Inlägg från: Mari78 m pojktriss |Visa alla inlägg
  • Mari78 m pojktriss

    Sytråden spinner vidare - lila tråd

    6barnsmamman skrev 2010-04-09 21:52:52 följande:
    Hej hej!hittade en sida med tyger: sydrömmar, nån av er som beställt därifrån?
    Japp, jag har beställt därifrån. Mycket trevligt och bra bemötande och tygerna är det inga fel på heller. Kan rekommendera så här långt i alla fall.
  • Mari78 m pojktriss
    imse vimse skrev 2010-04-11 16:33:15 följande:
    En liten fråga....... Är ni självlärda eller har ni gått kurser? Ni verkar så himla duktiga, kläderna är jättefina!
    Självlärd så när som på det lilla som sitter sedan skolan (8-9:e klass). Finns nog där i ryggmärgen, men det är allt. Men jag skulle gärna gå någon kurs i mönsterkonstruktion eller någon mer avancerad sömnadsteknik.
  • Mari78 m pojktriss
    Tokern skrev 2010-04-11 21:51:02 följande:
    Hej. Jag fuskar lite i sömnad och läser lite i tråden. Jag har aldrig hör talas om att man kan anväda spraylim, det låter smart! Var får man tag på det?
    Jag köper det hos Bibbis Textil, googla så hittar du hennes pdf, hon har generellt riktigt bra priser och är väldigt serviceminded och trevlig!
    emmize skrev 2010-04-11 22:20:05 följande:
    Kan inte ni hjälpa mig tjejer... Jag tycker det är så himla svårt med priser.Vad tar ni för mössor, dregellappar, byxor, tröjor??....ja allt!! Nån som har nån prislista?
    Jag har priser i min delblogg. Tror inte vi får diskutera det så mycket här, tyvärr. Som någon ovan skrev så ligger priserna generellt sett aldeles för lågt oavsett om man är företagare eller bara hobbyist. Det gäller att inte undervärdera det arbete man lägger ner.
    madebyinferno skrev 2010-04-11 22:17:44 följande:
    shit vad det skiljer mellan body och body i strl mm i ottobre försöker kombinera två mönster och fick rita upp ett av varje bak resp framstycke, lägga det ovanpå varandra och rita valda delar från båda mönstren... men mer än 5 cm skillnad i grenen är väl och ta i eller??
    I färdigt utförande skiljer det ca 2 cm i axel-grenmått på de bodymönster jag knåpat
    ihop själv. Det känns mer rimligt och verkar stämma bra när man jämför med köpebodys. Ja, en standard vad gäller barnstorlekar vore ju inte fel. Det är en djungel där ute
  • Mari78 m pojktriss
    emmize skrev 2010-04-12 14:02:32 följande:
    Hur hittar jag till din blogg? Jasså, visste inte att man inte fick prata priser här...
    Kika in i min presentation. I min blogg får du sedan klicka dig vidare till delbloggen.
    yrväder skrev 2010-04-12 20:29:58 följande:
    Jag sprättar inte coversömmen, jag drar bara upp undertråden och sen övertråden, och sen är det klart Snabbt och enkelt, så snabbt att jag idag, när jag fållade en tröja, och 3 ggr fick hoppstygn, gjorde om det På fjärde fållen blev det utan hoppstygn
    jo men det där funkar ju skitbra när det inte ska sprättas. När någonting har blivit fel (t ex en massa hoppstygn) då kan man ju ge sig fasiken på att det inte "bara" är att dra lite smidigt i trådarna. För mig slår det aldrig fel *skratt*.
  • Mari78 m pojktriss
    yrväder skrev 2010-04-12 22:47:24 följande:
    Ja det var så för mig oxå förut. Men så tänkte jag, varför är det så? Det kan ju inte vara annorlunda på nåt sätt bara för att jag vill remsa upp den. Så jag satt och tittade nära nära på sömmen när jag drog för att se vart det tog stopp, och lyckades lista ut hur jag skulle få den att remsas upp smärtfritt.
    Jo det är ju helt sant förståss *ler*. Men i början var det ganska frustrerande. Och det är ju inte lika lätt att remsa upp sömmen när något gått fel.
    Fiffa5 skrev 2010-04-12 23:03:28 följande:
    Tack, då ska jag testa det. Sömmen med tvillingnål blir ju inte så fin på baksidan så förstärkt raksöm låter bra att testa. Är det svårt att få filtarna snygga utan att tygerna drar sig o så??
    Tycker du inte. Hur ser sömmen ut på baksidan för dig när du syr med tvillingnålen? Jag tycker det ser helt ok ut då det blir som en vanlig zickzack på baksidan och det blir inte fulare än något annat, men i och för sig skulle jag kanske inte använda tvillingnål när det handlar om att kanta en filt i alla fall. Det är så mkt att kanta och nu när jag har CoverPron använder jag nog hellre den för ett sådant ändamål.
    plura skrev 2010-04-12 23:26:17 följande:
    Åh tack för snabbt svar Har ett mönster där man skulle sy på mudden, innan man sydde ihop ärmen.  Tänkte först också att man alltid "låser" den med mudden. Tänkte sen igen (fel antagligen) att är möstret så, då borde det väl gå. Fast kanske bara med en vanlig maskin då (jisses vad jag svamlar ) Blir att öva på svängarna alltså.
    Jag syr ungefär som yrväder när jag skall sy på mudd. Tycker inte att det blir snyggt eller bekvämt om man syr på mudden innan man syr ihop ärm- och sidsöm. Knepigt mönster *ler*.
    stor grön drake skrev 2010-04-13 09:37:01 följande:
    Hej, får jag flytta in här?Är periodsömmerska som för tillfället tycker det är jättekul att sy stolsdynor till barnmatstol samt draperier/gardiner till vagn.Kläder ids jag inte sy då den lokala tygbutiken tror de säljer guld, och tyvärr funkar inte att beställa tyg hit, då kommer det tull på så kläder är billigare att köpa. Dessutom fick jag pojke och jag ogillar de flesta pojkmönster jag sett. Känns väldigt omoderna.Hm, nå, det var lite om mig. *ställer symaskinen i ett ledigt hör och lyssnar/läser vad resten pratar om*
    Alla är välkomna så hej på dig *ler*. Aktiviteten här inne är för det mesta stor, men det varierar lite. Trist med så dyr lokal butik för det finns inget roligare än att sy egna barnkläder. Tycker jag i alla fall
  • Mari78 m pojktriss
    melizza skrev 2010-04-13 10:23:27 följande:
    När ni kantar på vanlig symaskin med tvillingnål på tp en tröja eller klänning....hur viker ni muddkanten...3 eller 4 ggr?? vilket blir snyggast?? om man bara tar tre lager så klipper ni av resterande tyg som blir över efter söm då?det är svårt det där med kantband tycker jag......skulle behöva mycket träning och en massa bra tips
    Viker också bara tre gånger. Många syr fast kantbandsremsan räta mot räta först med ngn raksöm och viker sedan över kanten och syr igen. Jag viker remsan räta mot räta och viker sedan över kanten, nålar dit hela vägen runt och syr fast med tvillingnålen. Och det lilla överflödet som eventuellt blir klipps bort. Fast oftast använder jag ju CoverPron numera, dock inte till trosa/kalsong.
    stor grön drake skrev 2010-04-13 10:30:13 följande:
    Tack! Jag har sytt barnkläder förr, men mönstren ser nästan likadana ut nu som då (för 15 år sen) och redan då kändes de inte riktigt... ja, moderna. Flickkläder däremot är ju underbart att sy, synd bara att syrrans flicka har blivit så stor att det inte duger med hemsytt mera Får hoppas på en flicka om något år bara
    Det är därför det slutar med att man gör sina egna mönster *ler*. Jag tycker 70-talets mönsterböcker är utmärkta att utgå ifrån, men sedan så kikar jag väldigt mycket på hur "barnmodet" ser ut idag. Jag går ofta i affärer, men handlar väldigt sällan. Men inspitationen vill jag inte vara utan. 80-90-talsmodet är värre än 70-talsmodet i mitt tycke
  • Mari78 m pojktriss
    plura skrev 2010-04-13 14:43:19 följande:
    Mari78: Var tvungen att kolla hur beskrivningen var (tänkte att jag kanske fått det om bakfoten) men jodå mudd på innan ärmen syddes ihop. Tror jag struntar i den idéen och lyssnar på er istället 80/90-tals modet är riktigt ruggiga grejjer. Lånade en bok (utan att kolla innehållet) från början av 90 med lättsydda barnkläder -jisses nog var det lättsytt allt och bland det fulaste med.  Hängde som tält på barnen -a´la vik ett lakan på mitten sy 3-4 sömmar och klipp lite så har du en skjorta eller byxa eller en....*ryser* Mitt huvud är fullt av saker jag vill sy, men tiden och förkunskperna räcker inte till (det går väl lite hand i hand) Tänkte önska mig en bok med mönster (barn) tills jag fyller år, så då är frågan om man ska köpa EN bok vilken är det då man ska köpa? Är alltså ute efter bra basmönster som man sedan själv kan förändra.
    Om du skall satsa på en enda bok skulle jag nog säga Meedom & Meedom. Lite beroende på hur gamla barn du vill sy till så skulle jag välja 0-3 år eller 4-7 år. Sedan finns ju Welinder också, väldigt lik Meedom & Meedom dock så det är hugget som stucket vilken man väljer skulle jag tro, fast jag har båda *skratt*. Båda dessa är ju ursprungligen från 70-talet så du slipper alla hemska 80-90-talsgrejor.

    Ja, strunta i beskrivningen du. Det blir mycket snyggare och bekvämare att sy ihop mudden till en rundel och sy på denna när tröjan är ihopsydd.

    Nu skall jag åter till köket. Använder bordet som klippbord idag och hoppas hinna klippa lite till.
  • Mari78 m pojktriss
    Ullerull skrev 2010-04-13 19:02:51 följande:
    Idag har jag sytt en body med förstärkt raksöm stället för med tvillingnål, ja, kantbandet alltså. Tycker att det blir så fult med tvillingnål från baksidan, för mina barn duger det ju men den här ska inte de ha och då vill jag att det ska se bra ut från alla håll. Finns att beskåda. Ska nog fortsätta sy kantbanden med raksöm, det blev bra.
    Många som tycker det blir fult med tvillingnål på baksidan. Inte jag dock, jag tycker det ser bra ut, är ju som vanlig zickzack på baksidan. Men det är väl tur att smaken är som baken Fast jag använder ju numera mest CoverPron till kantband så problemet är inte så stort.
  • Mari78 m pojktriss
    Mimmi 71 skrev 2010-04-13 15:22:26 följande:
    Spännande! Är det tillklippning som gäller?Själv har jag jagat inspiration och spånat på en ny "kollektion". Vill köpa mer, mer och mer tyg så att jag kan provsy det hela. Men jag får nog istället försöka mig på att sy provplagg i tyger jag redan har istället. Blir det bra kanske de skall förverkligas i rätt tyger Jag har sagt det förr - jag letar ställe där man kan få till fler tummar på dygnet, men även där man kan få rejäl spark i baken och tummen ur
    Helt korrekt, tillklippning blev det för fulla muggar. Men det blev lite sytt också. Håller på och fnular lite med mitt mössmönster så jag testsydde 5 mössor i olika storlek också. Men där blir det åter till ritbordet för lite mer jobb...
  • Mari78 m pojktriss
    plura skrev 2010-04-13 21:56:47 följande:
    Har barn mellan 0-10 år, men det är väl främst till de yngre jag tänkt sy (0 och 2 år) Fast visst har jag planer till de större också. Det slog mig så sent som idag att jag är dum som inte försöker sy jeans till äldsta sonen. Han är en riktig smalis och det är hopplöst att hitta byxor till honom. Har för mig att jag läst (här) att Meedom hade storlekar till lite större barn med -är det kanske från modellerna 4-7år? Hmm en bok är nog för lite alltså. Synd att inte bokhandeln i stan har dem så att man kan få bläddra lite. 
    Har också en riktig smalis till son. Äldsta har alltid varit och kommer säkert alltid vara en riktig spinkis och det gör ju ont om man köper vanliga jeans och drar åt den reglerbara resåren för mycket tycker han. Så det är främst muddjeans som sys här hemma. Han är inte så intresserad av byxor med riktyg gylf och knapp heller, trots att han nu snart är 7 år.

    Jo, du har nog rätt i att det skulle finnas ytterligare en bok från Meedom med ännu större mönster också.
Svar på tråden Sytråden spinner vidare - lila tråd