• Kattflickan

    Downs syndrom - Vi gjorde abort

    Limpan 83 skrev 2010-11-22 16:10:25 följande:

    Hej!


    Jag "födde" min lilla i vecka 21 :((((( !!!


    Millan: Det går åt helvete!! Har skrapats fyra gånger nu samt åkt på en infektion vilket jag som tur var upptäckte tidigt och fick snabbt antibiotika. Efter senaste skrapningen är de ännu inte säkra på att allt är ute. Den förklaringen jag får är att min moderkaka sitter fast väldigt väl, typ växt sig fast. Ska dit nu på onsdag för provtagningar samt undersökning. Visar det sig att jag fortfarande har rester kvar kommer jag att få gå på cellgiftsbehandling!! Jag är helt utom mig av oro och har tusen frågor. Mår skit rent ut sagt! Har inga som helst förhoppningar inför onsdagen.

    Jag återkommer med info efter besöket.

    Hoppas att ni lyckas bli gravida snart! Det är det enda jag vill bli nu :(

    Kramar


    Hej,

    Stackare! Jag känner verkligen med dig! Som att det inte vore illa nog med det du redan gått igenom! Det måste vara ovanligt att så där många skrapningar behövs. Hoppas verkligen att du slipper cellgiftsbehandlingen och att du snabbt återhämtar dig från skrapningarna och infektionen. Sen hoppas jag att du snart blir gravid igen! 

    Jag håller också mina tummar att det går bra på onsdag! 

    Styrkekramar!

    Millan
  • Kattflickan

    Hej Limpan, 

    Skönt att du slapp cellgifterna nu iallafall! Hoppas det sista kommer ut av sig självt!

    Jag blödde strax mer än 3 veckor, fast på slutet var det mest bruna flytningar. Det tog mellan 5-6 veckor från aborten innan min mens kom tillbaka. Nästa månad har vi tänkt börja försöka igen. Vi har iofs haft oskyddat sex den här månaden också men jag tror inte det blir nåt. Då har vi fått svar på blodproverna också om någon av oss har en balanserad translokation.

    Har ni andra undersökt det?

    Jag har läst en del om att det har forskats på att folsyrametabolismen hos mödrar till barn med DS kan vara störd. Jag frågade läkaren om detta och hon sa bara att sådan forskning pågår men hon verkade inte kunna säga något säkert. Sen sa hon att jag kunde få recept på starkare folsyra om jag ville, så jag äter nu 5 mg per dag. Hon sa att det inte är skadligt att ta mycket om man planerar barn. Har ni funderat något över detta med folsyran?

    Millan 

  • Kattflickan

    Innan jag gick på återbesök efter aborten (7 veckor efter) så mailade jag ett antal frågor till läkaren som vi skulle till. (Samma läkare som gjorde moderkaksprovet). En del frågor gällde folsyrametabolism och en fråga gällde translokationer. Men jag tror faktiskt att hon nämnde innan att man kan genom ett blodprov på föräldrarna undersöka om de har en balanserad translokation.  Vi har ännu inte fått svar, men det skulle ta 2-3 veckor och det har idag tagit prick 2 veckor, så nån gång i nästa vecka borde vi kunna få svar.

    Jag har inte känt mig så rädd för bröstcancer pga att jag äter folsyra, det kanske jag borde då min mamma har haft det. Den dos jag äter är ju ca 10 ggr rekommenderad daglig dos. Men som sagt, det är ju inte helt belagt att det kan hjälpa heller. 

    Ta igen dig nu Limpan så att du blir helt frisk!

    Millan

     

  • Kattflickan

    Hej,

    Jag äter Folacin, 5 mg. Tar en tablett per dag. Pernilla, fick du på recept av din läkare? Hur motiverade läkaren det för dig? Jag är bara nyfiken. 

    Millan 

  • Kattflickan

    Hej,

    Vi borde få svaren den här veckan. Vi gjorde ju moderkaksprov och jag antar att om de hade kunnat se det där så hade inget blodprov behövts. Om det går att se på fostervattensprov vet jag inte? Vår läkare sa bara att de skulle ta ett prov på oss för att se om vi hade en robertsonsk translokation(en form av balanserad translokation). Jag bor i Uppsala och vi har varit på akademiska.

     Jag blev inte gravid den här månaden, men det var inte heller väntat då vi inte försökt på riktigt. Under december ska vi börja försöka igen. Jag vill verkligen bli det men är samtidigt rädd.

    Bra limpan att det mest är bruna flytningar, så var det för mig strax innan det upphörde blöda!

    Millan

     

  • Kattflickan

    Hej,

    Limpan: Det måste ju kännas hemskt! Har läkaren kunnat förklara varför de inte får ut allt vid skrapningarna? Du skrev att moderkakan kanske fastnat men de måste väl ha varit med om något liknande och veta vad de ska göra. Är det ett bra sjukhus du  varit till? Har blödningarna upphört? Förstår att det känns tröstlöst och hoppas verkligen att det snart är över för dig så att du kan gå vidare. 

    Pernilla79: Ja, det stämmer ju att när barnet haft ryggmärgsbråck så brukar mamman rekommenderas att äta en stark dos Folsyra! Om mamman fått ett barn med DS så finns ju ingen sån officiell rekommendation..än iallafall.

    Alisia: Tack för informationen! Jag har ännu inte fått mitt provsvar. Men det borde innebära att sannolikheten att min sambo har en robertsonsk translokation är mycket liten då vi rätt snabbt blev gravida.

    Som jag har förstått så kan det gå på tre sätt om man har en balanserad translokation och skaffar barn: 1. Barnet får en helt normal kromosomuppsättning, 2. Barnet får också en balanserad translokation. 3. Barnet får en obalanserad translokation. Ni har haft tur då som fått en dotter med den balanserade varianten.

    Kramar till alla!

    Millan 

     

  • Kattflickan

    Hej,

    Tänkte bara berätta att jag fick reda på provsvaren idag! Både jag och sambon har normala kromosomuppsättningar. Jag är så lättad!

    Limpan, jag tycker också att det är konstigt att  läkaren inte nämnde något om blodprov för att kolla av om någon av er har en balanserad translokation. Inte bra att det är olika på olika sjukhus

    Millan som nu ska äta. 

  • Kattflickan

    Elle: Det måste var jättejobbigt för dig nu. Jag hoppas att aborten går "bra" och att du återhämtar dig snart. Det tar tid efteråt att komma tillbaka. Man blir ledsen och måste få vara det. Som någon sagt här innan, man kommer nog alltid bära med sig sorgen av det barn man inte fick.

    Prata gärna ut här, vi är ju flera som gått igenom samma sak!

    Kram!

    Millan 

  • Kattflickan

    Elle: Skönt att det gick bra och snabbt, för mig tog det ca 9 timmar och gjorde i allafall i början rejält ont. Men jag fick inga komplikationer.

    Vi tittade också på vår lilla flicka och det som etsat sig fast mest i min hjärna är de små händerna som var så fina med sina små  fingrar.  

    Jag hade ägglossning för några dar sen och då försökte vi, så på julafton vet jag om det funkade den här gången. Det har nu gått 2,5 månader sen avbrytandet och jag har haft två mensar. Känns bra att komma igång igen och försöka bli gravid men samtidigt så känner jag mig rädd för att nåt då ska hända igen. Har svårt att ha samma tillförsikt.

    Jag har pratat både med kollegor och vänner om vad som hände och ingen har fördömt mig, bara tröstat. Endast en vän har jag undvikit att prata med för hon är helt emot abort.  

    Limpan: Jätteskönt att det ser bättre ut! Du kanske äntligen kan pusta ut!

    Millan 

Svar på tråden Downs syndrom - Vi gjorde abort