• Äldre 9 Feb 13:11
    101596 visningar
    1115 svar
    1115
    101596

    Äggallergitråden

    Äggallergitråden: del 14


    Äggallergitråden: del 13
    Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

    Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
    Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
    (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

    Ovo betyder ägg.

    MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

    Läs mer på www.allergisidan.com och
    www.allergimat.com. Där finns även recet!
    Recept finns även på www.tasteline.com
    www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
    Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Utgången matrecept-tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
    Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html
    Utgången recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

    *****************************************
    ÄGGERSÄTTNING:
    Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
    -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
    -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
    -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
    -NoEgg (vanlig butik)
    -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

    Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
    1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
    Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

    Färser och köttbullar:
    Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

    Bullar:
    Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

    Matbröd:
    Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
    **************************************************

    Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 19:53
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
  • Svar på tråden Äggallergitråden
  • maddde
    Äldre 2 Jul 12:49

    JPL visst vet vi mer än vad de gör men även om de inte har vetat har de alltid kollat upp det och jag upplever att det känns säkert iaf. som tur är har vi aldrig råkat ut  för någon incident där =)
    kanske olika för olika ställen  i så fall?

  • Äldre 2 Jul 19:59

    Min dotter fick eksem av kyckling när hon var liten. Hon har "kraftig" äggproteinallergi . Idag är hon 5 år och fortfarande allergisk mot ägg men tål kyckling.

  • Äldre 2 Jul 20:04
    maddde skrev 2010-07-02 08:52:27 följande:
    tootoolah

    jag har fått höra att Mc D är det enda företaget som verkligen har koll på ALLT i deras mat, rubbet redovisas och de är tydligen extremt hårda just på den fronten. så skönt att veta att man kan lita på att det man köper kan ätas utan problem! tråkigt i längden men vad ska man göra?

    nu verkar det som att vår stora kille är allergisk mot ägg. vi ska testa äggfritt och se om det blir någon skillnad.
    Min "bild" av mcDonalds är att de gånger vi frågat eller mailat har vi fått mycket väl och trevligt bemötande (haft mailkontakt några gånger samt bett om allergiguide på restaurangen någar gånger). Dock har jag läst här i tråden att äggfritt inte är detsamma som utan ägg. För att vara äggfritt får tex inte strips friteras med någon som har ägg i sig tex kicken nuggets. För att få vara just "äggfritt" får det inte tillagas äggprodukter i samma lokal/fritös/stoekbord etc. Dock har de "utan ägg". Dvs hamburgare utan ägg.

    Vår dotter har kraftig allergi men har mått bra av McDonalds alla gånger vi köpt där, ca 5 gånger skulle jag tro. Vi köper alltid HappyMeal till henne med den vanliga hamburgaren, cola, strips och äpplen el morötter.

    Även Burgerking har gått bra två gånger.
  • Äldre 2 Jul 20:07

    Mailade Buslandet i Norrköping häromdagen eftersom det står på hemsidan att man inte får ta med sig egen mat in dit. Frågade om de hade något äggfritt, garanterat äggfritt och beskrev att dotterns allergi var "allvarlig". Fick ett mycket trevligt mail tillbaka att jag självklart fick lov att ta med egen mat till henne så att det inte blir fel och att jag skulle säga till i kassan bara och då hänsvisa till den som skrivit mailet till  mig.

    Ville bara berätta för er här i tråden om ett mycket bra bemötande!  

  • Äldre 2 Jul 20:24
    Yosa skrev 2010-07-02 20:07:56 följande:
    Mailade Buslandet i Norrköping häromdagen eftersom det står på hemsidan att man inte får ta med sig egen mat in dit. Frågade om de hade något äggfritt, garanterat äggfritt och beskrev att dotterns allergi var "allvarlig". Fick ett mycket trevligt mail tillbaka att jag självklart fick lov att ta med egen mat till henne så att det inte blir fel och att jag skulle säga till i kassan bara och då hänsvisa till den som skrivit mailet till  mig.

    Ville bara berätta för er här i tråden om ett mycket bra bemötande!  
    Min dotter var bjuden på kalas i Busfabriken i Linköping för ett par veckor sedan (mjölk, ägg, soja, sojasläktingar, konserveringsmedel mm) - visserligen inte lika allvarliga reaktioner som din dotter riskerar, men jag pratade med kocken på telefon innan och det var inga problem att fixa - förutom att det inte fanns någon glass/slush hon tålde (pga sojasläktingar respektive konserveringsmedel) utan det tog jag med en egen glasspinne till henne hemifrån. Hamburgertallrik men med nachos istället för pommes eftersom pommesen friteras i samma som kycklingnuggetsen och de innehåller ägg och sen vanlig läsk i mugg istället för festistetra. och hamburgarna serverades naturella med ett par gurkskivor och tomatbit bredvid.
    Och när det handlade om godispåsarna de fick när det var slut så fick jag gå in i personalrummet och själv läsa på burkarna och peka ut vilka sorter som fungerade för henne.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Äldre 2 Jul 22:32

    Fick svar från Arla idag och enligt det mailet jag fick ska parmensanen (för det är den jag funderade mest på) i Four Cheese INTE ägg eller äggrelaterade produkter. Frågade i mailet om det innehöll ägg, äggviteprotein, lysosym, E1105, ägg... Hon som svarade skrev också att skulle det innehålla ägg så skulle det stå men samtidigt så blir man ju osäker då det bara står ostsorterna på förpackningen...

    Yosa - Var det vanliga eller gammeldags? För gammeldags vet jag innehåller ägg (det gör det ofta när det står just gammeldags tycker jag) eller var det "vanliga" vaniljen för då har de i så fall ändrat! Förvånad


    (¯`°?.¸ ღ Mammas älsklingar M & M ღ¸.?°´¯)
  • Glittr­ax
    Äldre 4 Jul 22:10

    Måste få fråga, vad är No egg för nåt? vart köper man det? vi längtar efter pannkaka här hemma!!!

  • Äldre 6 Jul 10:30
    Glittrax skrev 2010-07-04 22:10:37 följande:
    Måste få fråga, vad är No egg för nåt? vart köper man det? vi längtar efter pannkaka här hemma!!!
    Pulver som ska ersätta ägg. Har sett det på ICA Kvantum t.ex bland glutenfria produkterna. Men jag har aldrig använt det, så jag kan inte säga om det är bra. När vi gör pannkakor byter vi ut äggen mot bakpulver, det går lika bra!
  • Glittr­ax
    Äldre 7 Jul 23:11

    Saffe: tack för svaret!

    Nu har vi varit på barnkliniken med vår dotter för att utreda hennes äggallergi. Fick veta att hon har en väldigt liten allergi,bara 0,59 i allergivärde och alltså i 1a allergigraden av 6 möjliga.Nån som förstod det där.. ?

     Men nu undrar vi lite över detta att inget fler prov togs på sjukhuset, hon har bara fått lämna blodprov på vc och sen fick vi remiss till sjukhuset... där fick vi veta att inget fler prov behövde tas utan hon ska smått börja äta ägg igen, dock bara tillagat i ugn, inte pannkaka, omelett osv....

    Vi fick inte ens träffa dietist utan läkaren gick iväg och rådfrågade med henne och så kom hon tillbaka och berättade hur vi skulle gå till väga med introduceringen... känns nu lite läskigt att göra detta test hemma... iof så har hon bara reagerat på rått ägg vid bakning men sen vi tog bort ägg helt så har hon inte varit minsta hård i magen så vi får se hur det artar sig med det, tom de på dagis har tyckt att det varit så skönt att hon kunnat bajsa utan att gråta varenda gång!
     Är det nån som har barn med samma dilemma?

  • Glittr­ax
    Äldre 7 Jul 23:13

    För att förklara bättre så har hon fått hemska utslag i ansikte, mun och hals vid bakning med rått ägg

Svar på tråden Äggallergitråden