• Kavat

    Äggallergitråden

    Äggallergitråden: del 14


    Äggallergitråden: del 13
    Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

    Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
    Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
    (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

    Ovo betyder ägg.

    MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

    Läs mer på www.allergisidan.com och
    www.allergimat.com. Där finns även recet!
    Recept finns även på www.tasteline.com
    www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
    Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Utgången matrecept-tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
    Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html
    Utgången recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

    *****************************************
    ÄGGERSÄTTNING:
    Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
    -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
    -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
    -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
    -NoEgg (vanlig butik)
    -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

    Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
    1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
    Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

    Färser och köttbullar:
    Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

    Bullar:
    Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

    Matbröd:
    Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
    **************************************************

    Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 19:53
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
  • Svar på tråden Äggallergitråden
  • Kavat
    Twixie skrev 2010-05-06 18:19:54 följande:
    Gör någon en ny tråd innan den går ut på söndag?
    Alla trådar lever för evigt nu mera så det behövs inte.
  • Twixie
    Kavat skrev 2010-05-06 19:55:31 följande:
    Alla trådar lever för evigt nu mera så det behövs inte.
    Har jag missat Lever fortfarande i världen av att de endast lever i 3 mån. Kanon. Tack
    (¯`°?.¸ ღ Mammas älsklingar M & M ღ¸.?°´¯)
  • Klarakluck

    Hej!

    Jag har en lite pojke som är diagnostiserad äggallergisk. Nu har han ätit delikatessköttbullar med ägg i (av misstag) och kräktes kraftigt två gånger. Nu är min fråga, hur brukar era barn reagera på äggintag om de kräkts. Kan andningssvårigheterna komma långt efteråt? Nu har inte svårt att andas och är inte heller svullen men jag har läst att en allvarlig reaktion kan komma senare...

  • Twixie
    Klarakluck skrev 2010-05-10 21:49:42 följande:
    Hej!Jag har en lite pojke som är diagnostiserad äggallergisk. Nu har han ätit delikatessköttbullar med ägg i (av misstag) och kräktes kraftigt två gånger. Nu är min fråga, hur brukar era barn reagera på äggintag om de kräkts. Kan andningssvårigheterna komma långt efteråt? Nu har inte svårt att andas och är inte heller svullen men jag har läst att en allvarlig reaktion kan komma senare...
    Alla reagerar olika men sonen reagerar genom att kräkas häftigt och MYCKET. Men sedan blir han "bra". Han är ofta lite hängig ett par timmar efter men jag tror det är lika mycket för att han blir ur lag av att reagera och tömma magen. Kusinen reagerar med att svullna igen i halsen men han reagerar också rätt fort efter. Vad har du fått för medicin till honom? Det svåra som jag känner är att man aldrig vet när/om reaktionen förvärras så bara för att han reagerat med att kräkas/svullna över ögat och överläpp (kommer ofta före kräkningen) så vet man ju aldrig hur de reagerar nästa gång. Vår son gick från att bara få utslag kring munnen till att kräkas...

    Testade med kokt ägg på armen i helgen och det syntes ingenting! Ska pröva igen och efter det pröva med rått ägg igen (det fick han stora utslag sist jag prövade hemma).
    (¯`°?.¸ ღ Mammas älsklingar M & M ღ¸.?°´¯)
  • Yosa
    Klarakluck skrev 2010-05-10 21:49:42 följande:
    Hej!Jag har en lite pojke som är diagnostiserad äggallergisk. Nu har han ätit delikatessköttbullar med ägg i (av misstag) och kräktes kraftigt två gånger. Nu är min fråga, hur brukar era barn reagera på äggintag om de kräkts. Kan andningssvårigheterna komma långt efteråt? Nu har inte svårt att andas och är inte heller svullen men jag har läst att en allvarlig reaktion kan komma senare...
    Vet inte hur det är med det du skriver "att en allvarlig reaktion kan komma senare". Men ring gärna sjukvårdsupplysningen för att fråga angående detta.

    Min dotter (5år) har varit kraftigt allergisk mot ägg sedan det konstaterades vid ca 8 månaders ålder. Vid några tillfällen har hon dock fått i sig fel mat. Tex pannkaka eller äggpenslad julskinka. Man kan reagera olika på allergenet men vår dotter reagerar såhär:
    Magont inom någon minut
    Nässelutslag i ansikte, bål, underliv, armveck
    Kräks

    Vi ger naturligtvis betapred och aurius då detta sker.

    MEN!! Det som hände senaste gången var att efter att allt lugnat sig efter ca 1,5 timme (nässelutslagen minskade, hon blev piggare) så kom återigen en "atack" med utslag, ville ligga ner, "dålig". Detta återkom sedan ungefär varannan tille i ca 10 timmar. Jag frågade läkaren om detta och han förklarade att Cellerna tömmer sig gång på gång och fyller sig däremellan. De tömmer sig för att verkligen bli av med allergenet. Så angående det du skrev om att att få senare reaktion så är mitt var att det kan bli bättre för att sen börja om igen.

    men jag har inget svar på om det kan bli bättre och sen återkomma som andnöd. Vår dotter har aldrig (tack och lov!) aldrig reagerat med andnöd alls.
  • Yosa
    Twixie skrev 2010-05-11 17:00:38 följande:
    Alla reagerar olika men sonen reagerar genom att kräkas häftigt och MYCKET. Men sedan blir han "bra". Han är ofta lite hängig ett par timmar efter men jag tror det är lika mycket för att han blir ur lag av att reagera och tömma magen. Kusinen reagerar med att svullna igen i halsen men han reagerar också rätt fort efter. Vad har du fått för medicin till honom? Det svåra som jag känner är att man aldrig vet när/om reaktionen förvärras så bara för att han reagerat med att kräkas/svullna över ögat och överläpp (kommer ofta före kräkningen) så vet man ju aldrig hur de reagerar nästa gång. Vår son gick från att bara få utslag kring munnen till att kräkas... Testade med kokt ägg på armen i helgen och det syntes ingenting! Ska pröva igen och efter det pröva med rått ägg igen (det fick han stora utslag sist jag prövade hemma).
    Det du också kan testa är att ta ägg (kokt eller om du vågar rått) på huden som är lite "trasig". Gjorde vi med att rispa pyttelite med nålspets så att hon liksom blev lite riven i huden. Sen tog vi kokt ägg i den trasiga huden. Vi gjorde två trasiga hudfläckar och tog ägg i bara en av dem. På så sätt hade vi ett kontrollmärke som visade hur röd/svullen hon ´blev av att bli rispad i huden och hur hon blev på dne adra där hon fick ägg. Då reagerade hon mer än när vi tog kokt ägg på hel oskadad hud.

    Typ hemma-variant av pricktest.
  • Twixie
    Yosa skrev 2010-05-11 20:01:42 följande:
    Det du också kan testa är att ta ägg (kokt eller om du vågar rått) på huden som är lite "trasig". Gjorde vi med att rispa pyttelite med nålspets så att hon liksom blev lite riven i huden. Sen tog vi kokt ägg i den trasiga huden. Vi gjorde två trasiga hudfläckar och tog ägg i bara en av dem. På så sätt hade vi ett kontrollmärke som visade hur röd/svullen hon ´blev av att bli rispad i huden och hur hon blev på dne adra där hon fick ägg. Då reagerade hon mer än när vi tog kokt ägg på hel oskadad hud. Typ hemma-variant av pricktest.
    Det var så vi gjorde. Tidigare i våras testade jag med rått ägg och det gav reaktion inom bara ett par minuter. Han hann också klia sig lite och det kom prickar överallt där han kliat sig (även där det var bra för han hann inte klia hål utan bara ett eller två drag innan jag hann stoppa honom). Men då rispade jag bara lite med nageln på huden. I helgen gjorde vi likadant men med kokt ägg och han hade på ägget direkt på armen i säkert en halvtimme för jag stängde av larmet men glömde kolla {#lang_emotions_dreamer}. Då började han tycka att det började klia lite men jag tror det kan lika mycket vara för att det var en rätt ordentlig bit ägg under plåstret och det blev obehagligt för han var lite röd som försvann så fort plåstret försvann. Han kliade lite på det just då men blev inget övrigt på armen där han kliat som det blev när jag testade med rått. På andra armen hade jag bara gnidit in plåstret med ägg men där hade han ingen reaktion alls. Tänkte göra samma sak igen för att se om vi kanske inte "rispade" tillräckligt eller om det är så att hans allergi är på väg att minska. Sedan tänkte jag testa med rått för att se om han får samma som i våras eller om den också är mildare.

    Svåra är om han tål lite ägg i t.ex. ugnsbakat för det är ju då ofta beroende på dagsformen och vad han i övrigt fått i sig om han klarar. Iom att han reagerar genom att kräkas häftigt (och ibland bli dålig i magen dagen efter) så vill man ju heller inte chansa.
    (¯`°?.¸ ღ Mammas älsklingar M & M ღ¸.?°´¯)
  • Glittrax

    Hej på er! skriver här istället, har redan skrivit i allergitråden, men har nyss fått veta att dottern på 2,5 är äggallergisk, dock ska vi på utredning, hoppas på att det blir fort.

    Vad görs på en sån utredning, mer än att man presicerad vad man är allergisk mot med pricktest?

  • Glittrax

    föressten nån som vet om köttbullarna på ikea innehåller ägg?

  • Kavat

    Glittrax, välkommen hit med!

    Ikeas köttbullar innehåller ägg! Men de ska tydligen ha utan om man efterfrågar.
    Man kan gå in på deras hemsida och vidare in på "ditt" Ikea och vidare till restaurangen och sen så finns innehållsförteckningar på maten.

    Vi har bara haft "vanliga" allergiutredningar eftersom barnen har många allergier. Alltså pricktest och eller RAST.
    RAST är blodprov som man får en "siffra" på allergin.
    Pricktest så prickar de huden med ägg och kollar hur stor reaktion (kvaddel) som blir.

    Inga test är ju helt tillförlitliga eller talar hela sanningen. Så ett värde på RAST kan vara 6 utan att man får andnöd, medans ett barn som har 3 kanske får andnöd. Men man får ändå en liten hum om hur allvarlig reaktion det kan bli.

Svar på tråden Äggallergitråden