• Rondellen

    Utomkveds - Vad händer sedan? tråd 3

    Här samlas vi som har fått X och vill bli gravida igen, men på rätt ställe. Några har lyckats, och några kämpar vidare.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-25 08:54
    www.familjeliv.se/Forum-7-311/m46019150.html - Första tråden

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-25 08:54
    www.familjeliv.se/Forum-7-311/m48311763.html - Andra tråden

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-02 15:40
    Nya tråden!

    tråd 4!
    www.familjeliv.se/Forum-7-311/m52304934.html

  • Svar på tråden Utomkveds - Vad händer sedan? tråd 3
  • emsan83

    hej svej nu är ja gravid, var på ul igår inget foster e docjk i v 5 så det är kanske lite tidigt ännu.
    ska in på onsdag o lämna nya hcg prover.
    Har tidigare haft två x.
    Nu på morgonen hade jag en liten ljusrosa flytning på pappret är livrädd menmen.
    Varför kan inte vi få vara lika lyckliga som dom andra för?
    Det första plusset på stickan sa var inte glädje utan oro å nej en operation till kanske.
    Leka nåldyna några veckor och göra 10 ul....
    Tror nog ni kan känna igen er.
    All lycka kram

  • Lappgeten

    Hej nu hoppar jag in i tråden och berättar om mitt utomkved.
    Jag testade positivt i mitten av januari men började småblöda några dagar senare, trodde att det var lugnt ändå. Fick tid för VUL men det fanns ingenting där så det klassades som missfall. HCH låg på 400 då. Nytt prov togs men det resultet blev bortglömd så jag troddet det var okej och därför ingen hörde av sig. Men tillslut ringde en läkare och efter den undersökningen trodde han också att det var ett missfall och ett nytt HCG prov togs och det var 16 000 (ni läste rätt).
    Under den här tiden har jag blött hela tiden men inte haft ont.
    Några dagar senare fick jag åka in på akuten med små smärtor, nu hittade de att det var ett utomkveds i en äggledare. Eftersom jag inte hade ont eller mådde dåligt fick jag cellgift.
    Två veckor efter sprutan hade HCG sjunkit till 1000 men jag kände mig inte okej. Så det blev operation förra veckan och det var verkligen befogat för X:et var 3.5 cm och jag hade blod i buken. De fick ta äggledaren också.
    Det konstiga är att jag inte har haft ont under hela tiden och jag har gått med det i över två månader.
    Nu ska jag bara läka ihop fysiskt, psykiskt mår jag riktigt bra. Sorgen tog jag ut i januari och sen dess har jag bara varit less på att inte må bra och blöda.

  • Virrpirr

    Emmiz833: Grattis, håller tummarna för allt går vägen. Känner igen mig i det du skriver och kommer nog känna likadant om jag plussar igen efter utomkvedset.

    Lappgeten: Beklagar! Vad trist att du var tvungen att opereras. Min historia är nästan exakt likadan som din, och jag hade inte heller några extrema smärtor konstigt nog trots att utomvkvedset var stor som en valnöt.
    Jag operarades och tyckte det var riktigt jobbigt efteråt.
    Krya på dig!

  • ewaulrica
    Lappgeten skrev 2010-03-15 12:59:44 följande:
    Hej nu hoppar jag in i tråden och berättar om mitt utomkved.Jag testade positivt i mitten av januari men började småblöda några dagar senare, trodde att det var lugnt ändå. Fick tid för VUL men det fanns ingenting där så det klassades som missfall. HCH låg på 400 då. Nytt prov togs men det resultet blev bortglömd så jag troddet det var okej och därför ingen hörde av sig. Men tillslut ringde en läkare och efter den undersökningen trodde han också att det var ett missfall och ett nytt HCG prov togs och det var 16 000 (ni läste rätt).Under den här tiden har jag blött hela tiden men inte haft ont. Några dagar senare fick jag åka in på akuten med små smärtor, nu hittade de att det var ett utomkveds i en äggledare. Eftersom jag inte hade ont eller mådde dåligt fick jag cellgift.Två veckor efter sprutan hade HCG sjunkit till 1000 men jag kände mig inte okej. Så det blev operation förra veckan och det var verkligen befogat för X:et var 3.5 cm och jag hade blod i buken. De fick ta äggledaren också. Det konstiga är att jag inte har haft ont under hela tiden och jag har gått med det i över två månader. Nu ska jag bara läka ihop fysiskt, psykiskt mår jag riktigt bra. Sorgen tog jag ut i januari och sen dess har jag bara varit less på att inte må bra och blöda.
    Oj, vilken tråkig historia.. Hoppas att du blir bättre snart och läker både fysiskt och psykiskt! :) Välkommen hit förresten!
  • ewaulrica

    Har legat lågt i denna tråd ett tag... har läst men inte orkat vara aktiv. Har jagat plus på stickan i några månader och känner att det börjar bli jobbigt nu, även fast det trots allt har gått hyffsat kort tid... :(

    Blev som sagt op i mitten av november och har väl gjort ett par-tre återbesök sen dess. Allt ser fint ut, säger de. Höger äggledare (den jag har kvar) ska se fin och rörlig ut tydligen..

    Sen i november har jag KONSTANT haft ont på vänster sida (dvs "fel" sida) vid ägglossning och jag börjar nu nästan undra om jag inte fungerar som jag ska..(?) Jag har läst om att den friska äggledaren kan dammsuga upp från den andra sidan också, jag får hoppas att det fungerar för mig snart, eller att jag har ägglossning från rätt sida någon gång. Nästan så att jag börjar ge upp hoppet...

    p g a min ålder vill de att jag ska komma tillbaka innan sommaren om jag inte blivit gravid än, för att ställa mig i IVF-kö. Det känns nästan som om de misstänker något eftersom de säger så till mig. (eller så beror det kanske bara på min ålder, 38) Jag försöker enbart tänka POSITIVT och funderar inte ens i de banorna än, även om tanken börjar slå mig att det kanske är så att det inte kommer kunna fungera på egen hand. Det gör mig sååå ledsen och nere, hur mycket jag än försöker tänka bort det! Och jag vet att man ska försöka tänka pos för att det är lättare att bli med barn då osv osv, men hur lätt är det?! {#lang_emotions_embarassed}

    Det är jobbigt att längta så mycket!!

  • ewaulrica
    SusanneÖst skrev 2010-03-05 20:08:23 följande:
    Hej tjejer! Följer denna tråden mycket och lär mig så mycket av era erfarenheter. Jag opererades för X i början av sept och blev av med en äggledare. Har en fråga till er ang det. I samband med att jag får mina mensvärkar/mens så får jag jätteont där min äggledare har suttit. Är detta normalt? Har Ni känt så?Har aldrig tidigare känt av ägglossning/men eller äggledare/äggstock överhuvudtaget och nu helt plötsligt så känns det. Det gör inte ont, men det hugger... Har Ni varit med om liknande?Tacksam för svar..ha en bra dag...Hlsn Susanne
    Jag har också ALLTID JÄTTEONT i den sidan där jag opererades vid ägglossning! Jag har alltid trott att det är därför att ägget släpper från den sidan som det gör ont?! Men nu blev jag lite visare! :)

    Det som irriterar mig är att de inte kan tala om sånt här för en på sjukan. Jag har varit in två gånger pga att jag har haft ont i samband med ägglossning. (ordentligt ont alltså) men ingen har sagt något. Det borde ju kunna vara så enkelt att de för någon slags "journal" över de som gått igenom detta för att kunna tala om hur det kan vara efteråt, för de som upplever det vi upplever. Jag trodde det var mig var fel på, gud så skönt att höra att det är fler som har det som jag.. (även fast jag inte önskar er smärtan förstås ;))

    Nu kanske jag kan slappna av lite mer nästkommande äl och veta att "det är hyffsat normalt".
  • ewaulrica
    Stella 78 skrev 2010-03-03 08:12:15 följande:
    Missan; jag gjorde en spolning i augusti (Opererades sista gången i mitten av juni). Jag var så inställd på att det inte skulle göra ont och att det bara skulle spänna lite. Men hela mitt besök på sjukhuset var som en fars.... fick ingen smärtstillande eller lugnande som de skrivit i brevet innan. Så jag blev väldigt förvånad när jag kom in till läkaren direkt som satte igång genast. Men tänkte bara att det nog inte skulle vara så farligt. Men för mig var det fruktansvärt! Men har nu förstått att det berodde på att jag var så nyopererad och läkaren inte kunde genomföra undersökningen för han höll på att punktera såret på vä sida där äggledaren hade suttit. Jag sa efter undersökningen när jag var besviken över att inte ens en droppe vätska hade kommit i hö äggledare att jag trodde jag skulle få smärtstillande. Då fick sköterskan en utskällning för att hon glömt det. Sen sa läkaren att man aldrig gör en sån här undersökning så tätt intill en operation då man alltid riskerar att punktera såret!!! Helst om det finns någon liten förträngning som de kan "spränga" bort! Hmm men varför sa han det EFTER undersökningen som han inte borde ha gjort? Jag var helt förvirrad och gick därifrån med en tid för en titthålsoperation då de skulle gå in och kolla mer noggrannt på äggledaren. Men jag hade inte ont efteråt. Var mest skraj att något gått sönder.Men OBS! Så här går det absolut inte till i normalfallet! När jag läst om andra som gjort det så har det spänt lite och känts som mensvärk. Och det kan jag förstå för så upplevde jag det också när han inte försökte tvinga in massa vätska som inte ville in... För då höll hela livmodern på att sprängas och det kändes som jag hade äggledaren på vä sida kvar (fantomsmärtor?) Usch. överväger att radera det jag skrivit då jag är rädd att detta skrämmer dig. Men samtidigt kan du ju vara förberedd på att ta med egna alvedon eller liknande. Och jag såg i din presentation att du opererades jul -08 så då finns inte risken för punktering av ett oläkt sår. Hur som helst så kommer det bli skönt för dig att få veta om du har passage eller ej i kvarvarande äggledare. Har du inte det så är det bara att hoppa på IVF direkt och slippa hoppas i onödan en längre tid. Och har du passage så har du goda chanser att lyckas bli gravid själv.
    Vem bestämmer om man kollar passage eller inte? Varför gör man det? Enligt min läkare så såg min kvarvarande äggledare "fin och rörlig" ut, är det tillräckligt för att man inte ska göra en spolning? Eller ska alla spolas? Detta är ingenting som någon har ens andats om till mig, skulle vara intressant att få veta mer! Hur har ni andra blivit informerade? Har alla fått göra en spolning av kvarvarande äggledare?
  • ewaulrica
    missan skrev 2010-03-07 21:59:29 följande:
    Hej alla!Jag är sååå lättad! Min spolning i fredags gick jättebra, jag har passage genom min kvarvarande äggledare. Å, vad lättad jag är nu! Oron har funnits där sedan i juli 2008 när den andra sprack och jag höll på att förblöda. Nu är jag äntligen lite lugnare i sinnet, den andra är ok. SusanneÖst: Det är en normal reaktion, efter ett X. Jag tror (dessvärre) att för många kan denna erfarenhet vara en jobbig och smärtsam upplevelse många år framöver, kanske för alltid. Men man lär sig att leva med det. Jag gråter inte direkt över det längre men ibland blir jag ledsen över att jag inte blir gravid! Men jag tänker på det som hände ofta, det finns alltid där i bakhuvudet. Det var en trauatisk händelse som förändrade mitt liv.Du gör rätt i att lyssna på dig själv. Man ska inte försöka om det tar emot. Låt det ta tid, det är mitt bästa råd! Så att inte själva sexet blir förknippat med smärta, ångest och rädsla. Man måste försöka ha kul annars kan det bli helt fel framöver tror jag. Vi har hamnat i ägglossnings-sex-träsket, inte att rekommendera, när man  tvingar  sig själv att ha sex utan att lusten finns där!Kram
    Har du fått göra en spolning som förberedelse för din IVF?
  • Stella 78
    ewaulrica skrev 2010-03-15 15:12:55 följande:
    Vem bestämmer om man kollar passage eller inte? Varför gör man det? Enligt min läkare så såg min kvarvarande äggledare "fin och rörlig" ut, är det tillräckligt för att man inte ska göra en spolning? Eller ska alla spolas? Detta är ingenting som någon har ens andats om till mig, skulle vara intressant att få veta mer! Hur har ni andra blivit informerade? Har alla fått göra en spolning av kvarvarande äggledare?
    Nä, jag blev inte heller informerad om spolning. Vi gjorde en utredning ca 1 år innan utomkvedet för barnlöshet. Förstod då i samband med alla operationer med X att det normala är att man gör en spolning av äggledare vid en utredning vid barnlöshet. Vår fertilitetsläkare verkade hålla på med supersnabba utredningar som tog ca 30 minuter plus lite blodprov och spermaprov... (alltså hoppade över några viktiga moment) När jag fick mitt X och låg på sjukan i flera omgångar ville jag att de skulle göra en spolning av kvarvarande äggledare då jag började misstänka att det var stopp i båda och därav 2 års minus på stickan... Fick då löftet innan sista operationen att det skulle göra en spolning på hö när jag hade läkt.

    När det gäller spolning är nog annars normalfallet att du får söka dig till en gynekolog och få det gjort. Vet att Octaviakliniken i Stockholm är fantastiska och de genomför spolningar etc.

    Håller tummarna för att du får ett stort plus snart!
  • Lappgeten

    Virrvirr. De få gånger man hört om talas om utomkveds har alla sagt hemska smärtor men tydligen gäller det inte alla. Tråkigt att det drabbar så många.

    Det värsta är att det har tagit så lång tid, tänk om de hade hittat det för två månader sen.
    Jag har ingen brådska att få barn trots att vi försökte ett år innan det här hände,  är bara 24 år så tiden finns kvar men jag är jätte rädd att det ska hända igen.

    Men nu är våren snart här, väntar killingar när som helst och det gör att jag orkar. Äggkläckaren är laddad också. Ska bli så mysigt med studsande smågetter och kycklingar. Tror det är viktigt att ha något annat att tänka på.

Svar på tråden Utomkveds - Vad händer sedan? tråd 3