• Linda1976

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    {#emotions_dlg.flower}  Välkommen till Den Stora Feta LCHF-tråden!  {#emotions_dlg.flower}

    Här samlas vi som äter enligt LCHF. LowCarbHighFat. Vi pratar mat, recept, utmaningar man ställs inför som lchf:are samt om en massa annat förstås.

    I nedanstående länkar finns mycket bra information:

    http://www.lchf.se/
    http://lchfrecept.com/
    http://www.kostdoktorn.se/
    http://airamsmat.webblogg.se/index.html
    http://kolhydrater.ifokus.se/
    http://annajdjacobsson.wordpress.com/
    http://lchfbutiken.se/
    http://www.lowcarbshop.se/ 

      

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-17 17:49
    Recepttråden: www.familjeliv.se/Forum-22-72/m57915800.html -lägg in dina smaskiga lchf-recept!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-19 15:42
    Här finns dagsmenyer för den som behöver: www.familjeliv.se/Forum-24-64/m56863370-1.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-07 23:02
    Vikttråd: www.familjeliv.se/Forum-24-406/m65606664.html
  • Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**
  • Ekorrfamiljen
    Prinsessanz skrev 2011-03-02 16:55:49 följande:
    fast den blir bara godare efter 2-3dagar i kylskåpet uptäckte vi.(kladdkakan)
    överlag kan jag tipsa er om att nästan ALL LCHF mat blir godare dagen eller dagarna efter att det är tilllagat! precis som att smakerna måste "sätta sig"
    Ska testa den nån gång. Nu ska jag försöka komma in i rätt tänk, utan substitut för sötsaker tänkte jag.
    Fem barn!? Det är ju .. typ Afrika!
  • jeng
    MrsMurphy skrev 2011-03-02 16:50:12 följande:
    Jag känner att jag har dålig kontroll på näringsläran, jag skulle vilja få rätt tänk på den biten. Man är ju så pass hjärntvättad på alla dessa vitaminer och mineraler som krävs bla bla bla. 
    Tack. Det har jag inte med så det ska jag lägga till en notering om. Tänker du på näringslära alltså kolhydrater, proteiner, fett så har jag ju med det såklart, men jag saknar ett kapitel om vitaminer i olika födoämnen och vilka mängder man behöver osv.
     
  • Kaya

    HALLÅ HALLÅ!


    Jag efterlyser lite tips och information från er erfarna LCHF-människor! Jag har läst en massa på nätet men har ändå några frågor som jag inte hittar svaren på.

    Erkänner att jag har varit skeptisk till alla anti-kolhydrat-metoder sen jag körde proteindiet (typ Atkins) för många år sen och visserligen gick ner i vikt och blev av med min acne MEN samtidigt fick ont i lederna.

    Nu har jag börjat tänka om, har så många diffusa problem med huden, magen, hormonsvängningar (?) osv så det kanske är dags att göra något radikalt med dieten, och då har jag läst på och sett att många som kör LCHF upplever att de blir kvitt sådana typiska "tantproblem" som ingen läkare bryr sig om men som är jobbiga för den som har dem.

    Min vanliga kost är ganska traditionell NYTTIG mat, renlevnadskost, träningsmat, mycket grönsaker och helst ekologiskt, med medvetenhet om GI och olika typer av kolhydrater, och en strävan efter att kombinera livsmedel så det inte blir för mycket snabba carbs "på egen hand" (dvs om jag äter frukt äter jag gärna lite ost och/eller nötter till så det blir bättre balans).

    Men mina "laster" är typisk kolhydratstinn "comfort food" som mackor, så min (lilla) övervikt och allmänna känsla av att kroppen är lite i obalans beror säkert delvis på ett visst överskott på carbs.

    Tänkte därför TESTA att köra lite LCHF, åtminstone något åt det hållet, under en period.

    Min första fråga är därför om det är någon idé över huvud taget att köra "lite åt LCHF-hållet" utan att göra det till 100%? Om man inte håller sig till EXTREMT små mängder kolhydrater, och därmed inte hamnar i ketos, betyder det att man inte har någon nytta av att öka på fettet och minska på kolhydraterna?

    Kan det i själva verket bli så, om man fortfarande äter mer kolhydrater än en strikt LCHF-diet, att man får motsatt effekt då det låga men ändå till viss del bibehållna kolhydratintaget hjälper kroppen att LAGRA in det extra fettet istället för att uppmuntra kroppen att BRÄNNA fett?

    Det jag framför allt tänker på är sådana livsmedel som jag äter MYCKET av nu och som jag helst inte vill vara utan, typ nötter (inkl jordnötter och jordnötssmör) och frön. Vissa verkar tycka att det är OK i en LCHF-diet, medan andra säger att det är mindre bra (lika "giftigt" som baljväxter, linser och bönor såg jag på ett ställe) och i alla fall att man i så fall bara får äta LITE.

    Likaså Oatly havremjölk och havregrädde, som säkert har för lite fett och för mycket carbs jämfört med komjölksprodukter, men som jag gillar och som känns bra för kroppen.

    Sen undrar jag varför t ex ost med 17% fett (istället för det dubbla) skulle vara så "farligt"? Det är väl knappast mer kolhydrater i den osten än i fullfet ost?

    Och slutligen undrar jag hur t ex BACON kan räknas som ett så fantastiskt "rent" och naturligt livsmedel, perfekt för en LCHF-kost? Rent kött kan jag förstå, men bacon är väl både rökt och kraftigt saltat? Känns egendomligt då att det skulle vara så förfärligt mycket NYTTIGARE än t ex lightprodukter med sötningsmedel.

    Hoppas jag får svar! Nu ska jag gå och baka oopsies (för första gången, wish me luck!).

    K

  • Prinsessanz
    Ekorrfamiljen skrev 2011-03-02 17:01:43 följande:
    Ska testa den nån gång. Nu ska jag försöka komma in i rätt tänk, utan substitut för sötsaker tänkte jag.
    fast detta är ju 100% LCHF inget substitut för sötsaker..
    alting som är i kakan är ju godkänt inom LCHF och denna kladdkakan kan man äta närsom,vi har ätit den till melodiefestivalen....
    det enda i denna kakan som det är kolhydrater i är ju chokladen...och om jag mins rätt så är det 14g kolhydrater i en HEL chokladkaka 70% och du använder ju bara 50g=halv chokladkaka ,så cirka 7g kolhydrater i HELA kakan!!!!
  • Prinsessanz
    Kaya skrev 2011-03-02 17:05:03 följande:

    HALLÅ HALLÅ!


    Jag efterlyser lite tips och information från er erfarna LCHF-människor! Jag har läst en massa på nätet men har ändå några frågor som jag inte hittar svaren på.

    Erkänner att jag har varit skeptisk till alla anti-kolhydrat-metoder sen jag körde proteindiet (typ Atkins) för många år sen och visserligen gick ner i vikt och blev av med min acne MEN samtidigt fick ont i lederna.

    Nu har jag börjat tänka om, har så många diffusa problem med huden, magen, hormonsvängningar (?) osv så det kanske är dags att göra något radikalt med dieten, och då har jag läst på och sett att många som kör LCHF upplever att de blir kvitt sådana typiska "tantproblem" som ingen läkare bryr sig om men som är jobbiga för den som har dem.

    Min vanliga kost är ganska traditionell NYTTIG mat, renlevnadskost, träningsmat, mycket grönsaker och helst ekologiskt, med medvetenhet om GI och olika typer av kolhydrater, och en strävan efter att kombinera livsmedel så det inte blir för mycket snabba carbs "på egen hand" (dvs om jag äter frukt äter jag gärna lite ost och/eller nötter till så det blir bättre balans).

    Men mina "laster" är typisk kolhydratstinn "comfort food" som mackor, så min (lilla) övervikt och allmänna känsla av att kroppen är lite i obalans beror säkert delvis på ett visst överskott på carbs.

    Tänkte därför TESTA att köra lite LCHF, åtminstone något åt det hållet, under en period.

    Min första fråga är därför om det är någon idé över huvud taget att köra "lite åt LCHF-hållet" utan att göra det till 100%? Om man inte håller sig till EXTREMT små mängder kolhydrater, och därmed inte hamnar i ketos, betyder det att man inte har någon nytta av att öka på fettet och minska på kolhydraterna?

    Kan det i själva verket bli så, om man fortfarande äter mer kolhydrater än en strikt LCHF-diet, att man får motsatt effekt då det låga men ändå till viss del bibehållna kolhydratintaget hjälper kroppen att LAGRA in det extra fettet istället för att uppmuntra kroppen att BRÄNNA fett?

    Det jag framför allt tänker på är sådana livsmedel som jag äter MYCKET av nu och som jag helst inte vill vara utan, typ nötter (inkl jordnötter och jordnötssmör) och frön. Vissa verkar tycka att det är OK i en LCHF-diet, medan andra säger att det är mindre bra (lika "giftigt" som baljväxter, linser och bönor såg jag på ett ställe) och i alla fall att man i så fall bara får äta LITE.

    Likaså Oatly havremjölk och havregrädde, som säkert har för lite fett och för mycket carbs jämfört med komjölksprodukter, men som jag gillar och som känns bra för kroppen.

    Sen undrar jag varför t ex ost med 17% fett (istället för det dubbla) skulle vara så "farligt"? Det är väl knappast mer kolhydrater i den osten än i fullfet ost?

    Och slutligen undrar jag hur t ex BACON kan räknas som ett så fantastiskt "rent" och naturligt livsmedel, perfekt för en LCHF-kost? Rent kött kan jag förstå, men bacon är väl både rökt och kraftigt saltat? Känns egendomligt då att det skulle vara så förfärligt mycket NYTTIGARE än t ex lightprodukter med sötningsmedel.

    Hoppas jag får svar! Nu ska jag gå och baka oopsies (för första gången, wish me luck!).

    K


    när du äter LCHF ska du äta så FETA produkter som möjligt vilket innebär:
    *vispgrädde med 40% fetthalt

    *creme fraiche med 34% fetthalt.

    *mjölk röd med 3% fethalt.

    *ost med så hög fetthalt som möjligt här äter vi 28%

    *mjukost med hög fetthalt..
  • missypissy
    MrsMurphy skrev 2011-03-02 14:52:17 följande:
    Den här tråden är ju bara 114 sidor lång! Du har hamstrat längre! Men jag kan gärna ta ditt också...

    MissyPissy: Mailar! 
    Har fått det, tack så mycket! Massa gott!
    Denebola skrev 2011-03-02 14:38:09 följande:
    19 bara? Jag har ett på 43 sidor Och ett 13-sidorsdokument med recept på godsaker...
    Om du har tid och lust så tar jag tacksamt emot dessa också! [email protected] 
  • helene306
    Prinsessanz skrev 2011-03-02 16:24:19 följande:
    varför då??
    Jag svarade ovan: Jag vill inet göra en stor kladdkaka ifall jag inte gillar den. Det är bättre att testa halva receptet ifall den åker i sopen.
    Prinsessanz skrev 2011-03-02 16:30:54 följande:
    i kladdkakan ska det väl vara 3ägg har jag för mig,hur fixar man 1,5ägg??
    kan inte för mitt inre se hur man skulle kunna få till 1,5vita....eller 1,5 gula för den delen....

    nej gör HELA kladdkakan ,annars missar ni ju hela grejen!
    vad är du rädd för??
    Enkelt: Jag tog 2 ägg. Vem delar ett ägg om det inte är kokt? Sånt balt är jag för lat för. Jag är inte rädd för ngot men det är ett enormt slöseri med varor om jag bakar en hel kladdkaka som sen slängs.
    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
  • Prinsessanz

    en kaka innehåler 7g kolhydrater och är man 4st och delar på en, blir det per person: 7/4= 1,75 g kolhydrater per person!!!

  • Ekorrfamiljen
    Prinsessanz skrev 2011-03-02 17:06:10 följande:
    fast detta är ju 100% LCHF inget substitut för sötsaker..
    alting som är i kakan är ju godkänt inom LCHF och denna kladdkakan kan man äta närsom,vi har ätit den till melodiefestivalen....
    det enda i denna kakan som det är kolhydrater i är ju chokladen...och om jag mins rätt så är det 14g kolhydrater i en HEL chokladkaka 70% och du använder ju bara 50g=halv chokladkaka ,så cirka 7g kolhydrater i HELA kakan!!!!
    För mig är choklad (även LCHF-godkänd) perfekt om jag vill trigga igång mitt sötsug (sockerberoende) = Alltså avstår jag hellre helt till att börja med.

    Kaya: Om du har problem med ledvärk kanske det kan hjälpa att sluta helt med spannmål åtminstone (och dra ner på kolisar så gott det går och du "står ut med"). Jag har odiagnosticerad värk i leder och muskler och med LCHF försvinner de besvären så gott som helt.
    Fem barn!? Det är ju .. typ Afrika!
  • Ekorrfamiljen

    Förtydligar: Även om något är godkänt som LCHF så är det inte säkert att just jag kan äta det utan att trigga mitt sötsug.


    Fem barn!? Det är ju .. typ Afrika!
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**