Inlägg från: mucklas |Visa alla inlägg
  • mucklas

    Ni andra som är kristna, vad tycker ni om ateister?

    Jamo skrev 2013-05-28 21:41:40 följande:
    Frågan är hur guden kan rättfärdiga att han låter massor av barn svälta ihjäl när han har makten att förhindra det? Eller låta barn bli våldtagna Kan man på något sätt rättfärdiga att man inte hindrar det när man kan göra det?
    Det klassiska argumentet brukar ju vara fri vilja... Men nej, det går inte att rättfärdiga. Finns det en gud är han/hon antingen ond eller riktigt korkad ;)
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    Lampstället skrev 2013-05-28 21:50:17 följande:
    Ska se hur seriös du är,  "vad är fri vilja" ?
    Det är en illusion. Världen är helt deterministisk (men alldeles för komplicerad för att förutsäga).
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    Rikard skrev 2013-05-28 22:23:01 följande:

    Jag är ateist (om nu någon har missat det) och jag är inte determinist.

    Kanske skulle man tänka sig att världen är deterministisk och att alla människornas handlingar och tankar är givna, jag kan förstå argumenten för detta, men ur all praktiskt synpunkt så menar jag att det vettiga ändå är att agera och utgå från att människor har en fri vilja och en förmåga att fatta beslut utifrån detta, samt att de har ett ansvar för sina handlingar.

    Om allt är förutbestämt, utifrån alla de förutsättningar som finns, så är detta hur som helst så oöverskådligt att vi aldrig kan greppa det. Dessutom så har vi ju en egen upplevelse av att vi fattar egna beslut och hur skulle vi tänka och kunna fatta de enklaste beslut om vi trodde att vi inte har en vilja. Vi skulle inte ens veta vilken hamburgare vi vill ha.
    Oöverskådligt, ja. Och inte praktiskt applicerbart alls :)

    Jag är på inget sätt ute efter att få folk att tänka "allt är förutbestämt så inget jag gör spelar någon roll", jag tycker tvärtom att den egna upplevelsen av världen och den fria vilja vi upplever att vi har är oerhört viktiga och det enda sätt vi kan ta oss an världen. Men jag tror inte att världen har ett syfte och jag vill inte att vi ska ta hänsyn till övernaturliga krafter i samhället vi lever i.
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    dirpower skrev 2013-05-28 22:40:26 följande:
    Jag tror att Gud värdesätter oss människor så högt just för att vi kan älska honom tillbaka helt efter vår fria vilja.
    Dessutom låter det väldigt komplicerat, som du själv väljer att skriva, att det faller sig naturligt att från inget blev något och efter en lång tid av mycket exakta men fortfarande deterministiska händelser så växer av populationen av robotar på en röd planet. Men det hela gick ju att räkna ut från början, från inget, med en nolla i matematiken som utgångspunkt. 0 är skiljt från 0 och sedan var även den röda planeten bebodd av varelser som konstruerar samhällen med komplex matematik där 0 alltid är 0.
    Vad hände? Förstörde vi logiken? 
    Jag förstår inte alls detta inlägg. Menar du att universum började på 0? Det är helt fel i så fall. Och var kommer robotar in?
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    dirpower skrev 2013-05-29 14:11:07 följande:
    Vart började universum om inte från intet?
    Robotar är en varelse som är skapad av oss och att till och med vart jag sitter och redigerar mellan raderna var beräkningsbart från dag ett? Det var väl det mest långsökta jag kunde komma på om du undrar över robotarna som snart är en stor population på mars.
    Allt som finns i universum nu fanns där innan universum bildades. Det var otroligt hett och komprimerat, och började sen expandera hastigt, 'the Big Bang'. Ingen seriös vetenskapsman påstår att universum bildades ur ingenting.
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    dirpower skrev 2013-05-29 14:51:49 följande:
    Eftersom att negativ kritik förekommer så vill jag antingen vara emot kritiskt tänkande som bästa lärdomen eller framhålla de positiva delarna som bästa lärdomen.

    Vill du ge barnen kritiskt tänkande, så som Rikard föreslår i #1485, så ös på med konstruktiv kritik och positiv kritik. Låt den negativa delen vara knapp. Då gillar jag kritiken. Ett barn som själv ser att den nya tanken är bättre än den förra behöver inte lära sig negativ kritik. Varför lära ut sådant som kommer av sig själv?
    Nej, när jag lär mina barn kritiskt tänkande undersöker jag världen tillsammans med dem. Vi läser tidningar och tittar på dokumentärer tillsammans och diskuterar varifrån informationen kommer och hur pålitlig den kan tyckas vara. Vikten av kritiskt tänkande är särskilt viktig i sociala situationer, i skolan, där rykten om kompisar kan härja vilt om ingen ifrågasätter vad som sägs. Att alltid fundera över sannolikheten att det man hör eller ser faktiskt är sant har ingenting att göra med att kritisera någon.
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    dirpower skrev 2013-05-29 16:52:11 följande:
    Tack. Jag tror du gav mig den bästa bilden av hur jag missar tankesättet. Det verkar vara vett i dig.
    Glad

    Håller du med om att kritiskt tänkande är viktigt att lära sig nu då?
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    dirpower skrev 2013-06-01 21:22:05 följande:
    Jag undrar också över det.

    Först förstod jag det också som att teorin gick ut på att ur inget kom något, vilket förkastar logikens lagar i födelseögonblicket. När mucklas #1641 skriver att det inte var så, då vet jag inte hur de resonerar. Först fanns det något (vad?) och sedan exploderade det. Har inte hört denna version tidigare och skulle vilja ha lite input här.
    Det här är inte min avdelning, så jag försöker inte förklara. Lite bra länkar kanke kan hjälpa?

    http://www.rymdportalen.com/?page=astronomi/bigbang Här diskuteras både observationer som styrker modellen och modellens brister vad gäller tillståndet innan smällen (Hawking har intressanta teorier om detta, som förklarar lite om varför tid och rum före big bang är svåra att greppa).

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Big_Bang

    http://astronomi.ifokus.se/articles/4d716274b9cb46222d06fccc-big-bang

    Hoppas det kan vara till nytta :)

    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    Lampstället skrev 2013-06-01 22:12:07 följande:
    Men inte ett ord om livets uppkomst, bara tomma teorier.
    Det är inte tomma teorier.

    Och livets uppkomst har inget att göra med universums början.
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    Lampstället skrev 2013-06-01 22:47:47 följande:
    Jasså inte. inget liv, ingen evolution, logiskt eller hur, är det så förnedrande att inse.
    Läs om livets uppkomst, här finns flera teorier. Som Selfish Gene skrev så vet vi inte hur det gått till, det finns många teorier, en del har visst experimentellt stöd, men ingen är komplett. Åtminstone en av teorierna postulerar att evolutionen kom först, att det som fanns efter ursoppan men innan levande celler var nukleinsyra som kunde kopiera sig själv. En annan tar fasta på att det finns mängder med organiskt material i rymden och att det därmed går att anta att liv kan ha utvecklats t ex på Mars och kommit till jorden med en asteroid. Det är ett väldigt spännande område, men inte alls 'slutforskat'.

    Samma metoder som fått fram evolutionsteorin, big bang-teorin och som används för att forska om hur livet uppkommit har gett upphov till din telefon, din dator, bilar, skyskrapor, avancerad medicin, kirurgi och rymdresor. Vi använder den vetenskapliga metoden för att den funkar, för att den gång på gång har visat sig pålitlig.

    Vi vet ännu inte hur livet uppkom, men jag är säker på att vi en dag kommer att göra det. Till dess; är det så skrämmande att inte veta?
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
Svar på tråden Ni andra som är kristna, vad tycker ni om ateister?