• malush

    För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring

    Jag ska föda mitt första barn i sommar och söker andra som har lite samma tankar kring förlossningen som jag har. Jag söker alltså er som aktivt vill förbereda er på en förlossning utan medicinsk smärtlindring. {#lang_emotions_sunny}

    Mina tankar just nu kretsar kring dyktekniken..

    {#lang_emotions_flower} Vill att detta ska vara en tråd där vi kan stötta varandra på ett positivt sätt och inte känna oss dumma med våra olika funderingar {#lang_emotions_flower}

    Vore även kul att höra från er som redan fött och under graviditeten förberedde er på en förlossning utan medicinsk smärtlindring. Hur gick det för er? {#lang_emotions_smile}


    Bf ♥100723♥
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-20 23:36

    MS = medicinsk smärtlindring
  • Svar på tråden För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring
  • malush
    mammaNena skrev 2010-02-12 22:53:38 följande:
    ja det är väll bara att prova sig fram! en värk hit eller dit, förhoppningsvis (enliget mig) får iaf JAG mer än 1 denna gången!
    Ja det får vi hoppas att du får
    Bf ♥100723♥
  • malush
    Tonx

    Intressant det där med EDA, har också funderat på varför det är i princip rutin. Jag försöker (ska börja lite mer) läsa på så mycket som möjligt om all medicinsk smärtlindring, mest för att det ger mig mer argument (och därmed positiv förstärkning) om att jag vill välja bort det. Hittills känns alla metoder fel för mig (lustgas är väl det jag kan förstå mest utifrån min bild av detta).

    Åh det låter helt underbart när du beskriver din nästa förlossning. Fan vad skönt att bara få gå runt och VARA! Tror dock inte jag som förstföderska är redo för hemförlossning, men det låter fantastiskt.. Dock känns det inte som jag är livrädd för om bebisen skulle komma snabbt och därmed hemma
    Bf ♥100723♥
  • malush
    Kaffemoster

    Gud vilket bra system det där med en och samma bm under hela tiden! Bävar lite för det där - om man skulle få någon man inte alls stämmer med på själva förlossningen.. men men.. man har väl rätt att säga till.
    Vad bra att du testat dyktekniken innan, känns som man vill det på något sätt, får se om det blir tillfälle innan förlossningen..
    Bf ♥100723♥
  • malush
    Krake skrev 2010-02-13 05:35:24 följande:
    Och en fråga till alla i tråden: har ni tänkt på den andra biten också, alltså eventuella bristningar och vad ni önskar där? Dvs klipp/hålla emot/massage och sy/undvika att sy, etc?
    Har faktiskt inte funderat på detta mer än att jag helst inte går sönder
    Kommer smörja med massa oljor (naturliga - kokos, oliv m.m) nu flera månader innan (använder nästan bara oljor öht till hudvård) och hoppas på att det kan öka elastisiteten lite.. Knipövningar ska också vara bra att göra massor innan förlossningen (för att öva, men det kan även öka elasticiteten). Hålla emot och varma handdukar ska vara bra, va? Samt krysta vid rätt tillfällen Men men.. brister det så får man väl sy lite.. brukar ju bli bra (i ett sådant fall vill jag ha lokalbedövning)
    Bf ♥100723♥
  • malush
    astrakan

    Jag ska också föda i juli (eller augusti om jag går över tiden ett tag)

    Då har du ju alla olika erfarenheter kring att föda barn. Vad kul att du vill förbereda dig på utan denna gången.

    Å vad roligt om många av oss följs åt här! Även efteråt, med tankar kring hur det blev tillslut
    Bf ♥100723♥
  • Abrakadabra

    Nu har jag plöjt igenom nästan hela "Föda utan rädsla" av Susanna Heli. Kan verkligen rekommendera den! Den innehåller många konkreta exempel på tekniker man kan ta till vid olika situationer under förlossningen. Känns som en konkretisering av vad dyktekniken går ut på. Nu har jag lånat den på biblioteket, men jag ska nog köpa den så att både min sambo och jag kan läsa den (i mitt fall igen) innan förlossningen.

    Kan även rekommendera "Att föda" av Gudrun Abascal, den tar också upp smärtlindring/smärthantering, men framför allt beskriver den förlossningsförloppet på ett väldigt tydligt sätt. Jag tror att det är bra att veta vad som kommer att hända (med reservation för att varje förlossning är unik såklart) så att man känner sig trygg och inte överraskas t.ex. av att värkarna känns olika i olika faser. Dessutom, en sak som jag faktiskt inte tänkt på {#lang_emotions_smile} är att värkarna när förlossningen har kommit igång ordentligt "bara" varar 60–90 sekunder (de är oftast kortare precis i början av värkarbetet) och att man sedan är i princip smärtfri fram till nästa värk. Det gör också att jag känner mig tryggare. Det är ju lättare att klara EN värk (i taget) än att tänka att man ska klara ett dygn med värk.

    Upptäckte just att en annan bok jag lånade, Att möta förlossningssmärtan av Gudrun Abascal, innehåller en cd med avslppningsövningar som hon rekommenderar att man använder dagligen under ca 5 veckor innan BF. Ska bli kul att prova!

    Jag har börjat fylla i förlossningsbrev (BB Stockholm har en färdig mall med frågor. Jag kommer nog att skriva lite vid sidan av också ...). Har skrivit att jag inte vill ha medicinsk smärtlindring under förlossningen, men att jag VILL ha det om jag behöver sys efteråt. Jag har hört att det är bättre att spricka än att klippas eftersom det oftast läker bättre då, bristningarna hamnar s.a.s. "på rätt ställe".
    En sak som känns skönt med att föda på BB Stockholm är att de visserligen kan erbjuda allt i smärtlindringsväg till dem som vill ha det, men att de också är väldigt vana vid att jobba med icke-medicinsk smärtlidring. Cayenne Ekjordh, barnmorskan som "uppfann" dyktekniken jobbar t.ex. där, likaså Gudrun Abascal.

  • Tova05

    Hej!

    Jag födde mina två barn utan medicinsk smärtlindring. Jag var inte speciellt påläst och hade/har inte gått några kurser. Jag "hade bara" bestämt mig. Det var helt underbart med en varm vetekudde på magen!

    Ont gjorde det såklart - men det var mycket värre med tvåan....

    Lycka till och hoppas att ni får det bra!

  • Frivolten

    Hejsan!
    Jag har bf 3/3, så det börjar verkligen dra ihop sig nu! Spännande!
    Hoppas, liksom Ni andra, på att föda utan medicinsk smärtlindring.
    Har förberett mig genom avslappningsövningar (bla. cd-skivan till 'Att hantera förlossnngssmärtan' som nån nämnde, men oxå 'Mindfulness i födandet' och 'Harmonisk graviditet') och har oxå läst 'Föda utan rädsla' som verkligen är suverän.
    Har även klistrat upp lappar å bilder på väggarna här hemma med affirmationer och symboler.

    Vi kommer även ha med en Doula på våran förlossning. Hon är väl insatt i de verktyg som beskrivs i 'Föda utan rädsla' och har även gått kurser för författaren. Så det känns tryggt, minst sagt, att ha henne med.

    Väldigt peppande å inspirerande att läsa Era förlossningsupplevelser! Mer sånt!

    Stort Lycka Till Allihop!


    (¯`°?.¸♥ Älskade Älskade Liten ♥¸.?°´¯)
  • Frivolten

    Tjing, förstår verkligen att det känns tryggt att föda på BB Sthlm. Hade vi inte haft så förbaskat långt dit hade det nog varit mitt första val oxå..


    (¯`°?.¸♥ Älskade Älskade Liten ♥¸.?°´¯)
  • malush
    Tjing

    Jag ska låna/köpa den så fort jag kan verkar perfekt för oss i denna tråden
    "Att föda" har jag läst. Hon verkar vara en klok kvinna med många bra åsikter kring födandet, plus att som du skriver så är den bra rent informativt kring smärta med mera.

    Tova05

    Tack för att du berättar Bra för oss noviser att höra positiva historier.

    Frivolten

    Jag är jätteintresserad av mindfulness och funderar på en kurs eller så innan min förlossning. Cd-skivan du nämner, var kan man få tag på den?
    Å berätta gärna mer om dina lappar med symboler, sådant kan ju vara jättebra {#lang_emotions_sunny}

    Spännande att det närmar sig för dig nu!
    Bf ♥100723♥
Svar på tråden För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring