visar på snabb reaktion.Här står om pricktest men "krångligt". www.barnallergisektionen.se/stenciler_nya06/c...RAST - man lämnar rör med blod som lämnas till lab där de kollar i blodet om man har en snabb reaktion på ämnet man testar för.Om patchtest och lapptest står i min länk www.familjeliv.se/Bloggar-4-7/b99793p1074702..... Det är samma test, men kallas ibland lapptest, ibland patchtest och ibland APT (Atopy Patch Test).Visar på långsamma reaktioner som eksem, magont, kräkningar, problem med mage och tarm mm. Men för att det ska visa brukar de säga att man bör få eksem av ämnet, men jag vet barn som reagerar på patch utan att ha eksem.Här står lite om mjölkproteinallergi, men lite "svårläst".. www.barnallergisektionen.se/stenciler_nya06/d...
    När det gäller RAST kan jag säga att det verkar ganska vanligt, åtminstone här, att de tar en allmän screening för sk IgE-antikroppar och om de hittar några så går de vidare för att se varför man har fått dem. Det har vi iaf fått till svar på de två RAST vi tagit det senaste året (dottern och sonen). På båda har de tagit RAST på mjölk och ägg och så IgE-screening.
    Eller har jag totalt missförstått dem!?
  • Kavat
    Amulett skrev 2010-02-05 20:01:24 följande:
    När det gäller RAST kan jag säga att det verkar ganska vanligt, åtminstone här, att de tar en allmän screening för sk IgE-antikroppar och om de hittar några så går de vidare för att se varför man har fått dem. Det har vi iaf fått till svar på de två RAST vi tagit det senaste året (dottern och sonen). På båda har de tagit RAST på mjölk och ägg och så IgE-screening. Eller har jag totalt missförstått dem!?
    Här gör de inte det. De tar var för sig. Så det skiljer på olika ställen verkar det som.

    Jag tycker personligen att det är rätt kasst att ta två test. Det drar ju bara ut på tiden och tar tid och tålamod i onödan. Så kul är det inte att gå och lämna blod på sina barn. Det är väl bättre att de tar två rör (är vad de tagit här) vid samma tillfälle och kollar. Svaret dröjer ju någon vecka. Så att först göra allmän IgE och konstatera att något är fel, få ny tid och sen tillbaks och lämna blod igen och vänta en vecka.. Idioti enligt mig och det brukar ju inte gå så snabbt att få tider överallt.
  • Amulett
    Kavat skrev 2010-02-05 20:12:18 följande:
    Här gör de inte det. De tar var för sig. Så det skiljer på olika ställen verkar det som.Jag tycker personligen att det är rätt kasst att ta två test. Det drar ju bara ut på tiden och tar tid och tålamod i onödan. Så kul är det inte att gå och lämna blod på sina barn. Det är väl bättre att de tar två rör (är vad de tagit här) vid samma tillfälle och kollar. Svaret dröjer ju någon vecka. Så att först göra allmän IgE och konstatera att något är fel, få ny tid och sen tillbaks och lämna blod igen och vänta en vecka.. Idioti enligt mig och det brukar ju inte gå så snabbt att få tider överallt.
    Håller med! Både sonen och dottern hatar att lämna de få dropparna och skriker så att typ halva personalen tittar in på labb för att se vad som händer ...
    Sedan så har vi ju haft "turen" att ingen av dem visat på RAST så vi har ju sluppit åka dit en andra gång
Svar på tråden Allergitråden