• Topdog

    Vi som tar Fragmin/Innohep

    Jag tänkte att det vore bra med en tråd för oss som tar blodförtunnande sprutor under graviditeten. Här kan vi ställa frågor, vertilera oro och funderingar vi har kring graviditeten, sprutorna och förlossningen.

    Vi som tar blodförtunnande spruto under graviditeten:

    TOPDOG, BF 31 oktober, tar Fragmin pga upprepade missfall där bebisarna dött i vecka 13+

  • Svar på tråden Vi som tar Fragmin/Innohep
  • Laura03

    Tänkte hänga med här men är inte gravid. Fick proppar i båda ovarievenen (venen från äggstockarna) efter en rutin op tre veckor efter min sons födelse pga läckage av galla i buken. Fick först Heparin intravenöst på sjukhuset och har efter det gått på innohep i nio månader och har precis börjat med Waran. Om jag mot förmodan skulle skaffa nr 6 i barnaskaran så får jag också gå på innohep eller fragmin. Undrar bara hur man får till det när magen spänner och man ska ta sprutorna? Jag testade att ta i låret men det gör så fruktansvärt ont eftersom jag fick sådana blåmärken efteråt.

  • Dragonfly

    Hej!
    Tar också fragmin nu under graviditeten. Anledningen till det är att jag haft en malign sjukdom tidigare och nu pekar forskningen på att man löper större risk för blodpropp om man haft det. Har bf 20 aug och känner mig riktigt less på sprutorna nu men vet att jag inte borde klaga eftersom det, för mig, bara behövs fragmin under den här begränsade perioden.

  • Topdog

    Jag har efter 4 veckor fått problem att ta sprutorna. I början gick det bra. Det gör ont och svider en stund efteråt. Men nu rycker liksom handen bort sprutan av sig själv när jag ska sticka in nålen. Irriterande.

    Är det någon som vet om man kan sticka sig i hud med blåmärken? Det börjar bli ont om normal hud nu...

  • Laura03

    Man får absolut inte sticka i blåmärkena. Då tar inte kroppen upp medicinen. Jag rakade en bit av håret där de gör kejsarsnittet och stack lite längre ner på magen. Läkaren tyckte inte om det men jag fick så ont av att sticka i låret.

  • Topdog

    Tack Laura för informationen!
    Jag hade inge aning om att man inte kunde ta i blåmärken. Som tur är har jag fortfarande lite oskadd hud att sticka i. Och inget står det i bipacksedeln om att sticka i blåmärken. Tur att det finns kunnigt folk här som man kan få svar av

  • Mommy89
    Laura03 skrev 2011-04-10 21:18:43 följande:
    Man får absolut inte sticka i blåmärkena. Då tar inte kroppen upp medicinen. Jag rakade en bit av håret där de gör kejsarsnittet och stack lite längre ner på magen. Läkaren tyckte inte om det men jag fick så ont av att sticka i låret.
    Till mig sa dom att jag inte fick ta i låret utan var tvungen att ta sprutan i magen, men då det gjorde så fruktansvärt ont att ta dom i magen tog jag låret iallafall Förvånad
  • Laura03

    Emellanåt gör ju det så ont att man gråter. Nu har jag slutat med Waran och innohep slutade jag med för 3 månader sedan. Känner mig fri! Inga proppar finns kvar. Yippie!

  • jag25

    jag är ny till detta, fick sprutorna förra veckan...
    jag själv har inte haft nån blodpropp men min mamma hade 5 st blodproppar när hon va gravid och då anses jag vara högrisk, iallafall här i england ..

    Jag har redan en dotter sen innan och under den graviditeten flyttade jag runt så det va ingen som frågade om min familjehistoria så jag tog inga sprutor under hela den graviditeten så det kom lite av en chock nu när jag va tvungen att ta sprutorna, men better safe than sorry...

  • Topdog

    Hej Jag25!
    Vad bra att du får sputor. Här i Sverige kollar dom inte upp sånt. När jag fick mitt första sena missfall, ryckte dom mest på axlarna och sa att det var en slump. Vid andra sena missfallet ryckte dom också på axlarna, men eftersom jag haft ett tidigt missfall däremellan, fick jag göra en missfallsutredning. Det visade sig att jag hade förhöjda värden på Faaktor VIII, en genetisk koagulationsrubbning som kan orsaka bla blodproppar i moderkakan. Min mamma hade 2 oförklarade missfall i 5 och 6:e månaden efter att hon fick mig.

    Jag förstår att dom inte kan hålla på och utreda alla som får missfall, men ingen har överhuvudtaget frågat om missfall i släkten. Eller föreslagit blodförtunnande förrän nu. Nu gäller det bara att det är den där Faktor VIII som ställt till det, får då har jag ju goda chanser att det går hela vägen den här gången.

  • Topdog

    Hur gör ni andra? Trycker ni ut luften ur sprutan innan ni tar den eller sprutar ni in alltsammans?

    I morse tog jag bort luften innan jag tog sprutan och jag tyckte att det gjorde betydligt mindre ont. Kanske bara ett sammanträffande.

Svar på tråden Vi som tar Fragmin/Innohep