• Tjatte

    Runt 40 och vill följas åt med att försöka få en bebis del 5

    Lemoni skrev 2011-01-13 14:58:32 följande:
    Jag är inte speciellt nöjd med min BVC-kontakt. Bland annat för att hon mest bara väger och mäter. Devisen
    är går barnen upp i vikt är allt bra. Ber man om råd (oavsett vad), så får man inga. Dessutom är hon inkonsekvent. Från gång till annan är det olika saker som gäller.
    Dessutom avfärdade hon en bekant till mig (med ett kolikbarn) med att hon "hade sett värre". Som tur är fick de bra hjälp på sjukhuset istället. 
    Morr! Jag kan skriva mycket om det här känner jag.  Var ju otroligt nöjd med min barnmorska som följde mig under graviditeten. Kanske har jag för höga krav?

    Tjatte: kanon att du har goda förebilder och roligt att du vill bli BVC-sköterska. Du kommer helt säkert bli en riktigt bra sådan! 
    Tack för pepp. Klart man ska ha höga krav!
    FML
  • Tjatte
    Mamsie skrev 2011-01-13 15:50:32 följande:
    Det ÄR skillnad på BVC-tanter o BVC-tanter. Du skulle nog bli en bra BVC-tant  

    Jag har träffat många och en del av dem har fungerat ganska ok tills jag berättat att ungen troligtvis har mjölkallergi; då har det vänt... Idag är det dock lättare eftersom kunskapen om allergier och mjölkallergi i synnerhet har ökat även inom BVC  
    Vår nuvarande BVC-sköterska är jag helt nöjd med (än så länge
    En vi hade tillfälligt när nollsexan var av den gamla tröga sorten som visste bäst enligt det hon lärt sig på 70-talet då... En annan gammal räv var klockren och en riktigt bra uppdaterad kunskapskälla! 

     
    Tack, tror jag skulle trivas som tant . Jag har haft turen att råka ut för uppdaterade gamla rävar - bästa sorten.
    FML
  • Tjatte
    Happyme skrev 2011-01-13 18:17:04 följande:
    Sant ,har lagt märke till samma sak här på FL. Jag är ju barnsyrra och har flera kollegor som gått till BVC efter många års slit på "huset" med scheman därefter...ja du vet ju hur det är.
    Tror det finns flera faktorer:

    - Många BVCsköterskor går just över till BVC när de lessnat på knepiga scheman, alltså när de är lite äldre. Och blir kvar där till pensionen. Därför blir kåren lite äldre och kanske inte lika up to date.

    - Förr visste BVCsköterskan bäst. Hon var experten o vi föräldrar novisen. Idag är föräldrar långt mkt mer pålästa och kunniga och ifrågasätter. Med en äldre kår med gamla riktlinjer och synsätt på barns uppfostran , viktkurvor och allt därimellan krockar det många gånger med "dagens" utbildade föräldrar.

    - BVC syrran är ju expert på barn i allmänhet, vi föräldrar är expert på vårt eget barn i synnerhet. Där går kanske meningarna isär och när sköterskan har åsikter om ditt barns utveckling eller vad det månde vara så uppfattas det kanske som kritik mot oss som föräldrar? Och ingen vill ju helst bli ifrågasatt hur man tar hand om det käraste man har...det krävs goda psykologikunskaper för att vara en bra barnsyrra kan jag lova

    - Förr var de flesta BVCsyrrorna distriktsköterskor med 5 ynka poäng om barn. Idag är ju ( iaf i storstäderna) de flesta barnsyrror med 60 p specialistutb. En viss skillnad alltså.

    - Sen finns rötägg och pärlor i alla yrken.....men till syvende och sist så är vi barnsjuksköterskor alltid barnens advokat, inte föräldrarnas. Vilket inte alltid är populärt Att stötta föräldrar och ge dem självförtroende i sin roll är kanske en av de viktigaste uppgifterna.

    Hoppas du pluggar vidare, det är verkligen värlldens roligaste jobb!!
    Tack för ett mycket klokt och insiktsfullt svar . Det här med att dagens föräldrar är mer pålästa är ju något som man ser på flera ställen inom vården. På vårdcentralen kommer det ju rätt ofta in patienter med en färdig diagnos (som de hittat på internet) och kräver magnetröntgen el dyl. Självklart tar man ju in patientens egen bedömning och önskemål men läkarna och även vi systrar måste ju få göra en egen, professionell bedömning baserade på anamnes och status. Tyvärr kan det leda till konflikter för patienterna "vet" redan vad de lider av och vill bara ha en remiss vidare till "någon som kan". Det är lite trist. Kan tänka mig att det är ännu mer så på BVC för man vet ju hur man är själv som förälder - en lejonhona!

    Jag har ingen stor erfarenhet av barnsjukvård, har bara jobbat som uska på BB och spädbarnskirurgen två somrar, men älskade det verkligen. Så givande att ha med både föräldrar och barn att göra. Visst, lite jobbigare för man har alltid minst två patienter, oftast tre (barnet + föräldrar).

    Jag tänker mig att gå DSK-.vubben med inriktning barn- och ungdom för då får jag behörigheten för BVC + förskrivningsrätten samt möjligheten att jobba på VC också, vilket jag verkligen trivs med. Tror du det är bättre med barnvubben?
    FML
  • Tjatte

    Lovelli - så himla spännande, nu är det verkligen på g! You go girl!! Du kan väl slå en signal till FL och kolla vad de tycker? Och sen skriva här så vi också får veta .


    FML
  • Tjatte
    Happyme skrev 2011-01-13 20:08:32 följande:
    Ja internet är ju både bra och dåligt sett ur den synvinkeln, speciellt då det finns mkt information från inte tillförlitliga källor. Allt som skrivs på nätet är ju inte sant

    Vilken vub som är bäst för dig beror ju mkt på vad du vill ha din uybildning till. Vet du säkert att det är endast BVC du vill till så är ju DSK med barn o ungdom fine. Rena barnvubben är ju bredare på barnområdet, dvs du kan ändra dig o jobba på sjukhus, barnmottagningm , skola tex.  Men nog är erfarenhet den att en renodlad vub förstås ger mer på fötterna då hela utb fokuserar på barn. Förskrivningsrätten kan du lägga till som kurs sedan.
    BVC fokuserar ju på friska barn och därifrån hitta avvikelser medan barnsyrran oftare jobbar med sjuka barn från start. Så summan av kardemumman blev ett svamligt svar 

    Ja på akuten ser vi ofta lejonhonor och lejonpappor. Man får ta en hel del skit från oroliga föräldrar och då gäller det att påminna sig själv om att de är oroliga och därför arga, alltså inte ta det personligt utan bekräfta oron och agera proffesinellt. Fungerar ibland sisådär efter att ha jobbat en helg helg
    Njae, jag kan inte säga till 100 % att det är barn jag vill jobba med. Trivs super på VC, särskilt med de äldre patienterna som vi ser återkommande på DSK-mottagningen. Tycker det är supermysigt att få ta hand om deras bensår, för det tar ju lite tid att rensa, smörja och linda. Man hinner verkligen prata med dem och ge dem den tid de behöver. Så jag vill ha en fot kvar i "vuxenvärlden".
    Mysmamma70 skrev 2011-01-13 20:16:47 följande:
    Hehe, jag vet inte hur ung du är, men jag tror medelåldern på distriktssköterskorna ligger på 55+
    Jag är 39 och enligt många FL är det enormt gammalt, nära döden och definitivt för gammalt för att föda barn .
    FML
  • Tjatte

    Minnie - vi tänker nog på samma tråd i det här fallet! Tyvärr finns det för många såna trådar. Demon

    Cissi - alltså, allvarligt talat. Du kan inte hålla på och föda barn till höger och vänster när du egentligen borde söka pension och gå med i PRO. Tungan ute. Det borde vi alla i den här tråden!


    FML
  • Tjatte
    mariatösen skrev 2011-01-13 22:10:53 följande:
    Tjatte, jag är 46, omskolade mig HELT för 4 år sedan! Det gick. Det var inte försent. Solig Har fast jobb nu och stormtrivs! Jag är en slow-starter. Eller blommar sent, kan man också säga. Klart du ska plugga. Du har mer än 25 år kvar att jobba!!! Såvida du inte ska föda ett gäng ungar till Hihi!  
    Hehe, nä jag tror det här är sista! Coolt att skola om sig. Från vad till vad, undrar nyfiken i en strut?
    FML
  • Tjatte
    mariatösen skrev 2011-01-13 22:22:55 följande:
    Från resebranschen till samhällsplanering/stadsbyggnad!
    Kul! Jag skolade om mig från marknadsförare i it-branschen till sjuksköterska när jag var 34.
    FML
  • Tjatte
    milk and honey skrev 2011-01-13 22:42:22 följande:
    Här är en som snart är 42 och vill oxå börja plugga.. är inte försent verkar de som vill ju helst bli bm men då jag skippade matteb så sitter jag i rävsaxen jag fullkomligt suger på matte
    Jag hade 2:a (duckar bakom skämskudden) i Naturkunskap i mitt slutbetyg från gymnasiet, men jag läste in hela NkB-kursen på 5 v innan jag sökte till syrraprogrammet. Det var intensivt men inte alls omöjligt och definitivt ingen rävsax.

    Klart du ska plugga, syrraprogrammet är jätteroligt, intressant och allmänbildande. Rekommenderas varmt. Du skulle bli en terrific BM .
    FML
  • Tjatte
    mamma3e skrev 2011-01-14 07:09:53 följande:
    Hej, ett ämne jag kan skriva om! Jag är 40 (och ½  !) och har nu gått 1½ år av min totalt 3 åriga utbildning på högskolan för att bli sjuksyrra. Efter denna utbildning måste jag jobba 1 år för att bli behörig (?) att söka in på vidareutbildningen på 1½ år för att nå mitt slut mål utbildningsmässigt , nämligen att få bli barnmorska  och då helst på förslossningen. MÅNGA reagerade när jag skulle börja plugga, gamla människan! Jag är tekniker i botten, har jobbat som det i alla år och även som säljare jipppieh...NOT! Gick in i väggen och träffade världens underbaraste ängel, min räddare i nöden som fick mig att VÅGA ! så nu skiter jag i allas tyck och tänk och kör på med det som ger näring åt MIN själ! utbildning!!! Innan jag började detta så läste jag upp lite betyg under tiden jag jobbade + att jag gjorde högskoleprovet, älskar utmaningar så jag trivs som fisken i vattnet! 
    Förutom detta så blev jag ju oväntat gravid i somras vi blev jätteglada men tyvärr så slutade det hela i ett mf mitt under semestern, alltså vi var inte alls på hemmaplan när det hände, behöver jag säga att det blev semestern från he...e? Nu går jag här med önskan om ytterligare en bebis, maken är inte hlet med på det hela så ja, vi får se...jag hoppas han ändrar sig och vill han med.
    Läser allt ni skriver goa tjejer, läser och gläds med alla + , graviditeter och så naturligtvis de gosiga små bebisarna!

    kram alla
    madde
    Hej! Vi verkar ha rätt lika historia, du och jag. Jag jobbade med marknadsföring i it-branschen innan jag kraschade in i väggen någon gång efter 30 och kom efter rätt mycket ångest fram till att jag måste byta bana. Jag hoppade på syrraprogrammet vid 34 och fullkomligen älskade att plugga. Jag blev gravid under studierna men fick MF på Kreta så semestern från h...e har jag också varit på. Dessutom fick jag ingen ersättning för förlorad semester från Försäkringsbolaget. Jä...ar vad arg jag var på dem. Nu är jag gravid igen och har sökt vidareutbildning med start nästa vecka, om jag kommer in (står på reservplats) hinner jag bara plugga någon månad men då har jag i alla fall min plats på programmet säkrad och kan börja plugga igen efter mammaledighet.

    Hoppas att du får med dig maken på spåret och att ni kan få en liten gosunge! Och vad gäller BM-vubben så går det på vissa högskolor att söka direkt efter ssk-examen. Däremot är det svårt att komma in då urvalet sker efter antalet yrkesverksamma år. Det kan också vara skönt med ett studieledigt år när man dessutom tjänar lite pengar och inte bara lånar.
    FML
Svar på tråden Runt 40 och vill följas åt med att försöka få en bebis del 5