Inlägg från: Pallas |Visa alla inlägg
  • Pallas

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Här tar det också emot. Kom just hem från jobbet till två vakna barn och ett föreningsmöte i köket. Mina ögon går i kors och det kommer nog inte bli något sinkshinande i kväll. Börjar dessutom jobba 8 i morgon bitti. Ska be maken försöka plocka undan i köket, han lägger sig mycket senare i allmänhet.

    Hann iaf tvätta tre maskiner i går, utan att det kändes jobbigt. Har lagt in alla barnens kläder också, det är ett stort framsteg! Däremot slog det mig att mina bilar är ena enda stora hotspots. Suck... 

  • Pallas

    Vad duktiga vi är! Bara tanken på att ändra vanor så här var helt otänkbar för mig innan jag hittade den här tråden!

    Här skiner diskbänken, tvättkorgarna är tomma och jag har hängt upp jackan i garaget VARJE gång i en hel vecka. Har aldrig hänt, tror jag. Vi har också haft spontanbesök utan att jag skämdes och utan att hemmet var helt tiptop. Jag förklarade min mission och alla verkar intresserade.

  • Pallas

    Keep on FlyLadies! I går somnade jag ifrån både revaxör i örat och köksröjning. Har fixat båda nu. Jag satte också igång en ugnsrengöring och så ringer min medryttare och ville att jag skulle följa och kolla på en häst. Självklart ställer jag upp, så nu får maken ta över ugnen.

  • Pallas

    Tror jag hade ett genombrott i mitt vanebrytande i går: jag röjde köket trots att jag var så trött att ögonen gick i kors nästan, och det kändes inte så farligt jobbigt. Hade detta varit för två veckor sedan hade middagsstöket stått kvar tills det var dags för matlagning i dag.

    Jag kommer köra på med mycket mindre steg än vad som rekommenderas på Fly Lady, för för mig handlar det inte om att jag inte vet vad som behöver göras eller hur man gör, utan om att ändra på vanor jag haft i över 30 år. Det är svårt. 

  • Pallas
    Neelah skrev 2012-01-15 18:51:51 följande:
    Så ska jag också göra. Jag vet vad som behöver göras och hur det görs och jag behöver bryta gamla vanor. Därför ska jag låta det gå i alla fall en vecka mellan varje nytt steg så att jag får in en grej innan jag börjar med nästa.
    Ja, jag tror det är rätt väg för mig att gå. Jag kommer nog vara ännu mer "konservativ" och inte lägga till något nytt förrän rutinerna sitter som berget. Jag håller på med tre saker nu och bara det gör stor skillnad och kräver mycket jobb för att jag ska kunna bryta de kassa vanorna. Mina tre saker är: 1) hänga upp jackan istf att slänga den varsomhelst i huset, 2) röja köket på kvällen och 3) ta med soporna när jag åker till stallet. Vissa av dem spiller över på annat, vilket bara är positivt, men det är inga regelrätta vaneändringar ännu.

    Nästa steg tror jag blir kvällsrutin med kläder och skolväskor och check av familjens schema innan barnen lägger sig.
  • Pallas

    Jag har två frågor och ett ugnsrengöringstips:

    Ugnsrengöring: Det finns ett medel som heter Suma Grill D9 som är jättebra för att göra rent ugnar. Jag har använt det vid flyttstädningar och uppstädningar vid hemstädning. Förmodligen tar detta medel kål på alla gulliga djur i hela världen, så det är inget man ska använda till vardags, men att göra ordentligt rent ett par gånger om året funkar för mig. Det är starkt frätande och skyddsglasögon och tjocka och långa handskar rekommenderas. Jag har aldrig misslyckats med detta medel - ALLT försvinner.

    Fråga 1: Ni som, liksom jag, har svårt med förmågan att hålla ordning, vad tror ni det beror på? Jag snackade med min kompis om detta och hon har fått lära sig hemifrån att plocka undan efter sig och hålla städat, men jag har det inte. Ändå är vi lika slarviga bägge två (till våra mäns stora förtret).

    Fråga 2: Är det någon som har något bra tips på hur fan jag ska kunna hålla bilarna snygga. De fullkomligt svämmar över av skräp, kvitton, viktiga papper, reklam, läppbalsam, verktyg, filtar, udda vantar, skor och allsköns skit. Det är ju svårt att "lägga allt på sin plats" när man sitter där och kör och inte är hemma, och sen glömmer jag helt enkelt bort det.

  • Pallas

    Nu har jag gjort ett schema till barnen (6 och 7 år) som de ska få sköta medan jag eller maken lagar kvällsmat. Detta kommer sitta på kylskåpet, tror jag:



    Jag antar att ni kan gissa vad bilderna innebär, men alltså som följer: 1) göra eventuella läxor, 2) packa ryggsäcken och 3) välja kläder till morgondagen.

  • Pallas

    Ja, välkommen i städsekten, sys! Som sagt har vi lite olika strategier men samma mål: att ändra vanan att panikstäda inför besök till att alltid kunna ta emot oväntat besök utan att skämmas ögonen ur oss. Ungefär så. Små steg i taget och så peppar vi varandra när det känns tungt och skryter över våra prestationer när det går bra. Jätteskönt att kika in här ett par gånger per dag och få och ge tips, samt sammanfatta sin dag. Det blir som en liten rolig motivationsdagbok som andra kan skriva i.

  • Pallas
    Tallkotte12 skrev 2012-01-15 20:56:09 följande:
    Tack, det ska jag prova! Jag har själv astma (och är kemist) och Cillit Bang och liknande äckel rör jag inte...
    Tyvärr har såpan aldrig funkat för mig, men det är klart värt ett försök!
  • Pallas

    Gali: Ja, tiominutersstäd kommer nog komma in på schemat så småningom här också, men det dröjer nog ett tag till. Det är lättare att motivera barnen att göra något om jag själv inte släpper allt där jag står. Vi hade familjemiddagsmöte i dag och kom överens om att prova detta. Barnen fick tycka till också, men knotade lite över att behöva följa de här sakerna. De är alldeles för curlade, uschabuscha på oss! 

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!