• Lady Namárië

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Om man får tro dagens Aftonbladet vill Victoria bli ledd till altaret av kungen i sommar, trots att det strider mot svensk tradition.

    www.aftonbladet.se/brollopet/article6999626.ab

    Vad tycker du? Skall Victoria få som hon vill? Motivera gärna!


    So say we all
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-22 23:03
    Svenska Kyrkans syn på brudöverlämning:

    "Denna sed finns inte i vår tradition och är något som de flesta präster i Svenska kyrkan avråder från."

    www.svenskakyrkan.se/default.aspx
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
  • Mad as snow
    Pormoicheia skrev 2010-04-24 10:01:59 följande:
    Förstår inte riktigt problemet.I varendsa tråd om bröllop och relationer så komemr FL maffian i och är politiskt koeerkt och skriker ut att folk minsann inte ska lägga sin i och att man måste för göra det som man vill, det är ju trots allt bröllposparets bröllop, inte alla andras.Men för kromprincessan gäller tydligen inte detta... Lår dem göra som de vill. Har hon drömt om ett överdådigt "amerikanst" bröllop med överlämnande av bruden så gör det väl ingen skada att hon får det?Sen kan man ju däremot diskutera det där med hur det ska finansieras. Men denna tråd handlar ju om överlämnande eller ej, inte hur bröllopet ska finansieras.
    Det enda någorlunda godtagbara argumentet i min värld för att vi alls ska ha ett kungahus, är för att dess medlemmar gör en såpass bra och viktig reklam för Sverige (nej, jag köper inte detta heller - men okej). Det är av den anledningen vi betalar för att kungabarnen ska gå i de bästa skolorna, köra de dyraste bilarna och shoppa handväskor för hutlösa summor. Det är av den anledningen vi kommer att sponsra Ockelbo-Daniels avkommor på exakt samma sätt. I gengäld klipper de band, ler och svarar på frågor och marknadsför och representerar Sverige. Det är deras huvudsyssla. Det är vad de gör. Den dagen prinsessan gifter sig så är det inte bara hennes dag. Hon representerar Sverige precis lika mycket som hon alltid gör när varenda kamera är riktad mot henne, när varje statsöverhuvud i åtminstone hela Europa är närvarande. Nej, det är inte upp till henne att välja hur hon ska representera Sverige, det är inte upp till henne att välja ut en random tradition som kittlar hennes emotioner. Om hon nu vill vara det ideal hon säger sig eftersträva så är det jävligt viktigt att hon begriper vad den här symboliska traditionen betyder, vad den betyder världen över och framför allt varför vi inte har en sådan tradition i svenska kyrkan.

    Jag är inte intresserad av att ha ett kungahus över huvud taget. Men jag anser att i den stunden vilken Svensson som helst blir blåblodig och för evigt försörjd av svenska folket, och i den stunden medlemmarna i den familjen bestämmer lite hur de vill själva att de som Sveriges Ansikten Utåt ska se ut - i den stunden är verkligen hela poängen med en monarki uppluckrad. Och den poängen hänger redan från början på väldigt svaga trådar.

    Vill man göra exakt som man vill i egenskap av Kronsprinsessa - och inte i egenskap av privatperson, märk väl - så får man abdikera. Det finns det många som har gjort innan henne.
    Someone get me a fucking wiener before I die.
  • Pormoicheia
    Björnmossa skrev 2010-04-24 12:54:17 följande:
    Det är inte tidsenligt heller. Det är inte tidsenligt att skilja på mannens och kvinnans roll i relationen. Att kvinnan går in med sin pappa är ett steg tillbaka hur man än ser det. Traditioner har nog aldrig eller sällan förändrats smidigt och omärkligt, speciellt inte "tunga" traditioner som bröllop. Symbolik och tradition är viktigt vid vigslar, annars skulle det duga lika bra att skriva på ett papper hos Skatteverket. I prinsessans fall är det ännu viktigare av skäl som många tagit upp här. Jag tycker det här är jättetråkigt och jag tycker för övrigt också att det är tråkigt att de inte bytte ringar utan att bara hon fick en ring som om de vore amerikaner. Jag har alltid varit för kungahuset eftersom jag tycker om tradition och nedärvda seder, men ärligt talat är jag så besviken på Victoria nu att jag inte längre kan motivera för mig själv varför vi har en monarki. Så stor tycker jag att den här frågan är. Victoria har blivit en annan person i mina ögon, jag har trott att hon har varit den i kungafamiljen som INTE stått för fortkörning, plastikoperationer, Stureplan och annat nyrikt beteende och så kommer det här. Jag tror de flesta tjejer i Sverige vet att frågan om brudöverlämning är en het potatis och att de flesta därför skulle välja bort överlämning om vi hade en så enorm  samhällsställning att försvara, men det verkar hon ha missat hela och då undrar man vad hon lever i för värld, är hon bara ajour med storpolitik och skånska slott eller har hon NÅGON som helst susning om andra nutidsfrågor som faktiskt också är viktiga för den som ska representera ett helt folk? Förmodligen tycker många att jag är jättelöjlig, men det bjuder jag på .
    Jag förstår absolut hur du menar och visst är det skillnad på att vra en "svennson" och att tillhöra den representativa delen av befolkningen.

    Men jag tycker inte att det är så farligt och tycker absolut att hon borde kunna få denna lilla detalj igenom om hon vill det.
    Om inte annat kan det ju visa att sverige är öppna för andra traditioner än våra egna, och det är ju positivt.
    Apprentice Moraltant *back in action*
  • Joual
    Pormoicheia skrev 2010-04-24 13:28:50 följande:
    Jag förstår absolut hur du menar och visst är det skillnad på att vra en "svennson" och att tillhöra den representativa delen av befolkningen. Men jag tycker inte att det är så farligt och tycker absolut att hon borde kunna få denna lilla detalj igenom om hon vill det. Om inte annat kan det ju visa att sverige är öppna för andra traditioner än våra egna, och det är ju positivt.
    Det finns massor av traditioner från andra länder som inte har sina rötter i och symboliserar kvinnoförtryck. Hon kanske kunde välja någon av dem? 
  • Molson Canadian
    Add3 skrev 2010-04-24 13:23:42 följande:
    Jo, det tog den tid frågan borde ta i en person med eget liv, dvs ca 5 sekunder. Av dessa 5 sekunder tog det ca 1 sekund att sätta frågan i sitt sammanhang, ca 1 sekund att avfärda den som trivial (om man har ett eget liv dvs) och sedan 3 sekunder att förundras över att man orkar sätta detta i print (jag läste det på en löpsedel). Nästa sekund såg jag att bananer kostade 19:90 kr/kg. Då detta var otroligt mycket viktigare information så sopade det iväg bekymret med det sk 'kungliga' husets problem att gifta sig med en skoterförsäljare...
    Du inser naturligtvis att du inte presenterar något faktiskt och allmängiltigt förhållande nu. Att reducera religionsfriheten till en gullig kuliss kan naturligtvis vara betydligt viktigare än bananers kilopris. 
  • Björnmossa
    Pormoicheia skrev 2010-04-24 13:28:50 följande:
    Jag förstår absolut hur du menar och visst är det skillnad på att vra en "svennson" och att tillhöra den representativa delen av befolkningen. Men jag tycker inte att det är så farligt och tycker absolut att hon borde kunna få denna lilla detalj igenom om hon vill det. Om inte annat kan det ju visa att sverige är öppna för andra traditioner än våra egna, och det är ju positivt.
    Jag tycker att frågan är viktigare än så och jag tycker det är viktigt att Sverige visar att vi inte flirtar minsta lilla med vissa kulturyttringar. Till sådana kulturyttringar räknar jag kvinnors villkor i (de flesta) andra länder och till viss del även amerikaniseringen av vår kultur,

    (Jag vet att Sverige tidigare tagit stort intryck av tex fransk och tysk kultur. Folk protesterade då med. Med några USA-ivrare och några riktigt reaktionära tar vi nog lagom stort intryck i slutändan. Men det är inte Victorias sak att gå i främsta ledet.)
  • jaghopparhögt
    Johan01 skrev 2010-04-24 09:56:22 följande:
    Nämen det var ju passande. Att en av hennes ansvarsuppgifter bör vara att hon inte får bestämma hur sitt eget bröllop ska se ut Det argumentet kan man dra hur långt som helst. Stackars Victoria, hon får inget liv överhuvudtaget.
    Hon har gott om fritid där hon kan vara sig själv. Men i offentliga sammanhang börhon vara kronprinsessan Viktoria som representerar Sverige, och det är en yrkesroll.
    Vill hon inte göra detta så är det ju bara att dra sig undan.
    Jag är inte så intresserad av monarki så jag skulle inte gråta då men nu när vi har monarki så ska iv väl utnyttja det så mycket vi kan som reklam för Sverige. Och då tycker jag inte det passar sig att kronprinsessan skrotar gamla svenska traditioner till förmån för saker ur amerikanska filmer.
  • frupoulsen

    spelar det någon roll ? , tycker hela cirkusen runt deras bröllop är så fruktansvärt löjlig.
    Hela kunga familjen lever ju på alla skattebetalare , alltså enligt mej är det ju lika som dom människor som går på social bidrag , fast man kanske skulle kalla det lyx soc då.

    men de är ju bara min åsikt

  • hejpa

    klart hon ska få som hon vill!
    jag skulle själv vilja att min pappa överlämnar mig när jag gifter mig :) tycker det är fint.

  • Mei
    Mad as snow skrev 2010-04-24 13:28:48 följande:
    Det enda någorlunda godtagbara argumentet i min värld för att vi alls ska ha ett kungahus, är för att dess medlemmar gör en såpass bra och viktig reklam för Sverige (nej, jag köper inte detta heller - men okej). Det är av den anledningen vi betalar för att kungabarnen ska gå i de bästa skolorna, köra de dyraste bilarna och shoppa handväskor för hutlösa summor. Det är av den anledningen vi kommer att sponsra Ockelbo-Daniels avkommor på exakt samma sätt. I gengäld klipper de band, ler och svarar på frågor och marknadsför och representerar Sverige. Det är deras huvudsyssla. Det är vad de gör. Den dagen prinsessan gifter sig så är det inte bara hennes dag. Hon representerar Sverige precis lika mycket som hon alltid gör när varenda kamera är riktad mot henne, när varje statsöverhuvud i åtminstone hela Europa är närvarande. Nej, det är inte upp till henne att välja hur hon ska representera Sverige, det är inte upp till henne att välja ut en random tradition som kittlar hennes emotioner. Om hon nu vill vara det ideal hon säger sig eftersträva så är det jävligt viktigt att hon begriper vad den här symboliska traditionen betyder, vad den betyder världen över och framför allt varför vi inte har en sådan tradition i svenska kyrkan.Jag är inte intresserad av att ha ett kungahus över huvud taget. Men jag anser att i den stunden vilken Svensson som helst blir blåblodig och för evigt försörjd av svenska folket, och i den stunden medlemmarna i den familjen bestämmer lite hur de vill själva att de som Sveriges Ansikten Utåt ska se ut - i den stunden är verkligen hela poängen med en monarki uppluckrad. Och den poängen hänger redan från början på väldigt svaga trådar.Vill man göra exakt som man vill i egenskap av Kronsprinsessa - och inte i egenskap av privatperson, märk väl - så får man abdikera. Det finns det många som har gjort innan henne.
    Gud så bra!
  • Johan01
    jaghopparhögt skrev 2010-04-24 14:05:31 följande:
    Hon har gott om fritid där hon kan vara sig själv. Men i offentliga sammanhang börhon vara kronprinsessan Viktoria som representerar Sverige, och det är en yrkesroll.Vill hon inte göra detta så är det ju bara att dra sig undan.Jag är inte så intresserad av monarki så jag skulle inte gråta då men nu när vi har monarki så ska iv väl utnyttja det så mycket vi kan som reklam för Sverige. Och då tycker jag inte det passar sig att kronprinsessan skrotar gamla svenska traditioner till förmån för saker ur amerikanska filmer.
    Ett giftemål anser jag vara en privat sak iof och inte en del i hennes yrkesroll. Men iochmed att hon är en offentlig person blåses detta upp till absurda proportioner. Jag ser ingen riktig mening med monarki i dagens sverige, förutom att det kan anses exotiskt för andra länder, men det tycker inte jag berättigar den stora kostnaden som kungahuset kostar idag.

    Så summa summarum. jag skiter egentligen i allt detta och tycker det är sak samma. Dock skulle jag vilja att bröllopets prislapp inte till stor del låg på våra axlar.

    Jag tycker att en ännu intressantare diskussion än denna, skulle vara huruvida sverige bör vara monarki eller inte. Meddela mig om någon sådan finns eller dyker upp.
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?