• Kavat

    Äggallergitråden

    Äggallergitråden: del 14


    Äggallergitråden: del 13
    Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

    Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
    Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
    (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

    Ovo betyder ägg.

    MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

    Läs mer på www.allergisidan.com och
    www.allergimat.com. Där finns även recet!
    Recept finns även på www.tasteline.com
    www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
    Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Utgången matrecept-tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
    Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html
    Utgången recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

    *****************************************
    ÄGGERSÄTTNING:
    Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
    -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
    -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
    -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
    -NoEgg (vanlig butik)
    -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

    Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
    1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
    Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

    Färser och köttbullar:
    Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

    Bullar:
    Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

    Matbröd:
    Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
    **************************************************

    Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 19:53
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
  • Svar på tråden Äggallergitråden
  • SanTan

    Miralicia:
    Du verkar ha koll och en massas tips! Har du nått bra recept på ugnspannkaka som FUNGERAR!!
    Jag har testat bakpulver-recept men det blir ju bara helt platt och jättekonstig koncistens... (även om smaken är god)
    Jag skulle vilja ha en fluffig ugnspannkaka precis som den blir då man gör med ägg!

  • Miralicia
    SanTan skrev 2010-06-09 11:09:10 följande:
    Miralicia:
    Du verkar ha koll och en massas tips! Har du nått bra recept på ugnspannkaka som FUNGERAR!!
    Jag har testat bakpulver-recept men det blir ju bara helt platt och jättekonstig koncistens... (även om smaken är god)
    Jag skulle vilja ha en fluffig ugnspannkaka precis som den blir då man gör med ägg!
    Äggfri ugnspannkaka har jag inte gett mig på ... än i varje fall. Den ugnspannkaka som brukar göras här hemma är vanlig med ägg och mjölk till övriga familjen och sen äter jag och allergiska dottern plättar som är utan allt.

    Är det bara ägg som den måste vara utan, eller har ni fler allergier att ta hänsyn till?

    Hmm, det kanske ska få bli pannkaka här hemma till middag nån dag i veckan så kan jag experimentera lite.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • SanTan
    Miralicia skrev 2010-06-09 11:27:04 följande:
    Äggfri ugnspannkaka har jag inte gett mig på ... än i varje fall. Den ugnspannkaka som brukar göras här hemma är vanlig med ägg och mjölk till övriga familjen och sen äter jag och allergiska dottern plättar som är utan allt.

    Är det bara ägg som den måste vara utan, eller har ni fler allergier att ta hänsyn till?

    Hmm, det kanske ska få bli pannkaka här hemma till middag nån dag i veckan så kan jag experimentera lite.
    Ja vi har tur, det är bara yngsta dottern i familjen som har ägg-allergi. Övrig (födoämnes-allergi) har vi klarat oss utan!

    Kommer du på nått bra tar jag mer än gärna emot dina tips!!

    Vanliga plättar brukar jag göra med majzenastärkelse (ej redningen!) eller med linfröavkok. Blir bra vilket som, men den med majzena är enklast för då behöver jag inte koka några linfrön!
  • Prince or Princess
    SanTan skrev 2010-06-09 11:09:10 följande:
    Miralicia:
    Du verkar ha koll och en massas tips! Har du nått bra recept på ugnspannkaka som FUNGERAR!!
    Jag har testat bakpulver-recept men det blir ju bara helt platt och jättekonstig koncistens... (även om smaken är god)
    Jag skulle vilja ha en fluffig ugnspannkaka precis som den blir då man gör med ägg!
    Vi har gjort både vanliga pannkakor och ugnspannkaka på no egg, jag tycker det blir superduperbra måste jag säga! fast jag är visserligen ingen "ugnspannkakeexpert", men så här har vi gjort:

    Vanliga pannkakor: precis som det står på vetemjölsförpackningen (fast med havremjölk ist f vanlig mjölk) och bara bytt ut precis antal ägg mot rågade tsk no egg, blir jättegoda, typ bättre än vanliga! (lång stektid dock, men fastnar "aldrig" i pannan som vanliga alltid gör i början )

    Ugnspannkaka: fläsket går ju bara att utesluta om man inte vill ha det i, vi har aldrig haft det i. Är inte heller helt säker på tillagningstiden, har för mig att den brukar få stå längre än så, testa med sticka när den är klar (inte jättekladdig, men inte helt torr sticka heller)

    ugnspannkaka med fläsk: 4 port
    3 dl vetemjöl
    6 dl mjölk (ev havre- el motsvarande)
    3 rågade tsk "no egg"
    1 tsk salt
    (200 g rimmat bogfläsk eller rökt skinka)
    3 msk mjölkfritt flytande margarin

    Gör så här
    Sätt ugnen på 225°. Vispa först ner "no egg" i mjölet, och vispa sen i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resten av mjölken. Salta.
    Ringla flytande margarin i en långpanna, ca 30x40 cm.
    (Skär fläsket i tärningar. Lägg i fläsket i pannan och rör om. Stek fläsket i mitten av ugnen ca 10 min. Skinkan behöver inte stekas först. )
    Häll pannkakssmeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen 20–25 min.

    Lycka till!
  • JPL

    Hur gör ni sorbet utan ägg? Fläderblommorna börjar bli klara så jag funderar på den här:

    Flädersorbet
     


    4 portioner


    4 dl koncentrerad fläderblomssaft 3 dl vatten det rivna skalet av 1 lime 3/4 dl flytande glykos (finns på apoteket)

    Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Glykosen är lite seg, men se ändå till att den blir ordentligt utrörd. Kör i glassmaskin. Saknas glassmaskin så ställ in bunken i frysen. Rör om med en visp eller gaffel cirka en gång i timmen, efter 4–5 timmar är sorbeten klar. Garnera med färska bär. Jordgubbar, hallon eller röda vinbär.


    Eftersom jag inte vet vad glykosen är utvunnen ur tänkte jag ta vit sirap istället som enligt hemsidan är gjort på betor eller rörsocker (= inte vete iaf).
  • Kavat
    JPL skrev 2010-06-20 19:19:53 följande:
    Hur gör ni sorbet utan ägg? Fläderblommorna börjar bli klara så jag funderar på den här:

    Flädersorbet  

    4 portioner


    4 dl koncentrerad fläderblomssaft 3 dl vatten det rivna skalet av 1 lime 3/4 dl flytande glykos (finns på apoteket)

    Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Glykosen är lite seg, men se ändå till att den blir ordentligt utrörd. Kör i glassmaskin. Saknas glassmaskin så ställ in bunken i frysen. Rör om med en visp eller gaffel cirka en gång i timmen, efter 4–5 timmar är sorbeten klar. Garnera med färska bär. Jordgubbar, hallon eller röda vinbär.


    Eftersom jag inte vet vad glykosen är utvunnen ur tänkte jag ta vit sirap istället som enligt hemsidan är gjort på betor eller rörsocker (= inte vete iaf).
    Vi kokar vatten och socker så att det löser sig. Florsocker löser sig ännu snabbare/lättare.

    Fast oftast har vi inget socker alls, fast det blir godare med.

    Idag hade kompisen gjort jätte god glass på kokosmjölk (santa marias) hallon, socker, vaniljsocker och chokladpuffar till. Mmmm.
  • Yosa

    Vet ni om det är ägg i denna sås?

    Kelda® Four Cheeses pasta sås

    Kelda Four cheeses är en smakrik ostsås gjord på mjölk, grädde och fyra olika ostar: blåmögelost, parmesan, mozzarella och cheddar. Såsen är smaksatt med vitök och svartpeppar.

    Tittar på hemsidan (som jag inte lyckades länka till) och där står ostarna i innehållsförteckningen men inget om vad ostarna i sig innehåller. Vågar man ge eller är det no no?


  • Twixie

    Det är väl om det är ägg i parmesanen. De andra har jag inte sett något ägg i (men det är ju iofs inte detsmma som att det absolut inte finns någon ost med ägg i...). Kan du inte pröva att göra ett "pricktest" med såsen en stund innan för att se om du känner dig osäker? Eller ringa Arla och fråga? Skickade iväg en fråga (är nyfiken ) men det stod att de har hög belastning på mailen och försöker svara inom en vecka... Då går det nog snabbare att ringa.


    (¯`°?.¸ ღ Mammas älsklingar M & M ღ¸.?°´¯)
  • Yosa
    Twixie skrev 2010-06-24 19:36:42 följande:
    Det är väl om det är ägg i parmesanen. De andra har jag inte sett något ägg i (men det är ju iofs inte detsmma som att det absolut inte finns någon ost med ägg i...). Kan du inte pröva att göra ett "pricktest" med såsen en stund innan för att se om du känner dig osäker? Eller ringa Arla och fråga? Skickade iväg en fråga (är nyfiken ) men det stod att de har hög belastning på mailen och försöker svara inom en vecka... Då går det nog snabbare att ringa.
    tack! Skriv gärna här om och när du får svar! ska ändå inte handla något mer förän nästa vecka så det är ingen brådska. Jag frågade på deras frågetjänst på hemsidan men fick bara länk till innehållsförteckningen.

    Tycker det är lite märkligt med innehållsförteckningen på såsen då ostarna bara står i parentes. Men jag tänker då att ostarna i sig borde väl innehålla något!!! Tex mjölkprotein, salt, och ev äggprotein då. Ostar är ju knappast någon råvara som växer på träd
Svar på tråden Äggallergitråden