• Anonym (ADD?)

    ADD symptom hos vuxna

    Ni vuxna med ADD: jag undrar vad har ni för symptom? När uppmärksammades det och hur? Vilka tecken på ADD finns det?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-08 18:24
    Jag har skapat en ny tråd (mötesplatsen) där vi kan diskutera annat som rör ADD/ADHD förutom symtom: www.familjeliv.se/Forum-11-308/m56019945-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-28 22:43
    Viktig information om listan:

    Listan nedan är en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som de flesta av oss i tråden upplever frekvent och har gemensamt med varandra.

    Det är inte en lista som innehåller några absoluta sanningar eller säkra källor.
    Det är inte heller en lista över korrekta diagnoskriterier som professionella läkare och psykologer använder sig av vid diagnosticering.
    Det är en lista skriven i syfte att underlätta för oss som eventuellt kommer att utredas, att ta med till våra läkare vid ett första bedömingssamtal, att visa eller läsa upp för psykologen eller våra nära och kära.

    En del av oss som skriver eller har skrivit här har redan en (av läkare) konstaterad ADHD eller ADD-diagnos, någon är under utredning medan andra fortfarande står i kö i väntan på utredning. Om du är en av dem som trillar in här, kanske mest av nyfikenhet, läser och känner igen dig i några eller i alla de symtom som finns med på listan behöver det inte betyda att du har ADHD/ADD. Men är du orolig och misstänker en eventuell ADHD/ADD-diagnos bör du kontakta din vårdcentral eller en öppenpsykiatrisk mottagning för vidare utredning.
    Nog för att en del av oss i tråden besitter stor erfarenhet och mycket kunskap om ämnet men vi är inga läkare eller psykologer. Vi kan svara på frågor och det gör vi så gärna, men vi kan inte lämna något definitivt svar eller ställa diagnos på någon.

    Listan får däremot användas av vemsomhelst, kopieras, skrivas ut, ramas in eller vad du nu vill. Men kom ihåg, listan är endast en sammanfattning av de symtom och funktionsnedsättningar som vi i tråden upplever och det frekvent, d.v.s ofta förekommande eller "on a daily basis".

    ~ Igångsättningssvårigheter - även de enklaste sysslor som t.ex vika tvätt, plocka ur diskmaskinen, duscha eller borsta tänderna skjuts upp.

    ~ Behov av rutiner och struktur men ...

    ~ Svårt för att själv strukturera, organisera och planera sin vardag och sina saker

    ~ Låg mental uthållighet

    ~ Lättdistraherad

    ~ Låg koncentrationsförmåga - stora svårigheter med att behålla fokus och uppmärksamet i synnerhet på saker man upplever tråkiga

    ~ Nedsatt arbetsminne/korttidsminne

    ~ Bristande motivation och därför

    ~ Ofta alltid på jakt efter just motivation i form av olika belöningar vilka kan vara allt i från att sitta vid datorn, äta godis, dricka alkohol, shoppa etc.

    ~ Impulsiv - te.x när det kommer till beslutsfattande men där finns även stora tendenser till

    ~ Beslutsångest - vela och fundera alldeles för länge innan ett beslut tas

    ~ Påbörjar olika projekt men avslutar dem sällan - man kan te.x få för sig att man ska börja träna och köper träningskläder och gymkort men struntar sedan i att gå till gymmet, man hoppar på olika kurser som "verkar skoj" just då men inser sedan ganska snabbt att det inte var det, hoppar av och påbörjar något annat istället.

    ~ Ombytlig/nyckfull/obeständig (se ovan)

    ~ Kommer ur balans/blir lätt störd när ens rutiner rubbas

    ~ Tidsoptimist - kommer ofta eller alltid försent, underskattar hur lång tid en viss sak tar att göra/färdigställa

    ~ Ljudkänslig - tycks höra (vissa ljud) högre än andra. Svårt för te.x tickande klockor, knastrande ljud, tuggande, handklapp, prasslande etc

    ~ Svårigheter med att göra något metodiskt och

    ~ Benägen att kasta sig in i nya projekt eller uppgifter utan att bry sig om instruktioner och därför

    ~ Benägen att göra saker i fel följd

    ~ Disträ och tankspridd - glömsk, förlägger sina saker, slarvar bort te.x nyklar, plånbok, glömmer viktiga överenskommelser, möten etc

    ~ Tendens till att fixera sig vid/hyperfokusera på olika saker/ämnen - går från specialintresse till specialintresse och lägger ner sin själ och nästan all sin vakna tid till att tänka på eller göra reserach på just det ämnet/intresset.

    ~ Otålig - har svårt för dötid, att behöva vänta osv. Vill att saker ska hända NU och helst igår. Kan te.x yttra sig i att man avbryter i samtal och diskussioner eller om man får en ide´så ska den sättas i verk med en gång, spelar ingen roll om man ligger i sängen för att sova.
    Te.x får man för sig att möblera gör man det oavsett om klockan är 15 eller 03.

    ~ Upplever en nästan konstant orkeslöshet och trötthet och har

    ~ Sömnsvårigheter - har svårt för att komma i säng i tid, svårt för att komma till ro och somna, även svårt för att orka hålla sig vaken en hel dag utan en stunds vila mitt på dagen.

    ~ Humörsvängningar - ibland kraftiga och ofta snabba men som fort går över och

    ~ Perioder av nedstämdhet och ångest kontra perioder då man känner sig mer tillfreds, glad och uppåt - dessa perioder eller svängningar i måendet kan ske flera ggr per dag eller hålla i sig ett par dagar vardera. Men de är ständigt återkommande och tycks vara oberoende av yttre händelser.

    ~ Viss motorisk klumpighet och bristande koordinationsförmåga - missbedömer avstånd, bristande kroppkontroll te.x går in i saker, snubblar, spiller, tar för hårt eller för löst i saker, bryter av pennor etc.

    ~ Bristande simultanförmåga - svårigheter med att göra flera olika saker samtidigt och att hålla isär och sortera information te.x olika sorters sinnesintryck

    ~ Bristande konsekvenstänkande - förstår inte alltid eller missbedömer konsekvenserna av sitt handlande, tänker rätt (d.v.s medveten om konsekvenserna) ibland men gör eller handlar fel ändå.

    ~ Låg tolerans mot stress/stresskänslig - ogillar stress och hög press överhuvudtaget, vill göra saker och ting i sin takt men paradoxalt nog

    ~ Skjuter upp alla måsten till sista sekund - kan sitta en hel dag utan att företa sig något men 30 min innan te.x sambon kommer hem börjar man både dammsuga och skura golvet. Betalar inte räkningar, lämnar inte in deklarationen i tid fast man haft god tid på sig och vetat om att det ska göras.

    ~ Arbetar som mest effektivt inför deadline (se ovan)

    ~ Svartvitt tänkande - tänker ofta "antingen eller" eller "allt eller inget"

    ~ Bär på en inre oro och rastlöshet - känner sig aldrig 100% tillfredställd eller nöjd. Alltid finns där något som kan förbättras, göras annorlunda, förnyas och förändras osv.

    ~ Svårigheter med närhet - kramar och gos kan uppfattas som påträngande och jobbigt om det inte sker på ens egna villkor.

    ~ Allt ska förresten helst alltid ske på ens egna villkor.

    ~ Har överlag dålig hand med ekonomi - svårigheter med att förstå och inse pengars värde.

    Övrigt - sådant som tagits upp här i tråden (därmed inte sagt att alla vi i tråden lider av det eller att ens alla med ADHD/ADD lider av det)

    Låg självkänsla, social fobi, ångest, depression, ätstörningar, sömnstörningar och PMS.

    Utanförskap, arbetslöshet och har bakom sig en kraschad skolgång, ofullständiga betyg, stormiga (och i vissa fall våldsamma) relationer m.m

    Många överkonsumerar dessutom mycket kaffe, coca cola, tobak och alkohol, vilket sägs ha lugnande effekt på personer med ADHD/ADD. Missbruk av droger (främst centralstimulantia som te.x amfetamin) då det bekant har en lugnande effekt på människor med ADHD förekommer också, i synnerhet hos de med odiagnosticerad ADHD/ADD i försök att självmedicinera.

    Annat som tycks vara vanligt förekommande hos personer med ADHD/ADD är: Dyslexi, dyskalkyli och liknande svårigheter. Även tvångstankar/tvångsbeteenden som te.x dermatillomani och trichotillomani kan förekomma.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-30 05:05
    Jag vill ge ett stort tack till strulmaja som har gjort ett fantstiskt jobb med att sammanställa informationen i tråden och skapa "listan"!
  • Svar på tråden ADD symptom hos vuxna
  • Anonym (oj)
    Anonym skrev 2010-12-30 02:34:28 följande:
    Jag täcker in nästan alla symptom i TS och jag har inte ADD.
    Blir det inte lätt en ursäkt för att slippa anstränga sig?
    Haha.

    Jag föreslår att vi låter denna kommentar passera hyfsat obemärkt, avsändaren är givetvis enbart ute efter att provocera och det vore synd att låta honom/henne få det nöjet.

    Godnatt vänner!
  • Anonym (ADD)
    Anonym (oj) skrev 2010-12-30 03:24:50 följande:
    Haha.

    Jag föreslår att vi låter denna kommentar passera hyfsat obemärkt, avsändaren är givetvis enbart ute efter att provocera och det vore synd att låta honom/henne få det nöjet.

    Godnatt vänner!
    He he Exakt, låt så vara med de.

    Hoppas du sover gott nu vännen , kramar.
  • Anonym (ADD?)
    Anonym (Drutten-ADD) skrev 2010-12-29 22:08:00 följande:
    Himla bra lista i början av tråden föresten. Tänkte bara på en sak som jag själv nosat upp, och som var lite svårt att hitta. Har tidvis grymma sömnproblem som till stor del beror på ångesten med att livet skiter sig, ja mest jobb och sån't som ju bara måste funka. Känner att jag måste få saker gjorda, men lyckas inte med något. Blir alldeles för stressad ångestladdad och rastlös för att kunna sova. Vet att jag kan ta en Zolpidem, och att det ofta funkar väldigt bra. Problemet är bara att jag har svårt att förmå mig själv att ta det där hemska lilla pillret. För då somnar jag ju förmodligen någotsånär normalt. Men om jag somnar får jag inget gjort..... och jag måste ju få något gjort.
    ..... hoppsan, gled visst iväg lite på ett sidospår. Allmänt om sömnproblem. Men ibland har jag haft förbaskat svårt med sömnen även utan ångesten. Det kryper i benen, och det rycker som glesa spassmer var 5 till 15:e sekund. Ryck som är omöjliga att undertrycka. Har så småningom fattat att det är RLS. Restless Legg Syndrome. Döm om min förvåning när jag hittade en seriös studie som visade att bland pat med diagnostiserad RLS är ADD/ADHD långt vanligare än i kontrollgruppen. Ett extremt starkt samband. Tänkte bara jag kanske kunde tillföra någon ny info  
    Hej Drutten! (Vem är du?)
    Jag kan oftast somna på kvällen (är väldigt kvällstrött) men har problemet att jag vaknar flera gånger under natten och då har jag svårt att somna om. Jag har också krypnigar i benen, inte så att det rycker men typ att det killar och kryper. Jag visste inte att det fanns ett namn för det. Jag läste nu (på aftonbladet - bra källa Flört) att järn kan hjälpa mot RLS, är det någon som testat det?
  • Anonym (ADD?)
    strulmaja skrev 2010-12-29 22:41:48 följande:
    Jag sitter nästan alltid på högra foten, foten under vänstra låret Glad Som (oj) var inne på värmer det så skönt men så är det bekvämt också.
    Ja, oj kanske har rätt, det är varmt, mysigt och bekvämt!
    TjockKatt skrev 2010-12-30 01:35:33 följande:
    Jag sitter aldrig "som man ska". Min mamma klagade alltid på det. Det står tom i min journal. "-Namn- sitter ofta med benen under sig, eller med knäna på bordskanten" Haha!
    Men hoppsan, är det så konstigt att de tom skriver det i journalen? Förvånad
    Anonym (ADD) skrev 2010-12-30 02:02:58 följande:
    Ha ha ha, det gör jag oxå ALLTID och det slår aldrig fel, fick ofta höra att jag kommer bli dvärg vid vuxen ålder för att jag hela tiden satt så som liten. Det påstods att benen skulle sluta växa.
    Du också?! Och jag som trodde jag var ensam om att inte kunna sitta "korrekt" på stolen..
  • TjockKatt
    Anonym (ADD?) skrev 2010-12-30 04:47:29 följande:
    TjockKatt skrev 2010-12-30 01:35:33 följande:
    Jag sitter aldrig "som man ska". Min mamma klagade alltid på det. Det står tom i min journal. "-Namn- sitter ofta med benen under sig, eller med knäna på bordskanten" Haha!
    Men hoppsan, är det så konstigt att de tom skriver det i journalen? Förvånad
    Nja, han skrev upp det mesta. Tom att jag hade "dåligt nagellack" och "sjaskig make-up", såaetteh... Jag tror att ha var lite aspie faktiskt. Väldigt märklig man. Men jag har googlat honom nu i efterhand. Jäkligt effektiv, har gjort massa arbeten och grejer, och även om han kallar sig expert på neuropsykiatri så är det mest om demens och utvecklingsstörningar....? Lol.
  • Anonym (19)

    Jag undrar om någon känner igen sig i kraftiga humörsvägningar?

    Igår/Inatt var jag självmordsbenägen (Jag är deprimerad och får ångest)
    grät och kunde inte sova när jag försökte och satt bara vid datorn hela dagen.
    Idag är jag pigg (trots 3½timmars sömn!) effektiv och social!

    När min mor skulle hämta mig innan jul från min lägenhet, så dök hon ej upp i tid.
    Jag blev skitarg, och låste ytterdörren och släckte lamporna.
    Mamma kom 30 min senare än överenskommet, hon plingade och knackade - och jag öppnade inte för henne.
    Jag fastnade i min egen värld.
    Det här höll på i 2 dagar till. Under 2 dagar ringde mina föräldrar mig flera gånger om dagen (jag svarade inte) och kom ett par gånger och knackade och ropade.

    Jag är som en lysknapp, och ändrades plötsligt helt och ringde min familj!

    Känner någon igen sig??

  • Anonym (oj)
    Anonym (19) skrev 2010-12-30 11:33:02 följande:
    Jag undrar om någon känner igen sig i kraftiga humörsvägningar?

    Igår/Inatt var jag självmordsbenägen (Jag är deprimerad och får ångest)
    grät och kunde inte sova när jag försökte och satt bara vid datorn hela dagen.
    Idag är jag pigg (trots 3½timmars sömn!) effektiv och social!

    När min mor skulle hämta mig innan jul från min lägenhet, så dök hon ej upp i tid.
    Jag blev skitarg, och låste ytterdörren och släckte lamporna.
    Mamma kom 30 min senare än överenskommet, hon plingade och knackade - och jag öppnade inte för henne.
    Jag fastnade i min egen värld.
    Det här höll på i 2 dagar till. Under 2 dagar ringde mina föräldrar mig flera gånger om dagen (jag svarade inte) och kom ett par gånger och knackade och ropade.

    Jag är som en lysknapp, och ändrades plötsligt helt och ringde min familj!

    Känner någon igen sig??
    Hej vännen!
    Om jag tänker tillbaka till mina tonår så kan jag känna igen lite av det beteendet, men det var mest i förhållanden jag höll på så. Otroligt dramatisk och ställde till problem även om det egentligen inte fanns några problem, typ för att det började bli tråkigt och jag behövde röra om lite i grytan. Sen kunde jag ångra mig, eller så var allt som bortblåst strax efter.

    Blir verkligen ledsen av att höra hur du och andra i tråden mår, att ni känner att ni inte vill leva - skulle så gärna hjälpa om jag kunde, vet bara inte hur. Kan bara erbjuda stöd och säga att ni är INTE ENSAMMA i era svårigheter. Vi är alla här!!!

    Jag har alltid funderat över en sak, och det är att jag är den totala motsatsen till långsint - så till den grad att jag låter mig trampas på. Jag kan bli osams med någon och verkligen sårad över vad den personen har gjort, men strax därpå har jag GLÖMT vad allt handlade om och vad personen sagt, och därmed har jag lätt för att "bli vän" igen, fastän jag vet med mig att jag blivit sårad - jag kommer bara inte ihåg hur. Det där jäkla minnet alltså, så sjukt dåligt så jag vet inte vad.
    Detta märks ofta när jag och min sambo argumenterar, jag kan ha känslan av att han sagt en viss sak eller gjort en viss sak tidigare, men när han säger "ja, men säg då ett enda tillfälle då jag gjort xxx eller sagt xxxx" - då blir det helt blankt, trots att jag vet att han har gjort det.
    Snurrigt.
  • Anonym (Drutten-ADD)

    Strulmaja: Ok, jag har inte hunnit plöja hela tråden än så jag hade missat att RLS hade nämnts. Var mest euforisk över trådstartarens lista i början. En av de bästa jag sett, och ett fantastiskt initiativ. Tänkte att former av de vanligaste samsjukligheterna ev också skulle kunna platsa där. Lite som de symptom som är listade men under andra rubriken "som inte finns hos alla". Fast kanske änå en nu rubrik, eftersom det inte är symptom på ADD/ADHD/AS utan en relaterad åkomma. Problemet med sådan samsjuklighet är att sjukvården älskar att leta efter ETT problem. Har man hittat det så är allting klappat och klart....... inte. T ex ger RLS sömnproblem som i sin tur ger dålig koncentration och gör att man inte fungerar normalt. Då tar man det lätt som hela förklaringen och glömmer att åtgärda det som är ännu viktigare och det finns en bakomliggande ADD som hos mig.
    Nu är ju som tur var många specialistenheter inom psykiatrin så duktiga numer att de ser sånt. Men det finns ju fortfarande många som råkat ut för mindre duktiga specialister. Och i primärvården är sådana feldiagnoser mer regel än undantag tyvärr... tror jag. Jag tror de allra flesta som diagnosticeras först har fått gå ett antal vändor till vårdcentralen för att komma hem med depression, GAD, utbrändhet, RLS, dyngsrytmfel som åtgärdas med melatonin mm, innan de så småningom får sin ADHD diagnos.


    Anonym ADD: Kul att mitt inlägg hade lite possitiv effekt. Och klart att jag har rätt . Vi ADD/ADHDare har ju alltid rätt Skämt å sido, så har jag blivit förundrad över hur empatiska och trevliga de flesta ADD/ADHDare är. Vet inte om det finns vetenskapliga belägg för att det är så. Själv är jag chockad över hur stor skilnaden är mot neurotypiska människor vilka jag ofta upplever som väldigt emotionellt frånkopplade/känslokalla. Visst kan vi vara jobbiga, men vi bryr oss. Tycker det känns så hmmmm..... "helande" (i brist på bättre ord), att ta del av den goda stämningen här.

  • Anonym (Drutten-ADD)

    Trådstartaren: Tack för att du startat och bidragit med så mycket i denna tråd! Vem är jag. Hmm. Kille (faktiskt, är ju mest tjejer här) ca 40år. Fick diagnos ADHD-PI för inte så länge sedan (alltså ADD vad jag förstått är den vanligare men inte officiellt accepterade termen). Var lite udda ända sedan barndom, men hyffsat lycklig. Klarade mig utan större problem genom skola och univeristet pga att jag hade extremt lätt för det. Blev dock inte speciellt bra, för jag hade ju alldrig läst en hel kursbok. Men vuxenlivet har varit förbenat krångligt. Framför allt att sköta jobb på ett bra sätt. Blivit många olika yrken och arbetsplatser. Relationer har också alltid krashat förr eller senare. Mitt stora problem är att hålla fokus och göra det jag ska göra. Tröttnar, hittar annat mer intressant, sitter och konverserar med någon imaginär person, t es förklarar för Fredrik Reinfelt hur man borde lösa bostadsproblemen i storstäderna, och varför dagens prisnivå på bostäder inte är hållbar på sikt, varför vice riksbankschefen P O Engström har fel när han säger att prisnivån inte är ett problem, och att räntan inte bör höjas, och hur man skule kunna lösa hela rasket på 3 år.
    Har för tillfället problem med depression. Hjärnan liksom stänger ner när det blivit för mycket under en lång tid. Egentligen känner jag inte några "svarta tankar" och har aldrig gjort. Svårt att acceptera diagnosen depression. Har mest ångest över att inte fungera normalt och att saker helatiden "skiter" sig. Får väldigt dålig självbild. Ber om ursäkt för mig själv jämt och väldigt självkritisk. Mer symtomen som gråtmildhet och avstängdhet och att man isolerar sig som är depressionen. Tankarna är mer ångest. Lite konstigt, jag brukar faktiskt vara väldigt positiv i tankarna, men det hjälper ju föga när räkningarna ändå hamnar hos fogden för att man glömmer att betala
    Just nu tycker jag att jag är i den situationen att jag har förstått det mesta av vad som inte är neurotypiskt i min hjärna. Konstiga beteende mm och hur saker hänger ihop. Letar dock fortfarande lite pusselbitar kring vad som är ADD och vissa andra delar hos mig som kanske mer är okonstruktivt beteende eller sämre anpassad personlighet. Och visst, jag känner igen mig i extremt mycket av det ni andra har bidragit med (förutom PMS då . Men små saker skiljer, och jag tycker det är väldigt tydligt att AD(H)D trotts allt kan vara väldigt olika för oss. Visst är det en helt underbar känsla att känna igen, och förstå saker hos andra. Man får en förståelse för hur man fungerar och en trygghet av kunskapen och gemenskapen. Tycker dock att det är minst lika givande att hitta egenskaper som kan tillföras personlighet mer än ADD. Kanske för att det finns större chans att förbättra de "felen". Själv är jag t ex extremt omständig, konflikträdd, perfektionist (i ordets sämre mening), och uppskjutare (prokrastinerare - gör saker alldeles för sent) och överempatisk (alldeles känslig för mitt eget bästa). Vad jag har lyckats klura mig till är det personlighetsdrag som uppkommit mycket pga ADDn, MEN som faktiskt går att jobba med och förändra till det bättre (så att jag själv trivs bättre med mitt liv). Men där är jag som sagt inte riktigt klar än.

    Har någon av er klurat lite på var gränsen går mellan er diagnos, och ev andra aspekter på er personlighet som ställer till problem? Skulle vara intressant att höra. Jag tror faktiskt det ligger lite in vad som sades här tidigare av någon som uppfattades som ett forumtroll. Är inte så säkert på att det var så illa menat. Nämligen att det kan vara lätt för vissa att käna igen sig i listan med symptom. För det är det ju. Bara att vi som har eller får diagnos har sådana problem att det ställer till det i livet för oss. Men sedan om man får diagnosen, ska man nog vara lite försiktig med att skylla alla sina problem på den. Alla våra problem är ju inte kopplade till diagnosen. Och även om de har uppkommit pga diagnosen, t ex dålig självbild, så betyder det inte automatiskt att det inte kan åtgärdas. Diagnosen i sig går inte att bota, men flera problem framför allt med vårat beteende kan vi jobba med, och kanske helt fixa.

    Tja det var lite om vem jag är, och vad jag har för tankar om ämnet. Tror att det beror väldigt mycket på var man är i processen, vilka frågor och tankar man har. När man precis insett att man har problem, och hittar "listan" som stämmer klockrent, börjar man klura på symptom och förstå att det kan vara AD(H)D. Sedan rör frågorna att hitta vård och frågor om utredning. Sedan direkt efter diagnos är det mest aktuella samtalsämnet medicinering mm. Efter ett tag börjar terapi kanske bli aktuellt. Jag känner väl att jag tagit mig så här långt nu, och börjar försöka se lite mer nyanserat på allt. Förut gick all kraft åt att hitta felet och få tid i vården. Nu är jag glad över att äntligen ha en diagnos, men inser att jag måste hitta sätt att jobba med mig själv. Medicinering kan kanske hjälpa en del (har inte kännt så mycket effekt än), men jag har ingen illusion om att jag blir mindre perfektionist för att jag knaprar concerta. Att jag inte kan lämna ifrån mig ett jobb för att jag inte är nöjd med mitt eget arbete (trots att det är total overkill) grundar sig i viss mån i dålig självkänsla pga ADD problem. Men det är ett inlärt beteende som inte kommer att försvinna av sig själv.

    Sorry för det långa inlägget. Omständig det är jag..... + att jag alltid ber om ursäkt för sånt jag gör

  • TjockKatt
    Anonym (Drutten-ADD) skrev 2010-12-30 14:25:11 följande:

    Strulmaja: Ok, jag har inte hunnit plöja hela tråden än så jag hade missat att RLS hade nämnts. Var mest euforisk över trådstartarens lista i början. En av de bästa jag sett, och ett fantastiskt initiativ. Tänkte att former av de vanligaste samsjukligheterna ev också skulle kunna platsa där. Lite som de symptom som är listade men under andra rubriken "som inte finns hos alla". Fast kanske änå en nu rubrik, eftersom det inte är symptom på ADD/ADHD/AS utan en relaterad åkomma. Problemet med sådan samsjuklighet är att sjukvården älskar att leta efter ETT problem. Har man hittat det så är allting klappat och klart....... inte. T ex ger RLS sömnproblem som i sin tur ger dålig koncentration och gör att man inte fungerar normalt. Då tar man det lätt som hela förklaringen och glömmer att åtgärda det som är ännu viktigare och det finns en bakomliggande ADD som hos mig.
    Nu är ju som tur var många specialistenheter inom psykiatrin så duktiga numer att de ser sånt. Men det finns ju fortfarande många som råkat ut för mindre duktiga specialister. Och i primärvården är sådana feldiagnoser mer regel än undantag tyvärr... tror jag. Jag tror de allra flesta som diagnosticeras först har fått gå ett antal vändor till vårdcentralen för att komma hem med depression, GAD, utbrändhet, RLS, dyngsrytmfel som åtgärdas med melatonin mm, innan de så småningom får sin ADHD diagnos.


    Anonym ADD: Kul att mitt inlägg hade lite possitiv effekt. Och klart att jag har rätt . Vi ADD/ADHDare har ju alltid rätt Skämt å sido, så har jag blivit förundrad över hur empatiska och trevliga de flesta ADD/ADHDare är. Vet inte om det finns vetenskapliga belägg för att det är så. Själv är jag chockad över hur stor skilnaden är mot neurotypiska människor vilka jag ofta upplever som väldigt emotionellt frånkopplade/känslokalla. Visst kan vi vara jobbiga, men vi bryr oss. Tycker det känns så hmmmm..... "helande" (i brist på bättre ord), att ta del av den goda stämningen här.


    Samsjuklighet är ganska vanligt, oavsett vad man har för sjukdom. Ett problem kommer sällan ensamt, så att säga. Neuropsykiatriska diagnoser går ofta in i varandra också, vilket gör att det blir svårt att avgöra vad som är vad ibland, även för proffsen. Det är inte ovanligt att man har flera såna diagnoser, tex AS+Tourettes. Men om man inte har fler än en så är det inte något onormalt heller kanske jag bör påpeka. Man kan tex tala om ADHD+autistiska drag. Jag kan ta mig själv som exempel. Förutom add har jag lindrigt tvångssyndrom (OCD) vilket forskarna bråkar lite om, men det brukar iallafall räknas till npf. Har jag även den andra diagnosen som jag ska utredas för så blir det alltså tre npf-diagnoser och två övriga. I'm gonna catch them all! Haha.

    Det är väldigt vanligt att man först får andra diagnoser, speciellt flickor. En flicka med AS som av olika anledningar kopplat till funktionsnedsättningen (mobbning för att hon är annorlunda, inga vänner osvosv) utvecklat anorexia tex, så är det vanligt att hon får diagnosen anorexia men att man missar grundproblemet. Speciellt vanligt är det vid AS eftersom att forskningen på flickor varit begränsad och diagnoskriterierna fortfarande är anpassade till pojkar (Hans Asperger själv hade bara pojkar som han ansåg lida av diagnosen han "uppfunnit".). Flickor har samma problem, men det ser annorlunda ut. Likadant med ADHD hos flickor. Det är sällan flickor blir utåtagerande på samma sätt som pojkar, istället vänder dom det mot sig själva och kanske börjar självskada sig. På det sättet kanske dom skaffar sig en depressionsdiagnos eller något i stil med Borderline.

    En del andra sjukdomar går också in lite i varandra och kan vara svåra att skilja. De som brukar förväxlas vad jag märkt är ADHD-Borderline-Bipolär. Människor med de diagnoserna har lite samma humör i vissa anseenden. Man är impulsiv, starka känslor och märks helt enkelt. AS diagnoser kan också förväxlas med social fobi, eller någon personlighetsstörning tex schizoid. Det är därför det krävs väldigt mycket av de som bemöter dessa patienter för att kunna avgöra var "felet" ligger för att undvika feldiagnosering. Men, precis som all vård, så lever psykologer och psykiatriker under stress eftersom det är för lite personal och för många patienter. Därför är det väldigt lätt tror jag att göra en felbedömning då man inte har tid eller resurser att träffa patienten så mycket som man borde, eller analysera problemen tillräckligt djupt.

    (Japp, psykiatri är mitt "specialintresse" för tillfället. )
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna