• Linda1976

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    {#emotions_dlg.flower}  Välkommen till Den Stora Feta LCHF-tråden!  {#emotions_dlg.flower}

    Här samlas vi som äter enligt LCHF. LowCarbHighFat. Vi pratar mat, recept, utmaningar man ställs inför som lchf:are samt om en massa annat förstås.

    I nedanstående länkar finns mycket bra information:

    http://www.lchf.se/
    http://lchfrecept.com/
    http://www.kostdoktorn.se/
    http://airamsmat.webblogg.se/index.html
    http://kolhydrater.ifokus.se/
    http://annajdjacobsson.wordpress.com/
    http://lchfbutiken.se/
    http://www.lowcarbshop.se/ 

      

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-17 17:49
    Recepttråden: www.familjeliv.se/Forum-22-72/m57915800.html -lägg in dina smaskiga lchf-recept!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-19 15:42
    Här finns dagsmenyer för den som behöver: www.familjeliv.se/Forum-24-64/m56863370-1.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-07 23:02
    Vikttråd: www.familjeliv.se/Forum-24-406/m65606664.html
  • Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**
  • MrsMurphy
    jeng skrev 2011-03-02 13:06:11 följande:
    Vad menade du med "ägg och bacon" alltså... Vad är det du inte håller med om?

    Man måste ju tillägga att Dahlqvist i den där listan säger vad som är ok och bra att ha hemma. Det säger inget om att sålänge man äter bara av dom där sakerna så går det bra. Det finns ju ytterligare regler som man måste ta till sig för att det ska bli riktig lchf menar jag!

    Är man mer liberal så kör man kanske bara på 5/100-regeln. Är man strikt så lägger man till max 20 gram. är man Skaldeman-anhängare så lägger man till Ratiot. 

    Fördelen (och ofta också nackdelen) med lchf är ju att det är individanpassat. Man måste prova sig fram och hitta SIN nivå på kolhydrater, vilka produkter som fungerar och inte fungerar, om man trivs i ketos eller inte och så vidare. Fördelen är ju att det är friare. Alla måste inte äta strikt, tex. Nackdelen är ju att alla kan ha olika uppfattning om vad lchf är, och därmed får man olika råd från olika personer. Det är ju få som är pålästa på alla olika metoder. Av den anledningen brukar jag alltid börja med att fråga "vilken lchf äter du" om jag ska svara på frågor eller ge tips. Vissa vill ha strikta tips, andra mer liberala, vissa kan inte äta mejeri och då vill de ju ha andra tips osv osv. Vissa vill gå upp i vikt, och behöver öka på kolhydraterna lite, vissa har lite att gå ner, vissa mycket. Allt är ju individuellt.

    Oj, vilket utläggning det blev. Jag menade det absolut inte som nån kritik till dig, utan mer bara en förklaring på varför man kan tycka olika, och få olika svar från olika LCHF:are. 
    Jag har stött på allt för ofta just detta att folk säger att det inte fungerar för att de inte klarar av att leva på bacon och ägg, jag har inte alls tolkat detta som så. Jag tror inte att stenåldersmän hade spis och stod och stekte det hela dagarna. Glad

    Jag kör på att jag vill ligga under 20g kolhydrater om dagen, men jag tycker det finns utrymme för rätt mycket ändå. När jag lagar mat så kör jag på kött/kyckling eller fisk, jag har ett tillbehör med grönsaker, jag har sås, jag äter goda ostar, jag äter snacks på kvällen, jag dricker vin, jag är inte totalt strikt med andra ord. Och som sagt att klassificera att LCHF består av ägg/bacon är totalt främmande för mig för jag upplever det inte som så. Har man koll på proportioner och totalintaget så kan man tillhöra en ganska strikt del om målsättningen är under 20. Och ändå njuta fullt ut. Håller med om att alla har ju "olika modeller", men att klassa ut LCHF för att de inte klarar av att äta enbart ägg och bacon typ så känner jag att man missat ganska mycket. Skrattande
    Allt är såååååååå naturligt så...
  • MrsQuitaz

    Jag har helt slut på ideer. Alla måltider känns tråkiga och krystade. Snälla någon hjälp mig att komma på lite olika rätter att laga =)

  • jeng
    Lyckligamamman skrev 2011-03-02 13:10:12 följande:
    Har ni sett vad som står på Kvällspostens löpsedel i dag?

    www.expressen.se/halsa/1.2349851/larm-fettdie...

    Jag blir full i skratt när jag läser, helt sjukt! Den där Anna som skriver krönikan borde verkligen läsa på lite mer.
    ja jag kommenterade det nyss i en annan tråd, så här:
    Ja... Och folk får problem med hjärtat och levern osv utan att äta lchf... Hur tänker man? Bara för att de åt lchf när de fick hjärtproblem så är det direkt orsaken. Medan om en icke-lchf:are får hjärtproblem, då är det en sabla otur eller nåt.... Hur kan man ens försöka presentera studier som inte har nåt underlag? När de avskriver studier som visar på att lchf är nyttigt, då säger de att 5 år är för kort tid, 5000 personer är för få osv osv, men för att visa på nåt annat så räcker tydligen 20 personer i nån vecka eller månad... 
  • jeng
    MrsMurphy skrev 2011-03-02 13:19:01 följande:
    Jag har stött på allt för ofta just detta att folk säger att det inte fungerar för att de inte klarar av att leva på bacon och ägg, jag har inte alls tolkat detta som så. Jag tror inte att stenåldersmän hade spis och stod och stekte det hela dagarna. Glad

    Jag kör på att jag vill ligga under 20g kolhydrater om dagen, men jag tycker det finns utrymme för rätt mycket ändå. När jag lagar mat så kör jag på kött/kyckling eller fisk, jag har ett tillbehör med grönsaker, jag har sås, jag äter goda ostar, jag äter snacks på kvällen, jag dricker vin, jag är inte totalt strikt med andra ord. Och som sagt att klassificera att LCHF består av ägg/bacon är totalt främmande för mig för jag upplever det inte som så. Har man koll på proportioner och totalintaget så kan man tillhöra en ganska strikt del om målsättningen är under 20. Och ändå njuta fullt ut. Håller med om att alla har ju "olika modeller", men att klassa ut LCHF för att de inte klarar av att äta enbart ägg och bacon typ så känner jag att man missat ganska mycket. Skrattande
    Ja, precis! Det är ju alltid första frågan man får "jag gillar inte ägg och bacon, så vad ska jag äta?" eller att folk inte ens tror att de kan äta lchf om de inte kan eller vill äta kött eller ägg tex. det är klart att det går, fast i modifierad version. och ägg och bacon äter jag långt ifrån varje dag, kanske en gång i veckan, om ens det! men men, det tar ju lite tid för folk att lära sig, och att komma förbi förutfattade meningar!

     
  • jeng
    MrsQuitaz skrev 2011-03-02 13:19:54 följande:
    Jag har helt slut på ideer. Alla måltider känns tråkiga och krystade. Snälla någon hjälp mig att komma på lite olika rätter att laga =)
    Åhh vad var det nu du inte kunde (ville) laga? Fläskkött?

    iaf så har Dahlqvist toppenrecept på biffstroganoff, den kan man också göra med kyckling tex.
    Det finns ju många olika typer av gratänger där man kan variera fyllning och kryddning, det tycker jag är bra när man inte har så mycket orka att stå och laga mat.
    tacos på lchf-vis är ju alltid gott fisk i ugn med grädd och citronsås, köttbit med sparris och bearnaise (äter vi ofta) jag gjorde en helt suverän köttfärssås härom dagen!!
    en kycklingsallad med fetaost och oljedressing eller vitlöksdressing på CF kanske. wok av olika slag...

    ja..... nåt som lät intressant, så kan jag utveckla recepten  
  • Prinsessanz
    MrsMurphy skrev 2011-03-02 12:30:09 följande:
    Jag börjar iofs ifrågasätta om det är LCHF jag sysslar med för jag blir så förvånad gång på gång när jag läser lite här och var. Att man kan uppleva samma sak så otroligt olika. Just detta med ägg och bacon, så har inte jag alls tolkat detta. 

    När man ser till Dahlqvist ex så säger hon:

      Ät gärna Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan. Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering. Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska. Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ. Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera. Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter. Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder). Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.
    ja,jag håller mig till dalqvist`s modell. vissa verkar tro att det handlar om att smälla i sig kokosfett och endast äta ägg!!
  • MrsMurphy
    MrsQuitaz skrev 2011-03-02 13:19:54 följande:
    Jag har helt slut på ideer. Alla måltider känns tråkiga och krystade. Snälla någon hjälp mig att komma på lite olika rätter att laga =)
    Jag har hamstrat recept och tips här i tråden/andra trådar så jag sitter här med ett 19 sidors word dokument. Jag kan maila över om du vill? Skrattande
    Allt är såååååååå naturligt så...
  • helene306

    Vem var det som la ut ett recept på kladdkak där man vispade äggvitan till hårt skum? Jag testade halva receptet idag och jag vill ha en kladdig kladdkaka så jag tog ut den efter 12 minuter. Om jag hade haft den inne alla 15 minuter, blir det en kaka då? Nu blev det som en kakig chokladmousse (eller hur jag ska förklara)


    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
  • jeng

    Jag sitter här och äter köttgryta med bara nötgrytbitar, creme fraiche och philadelphia vitlök/örter... glömde hetl att ha i grönsakerna medan jag lagade igår, och när det hade svalnat ville jag ju inte värma upp det igen... smart

Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**