• Lady Namárië

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Om man får tro dagens Aftonbladet vill Victoria bli ledd till altaret av kungen i sommar, trots att det strider mot svensk tradition.

    www.aftonbladet.se/brollopet/article6999626.ab

    Vad tycker du? Skall Victoria få som hon vill? Motivera gärna!


    So say we all
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-22 23:03
    Svenska Kyrkans syn på brudöverlämning:

    "Denna sed finns inte i vår tradition och är något som de flesta präster i Svenska kyrkan avråder från."

    www.svenskakyrkan.se/default.aspx
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
  • giftgrodan
     rasajj skrev 2010-04-24 00:35:14 följande:
    Gar man in i byggnaden dar vigseln ska hallas tillsammans med den man ska bilda familj med (vilket vigseln faktiskt handlar om!) sa visar ju det att vigseln ar onodig da man redan har paborjat sin resa tillsammans innan de hunnit fram till altaret.
    Det var det citatet jag syftade på, och sin gemensamma resa startar man ju innan man gifter sig, _även_ om man inte bor ihop eller har barn ihop.
  • frogande

    Oj? Ibland ska "svensk tradition" verkligen värnas om, medan den andra gånger inte alls ska få finnas kvar. Ja, rent utav då t. o. m utrotas.

    Vad roligt det kan bli ibland{#lang_emotions_laughing} I synnerhet då Svenska kyrkan plötsligt ska få finnas till i den "svenska folksjälen"{#lang_emotions_laughing}

  • Limano

    Men det är ju en dag som man förhoppningsvis bara gör en gång i sitt liv, låt dem bestämma själva hur de vill ha det. Kanske prästerna skulle bli lite öppnare och låta folk få göra lite mer som de vill, resten av samhället utvecklas ju.

    Nu är jag själv gift och gifte mig borgeligt. Skulle inte vilja att min pappa "gav bort mig" då jag anser att ett bröllop är mellan mannen och kvinnan och deras kärlek till varandra. Min pappa hade inget med det beslutet att göra och ingen religion heller.
    Men jag skulle bli helt galen om nån annan skulle bestämma över min stora dag.

    Visst hon är prinsessa, men hela hennes liv går ju ut på att andra bestämmer Så just denna dag tycker jag att de kan få välja själva hur de ska fira sin kärlek till varandra.

  • Majskolven

    Jag förstår inte överhuvudtaget varför vi ens lägger oss i hur de vill fira sin dag.
    Bara för att hon är en offentlig person så behöver inte våra fingrar och åsikter vara med i allt hon gör.

    Det är inte ens säkert att hon har tänkt i de banor som flera av er gjort här.
    Betydelsen av att bli ledd av sin fader till altaret är nog utdöd sen länge.
    Detta är ju bara löjligt.

    Vad skulle ni säga om nån satt och diskuterade fientligt om ert bröllop?
    Låt dom få göra som dom vill, det är väl inte hela världen.
    Det vi borde diskutera isåfall om något är varför i hela världen vi ska betala för kalaset?

  • Joual

    Det är klart att Victoria själv (eller rättare sagt: hon och Daniel) ska få bestämma så mycket som möjligt om sin bröllopsdag. Men när det gäller just brudöverlämningen och vigselns övriga utformning har de inte sista ordet. De har valt en kyrklig vigsel, och då är det prästen/kyrkan som bestämmer. I det här fallet väljer de att gifta sig i Stockholms stift där biskopen tidigare gått ut och avrått prästerna från att tillåta brudöverlämning. 


    Kronprinsessan är ingen privatperson. Det hon gör representerar Sverige, och kommer dessutom att bli stilbildande en lång tid framöver. Så nej, hon gör inte som hon vill, även om just det mantrat upprepas hur många gånger som helst på Bröllopstorget. 
  • Johan01
    jaghopparhögt skrev 2010-04-24 00:22:28 följande:
    Egentligen kan man ju säga att när Viktoria gifter så är hon jobbet. Hon arbetar för Sverige. Och på jobbet kan man nog inte kräva att få göra exakt som man vill själv.Viktoria har många extra rättigheter som Kronprinsessa som vanliga människor inte har, därför bör hon rimligtvis också ha skyldigheter som andra människor inte har. Som att man inte får bestämma till 100% hur ens bröllop ska vara.
    Nämen det var ju passande. Att en av hennes ansvarsuppgifter bör vara att hon inte får bestämma hur sitt eget bröllop ska se ut{#lang_emotions_laughing} Det argumentet kan man dra hur långt som helst. Stackars Victoria, hon får inget liv överhuvudtaget.
  • Pormoicheia

    Förstår inte riktigt problemet.

    I varendsa tråd om bröllop och relationer så komemr FL maffian i och är politiskt koeerkt och skriker ut att folk minsann inte ska lägga sin i och att man måste för göra det som man vill, det är ju trots allt bröllposparets bröllop, inte alla andras.

    Men för kromprincessan gäller tydligen inte detta...

    Lår dem göra som de vill. Har hon drömt om ett överdådigt "amerikanst" bröllop med överlämnande av bruden så gör det väl ingen skada att hon får det?

    Sen kan man ju däremot diskutera det där med hur det ska finansieras. Men denna tråd handlar ju om överlämnande eller ej, inte hur bröllopet ska finansieras.


    Apprentice Moraltant *back in action*
  • gealach

    Jag tycker egentligen att det är konstigt att de inte följer den svenska traditionen. Å andra sidan är det ju rätt många brudpar som inte gör det, och är det OK med prästen så måste det få vara OK.

    Jag tycker inte om vad överlämningen står för, men samtidigt är det deras bröllop och de har säkert en anledning till att vilja göra på det sättet. Ingen kan väl tvivla på att Victoria gör det här av egen vilja, med tanke på att hon kämpat för att få gifta sig med just Daniel.

    Dessutom läste jag nyligen att kungens systrar överlämnades av sin farfar, så det kan ju faktiskt vara någon sorts familjetradition för dem, som vi inte känner till.

    Så sammanfattningsvis - låt dem göra som de känner för, det är tillräckligt mycket av bröllopet som de inte får bestämma över, så låt dem bestämma över det de kan.


  • MissMurrig
    Limano skrev 2010-04-24 08:36:44 följande:
    Men det är ju en dag som man förhoppningsvis bara gör en gång i sitt liv, låt dem bestämma själva hur de vill ha det. Kanske prästerna skulle bli lite öppnare och låta folk få göra lite mer som de vill, resten av samhället utvecklas ju. Nu är jag själv gift och gifte mig borgeligt. Skulle inte vilja att min pappa "gav bort mig" då jag anser att ett bröllop är mellan mannen och kvinnan och deras kärlek till varandra. Min pappa hade inget med det beslutet att göra och ingen religion heller. Men jag skulle bli helt galen om nån annan skulle bestämma över min stora dag. Visst hon är prinsessa, men hela hennes liv går ju ut på att andra bestämmer Så just denna dag tycker jag att de kan få välja själva hur de ska fira sin kärlek till varandra.
    Kan hon inte betala själv då på HENNES dag? Hon kan nog bestämma själv många dagar, det är ju inte medeltiden. En prinsessan kan ju gå och fika, hälsa på vänner golfa... utan att någon bestämmer det år henne. Men justa denna dag kommer många kameror vara riktade mot henne, många politiker och folk från hela världen kommer dit för att se vår PRINSESSA (inte bara sin polare) gifta sig. HON är en symbol för sverige och bör hålla sig till svenska traditioner då. Speciellt då hela Sveriges befolkning betalar kalaset. Jag hade gärna låtit någon annan betala för mitt mångmiljonbröllop, då hade jag inte brytt mig om jag skulle bli överlämnad, gått själv eller hoppa hage in i kyrkan... Men när JAG gifter mig så blir det för några tusen som jag får jobba HÅRT för och jag ska inte sybolisera sverige för det är bara mina vänner som kommer, så jag kommer bestämma själv. 
    Hon kan som sagt inte komma och begära att skattebetalarna ska pröjsa brölloppet för miljoner och sedan välja lite själv hur det ska vara. Antingen så är hon PRINSESSA och jobbar för Sverige, eller så betalar hon själv och har ett eget bröllop och är bara Viktoria. 
  • PCOskruttan

    Brudöverlämning är i Sverige inte en "gammeldags" tradition, det är inte en svensk tradition alls.  Här har brudparet ända sen kyrkan tog över ceremonin på medeltiden gått tillsammans till prästen.

    Brudöverlämning har blivit populärt för att folk ser det på amerikansk film och blir så indoktrinerade att de tror att det är så det "ska" vara...

Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?