• Koloraturell

    Varför är folk så kräsna???

    Läser trådar om vad man kan och inte kan äta, vad man accepterar och inte, hur man gör i påhittade situationer.... Kan inte sluta skrämmas/förvånas av folks kräsenhet!!


    Åker ni hem till en kompis och blir bjudna på mat ska det vara något speciellt, för ni äter inte morötter, mjöl, margarin från Lätta, mjölk, kaviar, öl, hjorthornssalt, vanilj, choklad, jordgubbar, bananer, potatis, Cola light, oregano, kryddsmör, bearnaisessås, kokt fisk, älgkött, majs, ananas, rapsolja eller rättika..... Det VÄGRAR ni, för ni KLARAR INTE BARA aaaaav det!


    Hur fan är ni uppfostrade??? Okej om man verkligen inte får ner ett eller två livsmedel, men ni förväntar er alltså att alltid få det ni vill ha, annars får det vara, eller? Jag är i alla fall uppfostrad på det viset att blir man serverad något som inte är gott så äter man ändå, sedan kan man skylla på att man är mätt eller något när de vill att man ska ta om. Och om det serveras en blandsallad så sitter man inte och gallrar ut tomaterna och lägger tillbaka dem i skålen, utan man äter upp dom och biter ihop.


    Vad äter ni när ni blir bjudna på mat hemma hos någon? Får ni aldrig blickar som säger att ni är oförskämda??


    Försvaret brukar lyda "varför tvinga i sig saker man inte gillar??" Öh, artighet kanske? Sedan behöver man ju inte krusa falskt men man tar seden dit man kommer helt enkelt.


    Själv finns det en del saker som jag inte gillar, men allt kan jag äta ändå utom pommes frites - och jag skäms livet ur mig varje gång jag tackar nej till det hemma hos folk. Som tur är händer det ju inte speciellt ofta.


     


    Likadant med folk som utesluter andra människor pga de inte stämmer överens med deras egna värderingar. "En svart barnvagn drar åt sig värme på det lilla barnet, skulle min granne skaffa en sån slutar jag prata med henne". Och man menar allvar. Scary.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-11 15:10
    Varför måste ni se allt i svartvitt? Som jag redan sagt - det kan finnas enstaka saker man inte får ner och då är det så. Jag fattar ändå inte hur folk har mage att bli bjudna på saker hos folk och sedan bli skitsura när värdinnan inte ställer sig och lagar en annan maträtt. En sak om man kan ta att man får gå hungrig istället, men många trådar handlar om att värdinnan var en bitch, eftersom hon inte sprang till affären och köpte lök för jag sa ju att jag ville ha löksoppa och ingenting annat. Att hon sedan lagt upp världens thaibuffé verkar sedan inte spela någon roll.

    Jag tycker inte man ska tvinga i barn mat de inte tycker om men man ska smaka på allt. Vi är stenhårda på det här hemma och faktiskt så äter vår son allt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-12 09:30
    Ni som svarar i tråden att ni är veganer/vegetarianer, allergiska eller inte klara av 1-3 livsmedel, fattar ni inte att tråden inte vänder sig till er? Den vänder sig till alla som kräver att bli serverad något annat om maten inte passar, så gör man bara inte!

    Ni som vänder i dörren om värdinnan serverar fel mat, varför gör ni det?
  • Svar på tråden Varför är folk så kräsna???
  • mosterYster
    giftgrodan skrev 2010-01-11 13:52:21 följande:
    varför klarar du inte av pommes frites, ts? Det kan ju vara så att andra människor har precis lika stora problem med flera maträtter som du har med pommes?
    Men har man så stora problem med många rätter tycker jag att man får försöka lära sig att i alla fall försöka äta lite för syns skull. Och ärligt talat, rätter som blodpudding, lever och bruna bönor (dvs rätter många har svårt för) brukar man ju inte få när man blir bjuden på middag.
  • Koloraturell
    nickefiki skrev 2010-01-11 13:54:29 följande:
    Jag äter verkligen inte saker som gör mig tjock, så jag tackar absolut nej till mycket. Så det så.
    ja, morötter är ju väldigt fett och onyttigt. 
  • Vroooooom
    Koloraturell skrev 2010-01-11 13:52:58 följande:
    jag kan inte begripa hur man kan ha så stora problem med 383563248463394739 maträtter att man inte kan visa hyfs. 
    Hah, snacka om att jag måste lära mig att ha glasögonen på när jag sitter och surfar.
    Jag missade ju helt att det inte bara var enstaka rätter som menades {#lang_emotions_embarassed}
    Did I mention this is a rant? Sense really has no place in it.
  • Birgitta2

    Ofta ligger sånt här i ens barndom. Själv blev jag tvångsmatad på skolan med bruna bönor (detta var på 60-talet), trots att mina föräldrar skrivit lapp att detta kan inte Birgitta äta. Jag åt upp maten - men kräktes tre gånger under tiden. Min lärare, som stod bredvid och hånflinade, förlorade jobbet på kuppen. Jag var inte den första hon tvingat.

  • BängtRagnhild

    Jag äter inte saker jag inte tycker om. Punkt slut.
    Jag räknar med att folk gör samma sak hemma hos mig.

    Jag kan inte tvinga i mig saker för att behaga andra då jag börja gråta och klökas.

  • Carisma

    Ja du, det är inte lätt alltså.
    Jag har många ggr faktiskt ätit saker som jag tycker är helt vidriga. Just av artighet.
    Men har det absolut hänt fler ggr att jag vänligt tackat nej. Eftersom att jag är så otroligt kräsen med mat så tycker jag inte alls att det känns konstigt när alla andra äter eller dricker något medan jag sitter utan. Absolut inte. Eftersom att är så van.

    Men visst skäms jag vissa ggr. Mest pga att de som bjuder på något känner sig besvärade och vill leta fram något alternativ till mig.

  • Moflo

    Håller också med dig helt och hållet! Men det värsta tycker jag ändå är det du skriver om denna trångsynthet hos människor som inte umgås med folk som inte tycker likadant. Tänk så mycket man går miste om!

  • bridezilla

    Hur jag är uppfostrad? Med att inte få gå från bordet förrän allt var uppätet, vilket ledde till många lååååånga kvällar med tårar strömmande  nerför mina kinder och en närmast fobisk inställning till vissa saker. För det handlar inte om att inte "gilla" ngt, jag kan också tvinga ner ngt jag tycker smakar äckligt men om det är sådana saker jag blev tvingad att äta som liten så blir det totalstopp.

    Om jag är bortbjuden tar jag för mig av det jag kan äta och går det inte att undvika så äter jag runt det så gott det går.
    Jag tycker det är trevligare än att behöva bli kallsvettig, blek och rusa upp från bordet och kräkas, för ja, de saker som är värst för mig får mig faktiskt bokstavligt att kräkas. För att inte tala om paniken jag känner när det t.ex. simmar runt massor med små, finhackade lökbitar i maten.

    Jag förstår att det är svårt att förstå för ngn som inte känner samma sak. Jag har jättesvårt att förstå hur folk kan vara rädda för katter. Jag kan förstå att ni tänker "men det är ju bara MAAAAT, du kommer ju inte DÖÖÖÖ av att äta det" men så enkelt är det inte. Jag har behövt jobba jättemkt med mig själv för att inte vara riktigt så illa som jag var tidigare, att äta ute eller bli bortbjuden var en riktig mardröm för mig.

    Jag är väldigt bestämd med att nu när jag är vuxen och faktiskt åfr bestämma själv så ska jag bara hantera mat i min egen takt och inte tvinga mig till ngt, för det mår jag bara dåligt av.

    Och eftersom du drog upp det där med uppfostran så är det väldigt ouppfostrat att kommentera vad andra människor äter eller inte äter och huruvida de äter upp eller inte. Så den som är ouppfostrad är inte den som inte äter upp maten utan den som tjafsar om det.

  • FH Mamma

    Jag försöker acceptera de flesta men det går inte alltid.
    Jag väljer vänner efter beteende inte efter vilket fack dom ligger i. Jag kan umgås med tex nazister men jag har ingen lust med att diskutera eftersom jag inte tycker om den delen.
    Men personen kan vara världens goaste men som dock ligger i fel fack för det jag gillar/inte gillar.

    Det går dock inte alltid men försöka kan man ju.

    Jag har aldrig blivit bjuden på mer inälvsmat än lever och jag avskyr lever men åt med god min.
    samma sak hatar oliver men kan äta det om jag måste.

    Jag har inga allergier så jag tycker inte jag kan säga nej tack bara för att jag inte gillar det. Man behöver oftast inte äta en massa men smaka iaf.

    Jag gör så pga uppfostran mest tror jag.

  • nickefiki
    Koloraturell skrev 2010-01-11 13:55:44 följande:
    ja, morötter är ju väldigt fett och onyttigt. 
    Nej fett är nyttigt, däremot inte kolhydrater, och det är det i nästan allt.
Svar på tråden Varför är folk så kräsna???