• Anonym (Va?)

    Anställningsintervju - fängelsedom för dråp!!

    Hur ska jag göra??

    Jag har sökt ett jobb som jag gärna vill ha.... jag är nu kallad på intervju nästa vecka.....superkul.... Jobbet är som socialsekreterare och jag är utbildad socionom... har dock aldrig jobbat som det, fick examen 2009... har haft ströjobb här o där sedan dess... samt småkurser via AF....

    MEN

    Jag satt inne för dråp under åren 1999-2005....och har därför ett stort hål i mitt CV som de garanterat kommer att fråga om...

    VAD SKA JAG SÄGA??

    Sanningen eller ska jag ljuga och säga att jag ex varit utomlands? Vad tycker du?         

  • Svar på tråden Anställningsintervju - fängelsedom för dråp!!
  • Anonym
    MrsC74 skrev 2012-03-29 16:41:33 följande:
    Anonym : begär de papper från belastningsregistret är man skyldig att visa det. Förstår inte vad ny boendeort har med saken att göra.

    Ja, är det samma boendeort så är det kanske större chans att folk i ens umgängeskrets och liknande vet om det som hänt, och saker sprids. Är det en okänd ort där man inte känner någon är inte risken så stor att det kommer fram. Ja man är skyldig att visa det ja om de ber om det och man vill ha sitt jobb kvar, eller få en anställning, men det är inget som privatpersoner kan få fram. Så i princip enda risken någon får reda på det är via ryktesvägen, men chansen för det är ju som sagt inte så stor. Så att de på jobbet får veta är inte speciellt sannolikt.
  • Husis

    Om man har "vita fläckar"  i sitt cv, så är det vanligt att man får frågan vad man har gjort då. Av erfarenhet vet jag att om man svarar undanglidande på frågan, så ger det utrymme för misstankar om fängelsevistelse. Har suttit på andra sidan vid anställning till lite känsligare befattning. Ett ärligt svar där man får förklara och låta chefen avgöra om det är lämpligt med anställning är bättre än grå lögner.

  • Anonym (säg jobb)
    Indianica skrev 2012-03-29 16:05:06 följande:
    Vad menar du? Ska man säga att man jobbat med något på fängelset? Typ "Jag satt inne i sex år och under fängelsetraffet jobbade jag med att tillverka grytlappar"???
    NEJ utan vad man jobbade inte att ''jag satt inne och gjorde de,de,de''
  • Anonym
    Husis skrev 2012-03-29 16:46:19 följande:
    Om man har "vita fläckar"  i sitt cv, så är det vanligt att man får frågan vad man har gjort då. Av erfarenhet vet jag att om man svarar undanglidande på frågan, så ger det utrymme för misstankar om fängelsevistelse. Har suttit på andra sidan vid anställning till lite känsligare befattning. Ett ärligt svar där man får förklara och låta chefen avgöra om det är lämpligt med anställning är bättre än grå lögner.

    Håller inte med..
  • Anonym

    Jag har fått frågan EN gång vad jag gjort där jag haft lucka i mitt CV, aldrig någon annan som frågat det. Men då har det bara varit lucka på 1 år resp 1/2 år, så är ju inte samma som 6 år. Och jag har ändå varit på många arbetsintervjuer och haft många jobb!

  • MoonlightRose

    Om de frågar dig, så tycker jag du gör bäst i att vara ärlig.  Då det är bästa sättet om man vill undvika problem, för även om det bara är en liten chans att sanningen kommer fram så är det fortfarande en chans.

    Annars behöver du inte ta upp det. 

  • Anonym

    Om du bestämmer dig för att säga något borde du säga varför lite kortfattat tycker jag. 6 år fattar man ju det var något allvarligt ändå. Jag skulle isåfall säga lite kort "var i ett förhållande med misshandel, och använde självförsvar och fick sedan fängelse för det". Du behöver ju inte säga det var just 6 år, inte heller det var för dråp. Om de frågar kan du ju säga det. Men är inte säkert de vill gräva i det heller.

  • Indianica
    Anonym (säg jobb) skrev 2012-03-29 16:46:49 följande:
    NEJ utan vad man jobbade inte att ''jag satt inne och gjorde de,de,de''
    Fast det kan ju också bli konstigt av flera orsaker, t ex varför jobbar en utbildad socionom i hela sex år med att t ex vika tvätt vad det nu kan finnas för arbetsuppgifter på ett fängelse? Dessutom lär ju referenser ifrån ett yrke man haft i hela sex år leda till efterfrågan på referenser och den som är referens kan väl knappast mörka att arbetsplatsen är på ett fängelse? Kan ju bli väldigt obekvämt om det kommer en referens ifrån typ Hinsebergs kvinnofängelse där det står att man typ snickrat fågelhoklar. Det om något kan ju väcka frågetecken.
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-03-29 14:46:12 följande:
    Det där med att sona sitt brott räcker nog inte i anställningssammanhang. Någon som avtjänat sitt straff för barnpornografibrott eller våldtäkt mot barn skulle alltså med samma resonemang kunna få anställning på ett dagis eller?!?!
    Det är rätt stor skillnad mellan en dom för dråp i en självförsvarssituation och sexualbrott riktade mot barn...

    Dessutom söker TS inte jobb i den "branch" hon var i då hon blev misshandlad - om man nu kan kalla 'att leva i ett misshandelsförhållande' för en "branch".

    Ekonomiska brottslingar bör inte få jobb där de har ansvar för andras pengar.
    Personer som begått brott mot barn bör inte jobba med barn.
    Och personer som har blivit misshandlade och försvarat sig (om det än leder till en dom för dråp) bör väl undvika att jobba inom brancher där de används som mänskliga slagpåsar eller blir verbalt nedtryckta dagarna i ända... Men jag kan inte komma på några sådana yrken såhär på rak arm. Verbal kritik kan man väl få i t.ex. kundtjänst eller om man jobbar med klagomål, men annars vette tusan...

    Dessutom har TS en utbildning bakom sig och en personlighet utöver "den misshandlade kvinnan som kämpade emot lite för hårt".
    Även om domen för dråp självklart inte är någon direkt stjärna i kanten så kan hennes erfarenheter och väg från misshandelsförhållandes ses som en merit. Beroende på vad arbetsgivaren behöver och vad befattningen innebär förståss.

     


    Självförsvar är en ansvarsfrihetsgrund. Hade domstolen ansett att rätt självförsvar förelegat så skulle hon inte dömts för dråp utan frikänts. Man fälls inte för självförsvarsdråp för självförsvar (nödvärn enl straffrätten), nöd, förmans befallning. Föreligger sådan grund fälls man inte för brottet (möjligen om nödvärnsexcess föreligger)... Det är domstol som avgör om sådan grund föreligger inte den dömde annars skulle varenda intern på Kumla vara oskyldiga!

  • maaammaaa
    MrsC74 skrev 2012-03-29 16:44:17 följande:
    Maaaammmma: varför skulle man inre få ta examen när man suttit i fängelse ?
    Finns de som blir jurister t o m
    JA, men vad är det för nytta att studera till socionom om man inte får arbete efteråt pga fängelse. Daaaaa
Svar på tråden Anställningsintervju - fängelsedom för dråp!!