• Coyote

    Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!

    Om man kissar på sig under förlossningen, under utdrivningsskedet alltså, kan man se det som positivt att man slappnar av såpass att man inte kan hålla sig ens?

  • Coyote

    Jag födde mina tvillingar vaginalt i somras. Två dagar innan de föddes var jag öppen fyra centimeter, samma dag som igångsättningen var jag öppen sex, och jag hade inte känt ett dugg. Jag har ett barn sen tidigare, så att jag skulle vara lite öppen hade jag räknat med. Men sex centimeter utan en enda känning? Sammandragningar hade jag förstås, men ingenting som gjorde ont.

    Om jag inte hade blivit igångsatt, hade det då funnits någon risk med att gå så pass öppen hemma, eller hade det troligen startat självmant i alla fall inom ett par dagar? Nu satte de skalpelektrod på ettan, de kunde inte se någon vattenavgång, de hade väldigt lite vatten kvar, men det drog igång rejält och de föddes 3,5 timmar senare. Kan hinnorna brista trots att det saknas vatten liksom? Hade det kunnat hända hemma likaväl?

    (Förstår att det är helt individuellt, men jag tar tacksamt emot dina funderingar.)

    Och en sak till, är det vanligt att personalen ljuger för patienten i syfte att pusha på och uppmuntra? Typ "joodå, nu är huvudet snaaaart ute, en värk till bara!" trots att ni ser att det förmodligen kommer ta minst fem värkar innan det sker?

  • Coyote
    Anonym (Barnmorskan.) skrev 2012-10-09 21:33:51 följande:

    Vi har haft förstisar som kommer in och är 5 cm öppna utan att ha känt något så visst händer det. Att inte se vattenavgång då skalp sättes beror på att barnets huvud har hinnorna tätt inpå. Vattnet brukar forsa ut när barnet är på väg ut eller under tiden som förlossningen pågår. Vi brukar inte ljuga men vi visst pushar vi på;) Och visst är huvudet snart ute om det är 5 värkar kvar;)
    Haha, min barnmorska erkände att hon ljög när hon sa att det var omöjligt att snitta (när jag vid ett tillfälle grep tag i henne och bönade och bad om att få snittas i stället för att behöva ligga där med enbart lustgas som bedövning). Så länge huvudet inte är ute går det alltid att snitta hade två förlossningsläkare talat om för mig strax innan igångsättningen, så hon ljög ju faktiskt. Men jag fattar varför man ibland gör det, om det är för att få upp mammans hopp om att det snart är över.
  • Coyote

    Längtar nr 2 - mina tvillingar hade gemensam moderkaka och då gick det ju inte att få sen avnavling av ettan, hon klampades direkt för att tvåan inte skulle bli dålig.

  • Coyote
    Anonym (Barnmorskan.) skrev 2012-10-20 22:57:28 följande:

    Försöker svara så gott det går. Ang accelerationer och variabilitet så är det CTG kurvan bm bedömt. Accelerationer är topparna på kurvan. Så svårt att förklara för dig då du behöver vara insatt i hur en normal, avvikande, komplicerad och patologisk kurva kan se ut. Dock är det inte ovanligt att det ser ut så under en förlossning. Att bm inf beror på att denna har tänkt att sätta ett klipp. Ett klipp är gjort pga av hjärtljuden. Flickan har haft påverkade hjärtljud, ofta låga vilket är vanligt i slutet sv förlossningen. Men i erat fall har CTG kurvan plus de låga hjärtljuden som förmodligen håll i sig bidragit till ett klipp. Man har önskat ha ut eran bäbis fort. Det sker. Är inte ovanligt men jag förstår att ni undrar.
    Det skulle vara fint att få med en liten ordbok där alla dessa uttryck är översatta till svenska.
  • Coyote
    sara gerdrup skrev 2012-10-21 08:43:46 följande:
    kan listeria bakterien vara orsak till att fostret tillbaka bildades? jag har bytt i kattlådan till katterna.
    Kattlådan innehåller inte listeria, det är toxoplasmos du tänker på i samband med katterna. Och du måste i princip äta kattbajs (från utekatter, eller innekatter som äter rått kött) för att bli smittad, så jag har väldigt svårt att tro att det skulle bero på kattlådan. (Och nej, jag är inte barnmorska. )
Svar på tråden Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!