• Kavat

    Äggallergitråden

    Äggallergitråden: del 14


    Äggallergitråden: del 13
    Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

    Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
    Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
    (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

    Ovo betyder ägg.

    MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

    Läs mer på www.allergisidan.com och
    www.allergimat.com. Där finns även recet!
    Recept finns även på www.tasteline.com
    www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
    Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Utgången matrecept-tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
    Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html
    Utgången recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

    *****************************************
    ÄGGERSÄTTNING:
    Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
    -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
    -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
    -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
    -NoEgg (vanlig butik)
    -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

    Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
    1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
    Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

    Färser och köttbullar:
    Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

    Bullar:
    Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

    Matbröd:
    Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
    **************************************************

    Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 19:53
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
  • Svar på tråden Äggallergitråden
  • Kavat
    mamma till tre troll skrev 2010-07-29 21:50:56 följande:
    hoppar in här.. har en son som har äggallergi..(bevisat av blodprov tillslut) sedan så har vi även övergått till sojafritt då han ännu var rosig om kinderna.. dock verkar de vara ngt mera då han til o från fortfarande blir röd(torr om kinder o bakom öronen osv..

    ska läsa tråden bättre när jag har lite mera tid
    Hej och välkommen!
    Har ni tagit bort alla baljväxter och sojasläktingar(förtjockningsmedel) också? Annars kanske ni har svaret där?
    Se här för mer info: www.familjeliv.se/Bloggar-4-7/b102053.html

    Vanlig kombo med ägg och sojaallergi är annars mjölkallergi, men det gissar jag att ni redan uteslutit?
  • Yosa

    Idag gjorde jag kladdkakan jag undrade om i inlägg 124. Den blev jättebra med att ersätt ägget med en extra tsk bakpulver. Steg inte riktigt lika mycket med båda sambon och jag tyckte den var godare än orginalet som har ägg i sig. Blev inte lika mycket "sockkaksaktig" utan med cola-seg såsom kladdkaka ju ska vara. Kladdig. Hade samma temp på ugnen och samma tid som jag alltid gör. Riktigt lyckad så det blir det på nästa kalas!

  • mamma till tre troll
    Kavat skrev 2010-07-31 16:37:31 följande:
    Hej och välkommen!
    Har ni tagit bort alla baljväxter och sojasläktingar(förtjockningsmedel) också? Annars kanske ni har svaret där?
    Se här för mer info: www.familjeliv.se/Bloggar-4-7/b102053.html

    Vanlig kombo med ägg och sojaallergi är annars mjölkallergi, men det gissar jag att ni redan uteslutit?
    Tack
    mjölk visade inget på provet dem tog då ägg upptäcktes.. Men iofsg är ju inte proverna alltid fullständiga då dem är så små..

    ska läda länken
  • Yosa
    Miralicia skrev 2010-07-31 19:58:03 följande:
    En form med löstagbar kant
    Okey då var det en sån jag använde
  • Miralicia
    Yosa skrev 2010-08-06 13:01:44 följande:
    Någon här som vet om det finns några äggfria lasangeplattor i butikerna?
    Finns flera sorter om du bara ska ha vanliga av vete. Barillas är väl med ägg har jag för mig, likaså färska, men nästan alla de lite billigare är utan ägg. 
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Yosa

    okey då blir det till att läsa i affären och sen handla hem och premiärgöra lasange

    Trodde helt klart att de var kört för de med äggallergi (då alla färdiga lasanger jag läst på i frysdisken varit med ägg i)

Svar på tråden Äggallergitråden