rednose skrev 2011-10-07 07:49:47 följande:
Vad svarar ni när veganer drar upp miljöfrågan kring LCHF kosten?
Kusinen börjar bli jobbig...
För det första så måste de äta soyaprodukter som är en av de största miljöbvarna, en vegan kan inte få i sig fullvärdigt protein på många sätt därför är de hänvisade till soyabönan som är ett fullvärdigt men dåligt protein då vissa markörer är för låga,
Spannmålsindustin är lika vidrig som djurindustrin Tex så har vi ett stort multinationellt företag som alla knner till "roundup" ogräsbekämpning de äger även stora delar av världens utsäde bra kombination eller hur

Det roliga är att utsäde inte längre är självsående utan sterilt...
Växthus är en stor miljöbov som släpper ut enorma mängder.
Köttproduktionen är ohållbar kor föds upp på soya och spannmål enorma utsläpp men det går att få en hållbar produktion och det handlar om att göra medvetna val..och välja kött från ekologiska gårdar eller naturkött som gräsbetats.
Hisoriskt så är det intressant veganrörelsen fick fart med "68 rörelsen" flk fick för första gången se bilder på biaffrabarnen på tv och insåg att svält skördade liv i all välmening växte tanken att om man väljer bort kött är det et solidariskt val man kommer kunna mätta alla munnar på jorden med vegetabilier, detta var inte spanmålsindustrin och frukt och grönt industrin sena att haka på men den produktionen är lika ohållbar som köttindustrin. Starka politiska och kapitalistiska intressen ligger bakom det är billiga livsmedel att producera ( men som du vet blir vi inte särskillt friska av dem)
Ekologiskt brukar vara ett argument för veganer likaså oss det är ett bätre val men de får fortfarande använda en del bekämpningsmedel deras boskap får äta kraftfoder men mindre de får antibiotika vid sjukdomssymptom etc oh tex används benmjöl i gödsel av vegetabilier och då benmjöl från GMO grisar. Inte så att en vegan vill äta sådans som är från döda djur inte vi heller men vi håller oss borta från spannmål så vi slipper
Det som i dagsläget är mest ekologiskt hållbart är den biodynamiska odlingen där man ser gården som en organism och ett kretslopp mer giftfritt kan man inte få det och där låter man fortfarande marken ligga i träda och man bibehåller mer vitktiga mineraler tex och utarmar inte marken. Tyvärr är det en unik produkt som knappt existrerar då det egentligen bara är den antroposofiska läran som använder sig av biodynamiska odling.
Vi som äter LCHF ger precis som veganer ett "miljöatryck" och det går inte att mäta utan det andlar om att den enskilda människan måste ta sitt ansvar och göra val som är bra. Det som är ganska lika för oss och veganer tror jag är att vi är mer medvetna om detta än den vanliga normalkostaren är..
Sen har jag hittat en favorit och det är evolutionshistorien och vad vi kan lära oss av våra förfäder och de naturfolk som idag lever på sin ursprungliga kost de har inte våra välfärdsjukdomar och lever i genomsnitt lika länge men helt friska tills de dör det enda som drar ner deras livslängd är trauman och infektioner som de inte kan bekämpa då de inte har tillgång till sjukvårdens framgånshistoria just att bekämpa infektioner.
Tittar man på evolutionen så har männiksan alltid ätit mättat fett i varierande mängd tillsammans med protein och en del vegetabilier men de har aldrig ätit spannmål. Vi har en genetisk anpassning i form av ett enzym (amylas) som gör att vi kan bryta ner kolhydrater detta finns redan i munhålan och vi börjar vår nedbrytning redan när vi tuggar sedan fortsätter den i tarmen. Detta indikerar att vi kan äta grönsaker och att de ofta har ingått i vår kost men till en liten del beroende på tillgång. I framtiden kanske vi har e genetisk anpassning till mer växtbaserad föda men då rör det sig om tiotusentals år innan den anpassningen har skett. Just nu är vi allätare men med övervikt mot protein och fett som är det enda som är essentiellt för vår ras med små avikelser för folkslag som längre varit fastboende och brukat jorden de klarar tex spannmål på ett lite bättre sätt än oss vilket man kan få indikation om då de inte är glutenintolleranta i samma utsträckning som oss nordbor. Vi nordbor har däremot en bättre anpassning till mjölk då det under tusentals år varit vår basföda även om vi inte är fullt anpassade till det.
Sorry men nu blev det långt

men blir irriterad på veganer som tror att deras sätt är det enda hållbara det är bara BS vår planet är överbefolkad och vi konsumerar mer än resurserna detta är det stora problemet hur det ska lösas?? Det gör nog jorden själv åt oss inom några tusen år om vi inte hittat en lösning själva på det.
Apropå veganer så ta och läs vegomyten den ligger näst på min lista den är skriven av en föredetta vegan

som blivit omnivorm pga av att hon blev sjuk av sin vegankost och började ifrågasätta "veganmyten"
Tyker att en kost där man inte naturligt kan få i sig alla vitaminer och mineraler omega3fettsyror och därför måste äta berikade matvaror är ingenting som är naturligt eller som vi är skapta för att äta...vi kan inte förneka vår evolution och vår genetiska anspassning även om i stort sett hela världens befolkning försöker göra detta helt omedvetet enom att bli matade med information om vad vi ska äta...Fettsnålt och spannmål....helt tvärtemot vad vi ätit i tvåhundratusen år och lev i avsaknad av välfärdsjukdomar. Kan väl säga att det sket sig när hedenhös bestämde sig för att sluta vandra och bosatte sig och började odla