• Äldre 9 Feb 13:11
    101067 visningar
    1115 svar
    1115
    101067

    Äggallergitråden

    Äggallergitråden: del 14


    Äggallergitråden: del 13
    Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

    Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
    Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
    (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

    Ovo betyder ägg.

    MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

    Läs mer på www.allergisidan.com och
    www.allergimat.com. Där finns även recet!
    Recept finns även på www.tasteline.com
    www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
    Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Utgången matrecept-tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
    Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html
    Utgången recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

    *****************************************
    ÄGGERSÄTTNING:
    Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
    -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
    -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
    -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
    -NoEgg (vanlig butik)
    -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

    Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
    1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
    Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

    Färser och köttbullar:
    Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

    Bullar:
    Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

    Matbröd:
    Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
    **************************************************

    Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 19:53
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
  • Svar på tråden Äggallergitråden
  • Glittr­ax
    Äldre 19 May 12:28
    #81
    Kavat skrev 2010-05-19 12:04:05 följande:
    Glittrax, välkommen hit med! Ikeas köttbullar innehåller ägg! Men de ska tydligen ha utan om man efterfrågar. Man kan gå in på deras hemsida och vidare in på "ditt" Ikea och vidare till restaurangen och sen så finns innehållsförteckningar på maten. Vi har bara haft "vanliga" allergiutredningar eftersom barnen har många allergier. Alltså pricktest och eller RAST.RAST är blodprov som man får en "siffra" på allergin.Pricktest så prickar de huden med ägg och kollar hur stor reaktion (kvaddel) som blir. Inga test är ju helt tillförlitliga eller talar hela sanningen. Så ett värde på RAST kan vara 6 utan att man får andnöd, medans ett barn som har 3 kanske får andnöd. Men man får ändå en liten hum om hur allvarlig reaktion det kan bli.
    jo, det är ju bara att fråga vart man än är om äggfri mat, jag tål själv inte nötter så det får jag göra hela tiden

    RAST är det det som gjordes på vc tror du?
  • Glittr­ax
    Äldre 19 May 15:15
    #82

    Nån vars barn haft problem med hård mage? det har min dotter haft sen hon var jätteliten...  men först nu då vid 2,5 år så konstateras äggallergi, man funderar ju för nu har vi varit utan ägg en vecka... och hon bajsar VARJE DAG! förrut var det 1-2 ggr i veckan... sammanträffande eller?

  • Äldre 19 May 16:31
    #83
    Glittrax skrev 2010-05-19 15:15:03 följande:
    Nån vars barn haft problem med hård mage? det har min dotter haft sen hon var jätteliten...  men först nu då vid 2,5 år så konstateras äggallergi, man funderar ju för nu har vi varit utan ägg en vecka... och hon bajsar VARJE DAG! förrut var det 1-2 ggr i veckan... sammanträffande eller?
    Nej, skulle inte tro att det är ett sammanträffande...
  • Äldre 19 May 19:23
    #84
    Glittrax skrev 2010-05-19 15:15:03 följande:
    Nån vars barn haft problem med hård mage? det har min dotter haft sen hon var jätteliten...  men först nu då vid 2,5 år så konstateras äggallergi, man funderar ju för nu har vi varit utan ägg en vecka... och hon bajsar VARJE DAG! förrut var det 1-2 ggr i veckan... sammanträffande eller?
    Min dotter var ständigt lös i magen tills vi tog bort ägg och mjölkprotein
  • 08bebi­s
    Äldre 8 Jun 22:47
    #85

    Hej!

    Har en liten fråga angående Noegg pulver. Brukar det gå bra att ersätta vilket bakrecept som helst med ägg i eller behövs "specialrecept"? Om man kan ersätta vanliga recept, ska man då tillföra extra vätska till då eller?

    Hoppas nån expert här vet

  • Äldre 8 Jun 22:50
    #86

    Sorry, har inte provat no egg ännu...men hoppas någon annan har svar!

  • Äldre 9 Jun 06:19
    #87

    No egg får man det på livsmedelshänvisning eller går det att köpa utan och isåfall vart?

  • Äldre 9 Jun 08:52
    #88
    08bebis skrev 2010-06-08 22:47:04 följande:
    Hej!

    Har en liten fråga angående Noegg pulver. Brukar det gå bra att ersätta vilket bakrecept som helst med ägg i eller behövs "specialrecept"? Om man kan ersätta vanliga recept, ska man då tillföra extra vätska till då eller?

    Hoppas nån expert här vet
    Mängden står på paketet. Det kan gå ok att ersätta ett ägg. Så recept med 4 ägg i brukar inte bli så bra. Väljer man recept med t.ex 2 ägg, så ersätter jag oftast ett ägg med NoEgg och ett ägg med linfröavkok. Ibland lite extra bakpulver också. Eller fiber husk. Beror på vad jag gör.
    Även risgröt har jag hört funkar bra. Så det är (tyvärr) kanske bara att testa sig fram.

    Nu gör vi ju lite special hemma eftersom vi varken kan ha mjölk eller vete/gluten i, så då blir det ännu mer special. Kolla runt lite i bloggarna (jag har en här på fl, Blå Myran har en här och Miralicias utanallt.blogspot.com/ där finns lite recept (dock mer utbytt) men så kan ni se på ett ungefär.

    Helle, No Egg tillverkas av Organ och här tar Ica och Coop Forum in det. Står på specialmatshyllorna bland glutenfrittt här. Men fråga om du inte hittar. Det är mycket billigare än riktiga ägg, så för en gångs skull ingen dyr specialprodukt.
  • 08bebi­s
    Äldre 9 Jun 08:53
    #89
    Helle76 skrev 2010-06-09 06:19:10 följande:
    No egg får man det på livsmedelshänvisning eller går det att köpa utan och isåfall vart?
    Det köper man i vanliga mataffärer. Brukar stå bland allergihyllorna, typ glutenfritt o sånt.

    Ingen som kan svara på min fråga (85)?
  • Äldre 9 Jun 10:26
    #90

    En förpackning NoEgg som ska motsvara 66 ägg kostar runt 30:- beroende på butik.

    Sen beror det lite på vad man ska använda det till om det är "lönt" att ersätta ägg med specialersättningsprodukter som No Egg, ofta går det utmärkt att bara hoppa över äggen i recepten och ersätta med annat.

    Bakar man med vanligt vetemjöl så är det betydligt enklare än om man samtidigt måste ha glutenfritt/naturligt glutenfritt.

    Där har jag bara hoppat över äggen i tex sockerkaka och ökat på mängen bakpulver - upp till 3 tsk bakpulver/sockerkaka, och ev om äggen stått för största delen av vätskan i ett recept att jag tillsatt lite mer vätska (vatten/risdryck/mjölk/juice etc) och ngn msk potatismjöl. Man ersätter i princip med 1 tsk bakpulver/ägg, men bara upp till max 3 tsk bakpulver tar man mer så slår bakpulversmaken igenom en hel del.
    Basrecept på mjölk- och äggfri sockerkaka: 4 dl vetemjöl, 2 dl socker, 3 tsk bakpulver, 2 dl vätska, ½ dl olja + ngn smaksättning.

    Äggstanning till pajer brukar jag göra en "falsk äggstanning", dvs det ser ut som äggstanning, men är gjort på majs (och smakar då naturligtvis en del majs också) - mixa en burk majskorn, med 1 msk olja, lite potatismjöl och lite risdryck/havredryck/havregrädde/kokosmjölk/mjölk/grädde/créme fraiche etc beroende på vad man tål, lite salt, peppar och ev andra kryddor.

    Linfröavkok använder jag ibland, men inte så jätteofta - är lite för bekväm för de extra moment och disk det innebär i vissa fall.

    Om det bara är ägg som man inte tål kan man även använda soja som ersättning för ägg - antingen att man tar bort äggen och lägger till ngn msk sojamjöl, eller tex om man ska göra pannkakor att man använder sig av sojamjölk och bara tar bort äggen.

    Jag brukar ha ett paket med NoEgg ståendes i skåpet, men det används inte så värst mycket. De saker som jag i första hand använder det till är som ersättning för vispade äggvitor till mousse/fromage, till frityrsmet eller för att göra majonäs. I övrigt så använder jag i princip bakpulver samt lite annan vätska + potatismjöl (+ev lite bakpulver beroende på) som ersättning för ägg i de flesta fall och bara utesluter äggen ur recepten.


    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
Svar på tråden Äggallergitråden