• malush

    För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring

    Jag ska föda mitt första barn i sommar och söker andra som har lite samma tankar kring förlossningen som jag har. Jag söker alltså er som aktivt vill förbereda er på en förlossning utan medicinsk smärtlindring. {#lang_emotions_sunny}

    Mina tankar just nu kretsar kring dyktekniken..

    {#lang_emotions_flower} Vill att detta ska vara en tråd där vi kan stötta varandra på ett positivt sätt och inte känna oss dumma med våra olika funderingar {#lang_emotions_flower}

    Vore även kul att höra från er som redan fött och under graviditeten förberedde er på en förlossning utan medicinsk smärtlindring. Hur gick det för er? {#lang_emotions_smile}


    Bf ♥100723♥
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-20 23:36

    MS = medicinsk smärtlindring
  • Svar på tråden För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring
  • malush
    Hoppy

    Vad konstigt att folk blir så provocerade egentligen.. jag menar, allt i livet är väl individuellt..hur man ser saker, hur man upplever saker osv..

    flizis

    Ja akupunktur har jag också tänkt testa (om jag känner det då). Att vara påläst och försöka skaffa sig mental förberedelse och positiva bilder tror jag är nyckeln
    Bf ♥100723♥
  • mammaNena

    hej. har varit inne och läst måånga gånger i eran tråd nu
    Första barnet födde jag helt utan smärtlindring. fick testat lustgasen men iom att jag hade 1 värk i 2 timmar så funkade den ändå inte och den togs ifrån mig lika fort som jag hade fått den
    Denna gången (gravid v 27) så går verkligen min tanke på att föda utan någon smärtlindring igen. Vi ska gå en 1 dagars profylax kurs som vårt mvc har tagit fram åt 2:a gångs föderskor istället för en ny omgång av den vanliga föräldrakursen.
    Men har även läst en del om dyk tekniken och har varkligen fastnat för den! längtar verkligen till att få testa! men kommer man verkligen våga när man står där mitt uppe i allt?? Jag tänkte denna gång ha med en skiva till FL. en som heter "buddah and bonsaii" (stavning?) avslappningsmusik lite åt det orientaliska hållet.. men tror ni att man borde ha helt tyst istället?

  • malush

    helenas83

    Roligt att läsa om dina tankar
    Svårt att säga ang. musik, jag tror det är väldigt olika hur man tycker där.. jag menar - en del "måste" ju ha musik när de t.ex pluggar, men andra klarar inte av minsta ljud under studerandet. Fast iofs...eftersom dyktekniken handlar om att följa med och fokusera innåt..kanske musiken ändå kan vara störande? *spekulerar*


    Bf ♥100723♥
  • mammaNena
    malush skrev 2010-02-12 22:50:58 följande:
    helenas83 Roligt att läsa om dina tankar Svårt att säga ang. musik, jag tror det är väldigt olika hur man tycker där.. jag menar - en del "måste" ju ha musik när de t.ex pluggar, men andra klarar inte av minsta ljud under studerandet. Fast iofs...eftersom dyktekniken handlar om att följa med och fokusera innåt..kanske musiken ändå kan vara störande? *spekulerar*
    ja det är väll bara att prova sig fram! en värk hit eller dit, förhoppningsvis (enliget mig) får iaf JAG mer än 1 denna gången!
  • Tonx

    Att så många väljer EDA tycker jag är konstigt. (Dock dömer jag ingen!)

    EDA och värkstimulerande går i princip hand i hand. Tar du det första måste du nästan alltid ta det andra. Värkstimulerande i sig ökar risken för instrumentellt avslut på förlossningen vilket ökar risken för stora bristningar och klipp.
    EDA har även en annan mycket läskig effekt som få verkar känna till och det är att barnet somnar i magen. Alla barn kan sova under förlossningen men av EDA:n blir de typ drogpåverkade och somnar av det.
    Sen har vi ju de nackdelarna för mamman, känselbortfall, tillfällig migrän, ryggsmärtor. Jag tycker det är vansinne att det ges på rutin. Det är JÄTTEBRA att det finns, för man måste väga för och nackdelar, t.ex kan det vara guld värt för en väldigt förlossningsrädd eller om man haft en mycket utdragen förlossning, då kan smärtlindring utgöra skillnaden mellan normal förlossning och snitt. Men för alla "normala" föderskor så tycker jag man ska informera mer och faktiskt fokusera mer på att lära kvinnor föda naturligt INNAN förlossning. I dagsläget tar man upp förlossningsfunderingar när det bara är ca 10 veckor kvar till förlossningen, det är kort tid att förbereda sig på.

  • Tonx

    Apropå stämningen kring förlossningen, nästa gång som blir hemma så kommer jag definitivt köra på bra musik som jag blir lugn av, mycket kuddar och mysiga platser (sjukhusmiljön ÄR inte optimal för att gå med värkar), PILATESBOLL, tända ljus i massor! FRISK LUFT (minns att jag kände att sjukhusdoften höll på att kväva mig!) mysbelysning, filmer! Och att kunna gå omkring spritt naken Jag vet inte men jag upplever nån väldigt primitiv känsla när jag föder, jag vill inte ha kläder, jag svettas, de kliar, är i vägen. Jag vill vara som jag född vart när jag föder.
    Har funderat mycket på att föda i pool! Det verkar väldigt bra! (Kollat massa youtubeklipp, MÅNGA hemföderskor som väljer pool!)

  • Krake

    Hej på er!


    Jag ska föda nån gång i juni, eller början på juli om det drar ut riktigt långt på tiden, och känner inte heller någon nskan om medicinsk smärtlindring.
    Ska absolut följa denna tråd!
    -----
    Mina planer och tankar hittills ser ut såhär:
    Jag skulle gärna föda hemma men väljer sjukhus med ettan eftersom 1. jag inte har någon särskilt bra bostad att föda i. 2. mamma och syster har haft komplicerade förlossningar och jag vill veta hur jag funkar först.
    Dock har jag valt att ha en "personlig barnmorska" - det finns i Tyskland - som gör min mödravård, föräldra/förlossningskursen, plus förlossningen. 
    När det är dags kommer jag att ringa henne, så kommer hon hem till mig och kollar hur mycket jag är öppen. Sen åker vi in till sjukhuset tillsammans, och hon tar hand om mig tills barnet är ute. 
    Jag tror på dyktekniken av tidigare erfarenhet. När jag mår dåligt fysiskt eller psykiskt brukar jag gå in i mig själv, känna av, bekräfta och acceptera hur jag känner. 
    -----
    Ni omföderskor: borde det inte vara så, att om man inte vill ha medicinsk smärtlindring, så måste man inte vara lika länge på sjukhuset? Det finns ju ingen anledning att åka in innan man är nästan helt öppen isf, eller har jag fel?
  • Krake

    Och en fråga till alla i tråden: har ni tänkt på den andra biten också, alltså eventuella bristningar och vad ni önskar där?


    Dvs klipp/hålla emot/massage och sy/undvika att sy, etc?
  • stolla

    Hej
    Detta verkar vara en intressant tråd som jag gärna vill följa. Jag ska föda mitt tredje barn i juli och vill försöka föda utan medicinsk smärtlindring. Min första förlossning slutade med kejsarsnitt efter att det visade sig att bebisen låg i säte när jag kom in till förlossningen med aktivt värkarbete. Andra gången var jag väldigt rädd och nervös och använde både lustgas och epidural. Epiduralen gjorde att värkarna blev mindre onda, men oxå minde effektiva, samt att jag inte kände krystvärkarna. Sprack mycket och förlorade en hel del blod. Denna gången vill jag förbereda mig på att förlossningen ska bli en possitiv erfarenhet. Jag vill känna att jag kontrollerar förloppet och att min kropp vår arbeta som den ska. Hänger gärna med här för att få råd och tips.


    Flicka 2001 Flicka 2003 BF lillasyster 100704
  • sisterinlaw
    Krake skrev 2010-02-13 05:35:24 följande:
    Och en fråga till alla i tråden: har ni tänkt på den andra biten också, alltså eventuella bristningar och vad ni önskar där? Dvs klipp/hålla emot/massage och sy/undvika att sy, etc?
    Ja, jag hoppas verkligen att BM gör sitt jobb och håller emot om det skulle behövas- ska skriva in det i förlossningsbrevet för säkerhets skull.
Svar på tråden För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring