• Anonym (ledsen)

    Ångrar så en vaginal förlossning...

    Vet inte hur jag ska komma över dessa känslor- är ju inget jag kan ändra på i allafall. Min historia lite kort.
    Snittades planerat med första barnet pga sätesbjudning. Mådde kanon i efterförloppet och allt läkte fint. Var återställd både fysiskt och psykiskt på två veckor. Sedan blev jag gravid med mitt andra barn och det barnet låg rätt vilket ledde till en vaginal förlossning. Jag har hela tiden kännt att jag "vill inte föda vaginalt" och hade ett snittsamtal inplanerat men avbokade det eftersom alla övertygade mig om att att man mår mycket bättre efter en vaginal förlossning och man återhämtar sig så snabbt...
    Nåväl, barnet föddes (igångsättning, lång förlossning, stor blodförlust, sprack en del men ingen sfinkter). Till en början kändes väl allt bra och jag hade väl de normala "aldrig mer en vaginal förlossning" känslorna. Ont gjorde det ju också så förbannat, både när man skulle kissa, gå, stå, sitta mm. Och att bajsa var stört omöjligt. Efter ett par veckor märkte jag hur något buktade ut från vagina och gick till gynekologen. Lite mer försvagade slidväggar än normalt löd diagnosen. Knip du bara så ska nog allt bli bra om inte så återkom efter 6 månader för ny bedömning. Men, för mig personligen kom detta som en chock. Ingen hade någonsin talat om försvagade slidväggar och att det är relativt vanligt efter en vaginal förlossning. Nåväl tiden gick, jag knep och det blev inte bättre. Sedan kom skavet. Ett obeskrivligt skav när jag gick och böjde mig ner. Dessutom upptäckte jag en knappt existerande mellangård... Stog inte ut utan gick tillbaka till gyn och fick östrogenkräm att prova. Har blivit lite bättre, men det skaver fortfarande och jag känns så stoooor där nere. Även detta är ju normalt efter en vaginal förlossning. Så, kontentan är att jag känner mig så sjukt ledsen på hur jag upplever mitt underliv. Jag tycker det är så obehagligt att både gå och böja mig och vill helst bara ligga ner hela dagarna. Jag vill att det ska gå ett år så jag kan göra något åt min situation kirurgiskt- vet bara inte vad. Varför skaver det så fruktansvärt?? Är det pga kort mellangård? Slidväggarna som skaver mot varandra i mynningen? Eller ärret efter sutureringen?? Hur ska jag få detta år att gå? Känner mig så fruktansvärt lurad av alla som påstod att en vaginal förlossning är bättre. Gråter varje dag och önskar att jag kunde vrida klockan tillbaka. Varför är det ingen som talar om dessa "normala" åkommor efter en förlossning?? Har verkligen kvinnor det så här efteråt men inget säger?? Hur ska jag kunna gå vidare?

    Någon som känner igen sig? Jag vill ju inte missa ett helt år av min bebis, men just nu vill jag inte ens stiga upp på morgonen för skavet och den jobbigt känslan där nere är gräslig. Något samliv existerar inte och jag kan inte ens tänka tanken. Gynekologen frågade om graviditetsskydd, men jag bara tänkte att "herregud- jag kan inte ens tänka mig att ha sex- någonsin igen..."
    Är detta en vanlig reaktion efter en förlossning eller är jag "överkänslig"?
    Mår alla så finfint fysiskt efteråt som de vill ge sken av??

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-07-31 22:04
    Ok, dags för en liten uppdatering märker jag.
    Efter ett antal besök hos olika gyn kom jag ju till en specialist som konstaterade att mina muskler baktill var söndersprängda och att jag var för lite ihopsydd. Opererades den 16 april för en rekonstruktion av mellangården samt ett bakre framfall. Åt urinröret gjordes inget. Mina symtom har minskat men jag är fortfarande långt ifrån återställd. Känner mig mer ihop nu än tidigare, men urinröret buktar fortfarande fram i mynningen vilket orsakar ett obehag i mynningen, urinläckage samt obehag vid samlag. Vi har haft sex en gång sedan op (alltså snart fyra månader sedan) och det var ingen hit. Fick ta lokalbedövning och en massa glidslem innan för att det ens skulle vara möjligt.
    Väntar på nästa op som förhoppningsvis kommer att ske väldigt snart. Detta har varit den värsta tiden i mitt liv- den som skulle varit en av de bästa. Snittet var rena himmelriket och jag saknar verkligen mitt underliv. Min högsta önskan är att återigen vara oförlöst och att inte gå på alla myter om att man mår så mycket bättre efter en vaginalt förlossning. Den har förstört mitt liv som jag ser det. Sambon och jag bråkar ner och mer. Han förstår mig inte alls och jag hatar min kropp. Att inte kunna ta några promenader har lett till viktökning och ont i ryggen. Underlivsbesvären har lett till depression och en önskan om att livet stundtals skulle ta slut. Jag kan inte ens tänka mig att leva resten av mitt liv i denna kroppen....
    Märker genom denna tråd att det är många med mig som lider- hoppas ni blir återställda så pass att ni iaf kan leva ett normalt liv igen. Ett liv som inte är kantat av obehag vid varje steg man tar, varje gång man sätter sig, ens vid tanken på sex, fisar som man inte kan hålla in, urin som läcker mm mm.
    Jag vet inte hur länge jag står ut men jag hoppas jag kan nå någon iaf med min historia. Det ÄR inte allt att föda vaginalt. Tänk efter FÖRE vad du skulle kunna leva med efteråt- för då kan du inte ångra dig.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-03-17 21:03
    Uppdatering igen...

    Har med stor glädje uppmärksammat att förlossningsskador är alltmer aktualiserade och att förlossningsklinikerna runt om i landet börjar vakna. Däremot är det fortfarande väldigt tragiskt att så många fortfarande får kämpa oerhört mkt för att få den hjälp de förtjänar.

    Efter min operation den 16 april, då de åtgärdade min förlossningsskada (som tre andra "specialister" inte ens sett) så har jag gått igenom ytterligare en operation. Jag har gjort en TVT, en urininkontinensoperation vilket även den är en direkt följd av den vaginala förlossningen där mina vävnader runt urinröret slets sönder. Något som man ej kan rekonstruera.

    Fortfarande är jag inte återställd efter min sk normala förlossning och hade jag inte varit så envis och kämpat hade mina skador viftats bort och mitt underliv hade klassats som normalt efter en vaginal förlossning. Jag ryser av den ordet... För vad innebär normalt efter en vaginal förlossning?! Att mellangården är kortare än tidigare? Att mynningen är flikig och större än tidigare? Att man småläcker urin om man inte gör sina knipövningar varje dag? Att man tydligt ser slidväggarna i mynningen som bollar? Japp- allt det klassas faktiskt som normalt efter en vaginalförlossning. Att du inte kan använda tampong längre- ja, men stoppa in två då, eller använd binda istället. Om det skaver vid sex- använd glidslem då eller varför inte lokalbedövningssalva?

    Underlivet är mycket bättre än innan mina operationer men som sagt, jag känner av besvär varje dag och kommer göra för resten av mitt liv. Efter klimakteriet har jag ingen aning om hur det kommer gå- antaglien ett mer uttalat framfall (som väldigt många vaginalförlösta kvinnor får. Framfall är för närvarande den vanligaste gynekologiska operationen i Sverige).

    Jag önskar en valfrihet i hur man önskar föda sitt barn. Snitt eller vaginalt- båda sätten har sina för- resp nackdelar och det är endast den blivande mamman som ska avgöra vilka ev komplikationer hon vill stå ut med efteråt. Tror, och hoppas, allt detta är verklighet när/ om min dotter ska bli mamma.

  • Svar på tråden Ångrar så en vaginal förlossning...
  • Minnie7

    Anonym: Hur märkte du att delar av moderkakan satt kvar? Har du också skav eller hur känner du av ditt framfall? Önskar också jag blivit sydd på op, då kanske det hade blivit bättre...

  • Anonym
    Minnie7 skrev 2011-07-09 15:42:05 följande:
    Anonym: Hur märkte du att delar av moderkakan satt kvar? Har du också skav eller hur känner du av ditt framfall? Önskar också jag blivit sydd på op, då kanske det hade blivit bättre...
    Det slutade inte blöda och det luktade hemskt! Jag kände mig helt svag och sjuk, kunde knappt vara uppe. Jag ringde till kvinnokloniken två ggr, ringde och var hos barnmorskan, var hos min husläkare....till slut efter sju veckor fick jag komma till en gynekolog som gjorde ett ultraljud. Hon måste ha sett hur det såg ut men tyckte att jag skulle gå hem och ta kramframkallande medicin och höra av mig på måndag om det inte blev bättre, helt sjukt!

    Till slut fick jag iaf komma till operation och ta ut den. Det var en "riktig" gammal och erfaren läkare som gjorde det och han var helt förbryllad över hur detta hade gått till.

    Framfallet känns av att det skaver och tynger. Det är jobbigt att tex bara sitta på toaletten för stygnen stramar och det känns som att underlivet ska ramla ut. Sitta på huk försöker jag undvika liksom att lyfta tunga saker.

    Jag är faktiskt helt chockad över hur man kan bli behandlad så här! Min man jobbar på sjön och var borta i en månad. Min mamma fick ta ledigt från jobbet för att ta hand om mig och bebisen. Helt i onödan, fyy!
  • Minnie7

    Hur länge sedan var förlossningen? Ibland har jag sådan värk att jag inte vet vad jag ska göra. När jag känner på underlivet kan jag liksom inte känna något som gör direkt ont så jag fattar inte varför. Kan det vara att de bägge slidväggarna skavt emot varandra tros? Idag gör det riktigt ont och jag har varit lite mer i farten än annars. Igår kändes det riktigt bra. Fattar inte hur det kan kännas så olika från dag till dag- men riktigt bra är det ju aldrig. Idag måste jag ta smärtstillande och det hjälper lite mot värken iaf

    Jobbigt att man måste kämpa så mkt för att bli trodd- man känner ju själv när något inte känns bra.

  • Anonym
    Minnie7 skrev 2011-07-10 19:13:56 följande:
    Hur länge sedan var förlossningen? Ibland har jag sådan värk att jag inte vet vad jag ska göra. När jag känner på underlivet kan jag liksom inte känna något som gör direkt ont så jag fattar inte varför. Kan det vara att de bägge slidväggarna skavt emot varandra tros? Idag gör det riktigt ont och jag har varit lite mer i farten än annars. Igår kändes det riktigt bra. Fattar inte hur det kan kännas så olika från dag till dag- men riktigt bra är det ju aldrig. Idag måste jag ta smärtstillande och det hjälper lite mot värken iaf

    Jobbigt att man måste kämpa så mkt för att bli trodd- man känner ju själv när något inte känns bra.
    Det var ca 4 månader sen jag födde. Det har blivit bättre faktiskt men jag hade ingen aning om att det tog så här lång tid. Informationen man fick innan var typ att; man kan få sy ett stygn eller två men det läker på en vecka...och att det är bara att göra knipövningar så blir ALLT bra.

    Jag tycker att BM gav information som lät som att det var jag själv som kunde påverka om/hur mycket man skulle spricka. Knipa och smörja in med olja tex. Nu i efterhand har jag läst att det är ju tvärtom, det är personalen på förlossningen som kan påverka om kvinnan ska få bristningar eller inte. Det finns speciella rutiner att följa för att förhindra bristningar men de används bara på vissa BB här i Sverige. Det tycker jag är märkligt. I Finland används de på alla BB.

    Det är så tråkigt att kvinnor ska få lida så i onödan. Och att det verkar vara någonslags vedertagen attityd att som kvinna ska man bara stå ut med det och att det är lika för alla. Det är ju inte lika för alla. Och varför fungerar eftervården så dåligt? Det enda som erbjuds är en kontroll hos BM efter 10 veckor. Det räcker ju om man inte har några problem men om man har det får man själv ringa och tjata och vara "besvärlig". Det är inte så lätt när man är dålig.
  • Anonym (ledsen)

    Tre månader sedan jag födde här också. Väntar på att det ska kännas bättre...
    Vissa dagar känns det riktigt bra här också och vissa skit- hur kan det vara så??
    Tack för era ord om att det kan bli bättre!

    Sedan får jag ont i mellangårdens suturering när jag ska göra nr 2- är det fler som har det så?? Känns som om jag ska spricka upp när jag tar i, eller att tarmen ska pluppa ut i slidan eftersom jag knappt har någon mellangård...

  • Anonym (ledsen)

    Fick barn för nästan 4 månader sedan. På pappret tror jag att det var en ganska normal förlossning men jag sprack mkt. Ingen sfinkterruptur dock som tur är. Barnmorskan på förlossningen sa att det kommer göra ont första veckan men det läker snabbt. Känner mg också helt överkörd efter förlssningen då jag skrev att jag inte ville bli undersökt av student men det var de ingen som tog hänsyn till och jag orkade inte säga emot.

    Tog 3 veckor för mig att kunna gå sträckor på 50-100 meter. Kunde inte vända mig i sängen på ca 3 veckor. Var först efter ca 6 veckor jag klarade av att gå utan smärta och det bara var obehaget kvar. Känner mig fortfarande inte bra och har ont i ffa en brisning fortfarande. Har haft 2 turer till kvinnokliniken för att det inte läkt som det skulle. Känns inte som någon tar mig på allvar.

    Förstår inte hur jag någonsin ska klara av att ha sex igen. Tycker det är jobbigt med närhet till och med och klarar knappt av när min sambo kramar mig.

    Är så ledsen och tänker på detta dagligen och har svårt att hålla gråten borta. Är så glad över min bebis och skulle gärna få fler barn men vill absolut inte gå igenom detta igen.

  • colanappen

    jag håller med om att inte sjukvården pratar om hur man kan må efter förlossning, det är samma med amning ingen pratar om att det är jobbigt heller. tror att det är ngn konstig ide om att inte skrämmas. jag tycker det är bättre att säga det här och det här kan hända då är man mer förberedd.

  • Anonym

    Har alltid tagit in vatten och antar att jag fortfarande gör det. Vet faktiskt inte.

    Jag mådde bra inom några veckor från förlossningen. Stygnen kliade en del innan de lossnade och även ärret. Det hjälpte om jag smorde in det med olja. Om något är jag tightare nu än innan även om BM sa på efterkontrollen att hon inte trodde att de sytt ihop för mycket. Sex är inte helt skönt. Tror att det är en kombination av sköra slämhinnor pga amningen och att ärret är lite stelt. BM sa att hon trodde att ärret skulle mjuka upp sig inom 6 mån.

    Jämför jag med hur de som fick kejsarsnitt mådde så mådde jag jättebra!

  • Anonym
    Anonym (ledsen) skrev 2011-07-19 09:07:24 följande:
    Fick barn för nästan 4 månader sedan. På pappret tror jag att det var en ganska normal förlossning men jag sprack mkt. Ingen sfinkterruptur dock som tur är. Barnmorskan på förlossningen sa att det kommer göra ont första veckan men det läker snabbt. Känner mg också helt överkörd efter förlssningen då jag skrev att jag inte ville bli undersökt av student men det var de ingen som tog hänsyn till och jag orkade inte säga emot.

    Tog 3 veckor för mig att kunna gå sträckor på 50-100 meter. Kunde inte vända mig i sängen på ca 3 veckor. Var först efter ca 6 veckor jag klarade av att gå utan smärta och det bara var obehaget kvar. Känner mig fortfarande inte bra och har ont i ffa en brisning fortfarande. Har haft 2 turer till kvinnokliniken för att det inte läkt som det skulle. Känns inte som någon tar mig på allvar.

    Förstår inte hur jag någonsin ska klara av att ha sex igen. Tycker det är jobbigt med närhet till och med och klarar knappt av när min sambo kramar mig.

    Är så ledsen och tänker på detta dagligen och har svårt att hålla gråten borta. Är så glad över min bebis och skulle gärna få fler barn men vill absolut inte gå igenom detta igen.
    förstår det känns jobbigt!
    jag födde själv barn för snart 6 månader sen "normal förlossning" (krysta "bara" i 5 timmar)
    fick inte en bristning men vart klippt, jag har problem med toa besök, fick hemorjoder av helvete och gick på medicin i 2 månader för att kunna göra nummer 2  och än kan inte hålla mig med nummer 2(analinkontinens), jag kniper och kniper, vart så på sydd för hårt och nu ser det fult ut... jag har än så ont i svanskotan kan knappt sitta vissa dagar, ligga gör ont, jeans kan jag inte ha för på nåt konstigt vis klämmer det svanskotan så jag kan inte röra mig. 

    MEN min man släpper jag in, han vet om allt, vi gjorde detta tillsammans. han stod med och födde, han foka på mig sa åt mig att andas, han hängde över mig kämpa fick mig focuserad, han fick mig stå ut, härda ut orka lite till. han var totalt svettig efter förlossningen.
    visst känner jag mig "skadad" "ånger" över allt men sexlivet håller jag i ändå
    jag får helt enkelt gå på toa innan sexet för att inte riskera missöden, vi kan inte göra vissa ställningar för det gör ont i svanskotan.. men närheten behöver vi båda!
    ska jag råka ut för sånt här och missa mitt sexliv oxå?, fan heller! allt ska inte tas ifrån mig.
    jag behöver känna närhet, känna mig åtrådd, känna kärlek, och veta att min kropp fungerar.
    fine allt ser inte ut som det ska men min man älskar mig och vårt barn, vi måste hålla hårt i det vi har kvar!
     
Svar på tråden Ångrar så en vaginal förlossning...