• Lady Namárië

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Om man får tro dagens Aftonbladet vill Victoria bli ledd till altaret av kungen i sommar, trots att det strider mot svensk tradition.

    www.aftonbladet.se/brollopet/article6999626.ab

    Vad tycker du? Skall Victoria få som hon vill? Motivera gärna!


    So say we all
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-22 23:03
    Svenska Kyrkans syn på brudöverlämning:

    "Denna sed finns inte i vår tradition och är något som de flesta präster i Svenska kyrkan avråder från."

    www.svenskakyrkan.se/default.aspx
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
  • nollåtta
    jaghopparhögt skrev 2010-04-24 00:17:16 följande:
    Äh kom inte hit med ditt amerikanska historielösa trams nu.
  • Mei
    jaghopparhögt skrev 2010-04-24 00:22:28 följande:
    Egentligen kan man ju säga att när Viktoria gifter så är hon jobbet. Hon arbetar för Sverige. Och på jobbet kan man nog inte kräva att få göra exakt som man vill själv.Viktoria har många extra rättigheter som Kronprinsessa som vanliga människor inte har, därför bör hon rimligtvis också ha skyldigheter som andra människor inte har. Som att man inte får bestämma till 100% hur ens bröllop ska vara.
    Åh vad skönt att du skriver i tråden! Klokt och bra.
  • rasajj
    Lady Namárië skrev 2010-04-23 17:47:42 följande:
    Nu missar du symboliken i att man tillsammans har valt att ingå äktenskapet och därför går fram till vigselförrättaren gemensamt. Hur i all världen kan det förminska betydelsen av en vigsel?Och - som någon annan skrev - hur kan det vara mindre fint att gå sida vid sida med sin blivande make än att ha med sig en helt annan karl in?
    Gar man in i byggnaden dar vigseln ska hallas tillsammans med den man ska bilda familj med (vilket vigseln faktiskt handlar om!) sa visar ju det att vigseln ar onodig da man redan har paborjat sin resa tillsammans innan de hunnit fram till altaret.

    Vilket naturligtvis stammer pa majoriteten av par i Sverige idag, aven Prinsessan och hennes val av livspartner.

    Hela den iden objekterar jag emot!! Att ens ha en vigsel efter 8 ar av samboskap tycker jag ar en fars. Snacka om respektloshet infor vigselakten! 

    Gar man daremot in med sin fader eller bada foraldrarna (som manga har i USA valjer ) sa visar man att man gar fran fodelsefamljen och mot den nya familjen.

    Forhoppningsvis gor man det ocksa i borjan av sin relation inte i mitten efter de redan levt ihop och har villa, barn och hund.
    sophisticated laziness doesn't come naturally; it takes cultivating
  • rasajj
    Lady Namárië skrev 2010-04-23 22:13:42 följande:
    Ni som är för brudöverlämning, tycker ni at det skulle vara fint och romantiskt om er blivande man gick till er pappa och bad om er hand också, som de ofta gör i amerikanska filmer? Personligen hade jag verbalt bitchslappat båda herrarna hela vägen nerför gatan om de hade tyckt att de hade rätt att sitta och göra något så dumt. )
    Ja, och min pappa (helsvensk) var lite upprord over att han aldrig fick chansen att gora sa!

    Absolut hade bade han (min pappa) och jag och min man uppskattat om vi hade kunnat gora sa!
    sophisticated laziness doesn't come naturally; it takes cultivating
  • saltabanditen
    rasajj skrev 2010-04-24 00:35:14 följande:
    Gar man in i byggnaden dar vigseln ska hallas tillsammans med den man ska bilda familj med (vilket vigseln faktiskt handlar om!) sa visar ju det att vigseln ar onodig da man redan har paborjat sin resa tillsammans innan de hunnit fram till altaret. Vilket naturligtvis stammer pa majoriteten av par i Sverige idag, aven Prinsessan och hennes val av livspartner. Hela den iden objekterar jag emot!! Att ens ha en vigsel efter 8 ar av samboskap tycker jag ar en fars. Snacka om respektloshet infor vigselakten! Gar man daremot in med sin fader eller bada foraldrarna (som manga har i USA valjer ) sa visar man att man gar fran fodelsefamljen och mot den nya familjen. Forhoppningsvis gor man det ocksa i borjan av sin relation inte i mitten efter de redan levt ihop och har villa, barn och hund.
    Det låter väldigt klokt att stäva efter något som gällde för 100 år sedan. *ironisk*
    Då var man beroende av familjen, att leva och försörja sig själv var för de flesta inte att tänka på. Alltså var det av nödvändighet man gick från en familj till en annan.

    Jag vet inte hur ni har det där på andra sidan Atlanten, men här hemma i Sverige har vi utvecklats en aning på 100 år, så även de kyrkliga pålagorna och påbuden.
    Tex har vi inte kyrkoplikt längre för ensamstående mödrar men ni kanske har det kvar det också?
    (Det innebar att mödrar som födde oäkta barn fick stå på en skampall i kyrkan till allmän beskådan. Alltså något synnerligen skamfyllt).

    Det jag undrar över varför du anser att det är respektlöst att gifta sig efter ett samboskap. Respektlöst mot gud? Och i så fall, vart får du det ifrån?
  • Joual

    Nu har jag för mig att saagr är mormon (rätta mig om jag har fel) vilket såklart påverkar hennes syn på äktenskapet. Inom LDS har man en annan syn på familjeliv och familjebildning än vad sekulariserade svenskar har. 

  • rasajj
    giftgrodan skrev 2010-04-24 00:53:26 följande:
    saargr: men "påbörjat" sin resa har väl alla par, såvida det inte är arrangerade bröllop?
    Att valja att gifta sig betyder inte per automatik att de redan paborjat sin relation som familj. Det ar respektlost mot vigselakten att ha den langt efter att familjen ar etablerad. det ar som att fira examen langt efter att man redan arbetat innom yrket man forvantas ta examen innom.
    sophisticated laziness doesn't come naturally; it takes cultivating
  • Joual
    rasajj skrev 2010-04-24 01:03:54 följande:
    Att valja att gifta sig betyder inte per automatik att de redan paborjat sin relation som familj. Det ar respektlost mot vigselakten att ha den langt efter att familjen ar etablerad. det ar som att fira examen langt efter att man redan arbetat innom yrket man forvantas ta examen innom.
    Tycker du att det vore bättre om de inte gifte sig öht? Det är ju (i praktiken) alternativet. 
  • Björnmossa
    rasajj skrev 2010-04-24 00:35:14 följande:
    Gar man in i byggnaden dar vigseln ska hallas tillsammans med den man ska bilda familj med (vilket vigseln faktiskt handlar om!) sa visar ju det att vigseln ar onodig da man redan har paborjat sin resa tillsammans innan de hunnit fram till altaret. Vilket naturligtvis stammer pa majoriteten av par i Sverige idag, aven Prinsessan och hennes val av livspartner. Hela den iden objekterar jag emot!! Att ens ha en vigsel efter 8 ar av samboskap tycker jag ar en fars. Snacka om respektloshet infor vigselakten!  Gar man daremot in med sin fader eller bada foraldrarna (som manga har i USA valjer ) sa visar man att man gar fran fodelsefamljen och mot den nya familjen. Forhoppningsvis gor man det ocksa i borjan av sin relation inte i mitten efter de redan levt ihop och har villa, barn och hund.
    Förr var dte inte ovanligt att den juridiska vigseln hölls nån annanstans, tex på kyrktrappan, och sen på högmässan gick paret in tillsammans för första gången och välsignades.
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?