• Topdog

    Vi som tar Fragmin/Innohep

    Jag tänkte att det vore bra med en tråd för oss som tar blodförtunnande sprutor under graviditeten. Här kan vi ställa frågor, vertilera oro och funderingar vi har kring graviditeten, sprutorna och förlossningen.

    Vi som tar blodförtunnande spruto under graviditeten:

    TOPDOG, BF 31 oktober, tar Fragmin pga upprepade missfall där bebisarna dött i vecka 13+

  • Svar på tråden Vi som tar Fragmin/Innohep
  • Mommy89
    Topdog skrev 2011-04-17 18:08:42 följande:
    Hur gör ni andra? Trycker ni ut luften ur sprutan innan ni tar den eller sprutar ni in alltsammans?

    I morse tog jag bort luften innan jag tog sprutan och jag tyckte att det gjorde betydligt mindre ont. Kanske bara ett sammanträffande.
    Förra graviditeten var jag 18 och hade inte hunnit flytta hemifrån ännu, så min mamma (utbildad undersköterska) fick ge lilla mig sprutorna då jag var på tok för feg själv, och hon tryckte alltid ut luften då luftbubblan gör ont att få in. På sjukhuset gjorde dom dock aldrig det och sa åt en att inte göra det, men alla andra jävla sprutor man får är det allt ingen luftbubbla i...
  • Laura03

    Så långe det ges subkutant så behöver man inte ta bort bubblan men gör det ändå för det kan kännas obehagligt. Sedan vet jag inte om man får mer blåmärken om man tar bort bubblan för då kommer ju vätskan i kontakt med huden på direkten. Bara en tanke

  • MissMaran

    Jag tar också fragmin, fick lungemboli (propp i lungan) förra året ungefär den här tiden. Därför fick jag fragmin i förebyggande syfte när jag blev gravid (v 19+2 idag) men jag fick en trombos (propp i benet) i februari ändå. Så nu går jag på fragmin både morgon och kväll. Jag har haft problem med att ta sprutorna i omgångar, just nu börjar det gå bättre igen =)

  • Sladdisungen

    Här är en till som tar fragmin i förebyggande syfte!
    Jag väntar mitt 5:e barn och en liten sladdis! =) BF 12/12 2011

    Jag fick blodpropp i lungorna vid p-piller användande runt 2000 och sedan insatt på Waran och låg på sjukhus och var riktigt dålig faktiskt.

    Sedan ingen medicin efter ett år. Blev gravid igen och födde barn 2003 och fick under hela graviditeten ta fragminsprutor själv i magen. Magen såg hemsk ut på slutet, dvs full med blåmärken.

    Gravid igen 2010 och fick MA i v10 och troligen hade fostret dött runt v 8, det visade sig vara en blodpropp i moderkakan. Jag hade sagt till när jag ringde in till BM att jag behövde detta omgående, men hon ignorerade mig och sa att jag fick lugnt vänta till läkarbesöket i v10, då var det försent tyvärr.

    Denna gång så ringde jag samma dag jag plussade och fick en återbudstid till BM och berättade min historia. Hon försökte med alla medel få någon doktor skriva ut fragmin men alla sa att jag måste först skrivas in... BM hade inte någon tid för detta förrän om tidigast 2 veckor. Så hon ringde flera samtal men ingen ville ge mig det. Så jag fick min tid om två veckor.

    När jag kom hem ringde jag dem på Hjärtmottagningen och sa att ingen ville hjälpa mig och det gick en timme sedan så ringde en läkare från kvinnokliniken mig och frågade vikt och sedan så fick jag det utskrivet. =) Så nu har jag även en tid till kvinnokliniken för en blodprovstagning om två veckor för att kolla om min dos är tillräcklig... Hahaaaa.. Så det gick snabbt minsan.

    Jag tar dessa nu morgon och kväll och jag tycker att det är obehagligt men jag är ju ganska van numera. Men jag visste inte att man inte fick sticka på blåmärkena heller.? Sedan ska jag nog också prova att ta bort bubblan! =) För det svider minsan otroligt efteråt i bland!

    Kram kram kika gäran in på min nya blogg sladdisungen.blogspot.com

  • Skenhede

    Halloj alla!

    Fick igår reda på att jag är gravid med mitt första barn. Jag hade en känsla av att jag skulle kunna vara gravid och tog ett test hemma som visade sig vara positivt.

    Eftersom jag i november 2010 fick stroke så har jag sedan dess gått på Waran och var därför tvungen att kontakta läkare direkt (Vilket inte var det lättaste då långhelgen börjat nu).
    Lyckades iallafall få tag på specialister som efter flera långa timmar kom fram till att jag verkligen var gravid och nu måste byta över till fragmin sprutor.

    När jag låg på sjukhuset tog jag regelbundet dessa sprutor och gjorde det även en tid efter jag kommit hem.
    Personligen tycker jag inte att det är något problem med sprutorna!

    Undrar bara hur man gör när magen blir större och mer spänd? Någon som har den erfarenheten?

  • Mommy89
    Skenhede skrev 2011-04-22 00:20:14 följande:
    Undrar bara hur man gör när magen blir större och mer spänd? Någon som har den erfarenheten?
    Antingen fortsätter du prova, eller så tar du i låret :)
    Passade på att fråga läkaren om det, och om det av någon anledning inte går eller man inte vill ta i magen funkar det att ta i låret istället.
    Själv tar jag alltid i låret, tycker det gör så nedrans ont i magen Skrikandes 
  • Skenhede

    Okej :) så det är helt okej att ta i låret om det inte skulle funka i magen? Medicinen tas upp ordentligt iallafall? Än så länge så går det dock bra med att ta den i magen :)

  • Mommy89
    Skenhede skrev 2011-04-22 12:27:03 följande:
    Okej :) så det är helt okej att ta i låret om det inte skulle funka i magen? Medicinen tas upp ordentligt iallafall? Än så länge så går det dock bra med att ta den i magen :)
    Det var vad läkaren sa till mig iallafall, och det är ju klart bättre att du tar i låret än inte alls Flört
  • Laura03

    Ja man ska ta det i låret alt magen och vissa får ont att ta det i magen jag själv fick ont i låret men man har ju tre ställen att välja på och ta på med tre dagars mellanrum om man nu vill ha variation.

Svar på tråden Vi som tar Fragmin/Innohep