• Helgona

    Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer

    Topdog skrev 2010-08-26 10:44:17 följande:
    Jag har en fråga. Hur hanterar man som familjehem, konflikten mellan att å ena sidan ha ett uppdrag som närsomhelst kan innebära att barnet flyttar hem till sina biologiska föräldrar, kontra sina egna känslor och anknytning till barnet?

    Jag tycks mig som om man lagt en omöjlig uppgift på många familjehemsföräldrar; du ska ta emot, knyta an och älska barnet som en del av din familj, men du ska ändå vara beredd på att barnet vilken månad som helst kan flytta. Hur hanterar man det som familjehem? Går det ut över anknytningen till barnet eller går det ut över barnet och familjehemmet i form av oro för hemflytt?
    Ofta vet man i alla fall liiite om vilken tidsplan det rör sig om 6 mån eller 1 år...eller 3 år...efter 3 år så känns det mer som uppväxt...Det svåra ligger i att man ofta får tänka om. Alltså barn som kommer som uppväxtplac kanske får flytta hem efter 1 år eller barn som bara skulle stanna 3 mån stannar en hel uppväxt.

    Men visst är det svårt. För familjehemmet men också för barnet. I början när det ofta är täta umgängen där kanske biologiska föräldrar talar om att snart, snart får du komma hem....
    Alltså har vi direkt 2 problem
    1, barnet knyter inte an för det ska ju snart hem
    2, hem är inte där den bor utan hos mamma/pappa

    Men nej vi knyter han direkt som vuxna och barnet får ta den tid den behöver... Ska barnet flytta så är vi vuxna nog att kunna hantera detta..
    Barn som knyter an har lättare att "knyta om" alltså är det mer jobb med barn som aldrig knytit an än barn som knytit an till fler  (generellt)

    Sedan är det ju inte så ofta som det handlar om att barn flyttas hem utan förvarning ...utan det slussas tillbaka hem från familjehemmet. Både barn och vuxna hinner ställa om sig.
    Men visst man känner en förlust...länge.
    CARPE DIEM
  • Helgona
    Anonym (Familjehem) skrev 2010-08-28 22:09:37 följande:
    Vi har varit med om en mycket snabb och oplanerad hemflyttning och det känns verkligen inte så bra. Inte för oss och inte för barnen som inte har hängt med alls. Jag hade tänkt mej att OM den dagen skulle komma så skulle vi ha en lång planering och kunna fasa ut barnen men så blev det inte. Placeringen har varit lång och helt plötsligt skulle dom bara hem !

    Hade önskat att man förberett barnen och gjort en vettig planering.
    Jo tack vi har också varit med om detta.  Men jag hoppas att det inte händer allt för ofta!
    Om du vill berätta så inboxa mig / kram
    CARPE DIEM
  • Helgona
    Anonym skrev 2010-08-30 18:12:59 följande:
    Hej.
    Skulle vilja ställa en fråga här som jag hoppas ni kan ge mig lite råd på. Min son (5½år) har varit placerad i 4 månader på lvu och jag har träffat honom bara en gång per vecka några timmar. Nu är lvu upphävt och jag och soc har pratat om hemgångsplanering. Dom vill att jag ska komma med förslag på hur den ska se ut. Personligen skulle jag vilja ta hem sonen här och nu, men inser ju att det absolut inte skulle bli bra för honom. Vad tycker ni skulle vara rimligt tidsmässigt, hur täta umgängen innan osv?
    Börja med samma mängd träffar fast i längre tid... sedan sova över en helg , sova hos familjen helgen efter o sen är det nog klart... ett barn som varit plac i 4 mån borde inte ta mer än 1 mån - 1,5 mån  att slussa tillbaka.
    Sedan det vore kanon om familjen han bor i kunde komma hem till dig några timmar helgen efter det...

    Lycka till :)
    CARPE DIEM
  • Helgona

    Vi var 25 o 29 o hade två biologiska barn varav den yngsta var 2 år gammal


    CARPE DIEM
  • Helgona
    Anonym (AnnaoM) skrev 2010-09-10 10:46:24 följande:
    Hur lång tid dröjde det innan utredningarna var klara och ni fick en placering?
    Vi blev utredda lite "snabbbt" inför ett kontaktfamiljsuppdrag som vi fick i samma veva. Men som sen slutade som familjehemsuppdrag...
    Vi blev två år senare utredda via Pride och fick då vänta ca 4mån på en plac...
    CARPE DIEM
  • Helgona
    Anonym (AnnaoM) skrev 2010-09-10 21:27:05 följande:
    Anonym "Jenny"
    Vad vi fick för info i starten var att stödfamilj är man om det är LSS som ligger till grund för ett beslut medans om det är SOL så är man kontaktfamilj, men här i tråden har vi alla olika erfarenheter av vad det heter. Men vi kallar oss för kontaktfamilj.

    "Jenny" har alltid delat rum med vår yngsta men nu har hon möjlighet till eget då vår stora flyttat hemifrån - -dock vill de sova i samma rum. Hon är lite mörkrädd och hemma delar hon rum med två syskon så hon är inte alls van vid att sova i eget rum. Men vem vet...så småningom kanske hon uppskattar det och hon vet att hon har ett "eget" rum hos oss, om och när hon känner sig redo för det?!
    ---------------------------
    Svar:
    Okej. Kontaktfamilj är vad vi skulle vilja bli då, om det inte är ett lättare LSS-barn. (Låter kanske jätteelakt men vill börja med någon som endast har sociala skäl till extra familj.)

    Okej, så om man har en lite finare dubbelsäng  eller två sängar så skulle det inte vara något problem att ha två barn i samma rum alltså  om det funkar mellan barnen. Det är ju bra att veta.
    Sol är http://www.socialstyrelsen.se/regelverk/lagarochforordningar/socialtjanstlagen(sol)
    Frivilligt

    LVU är inte frivilligt, då tas beslut av socialnämnden och sedan i Länsrätten. http://www.sposit.se/juridik/lvu.html

    Problemet är att det inte finns så många kontaktfamiljer i Sverige som det skulle behövas.
    Alltså prioriterar socialtjänsten barn med behov framför mammor som vill ha egentid..
    CARPE DIEM
  • Helgona
    Anonym (familjehemsmamma) skrev 2010-09-12 18:51:54 följande:
    Undrar om en sak, ni familjehem som tagit emot barn från ett jourhem, hur gick överflyttningen till? har barnen kontakt med jourhemmet och hur länge bodde barnet där innan de kom till er?
    H*n bodde där i 5 mån. Vi kom o hälsade på två gånger sedan kom de o hälsade på hos oss två gånger sedan sov de över m H'n,  o på morgonen så åkte jourhemmet hem...vi åkte tillbaka efter 1 vecka o hälsade på.
    Sedan har de haft kontakt m oss i några år...de har brytt sig lite extra om just h*n o det känns extra bra :)
    De har hälsat på tex födelsedagar o likn.
    Nu är det några år sedan o det tunnas alltmer ut. Men det är ju också naturligt.
    Barnet var ca 3 år
    CARPE DIEM
  • Helgona
    Anonym (Undrande) skrev 2010-09-18 20:53:11 följande:
    tomcar1: Tack. Vad är det som syns i socialregistret? Inte grejer från när jag var liten (upp till 12 år) va?
    Nej de senaste 5 åren om det inte handlar om grova brott..
    CARPE DIEM
  • Helgona
    Anonym (första placering) skrev 2010-09-26 10:56:51 följande:
    Hej alla familjehem!

    Vi har blivit erbjuden en placering hos oss och det känns ju såklart jätteroligt. Men eftersom det är vår första placering så vill jag ha lite råd av er som haft eller har en placering.  Det är 2 barn båda under 5 år, så alla råd och tips som ni har om hur vi kan underlätta övergången för dom är värdefulla, även andra råd är välkomna! Något speciellt vi ska tänka på?
    Oj vad roligt! Grattis!
    Ta ett snack med soc vad som ingår o vad som inte ingår, tex får ni extra bidr att köpa barnvagn, bilstolar o sånt för eller ska det ingå i ersättningen?
     Hur mycket kontakt/umgänge ska barnen ha? Vet ni om det kommer att bli en lång plac eller är det meningen att föräldrarna ska få tillbaka barnen innom snar framtid?
    CARPE DIEM
Svar på tråden Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer