• Anonym (Barnmorskan.)

    Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!

    Som texten lyder. Jag svara på allt, utom frågor som involverar sekretess.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-09 15:54
    Nu försvinner jag lite från tråden. Ska på husvisning men jag kikar in ikväll. Fortsätt ställa era frågor;)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-09 18:04
    Jag vill tillägga att jag svarar på frågor utifrån vad jag vet, kan och har erfarenhet av. Att ge helt konkreta svar går aldrig!!! Vill ni ha statistik så googla.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-09 21:53
    Från och med kl 22 ikväll svarar jag inte på fler frågor. Ni får gå och lägga er så svarar jag mer imorgon. Vad skoj med alla era frågor ni fantastiska kvinnor;) All kärlek till er

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-10 13:09
    Det var någon som undrade om vi kör dragkamp under förlossningen, den sk Norska metoden och det gör vi hos oss. Min absoluta favorit för att få ner en liten bäbbe i förlossningskanalen.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-10 21:20
    Jag vill framföra ett STORT TACK för alla era frågor och funderingar. Jag har endast delat med mig av min erfarenhet och kunskap. Man kan aldrig veta hur en förlossning ska börja eller sluta. Det samma gäller en graviditet...

    Nästintill alla av er har varit positiva och det har varit en fin stämning här inne. Det har varit en fröjd att titta in och svara på era frågor så gott det går.

    Men jag har också barn och familj och nu drar jag mig tillbaka. Kommer fortfarande svara på frågor men inte lika intensivt. Det för ont i mina fingrar av allt skrivande...
    Vem vet. Kanske ses vi på förlossningen eller BB. Lycka till ni fantastiska kvinnor.

  • Svar på tråden Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym (Missades) skrev 2012-10-09 13:49:49 följande:
    Jag förstår att ni har svårt att vara hos alla blivande föräldrar hela förlossningen, men undrar ändå om det jag var med om är vanligt. Jag hade vid min första förlossning ett långt värkarbete och en dag då det var många andra som födde barn så valde min dotter att komma till världen. BM tog hål på mina hinnor vid 7 cm och jag fick direkt krystvärkar hon trodde mig inte och lämnade rummet, tre krystvärkar senare var min dotter född och en undersköterska larmade och ropade på förstärkning, jag är blödarsjuk och förlorade mycket blod. Det tog lång tid att komma över detta, och ursäkten jag fick var att det var många som födde samtidigt och att det inte brukar gå så fort första gången, 38 timmar tycker jag inte är fort. Har ni någon gräns på antal förlossningar eller måste ni ta in så många det går?

    Hejsan. Ush då- hon antog nog inte att det skulle gå så fort när det ändå hade tagit lång stund fram till de 7 cm. Vi bör inte ha fler omföderskor på en och samma gång men visst händer det. Det finns i gen gräns på hur många vi får ta utan det kommer vi överens om på varje pass beroende på patienterna. Som mest har jag haft 2 omföderskor, 1 förstis och 1 på intag. Jag förlöste 3 av de 4...
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym (Gravid.) skrev 2012-10-09 13:54:04 följande:
    Jag är jätte rädd inför förlossningen. Jag hinner fylla 21 år men ändå rädd för att något ska gå snett på förlossningen. Jag är rädd för att kissa & bajsa ner mig. Kommer skämmas rejält inför min fästman fast jag vet att han inte skulle bry sig. Hjälp mig bli av med rädslan. Samt kan man välja bm på förlossningen om man inte trivs med den samt om man kan skriva någonstans att man endast vill ha kvinnliga bm & läkare där inne?

    Hejsan. Jag vet att du säker har hört att det är vanligt att de kommer lite allt möjligt under en förlossning och det stämmer. Barnet och ändtarmen ligger så pass nära och trycket under krystvärkarna är enorm. Man kan alltid få ett lavemang om man skulle vilja innan;) Dock bryr sig inte de flesta om det när de väl är i den situationen. Gjorde inte jag heller;) Nej du kan inte välja könet på de som tar hand om dig!
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym (xx) skrev 2012-10-09 13:54:37 följande:
    Blir ni under utbildningen uppmärksammade på att det tyvärr finns många kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp tidigare i livet och som kan behöva extra stöd eller ha speciella önskemål under förlossningen?

    Självklart!!! Tycker det borde ingå mer om det på arbetet dock men tid finns inte eller pengar;(
  • Anonym (Barnmorskan.)
    fortsätt paddla skrev 2012-10-09 13:58:38 följande:
    Å, nu kan jag passa på att fråga:) Min trea kom relativt snabbt. Jag hann med ca10 min på förlossningen. Allt gick bra förutom att jag inte slutade blöda. Fick bla dropp. Bm uppskattade att jag förlorade ungefär 2 liter blod. Det konstiga med detta var att proverna dom tog på bb var helt ok sedan. Dom funderade på om jag verkligen förlorade så mycket. En tid efter förlossningen fick jag onormala blödningar och fick skrapas. Mina frågor är: hur uppskattar bm blodförlusten och hur pass säkert är det. Vad var det som hände tror du och varför fick jag skrapas. Eftersom förlossningen i övrigt kändes så bra är det inget jag går och grubblar över men det skulle vara kul att veta( kom mig aldrig för att fråga)

    Man samlar upp blodet i en strut eller så väger man binda och underlägg. På så vis görs en ungefärlig uppskattning. Lite svårt att få exakt då det kommer ut en massa annat också;) Förmodligen kan du ha haft rester kvar och därför behövde skrapas. Jag kar varit med om mammor som förlorat mycket blod men ändå haft skapliga prover på BB.
  • PolyPond

    Hur vanligt är det att kvinnorna beter sig illa eller lite sisådär mot sina respektive under förlossningen?

    Har du hört det här med att folk som sysslar med yoga har lättare med andningen under värkarna?
    När jag var inne hävdade BM bestämt detta, men i ärlighetens namn så gjorde jag helt fel innan de förklarade hur jag skulle göra. (Sedan fick jag ändå höra att det var yogans förtjänst att jag pustade så "bra")

    Hur vanligt är det att föderskor faktiskt äter någonting när de kommit in på förlossningen?

  • Anonym (Barnmorskan.)
    PolyPond skrev 2012-10-09 14:07:50 följande:
    Hur vanligt är det att kvinnorna beter sig illa eller lite sisådär mot sina respektive under förlossningen? Har du hört det här med att folk som sysslar med yoga har lättare med andningen under värkarna? När jag var inne hävdade BM bestämt detta, men i ärlighetens namn så gjorde jag helt fel innan de förklarade hur jag skulle göra. (Sedan fick jag ändå höra att det var yogans förtjänst att jag pustade så "bra") Hur vanligt är det att föderskor faktiskt äter någonting när de kommit in på förlossningen?

    Hihihihi det stämmer faktiskt. Mammor jag själv har förlöst och använt sig av yoga har mycket god användning av andnings tekniken. Den fräckaste förlossningen jag hade var knäpp tyst. Mamman andades ut sitt barn utan att spricka. De flesta beter sig mer eller mindre lite illa mot sina respektive. Att föda barn gör man ju inte varje dag:)
  • Anonym (Mamman)

    Jag födde för tidigt i vecka 30. Åkte in till förlossningen pga vattnet gick (en stor sjö på sovrumsgolvet).Det var påskhelg när jag kom in, fanns bara en förslossningsläkare på hela förlossningen som dessutom också hade hand om de som låg på bb och alla andra som var innen för observation.

    Jag blev inlagd på bb. Avdelningen där jag skulle legat var stängd så jag fick en säng jämte en nyförlöst mamma (jättekul). Sen hände inget mer. En barnmorska kom morgon och kväll och tittade till mej, tog ett par prover men inget mer. Jag hade inga värkar eller något annat utan mådde som vanligt. Jag frågade flera gånger om vad som skulle hända, om jag skulle åka hem eller vara kvar. Alla svarade att jag skulle vänta tills doktorn kommit. Doktorn kom dock aldrig. Det gick 3 dagar och jag visste fortfarande inget och ingen hade tid över att prata med mej om läget. Med sköterskornas tillåtelse var jag ute och promenerade, ute och åt och t.o.m shoppade lite babysaker. På 4.e dagen när jag börjat bli rejält sur över alla som bara viftade bort mej hade jag bestämmt mej för att skita i allt och åka hem igen. Då plötsligt fick jag tre jättevärkar och bebisen kom ut innan jag ens hann åka till en fölossningssal. Som väl var gick allt väl med bebisen.

    I efterhand när jag berättar om min bb-vistelse så undrar alla varför inte jag var beodrad sängläge? Jag fattade först inte vad dom menade, för till mej var det ingen som sa något om att jag skulle ligga ner. Jag promenerade ju mest omkring på avdelningen hela dagarna under sköterskornas överseende. Jag var ju t.om med deras godkännande flera gånger utanför sjukhusområdet och gjorde ärenden.

    Det jag funderat på är om man verkligen "får" skrutta omkring som jag gjorde i mitt tillstånd. Ska man ligga ner om förlossningen staratar så tidigt eller spelar det ingen roll om man är uppe och rör på sej?

  • Anonym (-o-o-o-)
    Anonym (Barnmorskan.) skrev 2012-10-09 14:10:37 följande:

    Hihihihi det stämmer faktiskt. Mammor jag själv har förlöst och använt sig av yoga har mycket god användning av andnings tekniken. Den fräckaste förlossningen jag hade var knäpp tyst. Mamman andades ut sitt barn utan att spricka. De flesta beter sig mer eller mindre lite illa mot sina respektive. Att föda barn gör man ju inte varje dag:)
    Är det verkligen så att nästan alla beter sig illa mot sina respektive och hur definierar du att bete sig illa?
  • Anonym (Barnmorskan.)
    santana01 skrev 2012-10-09 14:11:09 följande:
    Vad är det bästa och det värsta du varit med om i jobbet?

    Det bästa är friska barn och glada föräldrar. Värsta är att upptäcka att barnets hjärta har slutat att slå:(
Svar på tråden Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!