Vad har ni gravid "råkat" äta eller ätit som ni inte "ska"?
Nu menar jag tex parmaskinka, möggelost osv.
Själv råkade jag omedvetet äta massa chevre ost så nu går ja på nålar o är super orolig...
Vad har ni ätit?
Nu menar jag tex parmaskinka, möggelost osv.
Själv råkade jag omedvetet äta massa chevre ost så nu går ja på nålar o är super orolig...
Vad har ni ätit?
Kollade inte datumet på artikeln, vad bra att de ändrat. Hur som helst: Jag avråder ingen från att dricka Brämhults (det är ju jättegott) och det är inte värt att ha en debatt över det heller :)
Svarar på TS fråga: Jag var i Tyskland och beställde en smörgås med ägg och skinka,och fick nästan genomstekt ägg och någon form av kallrökt skinka. Vet inte hur ok det var, men jag var vrålhungrig efter att planet blivit försenat och vi kommit jättesent till hotellet som ändå erbjöd sig att fixa något efter egentliga stängningsdagsen...
Jag blev dock inte jätteorolig, i så fall kunde jag ju låtit bli att äta det...
jag åt fetaost i bulgarien när jag var i vecka 8 och massa annat men det verkar inte vara nån fara för bebis i magen nu.
tror inte fetaosten var pastiörerad där.
jag visste inte att jag var gravid då.
med sonen åt jag ett helt paket med kallrökt lax utan att den varit fryst innan och honom är det inget som helst fel på.
Hummena - nötkött behöver inte vara genomstekt, inte heller vilt eller lamm som varit fryst.
Jag åt rått nötkött (carpaccio), sushi genom hela graviditeten, blodiga biffar etc. Jag åt engelsk julkaka med brännvin men antar att det var så lite att det inte påverkade. Jag åt också parmaskinka och lite ädelost (men bara lite).
Mumin80: angående opastöriserad mjölk.. vadå KORKAT? Är man inte van vid det så e det kanske lite dumt att plötsligt börja dricka mycket. Men är man van vi det och har druckit det varje dag i flera år utan att bli dålig, varför skulle det då va korkat att dricka superfärsk och GOD mjölk? Om man nu inte e gravid då alltså.
På gården där jag jobbar så tar vi emot skolklasser, från arla minior. Men dom får inte smaka på mjölken, utan det skickar arla ut i förväg så dom får dricka pastöriserad mjölk. O barn från området får gärna komma o hälsa på o klappa o så. Däremot om dom inte tvättar händerna ordentligt o sen kanske stoppar fingrarna i munnen eller så så KAN dom bli dåliga ändå. Så man behöver inte bli sjuk av just mjölken. O vi dricker mjölken varje dag utan att ha blivit sjuka. Jag tror att man ska ha otur för att bli dålig. Men inte att det är korkat! Dödssjuk blir man väl ändå inte. O ska man inte utsätta sina barn för att bli sjuka nångång så får man nog helst hålla dom hemma 24/7 då..
Har någon blivit sjuk i Sverige av att dricka opastöriserad mjölk?
Trots att opastöriserad mjölk inte får säljas i affär har den orsakat sjukdomsutbrott under de senaste åren. Eftersom opastöriserad mjölk sällan serveras till större sällskap rör det sig oftast om mindre utbrott eller enstaka fall.
Campylobacter i mjölk har orsakat flera utbrott i Sverige, till exempel när skolklasser har besökt lantbruk och bjudits på opastöriserad mjölk. Några utbrott har haft färskost som orsak.
När det gäller ehec är det ofta barn som drabbats. Varje år startas ehec-utredningar på bondgårdar efter att framför allt barn i familjen har druckit opastöriserad mjölk.
Vilka symtom ger sjukdomen?
Vanliga symtom vid infektion med campylobacter är akuta magsmärtor och diarré. Följdsjukdomar, som ledinflammation, förekommer.
Symtomen vid infektion med ehec varierar från mild diarré till magsmärtor och blodiga diarréer. Infektionen kan också leda till komplikationer i form av allvarlig njursjukdom (HUS), särskilt hos barn upp till fem års ålder och hos åldringar. De som drabbas behöver ofta intensivvård och skadorna kan leda till behov av livslång dialys eller ha dödlig utgång.
Jag levde i thailand dom första sex månaderna av min graviditet (visste inte att jag var gravid då).
O då åt jag en masssa olämpliga saker då jag levde väldigt primitivt. Men kände att det inte var nån ide att oroa sej, gjort är gjort o ut kom en frisk liten pojke. =)
Råkade äta kallrökt skinka för nån vecka sen. Trodde bara att det var lufttorkad skinka som var nono, men gjort är gjort, hittills har jag inte märkt ngt iaf.
För några år sen var det en pojke som dog av att ha druckit opastöriserad mjölk, så nog sjutton finns det skäl att vara försiktig.